• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 14:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Единия барбус изчезна, а втория диша тежко

Започната от XtasY, 20.10.2009 20:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

XtasY

Здравейте,
Появи се странен проблем с аквариумчето. Имам няколко различни вида риби, от които имам (или по-точно имах) два барбуса. Онзи ден сменях част от водата и извадих една малка керамична делвичка от дъното за да я измия (имаше малко мръсотия по нея). При ваденето от нея изпаднаха някакви дребни, раздърпани парчета. Приличаха на подгизнал хляб. Извадих ги с кепчето и ги изхвърлих. Сториха ми се доста странни, а и делвата миришеше неприятно. След смяната на водата седнах да погледам аквариума, защото цяла седмица не ми оставаше време за него и установих, че единият ми барбус липсва! Вероятно това в делвата са били останките от него.  :-( Нямам идея как и кога е попаднал там, дали се е заклещил в тази делва (отворът й е доста малък и никога не съм виждала рибите да се опитват да влязат в нея) или е бил нападнат от други риби и се е скрил там...
Забелязах, че другия барбус диша доста учестено и се крие зад растенията по дъното. Реших да изчакам да видя дали ще се подобри, но днес забелязах, че диша още по учестено и се е килнал на една страна. Изключително забавени реакции, когато му почукаш по стъклото. Веднага го извадих от аквариума и го сложих в един буркан. Това, което ми направи впечатление е, че устата му е като захапана/разкъсана, нещо не е наред, но не мога да видя добре. Хрилете ми се струват доста зачервени, но не мога да преценя дали са по-червени от нормалното. В момента лежи на една страна в буркана и дори не плува.  :-(

Не знам дали двете неща имат нещо общо, но имам и проблем с някакъв сив "мъх" по стъблото на едното растение. След малко ще пусна тема и за него и ще дам линк със снимки.

EDIT:>> Пуснах и другата тема. Ето линк към нея, ако евентуално информацията от нея може да е поелзна.
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,20825.0.html

Ето нужната информация за аквариума. Ако има още нещо, което съм пропуснала - питайте.

----------------
Обем на аквариума: 54 л

Височина: 30 см

Грунд
Дебелина на дъното: 4-5 см
Размер на камъчетата: 2-3 мм

Осветление: 1х11W AQUAEL + 1x15W Silvania Grolux

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): няма
Аераторна помпа (с гъба): няма
Вътршен филтър л/ч: Aquael Pat-mini filter 400 л/ч
Външен филтър л/ч: няма
Система за СО2: няма

Филтърът работи непрекъснато.

Дата на стартиране на аквариума: 13.06.2009

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
Точно преди 1 месец (на 19.09) сложих новата лампа (гролукса), едно ново растение (ехинодорус) и добавих две нови рибки - анциструс и сае да чистят аквариума.
Преди около два месеца ми умря едната скалария. Просто не се хранеше известно време и един ден я намерих умряла на дъното.

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: никакви

Вода
Сменям по 10 литра на всеки 7 дни. Последния път пропуснах и направих смяната на 12-тия ден. *SORRY*
При смяната: Водата е престояла около 24 часа, но понякога се случва направо от чешмата да сипвам.
Температурата на водата в аквариума е 27-29 градуса, като внимавам и тази, която доливам да е с подобна температура.

Храна
Видове храна: TetraMin (люспи)
Колко често храните рибките си: веднъж на 24 часа
За колко време рибките изяждат порциите си: 4-5 мин.

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:...........
Колко % от дъното са бързо растящи:.........
Колко плуващи:..........

Не мога да преценя отговорите на горните въпроси, затова обяснявам - имам 4 растения - една кабомба, една валиснерия, един ехинодорус и едно, на което не знам името но ще го видите на снимките (много на брой, мънички листа).

Риби:
Полово зрели(видове, брой):............
Млади риби(видове, брой): скаларии - 2 бр. (в началото бяха 3 бр.), данио - 2 бр., неонки - 2 бр., стъклена тетра - 1 бр., сомчета - 2 бр., сае - 1 бр., анциструс - 1 бр., барбуси - 2 бр. (единия вече го няма, другия е на път...)
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): през последните 30 дни са добавени един анциструс и едно сае.

-----------

Ето няколко снимки, които може би ще помогнат за идентифициране на проблема:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg243.imageshack.us%2Fimg243%2F3493%2Fimg7143m.th.jpg&hash=2979d51d310c2022dea281873e0b30c53af07de7
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg2.imageshack.us%2Fimg2%2F3386%2Fimg7148.th.jpg&hash=ced93dfb364f93fd5853bde9c63dfaceebb74309
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg97.imageshack.us%2Fimg97%2F2275%2Fimg7154c.th.jpg&hash=9d6e703baa67b4dfc559ccdd325349e3a97e6e34
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg42.imageshack.us%2Fimg42%2F7150%2Fimg7156m.th.jpg&hash=bfc13160e2a5706ef021ac69e867227d70083505

Моля ви кажете ми какъв може да е проблема и защо се случва това нещо с барбусите ми? Как трябва да процедирам занапред?

