• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 18:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Sylvania Daylightstar

Започната от Сашо, 31.12.2004 08:19

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Сашо

1050 е малко. Хубавите лампи с широк спектър от типа на Дейлайтстар и 860 имат по 1350, което си е 30% отгоре.

danchoto

Цитат на: "Мишо"
Цитат на: "ВЕЛИНСКИ".....Може и да е така, но защо тогава на gro-lux-a и aqua-star-а специално пише че е редуциран този спектър, който подпомага образуването на водорасли?

Според мен това са си чисто рекламни подходи към масовия потребител.Бума на водорасли в един аквариум е доказателство за дисбаланс на системата като цяло,най - вече излишъка на редица макро и микроелементи.Осветлението е еднакво необходимо за всички растителни организми.Номера е да няма условия за растеж на водораслите а да има оптимум за висшите растения.

И на мен ми звучи логично светлината да има различно влияние върху растенията и водораслите, но защо тогава се казва навсякъде, че трябва аквариума да не бъде излаган на слънчева светлина? И от друга страна всички производители се хвалят че лампите им били най-близо до спектъра на слънчевата светлина... има нещо гнило тука...

Raven

тук въпроса е във силата на светлината а не в спектъря.
слънчевата е около сто хиляди лумена ,но не си спомням на квадратен метър ли беше.
много рядко в природата има водни растения които да издържат на пряка слънчева светлина,повечето живеят в притемнените части на водоемите ,до бреговете,а само надводните им листа се излагат на пряко слънце.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

ВЕЛИНСКИ

Да, ценно е лампата да свети най-близо до слънчевия спектър, но без да има интензитета на слънцето и цялата гама вредни ултравиолетови и инфрачервени излъчвания.

Та хвалбите на производителите се отнасят най-вече за видимата част от слънчевия спектър.

Сашо

Цитат на:  И от друга страна всички производители се хвалят че лампите им били най-близо до спектъра на слънчевата светлина... има нещо гнило тука...[/quote

Тези хвалби се отнасят до ширпотребовските лампи. За специализиралите аквариумни, растителни (фито) лампи нещата не стоят точно така и там никой не рекламира, че лампата дава светлина, която спектрално е максимално близка до слънчевата.

Сашо

Цитат на: "raven"тук въпроса е във силата на светлината а не в спектъря.
слънчевата е около сто хиляди лумена ,но не си спомням на квадратен метър ли беше.
много рядко в природата има водни растения които да издържат на пряка слънчева светлина,повечето живеят в притемнените части на водоемите ,до бреговете,а само надводните им листа се излагат на пряко слънце.

Освен това тези сто хиляди лумена на квадратен метър са такива само по пладне в ясен слънчев ден, при прозрачен въздух. Обаче трябва да се има предвид, че водните растения, които отглеждаме в аквариумите са с произход предимно от тропиците и екваториалните области, където първо въздухът е доста по-непрозрачен от този при нас, заради много голямото количество влага в него. Освен това блатцата и рекичките, където тези растения произлизат са сериозно засенчени от сухоземните треви, храсти и дървета, така че голяма част от лумените на тази слънчева светлина силно се редуцира, достигайки до растенията. Иначе представяш ли си как се достигат тези сто хиляди на квадратен метър - повече от 50 36 ватови гро-лукса за аквариум с дъно 100х50 см. На такова осветление дори и Амано би завидял.  :lol:

tishovsx

За да не отварям нова тема, пиша тук....нещо не мога да вдена кое е истина, става въпрос - колко келвина е ГроЛукса ето какво пише на официалния сайт

http://www.sylvania-lamps.com/catalog/index.php?id=12947
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

danchoto

Цитат на: "tishovsx"За да не отварям нова тема, пиша тук....нещо не мога да вдена кое е истина, става въпрос - колко келвина е ГроЛукса ето какво пише на официалния сайт

http://www.sylvania-lamps.com/catalog/index.php?id=12947

Ами на тази същата страница която си дал - долу на нея има спектрална диаграма. Ако се вгледаш добре (въпреки ниската резолюция на снимката) ще видиш че пише 8500 келвина. Освен това там пише съотношение Червено към Синьо = 1.42 и коефициент на цветопредаване = 6

tishovsx

Виж са, това което го пише съвсем ясно го виждам...проблема е, че по принцип Гролукса е 4000К, а на тази страница пишат друго, мисълта ми бе на кого да се вярва...на брошури или на сайтове...а спектралната диаграма е същата.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

danchoto

ами аз това го имам вкъщи и на брошура на силвания - от доставчика на силвания в софия я взех брошурата и е 8500К - аз смятам че това е вярно. От тук нататък вече е въпрос на предпочитание на кой да се вярва.
Освен това ако беше 4000К щеше да изглежда жълтава.

dido

Жълта ще изглежда, ако е 6000-6500 келвина. Под 4000 би трябвало да изглежда червена.

danchoto

ето как изглеждат като цветове различните температури:
http://www.palagems.com/Images/color_temperature.jpg

dido

Предавам се :-)

Гро-лукса го дават 3400 келвина в друга листовка на Силвания. Той определено си червенее и съм склонен да вярвам, че е наистина 3400, а не 8500.

Similar topics (5)

12587

Публикации: 7
Прегледи: 4630

152

Започната от РОСЕН


Публикации: 5
Прегледи: 5088

1652

Започната от KingNothing


Публикации: 5
Прегледи: 3790

9824

Публикации: 0
Прегледи: 2613

39333

Публикации: 17
Прегледи: 10602