• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.05.2024 15:51

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

За енергоспестяващите крушки!

Започната от abv, 22.10.2009 11:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abv

Вижте на какво попаднах докато си чета новините във вести.бг.

Икономичните крушки като "убийци"
22.10.2009 10:08
Не стойте на по-малко от 30 см от тях, тъй като според специалисти те могат да доведат до проблеми с очите, диабет, остеопороза, мигрена и дори рак
•   СТАТИЯ
размер на шрифта:

"Внимание! Вредно на вашето здраве!" Това предупреждение би трябвало да е изписано върху опаковката на всяка енергоспестяваща крушка, ако се окажат прави многобройни медици и пациентски и професионални организации в Западна Европа и Канада, пише в октомврийския си брой научното списанието за наука и техника "Обективи".
Икономичните крушки, които заменят традиционната на Томас Едисон, просъществувала над 100 години, могат да предизвикат увреждания на очите, дерматологични заболявания, нервни и епилептични разстройства, мигрена, безсъние, стрес, рак на кожата и на гърдата, хормонален дисбаланс.
Такива са заключенията, с които експерти стряскат милиони потребители по цял свят, но най-вече на Стария континент, където директива на Европейския съюз забрани старите крушки и неумолимо наложи новите.
още по темата

От утре - без 100-ватови крушки
14 |  11777
Енергоспестяващите крушки могат да са вредни за кожата
0 |  1390
Класическата електрическа крушка е пътник
0 |  9272
Последното Eдисоново творение, най-нисковатовото, ще напусне магазините в клуба на развитите европейски държави през септември 2012 г. 100-ватовите крушки вече пътуват към историята от 1 септември.

Избор няма

Наистина ли спираловидните, тръбни лампи, които са с 80% по-ефективни и пестящи енергия от старите, увреждат здравето?

Компактните флуоресцентни лампи - най-разпространените и евтини от енергоспестяващите, работят в опростен вид по следния начин: токът от мрежата влиза в стъклена тръбичка със смес от газове, включително живачна пара, и ги "кара" да произведат ултравиолетова светлина.

Невидима за човешкото око, тя възбужда флуоресценция в тънкото фосфорно покритие от вътрешната страна на тръбичката, произвеждайки бяла видима светлина. Лампата работи с висока честота - от 30 до 60 килохерца.

Според Британската агенция за защита на здравето девет от 53 тествани от нея енергоспестяващи лампи излъчват UVC светлина (нискочестотна, под 280 нм).

Изпращана от слънцето, по принцип тя не достига земята, защото се поглъща от озоновия слой, но е много по-разрушителна за ДНК от популярните UVA и UVB лъчи.

Най-малкото, до което може да доведе, е състояние на кожата, подобно на слънчево изгаряне. Възможно е обаче да се стигне и до мутации и рак на кожата.

Агенцията препоръча още миналия октомври човек да не прекарва повече от час на ден на по-малко от 30 см от икономична крушка с единично покритие (това са тези, които не са вкарани във втори "кожух", т.е. тръбичките им са видими - на практика вероятно всички, които може да се купят в българските магазини).

Джон О'Хейгън от Центъра по радиационни и химически опасности към агенцията започнал проучвания, след като групи от пациенти се оплакали от лампите. Сред тях имало хора с автоимунното кожно заболяване лупус (вълчанка), което се провокира от ултравиолетовите лъчи и причинява болки и увреждане на вътрешни органи.

Флуоресцентните лампи освен това излъчват студена светлина

Цветовата им температура е следната: "топло бяло" е по-малко от 3000 келвина (обикновено при крушките 2700), "бяло" е 3500, "студено бяло" - 4000, и "дневна светлина" - над 5000 (при масовите крушки най-често 6400).

Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-студена, т.е. синя, е светлината. Тя е по-интензивна от тази на едисоновите крушки и дразни кожата на свръхчувствителни към светлината хора.

"Много е важно те да могат да използват източници на светлина, които не влошават състоянието им. Техните заболявания се простират от екземи до рак на кожата", заявява председателят на Британската асоциация на дерматолозите д-р Колин Холдън.

Над 340 хил. души само във Великобритания ще бъдат засегнати от този проблем, твърди Съюзът за благотворителност "Спектрум".

Синята светлина в икономичните крушки може да предизвика стрес и безсъние, защото възпира производството на хормона на съня мелатонин, предупреждават от германското сдружение "Строителна биология".

Според д-р Александер Вунш, един от най-известните специалисти по светлината и въздействието й върху здравето в Германия, това може да причини и рак на гърдата, защото ниските нива мелатонин предполагат по-силно действие на сексуалните хормони като естроген - а той е виновен за

някои видове рак на млечната жлеза

"При неправилно ползване на новите крушки може да се улесни появата на почти всички болести на цивилизацията - като сърдечносъдови, диабет, остеопороза и нарушения на имунната система", предупреждава той.