Благодаря предварително!
: 19.10.2009г 22:10ч
Добре де, никой ли няма идея какво става?
Дайте ми някакъв съвет - какво да правя? Останалите риби изглеждат жизнени и спокойни, но не знам дали това не е от някаква болест, която ако не се лекува ще се разпространи и по тях...  *dontknow*
The best things happen when you least expect them. :-)

San Giovanni

Тези рибки са много чуствителни и когато са малко , както при теб са сташно боязливи (стресирани) и все се крият... предполагам ,че това е причината. Мисля ,че няма да можеш да я спасиш *dontknow* но нека някой по-опитен от мен да каже  *dontknow*
Болт, закован с чук, държи по-здраво, от пирон завит с отверка!

NO CARRIER

Май трябва да сменяш по 20л вода, а не 10. Някакви тестове имаш ли?

П.п. и да намалиш хранта. Храни 5 дни в седмицата, два дни да почиват.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

San Giovanni

мисля че не заразно но все пак наблюдавай другите рибки.Пиши какво става с Барбуса :-)
Болт, закован с чук, държи по-здраво, от пирон завит с отверка!

XtasY

Барбуса втори ден лежи в буркана на една страна. Все още диша, но не мърда много. Днес като го загледах видях, че устата му има още по-голямо разкъсване, което ще рече че явно е някаква болест, а не се е бил с другите риби.  *dontknow*

NO CARRIER

Пусни го в тоалетната, за да прекратиш мъките и на двама ви.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

Да Коко е прав. За съжаление.

Два дена не ми излизат тези барбуси от главата.
Някаква мутация на Колумнарис да е влязла в аквариума. Странно ми се вижда да порази само две риби и те от един вид. Прочети все пак за тази болест.
Появата на брада може и да означава нещо, а може и нищо да не значи. При всички случаи има лош баланс. Прекалено много разтворена във водата органична материя и вероятно затлачване на грунда, което в определена ситуации, да кажем повишаване на рН, може да направи проблем. Някакво натравяне, но то да покоси само две риби и то от един вид. Странно ми се види, освен ако условията не са кофти точно за този вид и те да са отслабени. Това и за вероятното заболяване важи.
Съмнително е само тези риби да са с отслабена имунна система, примерно заради еднообразното хранене, и да са нападнати от бактерия, която се спотайва в иначе добре поддържан аквариум, в който и е трудно да се разпространи.
Конспиративни теории са това. много малко вероятни.
По вероятно е да е имало як бой. Барбусите като се бият се хапят една друга точно по муцуните. Понякога толкова жестоко се сбиват, че и двамата келеша имат жестоки рани. Няколко пъти съм хващал в такова престъпление от този вид риби. Два пъти се е налагало да ги разделям в различни аквариуми. Просто освирепели до безумие. Ако обаче рибите бяха в пасаж, това няма да се случи. Винаги ще се намери някой да се опита да се намеси в патакламата и бойците се разсейват.
Та значи от такъв бой може да има две жертви. Стреса и раните и за победителя са големи.
бактериите, които споменах по-горе само чакат такива риби. Моментално нападат слабите места.
Никой не се е родил научен.

bigbeer

Цитат на: Живко - 22.10.2009 00:31
Да Коко е прав. За съжаление.

По вероятно е да е имало як бой. Барбусите като се бият се хапят една друга точно по муцуните. Понякога толкова жестоко се сбиват, че и двамата келеша имат жестоки рани. Няколко пъти съм хващал в такова престъпление от този вид риби. Два пъти се е налагало да ги разделям в различни аквариуми. Просто освирепели до безумие. Ако обаче рибите бяха в пасаж, това няма да се случи. Винаги ще се намери някой да се опита да се намеси в патакламата и бойците се разсейват.
Та значи от такъв бой може да има две жертви. Стреса и раните и за победителя са големи.
бактериите, които споменах по-горе само чакат такива риби. Моментално нападат слабите места.

