• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.06.2025 22:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

проблем с дискуси

Започната от petarik, 28.02.2009 16:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petarik

28.02.2009 16:39 Last Edit: 13.03.2009 10:46 by petarik
Обем на аквариума: 230 литра

Височина: 50 смл

Грунд: речен пясък
Дебелина на дъното: 4-5им.
Размер на камъчетата:2-4 мм.

Осветление:2х39 вата Т5

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): постоянно включена на нормална мощност
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч: 900 ллбчл
Външен филтър л/ч: 950 л./ч.
Система за СО2: работи постоянно /Ферпласт/ поддържа РН 6.7

Филтрите работят непрекъснато.

Дата на стартиране на аквариума: 10.09.2008 г.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
добавяне на 2 литра нова и измита керамика
донастройване на СО2 и О2, чрез реглаж на реактора и аератора

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: акватан

Вода
Сменям по 10 процента на всеки 2 дни.
При смяната: Водата е най-често престояла, но 2-3 пъти от чешмата направо. Водата е с температура 10 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 29 градуса.

Храна
Видове храна: кайма от Орли
Колко често храните рибките си: сутрин и вечер
За колко време рибките изяждат порциите си: 5 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:. 70
Колко % от дъното са бързо растящи:10
Колко плуващи:. 0

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 5 неона, 3 анцитруса, 1 отонцинклус и 4 саета
Млади риби(видове, брой): 2 ред мелона на 6 месеца и 2 санмера на 4 месеца
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): горепосочените дискуси

Здравейте съфорумци!
Преди около месец добавих в аквата си 4 змийски кожи от Орлин. Първите 2 седмици всичко ОК, но след това се стресираха - постоянно се криеха под вътрешния филтър, отказаха да ядат, потъмняха и накрая умряха след три седмично пребиваване. Сиптомпите преди да умрат наподобяваха натравяне с СО2 - изведнъж си върнаха цветовете, но плуваха на повърхността вяло, апатично, некоординирано и се удряха в страничните стъкла. Макар да спирах СО2 и да засилвах аерацията те си заминаха със затворени уста. Също и обръщах флейтата нагоре. Хрилете им набъбваха най-вероятно от слуз и дишаха учестено. Междувременно бях добавил и 2 редмелона и 3 санмера. След смърта на змийските кожи мерих високи количества амоняк и нитрити, които се бяха покачили буквално за около 5 дни. Почистих канистъра и маркучите и добавих още керамика във вътрешния филтър на мястото на едни пластмасови топчета и гъбъта за активен въглен. Вътрешния филтър успя да задържи равновесието без да добавям фирмени бактерии. Това го разбрах след ежедневни тестове. През цялото това време настройвах и РН-то, като го правех внимателно заради осмотичния шок. Тъкмо реших, че всичко е ОК - постоянно РН 6,7  /при КН7 - струва ми се е добре/, постоянно включена аерация /на не много висока мощност, защото и растенията ми кипят силно всеки ден/ и си замина и едната санмера, която проявяваше абсолютно същите симптоми като другите умрели риби. Тогава реших, че имам проблеми с водата, макар и да не знаех какви и извадих останалите 4 дискуса в друг аквариум с обилна аерация, без растения и грунд и само със вътрешен филтър, за който взех керамика от големия аквариум. Тук рибите постояха 2 дена без да дават някакви симптоми, освен, че продължаваха да не ядат. Сменях им водата с чешмяна с добавка на акватан. В големия аквариум правех всички тестове, като дори смъкнах нитратите от 30-40 на 5-10 с 20% ежедневни смени. Всичко останало на 0, а желязото-0,1 /не, че има значение/. Ден след като върнах рибите в големия аквариум едната санмера взе да се храни, а другата започна да проявява печалноизвестните ми признаци, като най странния за мен е опита й да полегне странично не на дъното, а на повърхността на аквариума. Отделих я отново и я държа на 26 градуса. Все още е жива, но вдигна ли темрературата и отново започва да залита. А аерацията е на 6. Междувременно останалите 3 дискуса отново взеха да се крият най-вероятно, защото заради обилната аерация, която пуснах през нощта заради "пияната" санмера РН-то отиде на 8,4, колкото е във водопровода. Умолявам всеки, който знае какви са описаните симптоми, да ми помогне да ги определя, за да разбера как да помогна на рибите си. Предварително благодаря.

}|{opukc

28.02.2009 17:03 #1 Last Edit: 28.02.2009 17:16 by }|{opukc
Всички признаци наподобяват Оодинум - пусни едно ЛС на този потребител siso, той имаше подобни проблеми наскоро и това установи като заболяване след много експерименти. Дано оправиш рибите. Успех.