Спектърът на крушката с нажежаема жичка е най-близък до този на слънчевата светлина и затова най-естествен и най-подходящ за човека. Усилията да се замени тя с "изразено хормонално по-активната" енергоспестяваща лампа може след 20 години да се окаже "ужасяващо грешно решение", чиито последствия тогава вече няма да са поправими за много от заболелите, цитира Вунш американския си колега проф. Ейбрахам Хайм, хронобиолог.

ЕС опровергава тези опасения, като заявява, че "не са известни научно доказани изследвания за рискове за хормоналния баланс или за рак".

До рак може да доведе и електросмогът, създаден от икономичните крушки, смята д-р Магда Хавас, преподавател по околна среда и ресурси в университета Трент, Канада.

Германската федерална служба за защита от лъчения тества 37 различни лампи и установява, че при всички разбира се има електросмог, но той "не превишава никакви граници" и "според днешните научни познания са изключени здравни увреждания".

Електромагнитното излъчване не е за подценяване, контрира сдружението "Строителна биология" от Бон. "Енергоспестяващите лампи превишават световните норми за излъчване за компютри в някои случаи от 12 до 40 пъти", уточнява Йоханес Шмид от Института за строителна биология "Нойбайерн".

Поне 50 см разстояние между тялото и лампата

препоръчва и Германският институт по екология. "Колкото по-далеч, толкова по-добре, защото например при двойно по-голямо разстояние електромагнитното лъчение намалява с една четвърт", обяснява Дитлинде Квак.

Трептенето на икономичните лампи причинява главоболие и мигрена, алармира пък Асоциацията за действия срещу мигрената на Острова. Много пациенти се оплакали от пристъпи.

Шест милиона са британците, страдащи от мигрена, а в целия ЕС са десетки милиони. Има съобщения и за пристъпи при епилептици, за световъртеж и намаляване на способността за концентриране.

Производителите на енергоспестяващи лампи обаче твърдят, че благодарение на най-новите технологии (използването на електронен баласт) вече няма трептене, което да е уловимо от човека. Проблеми може да има само с евтини и некачествени крушки, обясняват те.

При по-старите модели (с конвенционален баласт) се предизвиква трептене в 100-херцов диапазон (на двойно по-висока честота от тази в електрическата мрежа - 50 херца).

Големи са и страховете от увреждания на очите

"Хора със стари изкуствени лещи без UV защита може да бъдат застрашени. Не е изключено и заради светлината от икономичните лампи да се увеличат случаите на макуларна дегенерация (свързана с прогресивно влошаване на централното зрение - бел. ред.)", казва проф. Бернхард Лахенмайр, очен лекар и физик.

Александър Вунш е провел опити с плъхове. След четири дни на флуоресцентна светлина се наблюдават първи увреждания на ретината им, а след 30 дни - невъзвратими увреждания. Той твърди, че и при мишки и примати може да се докажат фототоксични щети, причинени от енергоспестяващите лампи.

Друго, което притеснява експертите, а и обикновените потребители, е съдържанието на живак в новите крушки. От опаковката човек не може да разбере колко точно е то. ЕС позволява до 5 мг на крушка.

От фирмата "Осрам" твърдят, че слагат по 2,5 мг (за сравнение - в забранените вече термометри има 1 г живак). Той не "излиза" от тръбичката, опасен е само ако лампата се счупи.

Съветът в такъв случай е: ако можете, съберете живака (той е течен при стайна температура), избършете пода с влажен парцал, поставете живака и парцала в найлонов плик и го затворете плътно, отворете прозореца и излезте от стаята (къде да хвърлите плика, както и крушките, след като им свърши животът, е друга тема). Най-добре е обаче лампата да не се чупи.

Алтернативите и начините за "спасение"

Производителят "Мегаман" е въвел защита от счупване и пръскане на крушката - тънък силиконов слой. Пак на тази фирма е и единствената енергоспестяваща крушка с много по-малко електромагнитно излъчване, подходяща за свръхчувствителни към светлината хора - моделът Sensible (11-ватова струва от 12 евро нагоре, 15-ватова - 15 евро).

Друг вариант са халогенните крушки, чиято светлина е близка до тази на нажежаемата жичка, но са с 30% по-ефективни, и светодиодите, които не излъчват високочестотни вълни и също са по-икономични. И двете обаче са по-скъпи.

Светодиодите са сочени като лампите на бъдещето. За да не ви дразни прекалено студената бяла светлина, наденете върху лампата презерватив, съветват германски потребители. Може да я поставите в затворен абажур, който не е прозрачен, или да я обърнете нагоре към тавана, за да достига до вас отразена светлина.

