Българска Аквариумна Енциклопедия

ЗА ФОРУМА => Архив => Темата е започната от: magic_paladin - 26.06.2010 14:37

Заглавие: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: magic_paladin - 26.06.2010 14:37
Здравейте!
Преди около 2 седмици се сдобих  с чифт бети HalfMoon. Преди 5 дена мъжкия построи гнездо в единия ъгъл на аквариума, в началото биеше много женската и в момента е с накъсани плавници. На другия ден беше преместил гнездото в друг ъгъл - беше значително по-голямо от предишното и мехурчетата бяха много по-ситни. Този път вместо да бие женската започна да я ухажва явно и тя има мерак, защото си показва вертикалните ивици, но не ходи да оглежда гнездото както би трябвало да е. И до тука стигнаха с хвърлянето.
Ако някои знае как да ги накарам да хвърлят нека да пише.
:-)
Заглавие: Re: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: Rendaka - 28.06.2010 10:00
Малко писано по темата за размножаване на бети можеш да видиш тук
http://aquariumbg.com/forum/labirintovi/razmnojavane-na-beti/ (http://aquariumbg.com/forum/labirintovi/razmnojavane-na-beti/)

Вътре вероятно ще намериш отговор на въпроса си.
Заглавие: Re: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: magic_paladin - 28.06.2010 13:28
За съжаление мъжкия вече уби втора женска, а съм на 100% сигурен, че са полово зрели!
Само да уточня, че аквариума не е гол - има много растителност както и пещери и корени и въпреки това когато женските отиват на повърхността да си поемат въздух, мъжкия ги издебва и им къса парчета от плавниците и люспи. В момента мъжкия е сам в аквариума (120 литра) и пак е направил гнездо този път е още по-голямо! В аквариума имам още 20 червени неона и колония скариди Ред Чери, но тях не ги закача.
Заглавие: Re: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: magic_paladin - 01.07.2010 00:10
Малко Up по темата:
След смъртта на две женски, опитах за последно и взех още една. Мъжкия почти веднага направи гнездото, а днеска хвърлиха хайвер, проблема е там че го изядоха (завъртат се и когато женската хвърли и двамата се спускат и изяждат хайвера вместо да го носят обратно в гнездото) :-D  след което мъжкия развали гнездото и отново започна да я гони...явно ще си я карам само с мъжки.  :-)
Заглавие: Re: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: Асен Евгениев - 01.07.2010 00:13
Що не смениш мъжкия, като искаш да ги размножаваш?
Заглавие: Re: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: wwladoo - 04.07.2010 03:37
Цитат на: akapulko - 01.07.2010 00:13
Що не смениш мъжкия, като искаш да ги размножаваш?
Колегата е прав,има мъжки които не стават за размножаване,прекалено са агресивни!!! ;-) :-)Пробвай с друг!
Заглавие: Re: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: meshov - 04.07.2010 10:07
Здравей,
Наистина трябва първо да прочетеш повече за размножаването на бетите. Дори и да е неопитен мъжкия на 2-3 път се научава. Аквариумът ти не е подходящ за размножаване. Температурата също е  много важна. Когато не е читав хайвера си го изяват. Статията която ти е посочил колегата се опитай да я реализираш. За мен 10 см е оптимална височина на водата и се покачва малко, до към 15-17см в растияниена 3-4 седмици, когато малките започчнат да  плуват.
успех.
Заглавие: Re: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: MeTogu - 04.07.2010 10:29
Колегата Мешов е подсказал.Аквариума в който трябва да се хвърля хайвер се нарича развъден и трябва да е с подходящите размери и височни на водния стълб,за да може когато падат зрънцата хайвер да може мъжкия да ги връща обратно в гнездото.Раздояние от 10 см е подходящо +/- 1-2 см.
Аерация може да сложиш в единия край на аквариума но трябва да е много слаба за да не разваля евентуалното гнездо.Ако спазваш всички правила и знаеш всички тънкости ще пожънеш успехи.След хвърлянето на хайвера е добре да се извади женската за да не разсейва таткото.
Заглавие: Re: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: magic_paladin - 04.07.2010 11:35
Благодаря ви много за съветите на всички!
Днеска ще взема едно 20-30литрово аквариумче и ще се пробвам пак! :)
Заглавие: Re: Проблем с размножаването на бети
Публикувано от: Rendaka - 08.07.2010 11:00
Аквариума не е задължително да е голям, това, както съм казвал някъде другаде, спестява по-нататъчното прехвърляне от едно място на друго и споходстващите го проблеми. Бетите са ми хвърляли хайвер и в 5 л. аквариумче и не са имали проблем. Елементарна калкулация - 30 л. аквариум пълен с 10 см. вода, ако предположим, че е със съандартни размери и конфигурация то водното количество е около 10 л., така, че аквариума не е от такова значение, по-скоро други са факторите влияещи на процеса. Надяваям се след малко четене да се похвалиш с успехи в областта :)

Поздрави!!!