• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 10:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

светочувствителен датчик за пускане и спиране на лампите

Започната от federal, 13.04.2008 18:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

federal

Спомням си навремето в магазините "Млад техник" имаше най-различни ел.схеми. Черпя една идея именно точно от тях. Ако се направи схема с датчик, който се лепи на прозореца и през светлата част да пуска осветлението, а през останалата то да не работи, ще се постигне естествения ефект от природата за светлина. Така "само" ще се регулира през годишните сезони, кога да пуска и кога да спира осветителното тяло, според това дали са къси или дълги дните.
Този вариант според вас, ще бъде ли полезен за растенията в аквариума и ако не защо?

didoepi4

Според мен няма да е полезен за нашият климат,там откъдето произлизат растенията отглеждани в аквариумите денят=на нощта т.е.трябва им светлина около 12 часа на денонощие!

Това са моите аргументи и не ангажирам никой с тях, но природата в тропиците е така устроена.

batRambo

Мисля, че има такива схеми за улично осветление но проблема при тех е, че не са достатъчно точни (зацапване на датчика, при облачни дни "мисли" че е нощ и др.). Един познат произвежда часовници за улично осветление с вечен календар и продължителност на деня за всеки ден от годината и дори има настройка за часовия пояс (от София до Варна мисля има около 15 минути разлика). Идеално че изпълнява това за което говориш, но преди 3 4 години цената им беше над 100 лв. От тук излиза въпроса дали има смисъл да се прави дова. Имайки впредвид, че растенията обикновенно не са от същата географска ширина т.е. в пиродни условия продължителността на осветление е различна от тази в БГ. Май цялата работа губи смисъл. Поне според мен.

federal

Аз мога да намеря такъв датчик, но някой трябва да предложи схемата! :-) Не мисля, поне аз де, че няма да е добре, като долу-горе се събират към 10 ина часа и повече дневен режим на осветяване. То и водата ни не е същата като в тропиците, обаче шумата пак расте. Мисля, че проблема в схемата е, че трябва да се "обърне" тъй като датчиците не са направени за нашите аквариуми, а за др. цели, демек при светлина от вън да има и вътре над аквариума. Цялата история я видях в един стар акварист преди години, но сега се сетих да я споделя с вас. Как ви се струва всичко това  :-)

batRambo

Щом толкова държиш на това се разтърси за схема ... проблема който споменаваш може спокойно да се реши като "обърнеш сигнала" с едно реле.

zambo

Излишен труд . На растенията им трябва светлина и ния определяме кога да им свети . Слъччевата светлина ще спомогне за развитието само на водорасли и нищо повече .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

miTko

И според мен е излишно. Преди около 8-9 години си бях направил фотореле, ползвах го няколко месеца и го елиминирах.Толкова.
Разни мои АКВАРИУМИ 

didoepi4

Абе хора нали светлината в Б-я е нещо променливо явление-годишните сезони са четири за разлика от екватора и тропиците.А механичните или ел.таймери са нещо лесно за настройка и постоянство във времето, а пък водата -стремим се да е също с определени оптимални параметри t ,PH и т.н. иначе въпросните растения за които всъщност е и осветлението пак няма да се развиват добре!

Joro Vn

     По- добре е да командваш осветлението по време, с часовников програматор или по някаква програма от автоматика. В тропиците наистина няма такива разлика в часовата осветеност, каквато има тук през зимните и летните дни. Нищо не печелиш от това синхронизиране с дневната осветеност. А и по начина на питане мисля, че ще имаш проблеми с изработката и настройката на фотодатчика. Особено ако се ползват простичките схеми с фотодиод или фототранзистор. Предразполагат към доста голяма нечувствителност и др. външни смущения. Карай по класиката.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

igenov

Аз също мисля, че не е необходимо и е по-добре управление с таймер. Дори някои препоръчват (сега не ми се търси статията) да има пауза в светлинния период, което се понася по трудно от водораслите. Например 5 ч. светлина, 4 ч. изключване и след това отново 5 ч. включено.

nk12

Цитат на: batRambo - 13.04.2008 18:51
от София до Варна мисля има около 15 минути разлика
*offtopicРазликата от София до Варна е 23 минути и не знам си колко секунди, тва от физиката го помня  *offtopic

Иначе и според мен няма голям смисъл, иначе за 8-10 лева спокойно си купуваш качествен, доколкото нещо китайско може да е качествено (настройваем през XYZ лукса) датчик с реле. Мисля в Бриколажа и практикер ги има, но помня ли вече къде какво имаше.

barabata

Хора - за 100 лева си вземаш един допотопен лаптоп пентиум на 100 или даже може и 486 да е и с една елементарна програмка през LPT то може да управляваш 8 изхода всеки с по едно реле да комутираш лампи, нагреватели, помпи, аератор и каквото ти трябва още. Даже може осветлението да го навържеш на степени да ти пали лампите една след друга.

По времето когато нямаше още интернет и BBS-ите бяха на мода у дома една такава схемичка в 10 вечерта изключваше телефона и модема вдигаше автоматично на позвъняване и така до сутринта. Супер лесно е да си въведеш и различни часове за спиране и пускане на всеки един изход и за всеки ден от годината. Само е достатъчно от време на време да проверяваш часовника ако не е пусната синхронизация с някъде.

Даже имам изработен remote outlet controler - от една 486-ца с един блок с релета платка и 8 извода. Имаше си ключета за 8-те изхода. При стартиране пика прочита ключетата и задава съответната конфигураци пуснати  испрени изходи. След това започва да чете LPT-то. От там вече може да се променя състоянието на всеки изход. Идеята на това устройство е хардуерен контрол на техниката във отдалечен офис в който няма човек. Навързваш си техниката на съответните изводи, настройваш в биосите им да са винаги пуснти машините и си ги пускаш и спираш като се свързваш със тази машина (Линукс или Прозорец - няма значение) както си искаш. До колкото си спомням компютъра, релета, платки, изработка, боядисване и т.н. излезе около 70-80 лева като голямата част от сумата беше за качествени релета. 
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Stas

Малиии! Яка дивотия!

1. Датчика се продава в Conrad Electronics за точно 9 лева барабар със схемата. Просто се връзва на веригата и я прекъсва при определени условия - в случая наличие на светлина. Има една врътка, с която се регулира чувствителността на релето.

2. С подобна идея ще се нагрухате яко с водорасли от прекомерно осветление! Гарантирам.
Аз ползвам такова фотореле за светещата си табела на офиса. Светва вечер към 9 през лятото и гасне сутрин към 8., т.е. в обратния случай ще свети към 13 часа, а повече от 8-9 часа светене не препоръчвам на никого.

Similar topics (5)

49194

Публикации: 0
Прегледи: 1894

1339

Публикации: 6
Прегледи: 3958

53211

Публикации: 0
Прегледи: 1543

7994

Започната от stilista


Публикации: 13
Прегледи: 6953