• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.05.2024 08:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Разбери всяко едно нещо за (хелера,платата,гупата и молинезийте)!

Започната от DrahMoRe231, 05.02.2013 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DrahMoRe231

!!!Хелери!!!
Хелерите (Xiphophorus hellerii), наричани също мечоносци, са вид лъчеперки от семейство Живораждащи шаранозъби (Poeciliidae). Имат тяло, което не може да се сбърка, особено с израстъка на опашната перка, който го различава от другите риби. Оригиналната окраска е смарагдово зелена, но чрез кръстоски с плати и молинезии са се получили интересни пъстри рибки.


Хелерът се среща в дивата природа в Мексико, Гватемала, Панама и Антилските острови. Тази малка и много красива рибка обаче е истински "survivor" сред декоративните риби. Тя може да оцелее в екстремни условия на t- от порядъка на ( -3C до -4C ).

Разможава се лесно, като единствената забележка към акваристите е аквариума да е добре залесен. Това залесяване е нужно поради факта, че след раждането живородките стават канибалистично настроени към поколението.

След като женската роди се изважда от водата и се мести в общият аквариум при другите риби. Температурата на водата на малките се подържа 26 - 28 градуса. Дребосъците се хранят с тубифекс, но може и да им се дава първите 3 до 4 дена парченце жълтък, разтворен в чаена лъжичка вода.

Интересното е че хелерът може лесно да се кръстоса с плата и се получават интересни окраски, което се отразява много добре на бъдещото поколение — то става по-силно и по-плодовито! Това е възможно и с молинезия ,като ефектът е същия


!!!Плати!!!


Отглеждане на плата

Платата (Xiphophorus maculatus) е разпространена в Мексико, Хондурас и Гватемала. Тази рибка е позната на акваристите като спокойна и лесно съжителстваща с други риби. В аквариума тя се движи доста, главно в горната му част и не нанася вреда върху растенията в него. Женската плата е по-едра от мъжката и достига дължина от 6см (платата е сравнително дребна риба), а мъжкият до 4см. Платите могат да се отглеждат, както в малки така и в големи аквариуми, но в тези от около 15 - 25 литра не могат да достигнат тези размери. Най-добре живеят в аквариуми над 40 литра, като се предвижда по 2-3 литра на рибка. Платите се гледат във вода с температура от 18 до 30 градуса по целзий и pH от 7 до 7,2, като търпи и промени на тези норми. Храната на този вид аквариумни рибки може да бъде разнообразна: сварен спанак, люспи, тубифекс, пелети, както и с купените храни от зоомагазините.

Платите се срещат с различни украски по телата и перките си. Има червени плати, жълтеникави, бели с черни опашки и други. Както се вижда платата е от вида xiphophorus, от който е и хелерът, което означава че те могат да се кръстосват и комбинацията се получава интересна. Повечето шарени плати са от кръстоска между хелер и плата. Чистите породи се срещат много рядко.

Размножаване на плата

Размножаването на платата става като при гупата и хелера, тъй като и трите вида са живородки. След като забременее женската риба, корема и се издува и се появява онова черно петно отдолу. Веднъж оплодена женската носи хайверачетири седмици, докато той не се излюпи, и след това ражда, като това действие се повтаря през всеки четири седмици, няколко пъти (при всички живородки е така). При първото раждане платата ражда около 20-30 рибки. При следващите обаче техният брой е различен, в зависимост от това колко е едра раждащата риба. Обикновенно нормалната плата ражда по 50 - 70 малки, но ако тя е по едра може рибетата да достигнат до 100 и повече. Платата ражда добре оформени малки рибки с дължина 3 - 4 милиметра. Те могат да се хранят с каквато и да е храна стига тя да може да влезе в устата им. Мъжките растат бързо и на 5-6 месечна възраст са вече полово зрели, а женските малко по-бавна. В по-голям и добре залесен аквариум малките се развиват по-бързо.

!!!Гупа!!!

Отглеждане на гупа

Гупата или Poecilia reticulata е доста позната рибка. Тя е най-срещана в аквариуми на начинаещи акваристи, но и някои по-напреднали също я отглеждат. Това я прави най-разпространената живородна риба. Гупите са спокойни, не нанасят вреда на растенията, не са агресивни и съжителстват с доста видове спокойни и мирни видове като: плата, неон, молинезия, хелер и други.
Една гупа достига дължина до 6 сантиметра ако се гледа при определени условия - вода с pH между 7 и 7,2, 18 - 28 градуса на водата и аквариум минимум 40 литра, като тези условия не са определящи за живота на рибката (гупата е издържлива риба и се препоръчва за начинаещи). Рибата може да се храни със следните храни: люспи, пелети, сварен спанак, тубифекс, както и с всички храни за живородки.
Освен в нечий аквариум, гупа може да се види и в природата. Най-често тя се среща във водите на Мексико, Венецуела, Бразилия и други, но поради голямото разпространение на тази риба, тя може да се види почти навсякъде по света.

