• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.11.2024 19:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

свита горна перка

Започната от vania, 20.10.2009 23:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vania

20.10.2009 23:19 Last Edit: 21.10.2009 19:24 by vania
Обем на аквариума: 25литра

Грунд
Дебелина на дъното: 4см
Размер на камъчетата: 0.5см

Осветление: не

Филтрация

Аераторна помпа (с гъба)

Филтрите работят-непрекъснато.

Дата на стартиране на аквариума: 3 месеца

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:sera baktopur direkt

Вода
Сменям по 7литра на всеки 7дни.
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура 22градуса.
Температурата на водата в аквариума е 25градуса.

Храна
Видове храна:sera goldi,Tetra AniMin,JBL Novo Bel,Tropical Goldfish color.
Колко често храните рибките си: 1-на ден
За колко време рибките изяждат порциите си: 4-5 мин

Растения: не

Риби:

Млади риби(видове, брой)- 2бр златни рибки,дължина 4-5см

Отглеждам 2 златни рибки от 3 месеца,никога до сега не съм се занимавала с това.Съветите които получих бяха да сменям водата на 7 дена и да ги храня 1 на ден,но сега разбирам че съм прекалявала с количеството храна и водата ми често ставаше мътна.Преди няколко дена забелязах че на едната рибка горната перка и долните две са свити,често се криеше и стоеше отпусната.В зоомагазина ми припоръчаха "sera baktopur direkt",1/2 таблетка на 25л за 3 дни в общия аквариум,смених 7л вода,сондирах грунда,изпрах с хладка вода гъбата и добававих още 1/2 таблетка,градуси на водата 29-30 и усилен въздух.
Забелязах на 3-тия ден тамно кафяво малко петно на горната перка,все още рибката е отпусната и спокойна,но има апетит,другата видимо си е както преди.
Моля ви,помогнете ми да я излекувам. Купила съм и "sera baktopur",но не съм сложила  от него и Tropical-ESKLARIN за бърза подготовка на питейната вода,нов грунд и гъба за смяна след лечението и се информирах за всички продукти на "сера" които да използвам след това,но не съм сигурна дали това е правилното лечение.

Живко

Свитите перки и застояването на рибите е признак, че нещо не е наред в аквариума, но чак пък заболяване... не е задължително. По-вероятно е да има натравяне, заради не добре работещ цикъл или прехранване и т.н.. В този смисъл употребата на лекарства не е желателна без да има ясна диагноза, та дори може да е фатална. Рибите и без това са натровени, а лечението ще унищожи всички полезни бактерии.
Изобщо на където и да погледнеш все задънени улици.
Следващата е, че дори и да се закрепи положението то ще е временно. Златните са риби, които порастват доста. Двадесет и пет литров аквариум няма да е достатъчен дори за една. За да израстат добре и да се развият правилно имат нужда от много храна, а в този аквариум това ще е убийствено за тях.
Да. Може да се отгледат, но ще останат недоразвити.

Ако бих аз в твоята ситуация и все пак реша да гледам тези риби, бих завършил курса на лечение възможно най-скоро. После бих направил голяма 50% смяна на вода. Добавям нитривек или препарат на друга фирма съдържаш култури от бактерии. После през ден, бих сменял по 20% от водата и бих хранил умерено.
Подчертавам, че все пак рибите могат да имат заболяване, но какво никой не може да ти каже. При всички заболявания рибите си свиват перките.

П.П.Този грунд е малък за аквариум със златни рибки. Малко като порастнат може да се задавят с него.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

38257

Публикации: 1
Прегледи: 2746

56601

Публикации: 3
Прегледи: 2512

11500

Публикации: 2
Прегледи: 3316

37479