• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 08:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Corydoras - проблем с гръбната перка

Започната от ivosiliev, 02.07.2007 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivosiliev

Здравейте, често преглеждам форума - много ми е помогнал до момента за отглеждането на рибките и ако е имало някакви проблеми винаги тук съм намирал отговора. Прегледах за настоящия си проблем, но не открих някакъв по-конкретен отговор и реших да драсна една тема с надежда да ме насочите.

Преди време купих нов аквариум. Този ми е втори и все още не съм решил какво да гледам в него, но за момента бях пуснал 2 коридораса кочи. Налагаше се да пътуваме и нямаше на кой да оставим аквариума под наблюдение. За целта взехме автоматична хранилка и по съвет на продавачката от зоомагазина я заредихме с храна на люспи Sera San. Явно обаче трябваше да й сложа някаква гранулирана храна, защото когато се прибрахме тази беше се слепнала в хранилката като една голяма буца и от изпаренията на водата явно беше се развалила. Очевидно коридорасите не са хапвали много, а и ако са яли е била развалена храна - незнам дали е показателно, но растенията в основата си бяха понагризани.

Забелязах, че едното от коридорасите има липсваща частичка от горната част на по-дългата гръбна перка, което именно ме обезпокои и заради което пиша за съвет.

Сомчето е видимо много жизнено, няма други наранявания. Другото сомче изглежда добре, здраво, също жизнено. Хранят се и плуват нормално, не виждам следи от бял мъх или ихтио, като че ли единственият проблем е тази гръбна перка - поне аз не откривам нещо друго, което да ме усъмни в болест.

Прилагам снимка: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bularts.com%2Fcorys-tails-2011.jpg&hash=9e96e6ed6cd3b470125ed5880bc67fe98c455d40- гръбната перка на сомчето в ляво в горната си част е това, което немога да определя.

Аквариума е със следните характеристики:
Обем на аквариума: 40 литра

Височина: 30 см

Грунд
Дебелина на дъното: около 4,5 см
Размер на камъчетата: дребен грунд, до 4-5 мм размер на едно камъче
Осветление: 15W Sun-Glo (част е от капака Hagen, който взех за аквариума)

Филтрация
Вътрешен филтър л/ч: Потопяем филтър SunSun.Мощност 5вата.Дебит 350литра/час.

Филтъра работи непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума: 21.юни.2007г.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: няма

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Sera Aquatan(при въвеждането на второто сомче и при въвеждането на 1-вото с доза, както е описано на опаковката), Sera Toxivec(еднократно)

Вода
За момента не е сменяна водата, доколкото знам при нов аквариум е добре да минат 2 седмици след въвеждане на рибките и след това да се прави смяна. За "зареждането" на аквариума съм използвал престояла вода със Start и съм сложил нужните количества Biofiltr, като в последствие изчаках водата да поозрее седмица преди да пусна 1-вото сомче.


Храна
Видове храна: sera san, sera flora
Колко често храните рибките си: 2 пъти дневно по принцип, но в случая с автоматичната хранилка вероятно са останали 2-3 дни без храна или това, което е паднало е било развалена sera sun.

За колко време рибките изяждат порциите си: В момента, хранейки ги си изяждат порциите за няколко секунди

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: около 10%
Колко % от дъното са бързо растящи: не съм сигурен, всички растения са Cabomba
Колко плуващи: 0%

Риби:
Полово зрели(видове, брой):Corydoras, 1
Млади риби(видове, брой):Corydoras, 1
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):Corydoras, 1

zambo

Едва ли някой може да каже точната пречина за липсата на връхчето .
Докато не се появи бяло мъхче по перката на коридоросчето не се притеснявай . Не мисля , че имаш болест в аквариума
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

ivosiliev

За момента(да не кажа голяма дума) е видимо добре и няма мъх по връхчето. Обмислям варианта утре да им взема fishtamin към храната за да засиля имунната им система малко от малко - предполагам това ще е подходящ начин да се предпазят от някакви последващи болести?

zambo

фиштамина е добра идея , витамините са добри и аз ги ползвам в моя аквориум
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Desmoria

За коридорасите бих ти препоръчала на сера vipachips мисля, че се казваше. Аз храня моите с нея и са доста доволни. :) Все пак с растителна храна няма да стане, защото коридорасите по природа са хишни и си хапват жива храна.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

rookie_gyn

Нищо и няма на рибката. Може ако е паднало рН да е прегорило плавника. Сомовете обичат най-вече живо месо, солети не ядат с удосволствие.

ivosiliev

Мерси за отговорите отново!
В момента ги храня със San и Flora на Sera и я хапват с удоволствие, но със сигурност ще опитам с това, което ми препоръчвате.
За момента вероятно витамините, силната храна и препарата с Алое за мембраната помагат, защото на коридорасчето перката му почти се изгради отново и прегорената част остана много малко, едва забележима на върха. Другото(предполагам мъжкото) пък изви една красива гръбна перка, както си му е реда за тези рибки, като цяло се радвам, че са добре и само така се разминаха нещата и пак благодаря  *thanks

Не съм много сигурен, но май по случайност сме ги взели мъжко и женско - доколкото четох от няколко източника май им различих половете, но.. ако мога да използвам темата за да питам някой по-добре запознат има ли някакъв по-явен признак, по който могат да се различат. За момента нямам намерение да ги развъждам или нещо такова, просто съм любопитен - хубави рибки са, имат си своя чар и бих искал да науча повече за тях. :)

Similar topics (5)

59083

Публикации: 0
Прегледи: 2133

22854

Публикации: 2
Прегледи: 2914

55241

Публикации: 0
Прегледи: 1687

14238

Започната от i4o


Публикации: 11
Прегледи: 6637

48495

Публикации: 3
Прегледи: 1906