Размножаване на Гупа:

Размножаването на гупа става много лесно, поради нейната издържливост и способността и да се размножава, както в сладка, така и в солена вода и то с соленост над 150% от морската. Когато женската риба бива оплодена, нейната бременност трае от 22 до 30 дена - зависи от температурата на водата - около 27 градуса е най-подходяща температура. След забраменяването на гупата под опашчицата и се появява черно-кафеникаво петно,а точно преди самото раждане през него може даже да се видят и малките рибки. Женската може да роди от 3 до 100 малки, зависи от това колко е едра раждащата риба. Най-често малките са около 10 - 30. След излизането си на бял свят, малките гупи имат вече инстинкти да се пазят и да се хранят. Ако на другите риби в аквариума не се дава достатъчно храна, те ще изядът "бебетата". Затова браменната женска се поставя в специална родилка ( има различни видове родилки) и се изчаква да роди там, след което и тя се връща при останалите. Малките рибки трябва да се хранят със ситна храна или специална храна за бебета, която се продава в зоомагазините и я има на различни фирми. Ако рискувате и ги оставите при големите риби, те ще се крият и ще ядът остатъците от храната на възрастните или ще си хапват от растенията. Скорородените рибки съзряват полово за около 1-2 месеца, а съжителството им със други видове, по-големи и по-малки от тях, е по ваща преценка, дали малките рибки мога да влязав в устите на по-големите.


!!!Молинезия!!!


Отглеждане на молинезия

Молинезия или Poecilia sphenops е разпространена в централна Америка, най вече във водите на Мексико и Гватемала. Рибата се отглежда и като аквариумна, декоративна рибка. Този вид се отглежда и размножава лесно, тъй като са спокойни и съжителстват мирно, както една с друга, така и с други видове риби. Молинезиите са черни, жълти, черни на бели точки и бели на черни точки.
Обитават горните слоеве на аквариума и е препоръчително да се хранят с една от следните храни: тубифекс, люспи, пелети, водни бълхи, циклопси, ларви на комари, суха храна, сварен спанак, водорасли и зелена салата (маруля). Мъжката молинезия е по-дребна от женската, която достига размери до 12 сантиметра. За да достигне максималният си размер рибата трябва да се отглежда в минимум 60 литров аквариум, водата да е с температура от 24 до 28 градуса и pH от 7 до 7,2, като търпи и леки промени на тези параметри. Молинезията търпи леко солена вода, за това може да се сложи малко морска или готварска сол във водата (една супена лъжица на 50л вода).

Размножаване на молинезия

Размножаването на молинезиите е сравнително лесно, защото те са живо раждащи риби и спадат към така наречените живородки. На първо място за размножаването на една риба е да има мъжки и женски екземпляр. За да се чифтосат по-бързо една двойка е необходимо да се вдигне твърдостта на водата в аквариума (с добавяне на сол). За по-сигурно отделете двойката в отделен аквариум, защото не всеки вид търпи на солена вода. Можете да експериментирате с кръстоска между черна и жълта молинезия, комбинацията ще ви хареса, а и кръстоските да по-търсени. Хубаво е също да вдигнете температурата на водата с няколко градуса (27-28 градуса). При забременяването на женската корема и се надува и под опашката и се появява черно-кафеникави петно. След като женската прояви тези белези я отделете в друг аквариум или в родилка и изчакайте. Когато се родят малките върнете майката в общият аквариум и ги хранете с възможно най ситна храна. Има и много видове храна за "бебета" рибки по зоомагазините, от където можете да си я закупите.

Успех!!!

Svetli kn

Има ли разлика между плати и хелери в черното петно като са бремени.Може да е тъп въпрос но от скоро гледам рибки.

DrahMoRe231

Въпросат ти не е тъп!!!Между хелер и плата петното е едно и също!!

