• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 19:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ултравиолетово осветление

Започната от hristo_kazarmov, 02.03.2005 13:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hristo_kazarmov

Видях в магазина на Славейков аквариума с изкуствените рибки, бяха му сложили ултравиолетова лампа. При неизкуствените рибки как се отразява подобна лампа, пречи ли им по някакъв начин или само очертава по-добре цветовете им? Как се отразява на разтенията, може ли да се комбинира с луминисцента?

discus

Цитат на: "hristo_kazarmov"Видях в магазина на Славейков аквариума с изкуствените рибки, бяха му сложили ултравиолетова лампа. При неизкуствените рибки как се отразява подобна лампа, пречи ли им по някакъв начин или само очертава по-добре цветовете им? Как се отразява на разтенията, може ли да се комбинира с луминисцента?

Tи имаш ли представа какво е UV лампа и как се отразява прякото облъчване с такава :shock:

hristo_kazarmov

не не знам говоря за тази дето свети лилаво и кара бялото да изпъква по дискотеките :oops:

discus

Е това не е точно UV лампа , т.е  при нея се излъчват друг спектър лъчи които не са вредни( пак са вид UV) но обикновенно като се заговори за такава UV лампа се има пред вид лампите които се ползват за обеззаразяване. Не мисля че ти е необходима типа лампа която слагат по дискотеките, може и да засилва цвета на рибките ама въпроса е дали на тях ще им е добре, а иначе има разни лампи които светят синкаво но те се ползват в морски аквариуми.

Anonymous

това е мек ултра виолет и е безвреден - истинското UV лъчение е смърътоносно за секи жив организъм - въпрос сам на интензитет - с UV се обеззаразяват храни . изоползва с ев физио терапята за нагревки , в акваристиката с анти-бактериална цел но затворена в корпус и водата когато отива (или се връща) от филтъра минава през нея

NikolaV

Въпросния аквариум е морски (правят го в момента). Лампата е синкава и предполагам специална за морски аквариуми. Нищо ултавиолетово намя.

Гарван

Цитат на: "nikolav"Въпросния аквариум е морски (правят го в момента). Лампата е синкава и предполагам специална за морски аквариуми. Нищо ултавиолетово намя.

Актиниево синьо... Аз си купих такава за моите цихлиди. Sera Deep Sea Special.

hristo_kazarmov

просто много ми харесва как изглежда, предполаганм че примерно бетите или пук гупите които имат седефен тип окраска ще изглеждат много добре. Една лампа като твоята Sera Deep Sea Special. на черен фон е страхотна предполагам. Колко струва и от куде си я купи?

Longanlon

Между другото и аз съм се замислял за това как ще се отразят тези дискотечни лампи на багрите в аквариума.

Някой да е правил опити?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Гарван

Цитат на: "hristo_kazarmov"просто много ми харесва как изглежда, предполаганм че примерно бетите или пук гупите които имат седефен тип окраска ще изглеждат много добре. Една лампа като твоята Sera Deep Sea Special. на черен фон е страхотна предполагам. Колко струва и от куде си я купи?

Не знам дали ще се отрази добре на растенията. При мен има само една валиснерия.
Комбинирал съм я с Sylvania Aquastar. Наистина се получава много интересна визия и на рибите, и на целия аквариум.

ВЕЛИНСКИ

Гарван, ще можеш ли да пуснеш една снимка да видя какво представлява Sera Deep Sea Special, че сега тъкмо трябва да си купя нова пура и се чудех каква. Ако можеш снимай самата лампа докато свети без светкавица.

Достатъчно силно ли свети или ефекта е по-скоро мрачно-син?

Гарван

Цитат на: "ВЕЛИНСКИ"Гарван, ще можеш ли да пуснеш една снимка да видя какво представлява Sera Deep Sea Special, че сега тъкмо трябва да си купя нова пура и се чудех каква. Ако можеш снимай самата лампа докато свети без светкавица.

Достатъчно силно ли свети или ефекта е по-скоро мрачно-син?

Следващата седмица ще мога да я снимам, че апарата ми не е у мен.

Свети слабо. Не е за самостоятелно осветление. Даже на самата кутия си пише да се комбинира със SERA Blue Sky Royal. Тъй като имах Sylvania Aquastar (10000 К), а тя е сходна като цветна температура със SERA Blue Sky Royal (12 000 К) комбинирах с нея.

Similar topics (5)

56112

Публикации: 3
Прегледи: 2549

29142

Започната от 123asd


Публикации: 3
Прегледи: 2783

14063

Публикации: 7
Прегледи: 4339

12752

Започната от endorphyn


Публикации: 2
Прегледи: 3683