• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 17:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Осветление 827 21W за 30 л. - много ли е или е добре

Започната от barabata, 25.11.2007 22:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

Аквариумчето е 30 литра и е за подрастващите риби. Поради факта че в него няма ровещи грунда рибки (в големия калихта ми изравя малките растения) там отглеждам растенията които са малки все още.
Снимките са правени в тъмна стая без светкавица.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg230.imageshack.us%2Fimg230%2F8353%2Fakvarium02xu0.th.jpg&hash=bc181ae38cd1aa444c6e87afdb2620efcf63a930https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg230.imageshack.us%2Fimg230%2F3453%2Fakvarium01ai4.th.jpg&hash=c43d0f33146914e1c3d2b7b2ba9e01e24a04ea73

Този аквариум го осветявам с енергоспестяваща лампа еквивалентна на 100W обикновена крушка с нажежаема жичка:
OSRAM DULUX EL 21W/827 Warm White

Доколкото разбрах 827 означава че  CRI 80  (Color Rendering Index)  с цветова температура 2700 K (градуса Келвин).

Не съм слагал рефлектор защото ми се струва че е добре осветен, и може би за някой видове е в повечко даже.

В аквариума за сега има само дъбчета (добре се развиват), няколко стръка водна чума (като че ли светлината и е в повечко), анубиас 2 стръка (сложил съм ги на по-сенчесто ), а отгоре плуват ричия и водна леща.

Аквариума е рестартиран преди 1 ден.

Въпроса ми е преосветен ли е аквариума и да правя ли някакво частично засенчване примерно със оризова хартия или нещо подобно за да намаля светлиния поток ?

Нови лампи за сега не са предвидини в "републиканския" бюджет така че търся компромисен вариант.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

miTko

Добре е като за начало. Можеш да лепнеш самозалепващо лъскаво фолио зад лампата, така дори по-малко ще ти грее капака. Има хора, които не обичат толкова "топла" светлина, но тя не е лоша. По-късно, ако се налага ще подсилиш с една 860. При всички положения недей да светиш повече от 10 часа на денонощие!
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido


barabata

Бях накупил една камара такива за всички лампи из апартамента и сега ги свалям и ги слагам по аквариумите . На капака има специални отвори за вентилация над крушките, а от долната страна от бутилка кола съм им направил защитни прозрзчни екрани , ако случайно някоя риба изпръска или от балончета от камъчето да не се спука горещия "балон" на крушката. Четох някъде че някой и предварително дупчили пласмасата около ел. баласта за да не се претоля вътре и да издържи по-дълго ?
Има ли такова нещо ?

На лампите "балона" е на клик система и лесно се маха и слага и мога спокойно да направя дупчици без да повреда нищо вътре. Това важи ли само за евтините боклуци или за всички баласти ?
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Joro Vn

     30- литров аквариум съм осветявал с една крушка 25W, с нажежаема жичка. Даже и с нея не се чувстваше недостиг на лумени. За тази мисля, че е предостатъчно, особено за тези растения. Даже е възможно да имаш проблем с водната леща и ричията. При добре балансиран аквариум всяка седмица трябва да вадиш "реколта" по половин кофа от тях.  :-) Най- вероятно след време ща се замислиш как да ги ликвидираш.
    Наистина може да сложиш някакъв рефлектор, по-скоро отражателен "панел" на топлинното излъчване. Поне да ти предпазва капака от нагряване- като го дистанцираш от него с въздушна междина. Рефлекторът може да служи и за разсейване на светлината.
   
ЦитатМного жълта бе 
Дидо, във Варна си падаме по такива цветове, щото морето е синьо и трябва нещо да компенсира излишъка от този цвят.  ;-)

barabata

От тоновете информация дето четах всичко стана на една хубава каша. Навсякъде се се говори за Ват на литър като мерна еденица , но за компактните луминисцентни пури ( така наречените енергоспестяващи ) не ми става ясно ватовете които харчи ли да гледам или еквивалентната светлина от ватовете на крушката със обикновена нажежаема жичка.

Защо просто не се мери в Лумени или Луксове ...

Доколкото разбирам е хубаво да измисля някакво частично затъмнение - примерно два листа хартия (непрозрачни, може би с домакинско фолио), с изрязани дупки  като три големи триъгълника и въртейки се един спрямо друг спрямо централна точка да се получава частично затваряне на отворите и така да се намали светлиния поток. За равномерно разпределение на светлината може да се ползва лист оризова хартия предварително ламиниран за да не се набръчка от влагата ... Има си отвори около крушката за вентилация - с нагряването нямам проблем , крушката виси на около 2 сантиметра от капака. Предвидил съм ги вече тези фактори.
Пробвал съм и с две 15 W крушки минюонки да го осветявам аквариума ама ми се видя много мъждукаща светлината . За пробата може пак да ги монтирам утре да видя как ще бъде.

П.п
Вече в този аквариум има и 4 скаридки. Да видим как ще се развият нещата.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

23391

Публикации: 15
Прегледи: 7280

6699

Публикации: 2
Прегледи: 3015

9288

Започната от omanna


Публикации: 23
Прегледи: 9462

53995

Публикации: 0
Прегледи: 2030

40712

Публикации: 12
Прегледи: 6318