• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болни Гупи и Хелери - свити плавници

Започната от at.angelov, 08.03.2010 16:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

at.angelov

Здравейте искам да попитам тези които са по - запознати с болестите по рибите дали могат да ме посъветват какво да направя , значи проблема е следният :
От 3 дни 5 от рибите ми се държат особено , събират плавниците да гъбра и на опашките 3 гупи и 2 хелера (плавниците са си здрави и не са нарушени но са им събрани....). Рбите понякога застават на едно място и така си стоят много време но понякога се движат из аквариума. Не забелязвам промени в дишането им. Преди около 10-тина дни 3 гупи омряха , започнаха да им изчезват коремите и в един момент точно преди да умрат вече им бяха навътре вместо навън първата умя а другите ги изхвърлих преди да омрат. Мерих PH на водата излезе ми 6,70 .

Аквариума е следният  :

Обем на аквариума 60л.
Височина 40см.
Грунд ситни камъчета с размер около 5мм.
Дебелина на дъното 3-4 см.
Осветление 36w (2х16w)
Филтрация - външна помпа с гъба в аквариума
Система за СО2 няма
Помпата и филтръра работят непрекъснато
Стартиран преди 1 година
Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни - 2 нови растения
Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни - след като се появи проблема смених около половината вода и сложих метиленово синьо по опътването на шишето

Вода
Сменям по  20литра 1/3 или 33% на всеки 7 - 10 дни.
При смяната: Водата е престояла в кофа която е напълнена с вода от чешмата на предишната сяна . Водата е с температура около 18-20 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 25градуса.

Храна
Видове храна сера випан на люспи и гранули смесвам ги от двата вида.
Колко често храните рибките си по веднъж на ден сутрин около 8:00ч.
За колко време рибките изяждат порциите си  1 - 2 мин. максимум.
Растения:
Колко % от дъното е засадено с растенияоколо 10
Колко % от дъното са бързо растящи 2 от 3-те вида които имам в аквариума растат бързо
Колко плуващи:няма
Риби: 25
Полово зрели(видове, брой):15
Млади риби(видове, брой):10.
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):сомчета анцитрус 3 бр.

Ще ви бъда благодарен ако ме посветвате какво да направя за да спася рибите , между другото съм си почъал кварцов пясък очаквам до края на седмицата да го взема и ще смянам грунда с него , това е общо взето на кратко положението при мен :)))

LuDiQa

Това не ми е ясно цитирам "Обем на аквариума 60лв." 60 лв или 60 литра 
Два домата пресичали улицата. По едно време единия го сгазила кола, а другият се провикнал хилейки се:
- Ставай бе, кетчуп!

at.angelov

Да точно така станало е грешка 60литра е акварума а болестта каква е и как да постъпя ?

Robert

 

                                                          Здравейте колега !

     Преди минути  пуснах нова тема , която е ключова поне що се касае за заболяванията .Разбирате че от растояние никой не може да Ви постави точна диагноза но си мисля че се касае за една от двете болести . Пишете , рибите поклащат ли се на място? Важно е.

ivcho0

Имам едно такова хелерче дето седи на едно място.Наблюдавам го от 2 седмици днес го видях,че се поклаща се едно ще прува не седи на едно място(   :-D  )...

at.angelov

Ами точно тези риби които са със събрани плавници понякога се струпват около мехурчетата кислород които помпата пуска а тя е усилена много кислорода им стига защото всички останали риби се движат навсякъде и са си много добре а тези болните се движат също , не много но  не стоят само на едно място а  за поклащане незнам какво имате предвид но се движат из целият аквариум.............. :S. Незнам каква е болестта но май стават повече болните .....

Помогнете моля , никой ли е нямал подобен случай рибите да му събират плавниците ?

Robert

       Точно това са признаци на хилодонела . Предизвиква се от 4 вида инфузория и по този проказател би трябвало да се лекува като ихтиофтириус но не е точно така !
       Инициативата на тези момчета за организирано дружество е много добра защото сама там нещата могат да обсъдят ефективно. Иначе  болеста е много сериозна и подценявана .

chepik

Цитат на: Robert - 10.03.2010 11:22
      Точно това са признаци на хилодонела . Предизвиква се от 4 вида инфузория и по този проказател би трябвало да се лекува като ихтиофтириус но не е точно така !
      Инициативата на тези момчета за организирано дружество е много добра защото сама там нещата могат да обсъдят ефективно. Иначе  болеста е много сериозна и подценявана .

Добре дошъл във форума Робърт но ще те помоля да бъдеш по-конкретен давай линкове като пишеш за нещо спицифично за каква тема става на въпрос ? и за кое дружество, щот човек като чете  ще си помисли че липсват постове в темата.

Относно хлътналия корем 2 пъти се оправи след третиране със Сера Бактупур но не сам сигорен дали точно той е свършил ранобтата понеже
имаше третиране и с други препарати преди това.

Другото което забелязах е ,че освем хлътналия корем ако не се вземат мерки на време рибата получава и изкривявания в гръбнака като риблката си остава изкривена след излекуването.

Robert

         Пред моя пост имаше тема с въпроси за хелери със свити плавници. Колкото до Вашите признаци....струва ми се че е нещо по различно . А дружеството е идеята за възраждане на софийските акваристични дружества , но нея ще обсъждаме на друго място !

ivanka3999

Хелерката ми умря днес . След 4 -то раждане, забелязах , че спря да се движи . Стоеше на едно място. Определено се виждаше изкривяване на опашката. Днес , когато я открих, тялото по продължение на опашката беше посивяло. До 22 часа снощи беше жива , даже си помислих ,че се е пооправила, защото плуваше с мъжкия. Мисля, че е умряла от съшата болест, за която споменавате понагоре. Заразна ли е болестта.И ако да , какви мерки да предприема, за да не се заразят и останалите.  :'(

Joro V

Според мен болестта на хелерката ти е костиа. Заразно заболяване е. Има доста писано по темата - може да провериш. Добре е някой, който успешно се е справил да коментира кое е най-ефективното лечение, защото съм виждал различни препоръки.

ivanka3999