Да се заземяват абажурите, за да се намали електромагнитното лъчение, най-вече при настолни лампи, предлагат експерти от германската Федерална служба за защита от лъчения.

Как да изберем лампа

На опаковките на енергоспестяващите лампи е изписано каква е светлината им (топло бяло, дневна и т.н.), келвините (2700, 4000, 6400) или трицифрен код, или пък няколко от тези елементи.

Първите два са ясни. В кода първата цифра представлява десетиците на индекса на възпроизвеждане на цветовете. Т.е., ако виждате цветовете с 80% автентичност, цифрата ще е 8. Всъщност 8 отговаря на 80 до 90%, това е най-масовият случай.

Диапазонът при компактните флуоресцентни лампи е от 60 до 98. Втората и третата цифра са първите две от стойността на келвините. Т.е., ако става дума за топло бяло - 2700 келвина, тези цифри ще са 27 и целият код - 827. 840 е за студено бяло, 860 - за дневна светлина.

Лампите от 2700 келвина са най-близки до крушката с нажежаема жичка и най-подходящи за дома.

Ако този материал ви е харесал, абонирайте се за списание "Обекти" на адрес Manager.bg/magazin/bg/magazine/Обекти. При едногодишен абонамент получавате 20% отстъпка и подарък "Книга за началата".
Източник: сп. "Обективи"

Снимки: ЕПА/БГНЕС,
Сподели в : Svejo.net | Facebook |
принтирай
коментари
За да коментираш трябва да си регистриран потребител коментирай
22.10.2009 11:49
bulsack България
Енергоспестяващите и луминисцентните лампи са наистина много вредни. Радвам се че учените вече са го забелязали. За да се убедите сами може да направите следното : Намерете старо WALKMAN-4e, разпоете магнитната глава. Към единия от кабелите,които водят към платката запоете късо кабелче. Към другия му край се запоява стара антена или парче медна тел. След това прекъсете кабелчетата ,които захранват моторчето и уреда е готов. Остава само да натиснете бутона PLAY и да усилите звука ,aко не работи антената се запоява към другия кабел ,който е бил към главата.Със тази машинка можете да обикаляте къщата и работното си място и да разберете къде има вредно електромагнитно излъчване. yверявам ви че когато се приближите до енергоспестяваща крушка първото нещо ,което ще направите е да я развиете веднага и да я подарите на най-големия си враг. Дори да се наложи вечерта да спите на свещи...
22.10.2009 11:48
@ves България
Диодното осветление ползва даже реактивната енергия и въобще не се отчита от електромера :-p Кои луд корпоративен интерес на енергийните компании ще допусне това нещо в продажба...
22.10.2009 11:41
Pier България
Yann България, това след медицински преглед ли го установи или "крушките ти го говорят"?!
22.10.2009 11:36
apapazov София, България
постепенно ще минаваме на диодно осветление. то няма вредни излъчвания и диодните крушки са на практика вечни. има вече няколко интернет сайта в европа, които предлагат доставка на такива крушки. един от тях доколкото знам доставя и в България - http://www.nasena.eu но лично аз не съм си поръчвал все още. нещо цената им е доста по-висока.
22.10.2009 11:21
yann България
Преди две години смених всички крушки с енергоспестяващи топла светлина 20 W. Оттогава съм много по-потентен, трудолюбив и преуспяващ човек. Така че на производителите на обикновени крушки, автори на тази статия, много им здраве!
22.10.2009 11:02

Yosaryan София, България
Идеята за икономия на енергия по този начин е пълна идиотщина. Разправят, че дори телевизорите ни трябва да бъдат по- малки, щото много ток харчели?! ... Да, така е, но колко е този "преразход" в проценти, спрямо общото потребление? Сигурун съм, че е незначителен. Защо никой не казва колко електроенергия изразходват светещите реклами по света? Предполагам, че енергията, която използва за домашно осветление цяла Европа е по-малко от рекламното осветление на Лас вегас. Аз смятам, че е по-разумно да се предприемат мерки за икономия в тази насока, а не да се залъгваме, че като си сменим крушките в къщи с по- икономични, ще предотвратим глобалното затопляне.
22.10.2009 10:45
mun4o България
А ако топлинната енергия излъчвана от лампите не пречи- зимата не ми пречи лампата да ми топли?
Защо не се мине на флуоресцентни лампи със студен катод и да се забранят тези с топъл катод? Тези със студен могат да се регулират, а с топъл- не. На автомобилите ще сложат ли флуоресцентни лампи?
Разликата между обикновенна крушка с нажежаема жичка и халогенната е само в допълнителния халогенен газ и значителната разлика в цената, нали? 50 стотинки за обикновенна и 5 лева за халогенна. Разликата в излъчваната светлина е 30% и "цвета" на светлината.
По-добре да стимулират енергоспестяващите флуоресцентни отколкото да забраняват обикновенните крушки!
Нормалните флуоресцентни (дългите тръби по всички обществени сгради и предприятия) не са с покритие от луминофор по цялата дължина- много често има 1мм непокрит участук до цокъла, който е източник на УВ.
Някой в тази държава контролира ли флуоресцентните крушки на пазара и правилното инсталиране?
Рекламни трикове и държавата се връзва  
22.10.2009 10:44
stornoich София, България
Ха сега и кво ще правим!!!?

