• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болна черна гупа..

Започната от Direktora, 24.04.2006 21:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Direktora

Здравейте отново, пичове :)
За празниците заминах малко извън града и казах на майка ми да нахрани рибите, обаче тя им сипала 1 тон храна (Събота ги е нахранила и днес като се прибрах водата още беше мътна, филтъра на помпата задръстен и т.н.  :shock: ). И веднага почистих помпата, след това и аквариума, но докато слагах рибите в буркани  :oops: , видях че черната ми гупа е някаква сдухана, и видях, че от едната й страна отдолу излиза едно червено (като черво, не знам, аз не разбирам много), над червеното седи един мехур (с диаметър около 2 мм) и над мехура се вее изпражнението :oops: . И видях, че работата не е читава.
Почистих аквариума и след като всичко беше вече готово, чисто измито, лачено, пуснах рибките, плуваха си и всичко точно. След 2-3 часа отидох при аквариума да видя какво е положението. Гупата се беше скрила при едни камъни, та разбутах малко камъните, защото ми се беше видяло, че се е заклещила (все пак ме е трах от смъртта на първия ми сом :( ), минах втори път, пак на същото място и видях, че "червото" го няма и изпръжнението си излизаше отдолу, ама все още е сдухана :( .


Та въпроса ми е, ще се оправи ли гупата и въобще има ли шансове и какво по дяволите й има?


Благодаря предварително, поздрави! :D

Longanlon

Това 'всичко чисти, измито, лачено' никак не значи, че на рибките им е добре. Начинаещите често правят тия 'пролетни почиствания', някои дори с гордост разправят как всяка седмица вадят всичко от аквариума и го лъскат до блясък с веро и четка... без да осъзнават, че подобно нещо е голям стрес за рибките.

Нямам представа какво й е на рибката ти, но за в бъдеще знай - по този начин ни най-малко не си й помогнал да се оправи. Трябвало е да изплакнеш филтъра (без сапун и с хладка вода) и да започнеш да сменяш по 20-25% от водата всеки ден докато се избистри.

Гупите обаче са издържливи и има голям шанс да преживеят подобни намеси. Ако се е оправила от болестта най-вероятно ще си живее.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Direktora

Виж, на мен не ми оставя много време да им чистя аквариума, чистя го веднъж на около месец и половина-два, а им сменям 1/3 от водата на около седмица и половина-две. А и с тази вода според мен им е поне малко по-добре, все пак в оная имаше супер много храна и следователно амоняк (в една тема в FAQ секцията за храната пишеше, че от много храна има и повече амоняк), а иначе аквариума миришеше доста неприятно, все пак гледам и помещението да не ми се осмърдява, нали.. :wink:

Филтъра не го чистя със сапун и т.н.

А ако пак се случи това ще им сменям водата всеки ден, това не го знаех,  благодаря за съвета. :)


Рибата още седи при едни камъни забутана и това е. :(

discus

Цитат на: "Direktora"...... а иначе аквариума миришеше доста неприятно, все пак гледам и помещението да не ми се осмърдява, нали.. :wink: :(

Добре подържаният аквариум няма миризма, ако си докарал аквариума си до въпросното състояние, не се учудвай ако ти умират рибки и не питай от какво умират :wink:

Direktora

Преди да замина не миришеше та ако ще 2 часа да душиш около него, ама като са ги прехранили "леко" и като се върнах не беше приятно.. :roll:

Longanlon

"чистя го веднъж на около месец и половина-два, "

Какво имаш пред вид? Освен да му сменяш водата всяка седмица по 1/3 или 1/4 и с маркучето да изсмукваш колкото можеш рибешки аки от дъното, не е нужно друго почистване. Това да вадиш рибите, камъните и т.н. толкова често  не е хубаво. Естествено, трябва да имаш и адекватен филтър.

Дано ти се оправи гупата - те са държеливи рибки :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Direktora

Рибата се оправи :D
Последните два - три дена е по-енергична отвсякога и се счупва да плува, благодаря :D

Stas

Честито!

Добре, че още не е започнала да подскача!
Никога не си изпразвай пак целия аквариум! Само смени на вода, както Лонги ти каза.

Similar topics (5)

29450

Публикации: 2
Прегледи: 2806

18691

Започната от dtg


Публикации: 0
Прегледи: 2185

9630

Публикации: 12
Прегледи: 4796

16755

Публикации: 8
Прегледи: 5494