• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 21:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помогнете ми с осветлението ми.Моля ви. :(

Започната от mitko995, 07.02.2009 17:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mitko995

Помогнете с осветлението ми.Незнам какво става с растенията ми. *dontknow*Постоянно листата пожълтяват.А аз имам обекновенна лампа,която е 60 w от най простите крушки.Може ли да ми съдействате по някакъв начин ?

ata_nas

Темата е за раздел Осветление!
Бъди внимателен за в бъдеще къде постваш.
А сега кажи габаритите на аквариума и какво има вътре за да ти се помогне.

mitko995

Извинявай.Ами проблема е,че имам едно лимонче и нещо му пожълтяват листата незнам точно защо става така,доколкото габаритите те са супер. Нищо им няма.Пак много ти благодаря. :)

SkyNer

Лимончето мойто беше така в началото докато грунда не беше хранителен но сега е най-бързо развиващото се растение при мен.
Прохождащия

ata_nas

Ако искаш може да поговорим за осветлението на аквариумът ти.
Капак имаш ли, защо избра лампа с нажежаема жичка и т.н.
За начало можеш да прочетеш статиите на тема осветление и после да задаваш въпроси, ако нещо остане неизяснено.

mitko995

Не искам да се натрапвам.С такава лампа сам,защото ми изгоря лампата за аквариума и неможах да намеря пура за да я заменя и да ми тръгне.Никъде нямаше.

Black Adder

Добре де младежо, но съгласи се, че все пак има разлика дали ти е 300 литров аквариума и го осветяваш с 60W крушка или е 30 литров.
Дали има стъкло отгоре или няма, Прозрачно ли е или се е матирало
А може би го осветяваш от кухнята.
Че и грунда какъв ти се явява?
И всичко това ние трябва да го отгатнем, да преосмислим, че тутакси да ти дадем и рецепта като как да се справиш. Верно, че си доста малък (според НИК-а ти) но все пак тук не сме гадатели /макар че мнозина май се правят :) /
Щото така зададен въпроса, поема само един отговор - сложи си пластмасови растения, гарантирано няма да пожълтеят.

mitko995

Извинявам се и благодаря за тази добра забележка ще я имам в предвид в бъдеще.Ще отговоря на въпросите.Аквариума ми е малак 25 литра.Има капак и е стъклен ,а лампата е отгоре.Да тя е 60 W но все пак ми дига демпературата по бързо от колкото нагревателя.Относно идеята за изкуствени растения я отхвърлих отдавна защото се губи красотата. Е това е мое мнение.А отностно грунда не е голям но не е и малак :-D :-[среден не ми се вярва че е от това те си пускат корени и с това нямам проблеми. *BRAVO*

igenov

Най-вероятно има недостиг на азот. Кога е стартиран аквариума? Какви са му обитателите? Каква е температурата?

mitko995

Ами температурата на водата е 27-28 градуса.Обитателите са неонки и един анцистрос засега.Стартиран е преди около 6 месеца някъде там.Незнам може и да има недостиг на азот, а как да си набавя ?

igenov


Black Adder

Пък ако можеш, снимай и листата, да видим как аджеба пожълтяват.
А така ще разберем и какви растения в крайна сметка гледаш. Защото всяко си има собствени мнения за вода и осветление и местоположение.

То иначе най-лесно е да се мятат химикали в един аквариум, но както съм против безразборното предписване на антибиотици, така съм твърдо против и всеки един проблем в аквариума да се решава с добавяне на "вълшебното  прахче"

mitko995

Добър вечер на всички и честити празници.Така да ви разкажа за проблема си.Реших да заменя малката си вана - 20 литра с 50 литра аквариум.Абе проблема е ,че осветление нямам - хубаво.Затова се обръщам към вас за помощ.Неискам да се повтаря първата ми грешка,а тя беше ,че си взех една малка лампа-китайски вид(боклук) и пурата изгоря ,и никъде немога да намеря да си я сменя.Е сега бих искал да чуя вашите предложения.Мерси за вниманието и ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ. *bg* *bg*

ata_nas

Знаеш къде да ме намериш в Сливен. Ела да видим какво ще измислим.

mitko995

Ами да ама ми е неудобно.Само да те занимавам.Осветлението ми е най-трудно  *dontknow* *dontknow* аз след 2 3 дена ще си го взема новия аквариум и тогава ще го мисля,но ти благодаря за предложението.

Similar topics (5)

40685

Публикации: 2
Прегледи: 2451

27455

Публикации: 10
Прегледи: 6167

19654

Публикации: 5
Прегледи: 3607

11481

Публикации: 2
Прегледи: 3201

59232

Публикации: 19
Прегледи: 8275