Ако се окаже Оодинум трябва да лекуваш задължително, иначе отърване няма.

borislav

Според мен основно проблема е от многото СО2 което подаваш,водещо до натравяне и променящо се РХ.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

}|{opukc

При натравяне с СО2 дискусите потъмняват, ослузяват се обилно /ако са големи/ и падат като гюлета на дъното! Не казвам, че това не е проблема.

petarik

"Пияната" санмера си замина минути преди да приложа лечение с ретарпен в малкия аквариум. За сметка на това приложих лечението в големия. Няма какво да губя. Шест риби ми идват прекалено много :'(

vcholeva

И аз мисля, че прилича на оодиниум. Имах подобен проблем преди година и половина. Дискусите изглеждаха ужасно-едвам дишаха, лежаха по дъното, изгубиха цветовете си. Понеже бяха в два аквариума пробвах с различни лекарства в единия сложих сера бактопур директ, а в другия медимор на аквариум мюнстер. Всички риби се оправиха за няколко дни.
ПП: нямам опит с СО2- затова не съм сигурна.
Успех с лечението. Дискуса е корава риба, но небива да изчакваш толкова при такъв проблем.

siso

03.03.2009 20:56 #6 Last Edit: 03.03.2009 22:21 by siso
Аз имах същия проблем и мога да кажа на 100% че е одиниум лекувах с Одинопур и бактопур едновременно и вдигнах температурата на 34 С
даде фира само един дискус

П.П РН-то ти е било малко високо 6,7 при мен дискусите се сдухват като е над 6,5

vcholeva

Моето РН винаги е към 8. В най-добрия случай е 7,5. Нямам идея как да го вкарам в норма без химия и СО2, но дискусите си виреят- може би, защото друго не са видяли. *JOKINGLY*

siso

Дискусите са особени гадове :) но явно както свикнат важното е да няма бактерия и да има здраво папане :)
Дано колегата си оправи рибите

petarik

Благодаря на всички за идеите! Проведох четиридневно лечение с "Ретарпен", защото очаквам доставка на "Оодинопур". Рибите са плахи и все още не проявяват апетит. В момента, след масирана смяна на вода, тегля лекарството с активен въглен. Пуснах осветлението. Предстои ми да намаля аерацията и температурата, както и постепенно да оправя РН-то с СО2. Все още не съм върнал керамиката във вътрешния филтър. Стои си в една кофа, през която върти и канистъра. УВ-то е изключено. Спомина се само една неонка, вероятно от високата температура. Растенията са зле, но са живи и ще се оправят. Ако някъде греша, моля поправете ме. Още един път благодаря! Великолепен форум!

raiko

Ако не си третирал и керамиката, ще се получи презаразяване при връщането и в аквариума.

panchopan

Цитат на: raiko - 04.03.2009 21:57
Ако не си третирал и керамиката, ще се получи презаразяване при връщането и в аквариума.

Това което е казал Райко си е абсолютно вярно.
Ако трепеш - трепеш всичко до крак без половинчати мерки. Иначе ефекта е обратен.
В керамиката има всичко - и полезно и вредно.
Сега ако бях на твое място бих "лекувал" кофата с една двойна доза без варене.
И после яко под чешмата със хлорирана вряла вода миене и киснене.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

petarik

Цитат на: raiko - 04.03.2009 21:57
Ами да не дърпам дявола за опашката, но рибите се оправиха.
Върнах керамиката и третирах с бактопур и бактопур директ. На втория ден рибите проядоха. Сега изглеждат сякаш никога не са били болни.
Вероятно Ретарпена не свърши работа, защото рибите не показаха с нищо да им е подействал.
Още един път БЛАГОДАРНОСТИ на всички и най-много на Жорикс и Сисо!!!

raiko

От всичко написано дотук, извода който може да се направи е, че твоите риби не са били заразени с оодиниум, а са имали бактериално гниене на хрилете. Ако се направи разрез на хрилете на риба, умряла от тази болест се виждат бели участъци в хрилните пластини(техният нормален цвят трябва да бъде червен). Това са зоните с некротизирала тъкан вследствие на инфекцията.  Поради тази причина е помогнал и бактопура.

medfun

Колега първо да започваме с вода
1.   рН 5, 5-6, 5 е идеално kH 8 е много за дискус би трябвало 0-4 най много (използвай торф) а нитрати нитрати ??
2.   Температура 26 НЕ!!!!!!!!!!! От 28 и на горе понякога може при лечение 34
3.   Пясък провери я дали е неутрална смисъл тест с киселина вземи малко количество и на трупи  върху нея  3-4 капки pH minus.
4.   Филтри гъба за 240л не прави абсолютно нищо само ще ти покачва нитрати заради механично филтриране  хубаво че имаш 2 филтри но ти трябва много по голям обем за филтриране от тези малки които имаш натрупвай пове4е siporax .
5.   CO2 по добре да го спираш що че ти предизвиква проблеми и въздух неутрализира CO2 и обратно-то какви ращения имаш (болест на криптокорини)
6.   Температура е низка 29 и сипваш бода с  10темп може да ти предизвиква  температурня шок  крайна темп по низка от 28
Абсолютно

Similar topics (5)

36676

Започната от Norek1

Публикации: 4
Прегледи: 3864

58789

Публикации: 0
Прегледи: 3243

989

Започната от zmeq

Публикации: 3