• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.05.2024 22:09

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Има ли му нещо на този пангас?

Започната от dakata_m, 29.09.2007 23:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dakata_m

Здравейте, съвсем нов съм във форума както и в акваристиката. В момента разполагам с един нано аквариум 15 литра  :-D но в проект е един 270 литра. Значи проблема е следния: На единия ми пангас забелязах едно бяло петно. Четох статите и си мисля че са някакви гъбички но все пак ще се радвам ако някой успее да ме насочи дали да търся помощ по зоомагазините. Снимките са с отвратиелно качество и разфокусирани но апрата го купихме днес и още не съм разучил как става снимането на бързо движещи се обекти ( тоя сом не се спира и за секунда \) въпреки че има таква функция. Така де ето ги опитите ми за снимки:
http://https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg230.imageshack.us%2Fimg230%2F39%2Fimg0084zb8.th.jpg&hash=bd7148d5f23d21bf497c12607e51b2748e6df5f6
http://[img=http://img408.imageshack.us/img408/2329/img0088jl9.th.jpg]
http://[img=http://img250.imageshack.us/img250/4170/img0089ot7.th.jpg]
http://[img=http://img222.imageshack.us/img222/3742/img0091sn8.th.jpg]

Ако някой успее да ме насочи ( в смиъл да го отделя ли веднага и т.н. ) ще съм много благодарен, понеже това е една от рибите които съм отгледал от съвсем малки и за нея бих предпирел лечение *DRINK*

Violeta

На ЕДИНИЯ ти пангас в 15 литрово аквариумче? На снимките се вижда, че и този с петното трудно се обръща в толкова малък съд. Искрено се надявам, че проектът за 270 литров ще се реализира в най-скоро време...
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Trobata

Не мога да видя хубаво, но мисля че може и да е наранен от друга риба и да не е болест.

dakata_m

Благодаря за отговорите. В крайна сметка направо ще го взема в един буркан и ще отида до едно магазинче, което работи и неделя да видим там какво ще кажат. Наистина от снимките не се вижда много добре, а пангаса с петното е излязъл като годзила. Инъче дължината му е с окло 5 см по малка от най тясната страна на аквариума и за сега горе долу взима завоите. Другия месец ще готов големия аквариум, че малко от финансова гледна точка си иска вложенията. Заснех една снимка на целия аквариум, който в момента е в неподреден вид и там май по-добре се вижда петното и едно малко такова на главата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg231.imageshack.us%2Fimg231%2F1311%2Fribazm3.th.jpg&hash=442c5faf494466d2a16112a9699b6c2d50d719c9
По принцип тоя сом се вре навсякъде и събрая всичко и нищо чудно да се е наранил.
На всичкото отгоре от днес в карцера ( родилното в горната част на снимката ) си имам от малки хелерчета. Бяха две майки но после осъзнах грешката си да ги навра в едно родилно и червената хелерка беше прбила другата ( беше и нахапала плавниците ) отделих ги ама тази с нахапаните плавници умря. Все пак за мен това е голям успех понеже е първото нещо, което развъждам в този аквариум освен охлюви  :-D.  Сега отивам да им търся манджа ако не намеря ще варя жълтъци там и ще видим какво ще оживее. *DRINK*

spetsa

Леле в 15 литра колко неща си наслагал.Според мен ще се оправи с по здравословна храна и в по голям аквариум.

dakata_m

Вярно, че малко съм се престарал но пангаса беше съвсем малък като го взех. Кога стана толкова и аз не разбрах. Последно поствам една снимка за тези които се чудят как изглежда хелерче родено преди няколко часа.

http://aycu33.webshots.com/image/29272/2003746541082654176_rs.jpg

Айде стига съм спамил но не ми се отваряше нова несъществена тема само и само да си покажа хелерчетата.

