• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 15:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Argulus на опашката на оранда

Започната от ivosiliev, 01.08.2007 16:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivosiliev

Снощи след смяна на водата забелязах, че едната златна рибка(малиноглава оранда) има въпросната шаранова въшка =-O
Не бях виждал нещо подобно и отделих време за да се убедя, че наистина е Argulus. Гадинката се е закачила за една от аналните перки на златната рибка. От това, което прочетох за паразита се притесних доста - доколкото разбрах е рядко явление, но е много опасен, защото може да причини други болести на рибите и да развие бързо популация(четох че снася стотици яйца за месец и те немогат да се видят с просто око). Общо взето изчетох какво ли не и може би това е причината да пиша тук за да ви помоля за съвет как по-точно да действам оттук нататък за да унищожа паразита и да предотвратя неговото размножаване.
Днес сутринта сипвах както обикновено храната и уплаших въпросната рибка с Argulus - рибата се стрелна рязко 2-3 пъти из аквариума и незнам дали това е било от значение, но паразита след това седеше вече в края на плавника й, а не по средата, както преди това. Доколкото четох ръчното му отстраняване е много рисковано, защото рибата трябва да се извади и с пенцети да се отстрани паразита докато рибата е на сухо. Друго, което четох е че може да се отстрани ако рибата е с водата и ако се ползва нещо от рода на тампоните за уши, но в моя случай и двата метода за ръчно третиране ми се струват неприложими поради това, че паразита седи на единия анален плавник, където трудно мога да го достигна като цяло. Незнам също така с какво да го третирам - в повечето материали за него, които намерих се коментира появата му в градинско езерце и предимно при коитата. Не съм сигурен каква да е температурата на аквариума, дали е удачно осветлението, дали не е започнало да се размножава и дали няма главоломно до месец да завземе аквариума(четох, че при такъв случай спасението е или рестартиране на аквариума или внасянето на солиден брой жива дафния, която се справяла с паразита, но с която пък ще се справят рибите).

Знам, че е доста рядко срещан проблем, но се надявам някой да ми помогне със съвет относно решаването му, защото очевидно е опасно положението.
Благодаря предварително!

Аквариума е със следните характеристики:
Обем на аквариума: 40 литра

Височина: 30 см

Грунд
Дебелина на дъното: около 4,5 см
Размер на камъчетата: дребен грунд, до 4-5 мм размер на едно камъче
Осветление: 15W Sun-Glo (част е от капака Hagen, който взех за аквариума)

Филтрация
Вътрешен филтър л/ч: Потопяем филтър SunSun.Мощност 5вата.Дебит 350литра/час.

Филтъра работи непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума: 21.юни.2007г.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: няма

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Sera Aquatan(при въвеждането на второто сомче и при въвеждането на 1-вото с доза, както е описано на опаковката)

Вода
Престояла предварително 3-4 дена с добавен Aquatan според дозировката. Около 1/3 от водата в аквариума се сменя всяка седмица. 2-3 дена след това се почиства филтъра.


Храна
Видове храна: sera goldy color(гранули), sera flora
Колко често храните рибките си: 2 пъти дневно с комбинация от 2-те храни

За колко време рибките изяждат порциите си: почти мигновено

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: около 20%-30%
Колко % от дъното са бързо растящи: към 5%-10%
Колко плуващи: 0%

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 1 Corydoras
Млади риби(видове, брой): 1 Corydoras, 1 Оранда Калико, 1 Малиноглава Оранда(за която се отнася темата)
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 1 Оранда Калико

torsade

Май на пазара са се появили златни рибки с въшки. Гледах в един магазин  - златните бяха направо въшлясали, продавачката каза, че ги е взела на едро от пазара. Имаше и въши яйца по стъклата. Като имаш само 4 рибки можеш да ги отделиш и изчистиш механично с тампонче, а аквариума да стерилизираш с нещо и да го рестартираш.
Охлювът не ни е враг!

ВЕЛИНСКИ

Махни я мехнично с пръсти и я метни в кенефа.

Огладай дали няма други. Не се притеснявай, не е страшно ако е само 1-2, на мен ми се случиха преди време 10 с 2 нови риби, които не карантинирах поради вроден мързел.

