• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 21:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Каква е та&#

Започната от mladHipar, 20.09.2004 23:31

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

mladHipar

Болеста се изрази по следния начин измих си зеленясалия аквариум с някакъв препарат за чистене, напълних аквариума с вода и пуснах една гупа вътре ако има нещо от препарата да си проличи само на една рибка, нищо и нямаше и напусках и другите. На другия ден видях опашката на една рибка/в началото си мислех че е на първата ама сега не съм много сигурен/ че като изсъхнала смисъл изядена или спъружена не мога да го опиша или по точно ако го опиша ще изглежда така : ащо се вземе едно станиолче от цигари и се мине през огъня на запалката то се сбръчква , горе доло така изглежда опашката заострена в края.
Рибката живя 4-5 дена и умря. Друга не последва участа и. И сега слуд две три седмици видях в приятелката ми абсолютно същото нещо на на малките и рибки - непораснали гупи пак, на другите рибки не се вижда такава работа , има няколко умрели , бях и дал една криптокорина и сега се чудя дали не съм ги заразил със същата болесст от моя аквариум, ако въобще е болест това. :roll:

ПОМАГАЙТЕ

Boby_

Единичен смъртен случай при преместване в нов аквариум бих го отдал директно на стрес. Или за някаква инфекция, която е използвала "намалението" да порази стресирана риба. Обикновено се смята, че стресът преминава за около две седици. Наблюдавай другите рибки за подобни (или някакви въобще) симптоми и промяна в поведението, пък ще видим - аз лично нищо не мога да кажа така направо.
Кажи нещо повече за малките - някакви други симтоми? Местени ли са и те? По принцип те са по-податливи на зарази от възрастните.

sho

ми свитите по тоя начин опашки са сигнал че нещо не е така - ама какво ?!!?! може болест може условия - няма ли някво равитиепо въпроса
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

mladHipar

Ами моята рибка не съм сигурен дали бе точно тази дето я пуснах първа или е била някоя друга. Приятелката ми каза че били се слепнали нещо опашките и мрели рибките и ги била преместила в друг аквариум /махнала ги е от този за малките рибки/ и като погледнах да видя , същата работа като моята  :x  а най-лошото бе че имаше 3 болни една здрава и 5 мъртви :x  Както и да е. Дайте идея за някое лекарство щото едва ли е от стрес / смъртни случаи на различни места по еднотипен първопричинител/ А пък като се замисля моята рибка не беше по унила от останалите само дето се мъчеше повече в плуването от другите .

Boby_

Цитат на: "mladHipar"Ами моята рибка не съм сигурен дали бе точно тази дето я пуснах първа или е била някоя друга. Приятелката ми каза че били се слепнали нещо опашките и мрели рибките и ги била преместила в друг аквариум /махнала ги е от този за малките рибки/ и като погледнах да видя , същата работа като моята  :x  а най-лошото бе че имаше 3 болни една здрава и 5 мъртви :x  Както и да е. Дайте идея за някое лекарство щото едва ли е от стрес / смъртни случаи на различни места по еднотипен първопричинител/ А пък като се замисля моята рибка не беше по унила от останалите само дето се мъчеше повече в плуването от другите .

Виж, ясно е, че става дума за инфекция, макар аз лично да не мога да определя каква точно. Стресът беше споменат, защото той отслабва имунната система на рибките и ги прави податливи на такива болести. Понеже явно инфекцията се развива бързо, едва ли се касае за гъбички. Не помня да съм срещал вирус с такива симптоми, а и дори да е вирус, не можеш да направиш много срещу него. Вероятно са бактерии. При това положение имаш две алтернативи - антибиотик и някакво друго бактерицидно средство. Можеш да пробваш с бензицилин - 1 шишенце на 50 л. вода. Но не очаквай чудеса - щом не знаем каква точно е болестта, ще е трудно да лекуваме.
Можеш и да прегледаш ето този линк и да сравниш симптомите - може пък да си познаеш тези на твоите рибки:
http://www.aquarium.spb.ru/zdorov/zdorov_2.shtml

Успех!

Similar topics (5)

44577

Започната от gonor


Публикации: 2
Прегледи: 2077

22687

Публикации: 1
Прегледи: 3980

2174

Публикации: 7
Прегледи: 6260

27405

Публикации: 0
Прегледи: 2590

6680

Публикации: 3
Прегледи: 5287