dakata_m

Пак съживявам темата но искам да споделя, че стана най-тъпото нещо което се е случвало в този аквариум. Онзи сом ( големия за когото питах си плува и няма проблеми (засега  :-|) ), а малкия ми пангас сутринта го намерих с подут корем обърнат на горе и плуваше много странно почти гърчейки се. Отделих го в друг съд и на обед като си дойдох от работа да го видя беше пукясъл. Е. не мога да си го обясня това нещо. Имам някакви съмния, че вчера някой им е давал храна нелегално като изрично съм забранил, защото аз ги храня вечер и по малко сутрин като един път седмично ги оставям за едно денонощие гладни.
Не исках да отварям нова тема и да пълня форума с моите глупости за това си поствам въпроса тук с риск да бъде видян от доста по-малко хора но все пак се надявам някой да ми каже може ли от преяждане да пукне или има нещо друго. Естествено съм направил няколко снимки и то зи път си мисля че, горе долу добре се виждат. Нямах повече време в обедната почивка. Основното ми притеснение е да няма опасност за другите риби ако е нещо друго. Ето и линкове към снимките:

http://aycu34.webshots.com/image/28553/2001863220536802210_rs.jpg
http://aycu32.webshots.com/image/28951/2001894421642166606_rs.jpg
http://aycu10.webshots.com/image/30049/2001802692142580201_rs.jpg
http://aycu29.webshots.com/image/29788/2001825912258170048_rs.jpg

Barbus

Не е умрял от преяждане.Имал съм моменти когато моите са били хранени и по три пъти на ден и досега са си живи.Като гледам ми се струва че имаш някаква болест в аквариума.На новите снимки се вижда че умрелия има същия белег като другия.
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

winnerkn

Може да се е запекъл и да е пукнал. А този белег на корема може да е от някой остър камък в аквариума.

spetsa

Всичко е от теснотията.