Няма нужда да слагаш никакви медикаменти и да тровиш рибите.

ivosiliev

Мерси за бързата реакция - по едно време мислех дали не съм единственият, който се сблъсква с този паразит, защото явно е рядкост.
Отделих преди малко рибката в карантинния, но след 5-6 опита да отделя паразита не успях да го разкарам - просто се намира от вътрешната страна на аналната перка. Веднага щом изкарам рибата тя свива 1-во тази перка, а после задния плавник и другата анална перка застават върху тази, където е паразита и мъча да разлиствам. Буквално след като докосна перката съвсем я свива към основата на опашката и става абсурдно да премахна въшката  *SORRY*
Реших да не мъча рибката с повече неуспешни опити - по задната перка й се получиха 1-2 малки кръвоизлива(по принцип знам, че е нормално при златните - те получават кръвоизливчета дори заради по-висока температура, което уж не е проблем) и това ме разубеди да опитвам с ръчното премахване и да помоля за съвет за медикаменти, вероятно sera cyprinopur - друго за този проблем не намерих. Притеснява ме, че го дават за градинско езерце, не за карантинено аквариумче.

Между другото установих, че опитите с тампони и др.подобни са губене на време.

ВЕЛИНСКИ, мислиш ли, че е възможно след като съм отделил рибата с паразита, същия паразит вече да е снесъл в аквариума и скоро да нападне и другите риби?

Огледах другите 3 рибки за ранички и язвички, основно за залепени други въшки - това си е доста трудна работа за калико и коридораси с техните окраски, но поне доколкото видях няма още от гадинките.

ВЕЛИНСКИ

Доколкото знам паразитът трудно се размножава, защото рядко се случват 2 пола в 1 аквариум. Пък и ти имаш само един засега... :)

Отсипи малко аквариумна вода в някоя купа и хвани рибата и я потопи в купата за да не затвори перки и с върха на нокътя внимателно махни гадината, после извади бързо рибата и я върни в големия аквариум, защото въшката е бърза и пак ще се лепне.

Не слагай химия за нищо. Cyprinopur се слага при масово заразяване - 30+ гадини, за 1 няма смисъл да си тровиш акавариума.

ivosiliev

- тук намерих доста интересна информация по въпроса, което мисля ми отговори относно размножаването на паразитите - мъжката застава пред женската а яйцата са като бяла полупрозрачна опашчица.

Иначе опитах с пръст и с тънка пръчица да махна паразита в малък съд - това ми бяха първите опити, но уви безуспешни - просто си затваря тея двете перки, свива ги нагоре към другата. Те самите тея перки се свиват когато рибата реши да се движи нанякъде, което много ми пречи и ме дрази, защото немога да се добера до паразита. Ако се беше лепнал отвън по-лесна работа май щеше да е, но той си седи там. Незнам, освен да поизчакам да се премести някъде .. и аз вече се чудя кое е по-удачното. Иначе не съм си и помислял да третирам целия аквариум с каквито и да е препарати докато няма наистина причина за това. По-скоро мислех да третирам само вече отделената в карантинния аквариум риба, дори обмислям варианта да впръсквам минимана доза директно върху паразита на плавника с помощта на спринцовка и тръбичка, но все още ме е страх да предприема каквото и да е.

valevbg

Това лекарство трябва да ти помогне и е на доста добра цена
http://www.aquarium-bg.com/description.php?II=175&UID=2007080207540887.119.118.25

ivosiliev

да, гледах го и него, но май е много силно, поне по това, което четох в официалния сайт на Dajana Pet.

ivosiliev

Успях да махна най-накрая въшката. След като изяде повече от полвината анална перка, на която се беше лепнал, паразита се премести на тялото, откъдето с пинцета го разкарах. Много противно ракообразно - за 2-3 дена успя да изяде повече от половината плавник.
В момента рибката е все още в карантинния аквариум - притеснява ме стресът и наръфания плавник да не станат причина за някакви болести. Малко ме притесняват и 2 места от тялото й, където все едно въшката преди се е забивала, защото люспената обвивка на рибата е леко нарушена(люспите й на това място са така откакто е пусната в аквариума преди повече от месец, като на още едно място имаше подобни, но се оправиха). Възможно ли е там в момента да се крият и да растат други паразити Argulus?
Прилагам снимка:

Отзаде края на тялото й леко беше зачервен след като оттам махнахме паразита, а ухапания плавник е леко разкървен - слагах малко Алое и течен витамин(който всеки ден слагам по принцип), дали това би помогнало за зарастване, има ли нещо по-ефикасно?

Живко

Би трябвало рибата да се възтанови без препарати.
Ако обаче забележиш побеляване около раната, мухлясване или каквото и да е друго възпаление трябва да третираш с препарат.
Метиленово синьо, трипафлавин, бактопур, според ситуацията в карантинният аквариум. При ползването на препарати трябва да се поддържа строга хигиена. Препаратите убиват нитрификациращите бактерии.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

5269

Публикации: 3
Прегледи: 2791

56794

Публикации: 6
Прегледи: 3842

33530

Публикации: 4
Прегледи: 4017

3218

Публикации: 10
Прегледи: 6177

36849

Публикации: 4
Прегледи: 3497