• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 15:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Каква риба мога да гледам заедно с гупи и коридорас?

Започната от Absolute beginner, 10.12.2011 11:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Absolute beginner

Здравейте!
В 30-литров аквариум живеят в мир и хармония 3 сомчета коридорас (2 джули и 1 панда) и 6 гупи (3 женски и 3 мъжки).
Гупите тотално ме отмениха в задължението ми да обяснявам на 8-годишния ми син онези неща за птичките и пчеличките. Мъжките не оставят женските на мира нито за миг, в резултат на което трите ни женски раждат една през друга. И понеже любовта и хармонията в аквариума ни са тотални, никой не яде бебетата.  *CRAZY* Имаме около 20. Аквариумът скоро ще заприлича на супа топчета.
Засега успешно успявам да подарявам на приятели по някоя и друга гупа. Всички досегашни бебета ще дам "ан блок" на един приятетел тази седмица. Ще се разделя и с едната двойка възрастни гупи.
Ще ми останат 3-те сомчета и 4 гупи.
Към тази компания искам да добавя друга двойка рибки, които да не произвеждат пасажи с бебета всеки месец. Колкото и кръвожадно да звучи-нямам нищо против да изяждат новите попълнения гупи.  :-[

Извинете ме за дългото предисловие....
Сигурно моята драма с пълчищата гупи ви е позната.
Синът ми от близо месец не ми дава мира - иска нова двойка рибки. Не искам да си натреса нова гупоподобна-постояннораждаща двойка.
Той мечтае за хелери, но се опасявам, че и те ще ни раждат бебета-хелерчета в несвяст. Или греша? Всъщност, не държи да са непременно хелери. Всяка друга нова рибка ще го зарадва.
Моля, посъветвате ме какви рибки мога да взема.

П.П. Ако някой проявява интерес към бебетата ни гупи - ПОДАРЯВАМ ги. От този вид са: http://www.green.democrit.com/images/news/pic_590.jpg

Peza

Цитат на: Absolute beginner - 10.12.2011 11:14

Той мечтае за хелери, но се опасявам, че и те ще ни раждат бебета-хелерчета в несвяст. Или греша?


Не грешиш, макар и да не е чак като при гупите.  :-D
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Mirobg

Хелерите ще решат проблема с малките гупи ...
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

Absolute beginner

Благодаря ви!
Mirobg, честно казано, тайно се надявам да стане точно така.  *JOKINGLY*
Но, доколкото разбирам, ще се наложи да търся друга риба, която да ми реши проблема с малките хелерчета.

Така че, оставам отворена за други предложения. :-)

Peza

Принципно всяка по-едра рибка би трябвало да ти реши проблема.
Можеш да помислиш за барбуси. Например пентазона. Ето какво пише в описанието му:
"Barbus pentazona pentazona обича жива храна. Всякакви ракообразни, тубифекс, ларви от насекоми се приемат с голяма охота."
Като изисквания незнам, как седят нещата, също като поведение спрямо гупите. Не съм гледал такава комбинация и казано честно представа си нямам. Но пък хората тук могат да си кажат мнението дали е подходящ избор за целта.

Edit:
Само незнам дали 30л не е малко за тях. Доста енергични рибки са.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

колешански

 :-DПускаш едно малко ято серпи и те ти решават проблема с гупите (тотално).Пробвал съм и то с не евтини гупи .

Георги

Айде малко по-сериозно. Колежката иска нови рибки, които да гледа с гупите, а не да и изядат гупите.
На този обем аквариум обаче е трудно. Ще трябва по-честа смяна на вода.
Колежке знаеш ли горе-долу дали е твърда водата или по-мека. Или кажи от кой град си.
Примерно можеш да сложиш 2-3 някакви расбори или серпи както каза колегата, но имай предвид, че са стадни и им е по-добре по 10-12 :)
Трудна задача ти поставя сина ти.

Absolute beginner

Погледнах клипчета с пентазони и серпи. Виждам, че плуват заедно с гупи. :-) Но и прочетох в препоръките за отглеждането им, че е необходим доста по-голям аквариум от нашия.
Не знам ако гледам двойка, вместо по-големичко стадо, дали ще се чувстват добре.

Георги, за мой срам, не съм мерила твърдостта на водата. Имам само pH тест и тест за нитрити. Ще си купя и за твърдост и ще пиша. Иначе - от София съм, живея в съседен на твоя квартал. Старая се да сменям по 1/3 от водата всяка седмица. Ще трябва ли по-честа смяна от това?

Погледнах и расборите. Много са симпатични. И са най-различни. :-) И направо ме грабнаха са това "Полова зрялост  около 1 година". Т.е., мога да очаквам хвърляне на хайвер най-рано след 1 година, така ли?  :-)

И, наистина- простете коравосърдечността ми, но.... Да разбирам ли, че по-големите рибки ще изяждат бебетата-гупи, а големите ми гупи ще им връщат жеста, като им ядат хайвера?  Ако сами могат да поддържат някакъв баланс на броя риби в аквариума, ще е повече от чудесно.

Георги

Водата в София е мека. Не си купувай тест за твърдост.
За да не оцеляват новоизлюпените гупи - като видиш, че има ново поколение не храни 3-4 дни и намаляват драстично - самите големи гупи ще ги преследват настървено.
Относно стадото - ще живеят и двойка, но ще бъдат по-плашливи, може да са по-бледи и по-трудно ще хвърлят хайвер. Гледал съм серпи - не са ми хвърляли хайвер, не съм им осигурявал по-специални условия предполагам. Сегашните ми риби също не са хвърляли. Повечето харациди искат по кисела вода и ако не си играеш да им я осигуряваш не хвърлят. Но де да знам при теб може да се случи.

Колкото повече са рибите в тоя обем аквариум толко по-зависими са от смяната на водата с една дума.

Absolute beginner

Георги, видях в подписа ти, че гледаш кардинал (Tanichthys albonubes) и клиновидна расбора (Rasbora heteromorpha). Погледнах набързо какви са тези рибки и ми се сториха подходящи като за нашия аквариум и при дефинирания мой проблем . Дали са добър избор?

колешански

От където и да погледнеш тази аква е малка.Остави си тези рибки,наблегни на растенията и тя ще си стане много красива.Колкото до разборите има и по малки от клиновидната и те предполагам са по добрия вариант.Земи почети малко и всичко ще ти стане ясно,и за рибки и за растения.

Absolute beginner

Тази аква е малка, но в момента не сбъдвам собствената си детска мечта да гледам рибки, а тази на сина ми. :-)
И човек отнякъде започва, а после расте и се развива. Така е и по-интересно, и по-поучително. Така си мисля..... Та дори и от тази гледна точка, бих искала да не оставаме на "ниво гупи", а лека полека да качваме летвата. :-)
А и няма как просто да си оставя тези рибки-те дават всичко от себе си да пренаселят аквариума. Всяка седмица имаме раждаща гупа. И краят му не се вижда на това размножаване. Няма да ми останат "незарибени приятели" - в буквалния смисъл на думата. :-)
Растенията ни много ме радват, защото се развиват прекрасно (доколкото мога да преценя, все пак съм Absolute beginner) . Но синът ми е по-заинтригуван от рибките, все пак.

Благодаря ви за съветите и насоките. Бяха ми много полезни.
Ще се радвам и на всяко друго мнение.


slayerp5