• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 16:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Що е то Трилон Б(комплексон III) и има ли почва в аквариума?

Започната от Nanka, 08.05.2008 21:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nanka

 Здравейте, след като попаднах на това
http://www.paludarium.ru/aquarium/aqua/aqua32.htm
се поразрових в нета се опитвам да разбера какъв би бил ефекта от ползването на Трилон Б(комплексон III, С16Н14О8Na2.H2O, или както още се казва) по описания метод в аквариума. Доколкото успях да разбера от братушките това е много добър химичен елемент за хелатиране на микроелементите(най-вече на желязото), който по описания в статията начин би заместил частично торенето при не толкова бързите и озеленени аквариуми, а дори и имаше мнение в един форум, че влияел много добре и при растежа на рибките =-O.
Та мисълта ми е някой от вас ползвал ли го е и да даде мнение. Но дори и да не е ползван много бих се радвал да "посъбера" различни мнения за ползването му.
Ако някой знае каква му е специфичната плътност моля да ми я каже, ще съм му много благодарен и бих се впуснал с експеримент за употребата му в аквариум.
Не мога да разбера хората, все искат повече, а аз никога не искам много. Аз искам ВСИЧКО

dido

Не се занимавай с глупости, има си готови хелатирани торове на смешни цени в момента. Друг е въпроса, че това може би не е ключа за палатката. Бях пуснал тук една тема някога - какви рецепти за аквариумни торове ползват фирмите ...

Nanka

 Дидо, така е, но със всичките тези торове и това кой с кой да комбинираш постоянно да следиш да не предозираш някой и други такива ми се струва, че повечето неща ги има във водата, но поради това, че не са хелати и растенията не ги приемат. Според мен с Трилона може да се използват огромна част  от елементите които идват по водопровода. Тези мисли ми идват в момент в който правя седмичната смяна на водата в аквариума и няколко часа след това започва кипене. Това кипене аз го отдавам на това, че растенията си получават това което искат с прясната вода. Но въпроса е в това защо кипенето го няма следващите 6 дена от седмицата.
Вариант
1. Растенията са изчерпали значителна част от елементите предоставени им с прясната вода
2. Растенията не могат да усвояват предоставените им елементи, защото те вече са се окислили и не са във вид в който растенията "обичат"
3. Някаква друга причина за която не се сещам в момента.
Най-вече заради вариант 2 ми се иска да пробвам и да се опитам да открия къде е истината. Точно по-тази причина исках да попитам и за вашите мнения
Не мога да разбера хората, все искат повече, а аз никога не искам много. Аз искам ВСИЧКО

didodee

имам опит за сега само с Fetrilon и ефекта не е по-лош от нормалните комерсиални Fe-торове.
Ето и едно линк-че, на немски е, но доста добре обяснено:

http://www.aqua-aquaristik.de/bilder/Forum/Fetrilon.pdf


До колкото знам продуктите ги има и в България вече.


Nanka

 Тук не става въпрос само за желязото, а и за всички останали елементи които така или иначе си ги има във водопрпводната вода, но не са хелати и следователно растенията ги освояват много трудно. Ако е само за желязото ще си смеся зелен камък и Трилон, малко сметки с калкулатора и ... смисъла от тази тема се губи
Не мога да разбера хората, все искат повече, а аз никога не искам много. Аз искам ВСИЧКО

barabata

Само да подпитам така, сменяш водата с престояла или директно от чешмата ?
Ако е директно от чешмата то това не би трябвало да е кипене, а освобождаване на разтворените газове във водата (хлор, въздух).

Няма никаква логика в това "Растенията не могат да усвояват предоставените им елементи, защото те вече са се окислили и не са във вид в който растенията "обичат"
" понеже водата си е с микро и макро елементите от доста преди това и няма логика точно в аквариума те да се окисляват ...
Във водопроводната мрежа водоата е под налягане и то преди да дойде до чешмата налягането е доста по голямо - хидродинамично налягане, хидростатично налягане - има си загуби докато водата дойде до тебе. Навсякъде се случва да влезе по малко въздух във системата и постепено този въздух се разтваря (особено след авария някъде). Хлора отделно.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Nanka

 Водата я сменям с такава дето е престояла седмица(след като сменя водата пълня тубите с вода за следващата смяна) и не вярвам да е въздух попаднал във водопровода, защото той има достатъчно време да се отдели от водата.
Може наистина да бъркам с това си мнение, че при смяна на водата има много неокислени елементи, но вече съм решил да пробвам и да рзабера до колко съм прав. Следваща смяна на водата по график е в неделя, така, че има малко време до старта :-) , а какво ще стане само времвто ще покаже.
Благодаря на всички които изказаха мнение и се надявам да не спре темата до тук. Колкото зависи от мен ще се опитам да осъществя експеримента до ниво от което може да се разбере имали някакъв ефект от ползването на Трилон и до колко той е благоприятен за обитателите на аквариума.
Не мога да разбера хората, все искат повече, а аз никога не искам много. Аз искам ВСИЧКО

zooamigo

Най-общо казано има място , но то е различно ефективно в зависимост от микроелементите във водата. Спомага усвояването на металните йони и променя някои механизми на усвояване на хранителните вещества. Не е за лаици. По-добре от безопасните неработещи "нещица" от рафта.

hunter

Добре де като си регистрирам 2009г. Защо не си постна отговора тогава ами 2013 пишеш във тема която последното мнение е 2008г. Напоследък не ми се вързват някой неща  *dontknow*