• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 04:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Признак за какво е прекаленото загряване на лампата

Започната от chandler, 17.05.2007 21:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

chandler

паля една 15-ватова луминисцентна лампа (Т8) с електронен баласт на Швабе (http://www.vossloh-schwabe.de/)
лампата я купих за около 2 лв., на нея пише Leuci или нещо подобно. от известно време забелязвам, че лампата се загрява доста повече, отколкото преди. почти пари. на какво се дължи това? на това че лампата е работила около 6 месеца вече, на баласта или на разклонителя, в който съм я включил, или на нещо друго. сега смених разклонителя и ще видя какъв ще е резултата.

chandler

miTko

Естествено че не е от разклонителя. Лампата може да грее повече само от по-голям ток който протича през нея! Причината за това може да е в баласта.
Разни мои АКВАРИУМИ 

chandler

понякога при щепсела и контакта не става хубава връзка, когато дупките са прекалено широки и щепселът остава малко халтав. помислих от това да не е, но не е. значи баласта?! а самата лампа изключваме ли я напълно?
chandler

Violeta

Баластът, с който палиш лампата, вероятно е 18-ватов. Мощността е по-голяма, следователно токът също. Ползването на баласти за по-голяма мощност по принцип съкращава живота на лампата. А тя и без друго вече е работила 6 месеца. Можем да очакваме "включване" :), т.е изключване. Положителното в случая е, че твоята лампа е от обикновените и загубата няма да е голяма.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

islander

Цитат на: Violeta - 18.05.2007 23:21...Ползването на баласти за по-голяма мощност по принцип съкращава живота на лампата. А тя и без друго вече е работила 6 месеца. Можем да очакваме "включване" :), т.е изключване...

Вили, а ти какво предлагаш, след като дори и нормален баласт трудно се намира. Имам предвид, че масово са разпространени баластите за 18W и 36W лампи. Аз трябва да паля пури по 30W и какво ми остава? Да ги паля с баласт 36W.
Знам, че ще ми кажете да си намеря такъв за 30W и че може да се намери някъде там - из света. Да вероятно може, но когато нямам време за подобни гимнастики, съм съгласен да сменям лампи по-често от нормалното. Бих се радвал да издържат 12-18 месеца, но ... това е положението в българската "пазарна" икономика. И съответно с нейните субекти, т.е. с нас самите.

bengan

 Не е вярно че баласт с по голяма мощност натоварва повече лампата. Токът които тече през лампата зависи  от неината мощност. Друг е въпроса ако се опитаме да запалим лампа със баласт които е с по малка мощност от от нея, тогава токът които осигурява баластът не е достатъчен за нормалното запалване.

islander

bengan, аз не съм специалист в областта на електротехниката и съм останал с такова убежение от този форум. Ако си прав, то аз съм щастлив, че няма да имам проблеми.

chandler

на тази страница на Швабе, която дадох, има възможност да избереш подходящия баласт като зададеш вид на лампата (Т5, Т8 и т.н.), мощност, брой лампи и още някакви параметри, така че аз баласта съм го избирал от тяхната схема на сайта и после отидох в магазина с каталожния номер.
на самия баласт пише в една табличка че пали
Т8 14 вата
Т8 15 вата
Т8 18 вата
TC-L 18 вата
TC-F 18 вата
chandler

Similar topics (5)

7025

Публикации: 6
Прегледи: 6460

43450

Публикации: 2
Прегледи: 2992

10171

Публикации: 10
Прегледи: 6334

1062

Публикации: 1522
Прегледи: 514064

53995

Публикации: 0
Прегледи: 2033