[/b]

iek

 *offtopic Интересно как действат металхалидите, защото тези по стадионите мутират напрао. *CRAZY* Цялата работа идва от силните крушки, колкото по-силни, толкова по-зле, например всеки знае, че дядо му е доживял да 100 години на село, като през по-голямата част от живота си е светел с 15W крушка или дори с газен фенер.

miTko

Има и глупости в статията - открийте ги сами!
Ние акваристите ще имаме професионални заболявания, тъй като сме често на по-малко от 30см от лампите на аквариумите, а те са обичайно повече и по-мощни от онези в полилея. С други думи, спукана ни е работата. Покрай новата истерия ще забравим за GSM, bluetooth, WiFi и много други източници на електромагнитно излъчване, липсващи преди 25г примерно! Дали са безопасни? ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Сега разбрах защо ми измряха скаридите в аквариума с енерго спестяващата- от лупус е било.

Ама пък  растенията там процъфтяват- сигурно пак от лупус :buff:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Kpuc

Искам да попитам дали може да си сложа енергоспестяваща лампа за аквариума ?
Аквариума които искам да осветявам е с обем 40л. Мисля да си сложа 2 пури по 8w или една енергоспестяваща ? Какви са вашите съвети ?

zambo

Аз ползвам такава лампа в единия скаридарник и на мен определини ми върши работа .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

stenli

Цитат на: zambo - 23.02.2010 17:11
Аз ползвам такава лампа в единия скаридарник и на мен определини ми върши работа .

Би ли показал начина, по който си я захванал. Рефлектор ли си използвал? С други думи цялостното приспособяване.
Данке предварително!

Raven

Аз осветявам 54 л. растителен с 55 ватова енергоспестяваща в капак самоделка.
Според мен направих грешка с нея- прекалено силна идва, 36 ватовата щеше да е перфектна.

Като светлина е 5600К и според мен растенията я възприемат отлично.
Енергоспестяващите са добро решение защото имат по силна светлина от малките луминисцентни пурички.Особено тези 8 ватовите са доста слабички.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Kpuc

Благодаря много, колега! Значи остава варианта да си взема енергоспестяваща крушка, като за начало!
харесах си една, която е 18W, а изходяща мощност беше 45W, това много ли ще ми бъде за 40-50л аквариум? Съжалявам ако въпроса ми е тъп!
Поздрави, Крис!  *DRINK*

Raven

18 вата енергоспестяваща дава 750 лумена светлина, това са по около 20 лумена на реален литър от аквариумът ти, сложи непременно някакъв хубав рефлектор и ще имаш достатъчно осветление.
За достатъчно се приема около 20-30 лумена на литър по около 9 часа на ден.
Гледай да е максимално светла крушката- дейлайт.
Цветът на светлината се мери в Келвини- търси нещо около 4000К и нагоре.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

zambo

Цитат на: stenli - 23.02.2010 17:25
Би ли показал начина, по който си я захванал. Рефлектор ли си използвал? С други думи цялостното приспособяване.
Данке предварително!
http://www.tmt-elkom.com/357/S128.html   - ползвам модела - M067  . Аквариума няма капак . Лампата е защипана за шкафа .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

stenli

Цитат на: zambo - 23.02.2010 20:09
   http://www.tmt-elkom.com/357/S128.html   - ползвам модела - M067  . Аквариума няма капак . Лампата е защипана за шкафа .

Чудесно, има и други интересни предложения. Още по-добре, че ТМТ се намират в непосредствена близост до служебното място. Като цяло предлагат богат избор на много прилични цени. Нямам нищо общо с тях и не правя реклама по поръчение ;-).

Similar topics (5)

28970

Публикации: 14
Прегледи: 7496

3309

Публикации: 9
Прегледи: 5443

21110

Започната от spun


Публикации: 13
Прегледи: 9254

44143

Публикации: 3
Прегледи: 2756

6703

Публикации: 4
Прегледи: 3957