• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 10:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

осветление в самия аквариум

Започната от Quacker, 02.06.2006 01:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Quacker

вапроса ми е следния четох в една книга че миже да се сложат лампи в средата на водораслите и така водораслите изглеждали по добре има ли смисам от този лукс или е малко пресилено благодаря за вниманието

Ichthys

По правило водораслите се смятат за вредители, търси начини да се освободиш от тях, не да ги правиш по-привлекателни. Виж, растенията са  друга работа. На тях наистина трябва да им осигуриш не малко лукс, за да ги направиш да растат добре и да изглеждат добре. Обаче светлина при самите растения... :shock: (ако правилно см те разбрал).

Води се по няколко (съвсем общи) правила - целта ни е да наподобим естествените условия, в които растенията виреят - затова слагаме осветлението отгоре, както е в природата. Осветяваме ги , но не постоянно, а им осигуряваме светла и тъмна част от денонощието, не 24 часа нонстоп и т.н. Осветление сред самите растения нито ще е естествено, нито удачно от естетична гледна точка, да не говорим, че ще деформира и вероятно ще убие растенията ти. Или аз наистина не те разбрах?
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

Stas

Ами то и аз трудно разбирам, но...

Моля те да пишеш нормално, т.е. с препинателни знаци. Доказано е, че те имат съществено значение при формирането на изреченията и липсата им води до двусмислия или пълни безсмислици. Не искам да се заяждам, но езикът, на който си пишеш постовете само прилича на български по буквите.

А иначе растенията се нуждаят от осветление. И затова е изписано доста из форума - колко и какво точно при какви обеми на аквариума и типа му.

malomir

Цитат на: "Quacker"четох в една книга
Каква е тази книга,че ми стана интересно?

Quacker

Правилно си ме разбрал. Исках да напиша растения а не водорасли грешката е моя.
  А по повод забележката ще слегам препинателни знаци, пиша на "Bulgerian Phonetic" а не на"Bulgerian BDS"и няма да седна тепарва да уча "Bulgerian BDS".Ако сам чак такав проблем изтриите ми акаунта и няма да правя нов за да не се тормозите.
  Книгата се казва зоология старичка е сас жалти корици е ,но немога да се сетя издателството

dido


Quacker

Да сащата малко сам тапичак както установихте

Longanlon

Ето ти нещо доста по-добро от "Домашна зоология" :) Вътре има и за растенията и за осветлиението :

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flongy.hit.bg%2FFAQ%2FFAQ.jpg&hash=376e11383461cffc3b399b3cf1b9aa2145768ae7
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Violeta

Едва ли има нещо кой знае колко естествено в това да отглеждаме растения в съд с вода, който сме си сложили в хола, за да му се радваме. Не е много естествено и да им осигуряваме луминесцентно осветление, а не слънце, още повече, че едва ли много от нас димират осветлението, така че ,,да се разсъмва" или ,,да притъмнява" постепенно, а не изведнъж. Ако се разхождаме вечер в парка – там е същата работа: изкуствено осветление за по-привлекателен вид на растенията, тъкмо от гледна точка на визията, а не на естествените условия. Така че... защо не. Един достатъчно голям аквариум може би ще ,,понесе" вътрешно осветление, още повече, че има подходящи източници поне като светлинен поток. Друг е въпросът дали скоро на българския пазар ще се появят светодиоди с подходящи спектрални характеристики.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

discus

Това не е нищо ново, като малък имах един нагреват, който представляваше стъклена епруветка (около 30см висока и 3-4 см диаметър ) на чието дъно имаше кварцов пясък на около една трета от височината и този кварцов пясък се загряваше от крушка миньонка която стоеше вътре зад нея имаше отражател който влизаше в пясъка за по добро топлопредаване и всико това беше достатъчно херметично да стои по водата, въпросното чудо небеше самоделка а си беше купено, даже още се мотае някъде из мазето.

77

Цитат на: "Violeta"Едва ли има нещо кой знае колко естествено в това да отглеждаме растения в съд с вода, който сме си сложили в хола, за да му се радваме. Не е много естествено и да им осигуряваме луминесцентно осветление, а не слънце, още повече, че едва ли много от нас димират осветлението, така че ,,да се разсъмва" или ,,да притъмнява" постепенно, а не изведнъж. Ако се разхождаме вечер в парка – там е същата работа: изкуствено осветление за по-привлекателен вид на растенията, тъкмо от гледна точка на визията, а не на естествените условия. Така че... защо не. Един достатъчно голям аквариум може би ще ,,понесе" вътрешно осветление, още повече, че има подходящи източници поне като светлинен поток. Друг е въпросът дали скоро на българския пазар ще се появят светодиоди с подходящи спектрални характеристики.
не ти ли се струва малко кичозничко :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Violeta

Даже доста, в интерес на истината :D
Аз не бих сложила.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Ichthys

Най-важното, чисто технически растенията няма да харесат светлина, идваща отдолу. Само това е достатъчно да откаже човек, освен естетичната страна.
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

NikolaV

За имане, има такива глупости. Виждал съм разни потопяеми ламБи за градинско езерце...
При Краси съм виждал потопяеми луминисцентни лампи - китайски, май Resun. А за да е кича още по-шарен пурата (май Т5) беше разноцветна - половината синя, другата - червена. Може и трети цвят да имаше даже...

Violeta

Емииии.... кич, кич, ама и за фасадно осветление правят разни измишльотини - Color Kinetics е водеща американска фирма и продуктите им за фасадно светодиодно осветление струват луди пари, а са едни шарени... Минете покрай Mall of Sofia и ще разберете за какво говоря...
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Similar topics (5)

59345

Публикации: 1
Прегледи: 3121

12935

Започната от bicho1976


Публикации: 6
Прегледи: 4460

1721

Започната от sk4


Публикации: 20
Прегледи: 11052

39735

Публикации: 5
Прегледи: 2610

49846

Публикации: 3
Прегледи: 2534