Живко може би е най-близо до разгадаването на този проблем. Сетих се как се биеха и моите барбуси (преди 20-на  години), като се захапеха за 'муцуните'  нямаше отказване докато не се намеся и ги разделя. Като питбули се държаха. Готов съм да заложа, че точно това е причината за този случей.  *THUMBS UP*

XtasY

Да, има логика. Може да са се били и после там където са раните да ги е нападнала някаква бактерия. В момента имам чувството, че нещо го изяжда жив. Както ви казах, горната му устна е проядена и в момента като си затвори устата се получава дупка. На последната снимка, която съм качила се вижда, че над устата има бяло петно. В момента месото там го няма.
А брадата щом се появява заради органични остатъци във водата - случаят е ясен. Другия барбус беше станал на парчета (изобщо не можеше да се познае, че е риба). Не знам колко време е седял във водата, но е поне няколко дни.  :-(
Намалих осветлението на 8 часа дневно, вчера не съм ги хранила рибите, а в събота ще сменя 20 л. вода, а не 10 - както ме посъветва NO CARRIER.

Барбуса все се надявах да се подобри от само себе си, но явно няма да стане. Ще го подържа до довечера и ако все още е така ще го извадя от водата за да не се мъчи повече.

suntsu69

Барбуса на снимката мисля, че е пентазона, а те са доста по-кротки от тетразоната. Не че е невъзможно да се сбият до смърт, но е малко вероятно според мен

iek

Съдейки и по другата ти тема, причината е ясна- слаб филтър, малко и неразвиващи се растения, недостатъчни смени на водата, ранно натоварване с много риби и неработещ азотен цикъл.
Решението: слагаш повече лесни за отглеждане растения, спираш да купуваш засега нови риби, правиш всекидневни  смени на вода, докато преминат проблемите-сутрин и вечер по 10л., след това редовно по 30-50% седмично.

XtasY

Цитат на: iek - 22.10.2009 12:56
Решението: слагаш повече лесни за отглеждане растения, спираш да купуваш засега нови риби, правиш всекидневни  смени на вода, докато преминат проблемите-сутрин и вечер по 10л., след това редовно по 30-50% седмично.
Уоу! Чак толкова често ли трябва да сменям водата? Няма ли да ми изчезнат полезните бактерии по този начин? :)
Още един въпрос - гъбата на филтъра я пера веднъж седмично - когато сменям водата. Като я разтъркам и излиза голяма чернилка (имам едно коренче и то май прави малко замърсяване). Та колко често трябва да пера гъбата?
Също така - до скоро всеки път когато сменях водата ръчках с фунията в грунда и излизаха големи мътилки. После разбрах, че не трябва да се ръчка, защото по този начин дърпам веществата, които са нужни за правилното развитие на растенията и в момента смуча само боклуците по повърхността на дъното. Правилно ли го правя или нещо не съм разбрала?

iek

Едрината на грунда ти е подходяща, затова обирай само от повърхността, ако има какво, както го правиш. Бактериите не са във водата, въпреки че и там има в незначително количество, а по растенията, грунда, камъните, корените и във филтъра, който така старателно переш. Филтърът ти е малък, по-принцип е възможно аквариума да функционира и  само с една power head, но не и в твоята ситуация.
Ако си Diana Walstad, можеш да не сменяш водата с години :-D

XtasY

Цитат на: iek - 22.10.2009 13:36Филтърът ти е малък, по-принцип е възможно аквариума да функционира и  само с една power head, но не и в твоята ситуация.
Това какво означава - трябва да купя още един филтър или да подменя този с друг? Какъв дебит трябва да има филтърът за този аквариум?
И пак да попитам за прането на гъбата от филтъра - колко често да я пера? Събира доста мръсотия и затова се замислям за по-често пране (примерно два пъти седмично), но нали при всяко вадене/пране се унищожават част от бактериите в него.

P.S. Под пране разбирам 30 секундно изплакване с вода от чешмата с температура около 30 градуса, леко разтъркване и неколкократно изстискване. Да не си помисли някой, че го слагам в пералнята. :)

iek

Целта е филтъра да е адекватен на аквариума, би могъл и твоя да свърши работа, ако не се задръства с толкова много  детрит, което пък налага прекалено честото му "изпиране". Правилно е да се изплаква във водата, която се източва при смяна и то не прекалено стараталено. Един по-евтин вариант е да замениш гъбата с по-голяма и едропореста, като остане без долния капак, но тогава е възможно да се намали механичната филтрация. Ако те интересува най-вече да няма пикове на амоняк и нитрити, сложи повече плаващи растения-например дъбче, ричия и др. В случай, че вземеш втори филтър, например той може да бъде окачен-не заема допълнително място и по-лесно се поддържа, остави стария да работи заедно с новия поне 1 месец. За твоя аквариум обаче най-подходящ ще е един канистър -например от серията класик на Eheim-2213 или по-евтин вариант- на Сачем-маратон, но аз лично нямам наблюдения върху тази марка.

Similar topics (5)

58900

Публикации: 0
Прегледи: 2383

45187

Започната от manyg

Публикации: 2
Прегледи: 3276

18320

Публикации: 10
Прегледи: 6907

14862