dakata_m

Надявах се че, няма да ми се наложи да пиша повече в собствената си тема но изпитвам необходимост да споделя, че въпроса "Има ли му нещо на този пангас" вече не е актуален - сещате се защо  *dead.
    Най-тъпото е, че след доста четене на теми, статии и т.н. реших да подобря условията в аквариума. Разкарах доста неща от дъното и направих доста укрития има делвички, бъчвички, мостчета абе всичко може да се скрие. Преобладава грунта за да могат мизериите да се събират там и от известно време започна едно много спокойно съществуване на рибоците. Имам си валиснерия, роголистник и някаква широколистна криптохорина май. Лампата е Sylvania Aquastar и се включва на обед в 12:30 до вечерта 23:30. Дори предната седмица смених 1/10 от водата с идеята това да става всяка седмица и да стана примерен акварист  :-D. Обаче....
Снощи се прибирам от бач към 21:00 ( до 17:30 съм на държавната работа пък после отивам на другата ( не всеки ден е така )) - споменавам го от гледна точка на това, че през седмицата ми е доста кът времето и не мога да наблюдавм задълбочено рибките ). Видях, че сома седи на повърхността на водата но той по принцип си имаше странни навици. По тялото му нямаше никакви признаци за болест като сложих храна ядеше, но някак си мудно. Аерацията си върви нон стоп, другите риби с джиткаха напред назад. Все пак прочетох пак статиите за болестите в началото на раздела и видях, че може нещо да се е натровил от разни нитрити, нитрати и т.н.. Да ама като нямам тестове ( те стурват поече от самия аквариум заедно с рибите ми ). За липса на кислород съм сигурен, че не е. Въглероден двуокис не подавам. Прочетох, че е добре да сменя част от водата ( максимум 1/4 ) и го направих, с идеята днес да сменя още толкова за да намаля съдържанието на гадостите ако има такива. Имам си вода която отлежава в стаята в туба от минерална и ползвах нея. Тази сутрин обаче намерих пангаса опънат на дъното и ампулариите го бяха напитили. Брат ми сподели, че цял ден вчера е бил на повърхността и може би е било късно да правя каквото и да е. Сомчето беше моята гордост, защото го гледам от година ( най-дълго оцелялата риба в аквариума ) и ме е яд доста. Сега си оставам с тези рибки които са в аквариума ( 2 Бети, 2 кардинала, 1 неонка, 2 хелера, 2 жълти анцитруса, 1 данио ) и докато не направя новия никакви риби няма да купувам повече. А всъщност няма да ми се налага понеже преди време едната хелерка роди 7 парчета и до днес всички са живи и растат доста добре. Сега тази пак ще ражда и както е тръгнало не знам какво ще ги правя тези рибета. Купих си яйца от артемия, успешно си излюпих и рачета и ги тъпча с тях, като редувам дажбите със жълтък и някаква микроскопична манджа. Давам и на големите риби, рачета, които ги ядат без проблем. Един ден храня рибките с някаква растителна храна, друг ден със смесена, после мултивитамини някакви, малко чернодробна, и малко дафния. Горе долу за всеки ден имам различна торбичка ( колко е различно това вътре не знам ).
Този път снимки няма смиъл да давам понеже е явно, че нещата при мен ще се оправят с по-голям аквариум. Задължително ще инвестирам в необходимото оборудване и тестове, за да имам идея поне от къде ми е дошло. Написах ги тези работи просто да споделя, нямам въпроси ..... но всъщност какво е пост без въпрос.
Въпросчето е: Понеже нямам нагревател ( имам ама не е с реле и не върши работа ), температурата в аквариума е пряко свързана с температурата в стаята. Локалното ни парно обаче още не е готово и разбрах, че през деня спирали печката щото ставало топло, че дори проветрявали . Като се прибера намирам вратата отворена и температурата в аквариума 20 градуса. Пускам пчеката и след известно време си се качва на 25. С една дума, тези температурни колебания от 5 градуса, макар и не резки оказват ли се сериозен проблем за рибките, че една седмица поне още няма да можем да подкараме парното. Мислех да купувам нагревател но идеята ми е направо да взема за бъдещия голям аквариум, а той не влиза в този малкия.

spetsa

Според мен няма как да е от температурата защото не е паднала рязко,всичко е от големината на аквариума :)

zambo

20 градуса е  ниска температура за аквариума ти , предвид рибите вътре , но не е убийствена . Не мисля , че и тези 5 градуса колебание са убийствени . В малкият аквариум показателите на водата могат да се променят много бързо и това да е убийствено за рибите .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

dakata_m

Пак се налага да съживя моята тема, ама този път не става въпрос за умрели риби. Въпроса ми е съвсем кратък - Какава е тази бяла мизерия по роголистника ?( пояснявам това е родилен аквариум без никакви екстри, пуснат преди 2 седмици с около 30 хелерчета и една камара охлюви ) Аз лесно ще го реша въпроса като засиля водораслите в кенефа ( понеже си имам много от тях) ама да питам все пак, че за пръв път виждам такова нещо. Пробвах с търсачката ама като не знам какво търся как да го намеря  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs1d2.turboimagehost.com%2Ft%2F39505_IMG_2216.jpg&hash=a45df888549dad6bab6850b650b20a3d606e6872

П.С Млако бавно се зарежда снимката ( поне при мен )но фокуса и е в долната част и там се виждат по-ясно гадните неща. Благодаря предварително на отзовалите се и само линк към някаква информация за тези образувания би ми свършил работа *DRINK*

mp450

Може да е брада (обаче такава за първи път виждам).Нека другите кажат!

Similar topics (5)

13034

Започната от terry


Публикации: 10
Прегледи: 6991

3561

Публикации: 6
Прегледи: 3990

33662

Публикации: 4
Прегледи: 5292

27718

Публикации: 17
Прегледи: 13064

21451

Започната от sportsman_86


Публикации: 8
Прегледи: 4760