• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.01.2026 19:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Осветление за 325 литра 180 см дължина?

Започната от Buhoff, 30.04.2025 11:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Запитах Олибета за доставка през тях - е отговор не получих.
Официалния сайт е китайски, съответно цените ще са без включен VAT  а цялата дандания с доставките и плащане и освобождаване ... последния път ми се оскъпи пратката с над 30% , което ще обезсмисли всичко.
До колкото ми е известно и в БГ трябва да имат вносител официален, който също да предлага и резервни части , но до момента само съм чувал, че съществува такъв, но кой е и къде е ....

Всичко от по-горе написаното ми е ясно и не ме притеснява въобще. Нито топленето (има терморегуалтори с активно охлаждане за без пари както и пасивни човек може да си направи). Пасивно ако вдигат над 60 градуса тогава трябва се търси и допълнителен вариант.

Единствено дифузера колкото съм съгласен , толкова и не съм ,че е наложителен на 100%

aquascaper

ЦитатВсичко от по-горе написаното ми е ясно и не ме притеснява въобще. Нито топленето (има терморегуалтори с активно охлаждане за без пари както и пасивни човек може да си направи). Пасивно ако вдигат над 60 градуса тогава трябва се търси и допълнителен вариант.

Единствено дифузера колкото съм съгласен , толкова и не съм ,че е наложителен на 100%

Разбира се,всичко е изпълнимо за охлаждането,въпроса е доколко е важно да е естетически издържано.

За дифузера-първите подобни wrgb лед осветления преди chihiros да пусне такива,бяха twinstar.

Преди години,в един японски форум се бяха заинатили да ги копират.

Намериха същите диоди,като cri,модел,поръчаха къстъм pcb 1:1.

Имаше снимки със и без дифузер и имаше разлика.Светлината става по-мека,по-топла и равномерна.

Разбира се и при chihiros,и при twinstar най-важното са самите диоди.

Другият тест,който правиха е да сравнят с друга марка осветление,отново с дифузер един и същ аквариум.
При twinstar цветовете на растенията бяха драстично по-наситени,особено червените.
Тоест създава един вид визуална илюзия.
Просто chihiros и twinstar са нацелили правилната цветна температура.
Дифузера,реално физически не променя cri и спектралното разпределение,но променя визуалното възприятие.
Тази тема вече не ми излиза,но за морското веднага излизат резултати before/after.

https://i.postimg.cc/ryv1vD1f/Screenshot-20260115-125127-Chrome(1).jpg

https://i.postimg.cc/x8qzW28Q/Screenshot-20260115-124952-Chrome.jpg

https://www.reef2reef.com/threads/diy-orphek-atlantik-light-diffuser-panels.886043/

aquascaper

ЦитатАдски полезен пост, колега.  *privet* 

За топлоодаването подкрепям с две ръце, топли харабия.

Честито за лампата!
Дълго и със здраве да си я ползваш!

Наистина мощна и сериозна лампа  *privet*

Similar topics (5)

49846

Публикации: 3
Прегледи: 3648

19371

Публикации: 3
Прегледи: 8863

59881

Публикации: 2