Svetli kn


DrahMoRe231


JEM

Цитат на: DrahMoRe231 - 05.02.2013 19:03
Винаги  съм  тук!!!
Здравей.След като винаги си тук,няма ли да се представиш?Как се казваш,какъв си,що си.?
Разкажи ни нещо.Отваряш тема,даваш отговори,съвети?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

ogogogo

Цитат на: JEM - 05.02.2013 22:32
Здравей.След като винаги си тук,няма ли да се представиш?Как се казваш,какъв си,що си.?
Разкажи ни нещо.Отваряш тема,даваш отговори,съвети?
*THUMBS UP*
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

wwladoo

Цитат на: DrahMoRe231 - 05.02.2013 18:59
Въпросат ти не е тъп!!!Между хелер и плата петното е едно и също!!
Аз пък ще кажа,че не е едно и също на цвят 8-)--и при различните видове селекции хелери--примерно при жълт и червен хелер  както и  при др.хелери,при различните селекции плати също е различно на цвят ;-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Caxapa

До автора на темата!  Г-н  DrahMoRe231, ако темата която сте писали е лично Ваша е нормално да се подпишете под нея. Ако сте ползвали източници на чужд труд сте длъжни да упоменете от къде сте взели информацията. Превода Ваш ли е и едни такива неща които съпътстват всеки един труд. В противен случай нарушавате авторските права и с това въвличате сайта ни също в нарушение.  Чакам Вашето обяснение както аз, така и останалите членове на форума!

Svetli kn

Става дума за жълти плати с черна опашка, интересуваме петното дали почернява като на хелерите.

DrahMoRe231

Цитат на: JEM - 05.02.2013 22:32
Здравей.След като винаги си тук,няма ли да се представиш?Как се казваш,какъв си,що си.?
Разкажи ни нещо.Отваряш тема,даваш отговори,съвети?
ОК,щом искаш ще се преставя!!! Казвам се Андрей!! Какво искаш да ти разкажя???
: 06.02.2013г 18:06ч
Цитат на: wwladoo - 06.02.2013 09:06
Аз пък ще кажа,че не е едно и също на цвят 8-)--и при различните видове селекции хелери--примерно при жълт и червен хелер  както и  при др.хелери,при различните селекции плати също е различно на цвят ;-)
Добре,но не е различно защто,ако не си гледал хелер и плата не говорй!!!   НЕ ИЗКАМ ДА СЕ КАРАМЕ ИЛИ СПОРИМ!!!
: 06.02.2013г 18:06ч
Цитат на: Caxapa - 06.02.2013 10:22
До автора на темата!  Г-н  DrahMoRe231, ако темата която сте писали е лично Ваша е нормално да се подпишете под нея. Ако сте ползвали източници на чужд труд сте длъжни да упоменете от къде сте взели информацията. Превода Ваш ли е и едни такива неща които съпътстват всеки един труд. В противен случай нарушавате авторските права и с това въвличате сайта ни също в нарушение.  Чакам Вашето обяснение както аз, така и останалите членове на форума!

Сахара това сичкото съм го писал аз цял един или два часа затова сега не изкам да се караме!!! Моляте.

Caxapa

До автора на темата!  Г-н  DrahMoRe231, ако темата която сте писали е лично Ваша е нормално да се подпишете под нея. Ако сте ползвали източници на чужд труд сте длъжни да упоменете от къде сте взели информацията. Превода Ваш ли е и едни такива неща които съпътстват всеки един труд. В противен случай нарушавате авторските права и с това въвличате сайта ни също в нарушение.  Чакам Вашето обяснение както аз, така и останалите членове на форума! И недей с този тон, че не е на хубаво  така да се зъбиш. ЧАКАМ ОТГОВОР НА ЗАПИТВАНЕТО МИ.   

DrahMoRe231

ИЗКАМДА КАЖА АКО ИМА ГРЕЖКА В ТЕКСТА ПОПРАВЕТЕМЕ!!!

Здравков

Цитат на: DrahMoRe231 - 06.02.2013 18:51
ИЗКАМДА КАЖА АКО ИМА ГРЕЖКА В ТЕКСТА ПОПРАВЕТЕМЕ!!!
То само във това изречение има 3...  *dontknow*

DrahMoRe231

Цитат на: Caxapa - 06.02.2013 18:50
До автора на темата!  Г-н  DrahMoRe231, ако темата която сте писали е лично Ваша е нормално да се подпишете под нея. Ако сте ползвали източници на чужд труд сте длъжни да упоменете от къде сте взели информацията. Превода Ваш ли е и едни такива неща които съпътстват всеки един труд. В противен случай нарушавате авторските права и с това въвличате сайта ни също в нарушение.  Чакам Вашето обяснение както аз, така и останалите членове на форума! И недей с този тон, че не е на хубаво  така да се зъбиш. ЧАКАМ ОТГОВОР НА ЗАПИТВАНЕТО МИ.   
Сахара извиниме. Аз не се зъбя Аз просто си пиша нормално.