• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

бели петна / ихтио - помощ

Започната от Крас, 14.01.2013 15:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Крас

Здравейте,
Бихте ли ми дали съвет : Стартирах новият си аквариум преди 3 седмици 150 л.Предварително го напълних с вода и засях растенията - анубиас, криптоктини , пуснах потопяемият филтър и добавих биоактиватор, който ми беше препоръчан от продавача в магазина. След около седмица го заселих с 2 хелера , 10 неона сини и 10 черни неонки, 2 анцитруса, 4 тетри и едно бяло сомче.Когато пуснах рибките забелязах хелерката, че има бледобяло петно на гърба, но въпреки това я оставих(беше подвижна и ми дожаля да я изхвърля,т.к нямам друг аквариум за да я отделя). На 2ия ден петното върху хелерката изчезна.Една седмица всичко беше наред, след което забелязaх бели точки по рибите, т.нар. ихтио. Веднага отидох в зоомагазина от където си купих рибките за да си купя лекарство. Препоръчаха ми лекарство на Sera costapur. Добавих го на 1-ви, 3- ти и пети ден, като на 5-ия ден смених 30 процента от водата и добавих също и 5 супени лъжици сол и повиших температурата постепенно до 31 градуса. На 6-ия ден хелерите нямаха вече петна, видимо се бяха излекували но сините неони започнаха да измират един след друг, като за това им помогна и женската хелерка , която започна да ги гони. Към момента ми останаха само 2 сини неона , но и те са пътници. По черните неони си останаха белите петна, спряха да се хранят -към днес нямат никаква промяна, даже състоянието им се влошава а днес е 7- ия ден в който ще сменя 30 процента от водата и ще добавя от лекарството според указаната дозировка. Този път сол няма да добавям и няма да повишавам температурата,т.к. си мисля че поради това мое действие ми измряха сините неонки. Въпроса ми е следният:
До кога да продължавам с costapura, в случай че и след днешната интервенция няма резултат, четох в сайта за лечение с нестатин- мога ли веднага след costapura да опитам с нистатин.
Иска ми се този паразит да се изчисти за да мога да добавя нови рибки, т.к. аквариума ми изглежда празен. Но трябва да съм сигурен че съм се избавил от гадната болест. А за пълна смяна на водата и дезинфекциране на всичко прочетох че не е препоръчително.
За аквариума си правих 3д фон с фибран и го измазaх с мазилка аквастоп на циментова основа, която я дават  и за резервоари за питейна вода. Може ли този фон да е причина за тези бели петна по рибките (ihtio).
Предварително благодаря за вашето съдействие!

Similar topics (5)

48183

Публикации: 9
Прегледи: 4562

5248

Публикации: 3
Прегледи: 9013

36403

Публикации: 1
Прегледи: 5003

23215

Публикации: 8
Прегледи: 7258