• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 17:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Колко и какви лампи ми трябват?

Започната от LSForce, 18.12.2004 23:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

LSForce

Здравейте хора! От няколко месеца следя този форум (тоест откакто имам аквариум) и мисля че работата която сте свършили е страхотна! Но сега по темата: Наскоро ми подарих един много хубав аквариум около 100 литра със стъклени плъзгащи се капици и изобщо много ми харесва.. Но имам проблем.. До сега карах с един 20 литров и си го осветявах с минъонка без рефлектор без нисто друго освен една поставка и я слагам отгоре на аквариума. Понеже искам за новият аквариум всичко да е ок искам да ми дадете съвет: Колко и какви лампи трябва да сложа при положение че искам да има много растителност но и много рибки (предполагам че ще продължа да гледам скаларии). Растителноста която гледам в момента не е в много добро състояние а иза съжаление не мога да ви кажа името и :). Ето ги размерите на аквариума: в/ш/д/   41/41/91 и е с дебелина на стъклото 6 мм... Прочетох из форума за рефлектора от една руска статия (сега уча руски :))). Мисля че трапецовиден е добър вариант... Но от какво да го направя??? Някакви идеи???
Благодаря за отговорите!!! Само нека да бъдат като за много бързо научаващ се но ВСЕ ПАК начинаещ!!!

LSForce

Само да добавя нека вариантите да са до около 20-30 лева. Че повече нямам  да отделя засъжаление : (

dido

Можеш да сложиш една лампа Sylvania GroLux и една Sylvania AquaStar , луминисцентни, дълги по 90 см. Капака можеш да го направиш от дърво, пластмаса или лист ламарина, като последното е леко опасно откъм тоците.

Лампите ще ти струват около 20 лева, материалите за капака - около 10.

За направата на капака няма рецепти - конструкцията е въпрос на въображение.

Raven

по отношение на лампите - придържаи се към класиката Silvania Gro-Lux + Silvania AkvaStar.като вместо аквастар може да вземеш и някаква дейлаит  луминисцентна пура от обикновенните битови - по 2-3 лв.само гледаи да не е със жълта или синкава светлина,деилаит светлината е студена бяла,но е добре да се комбинира с Гролукс,която според мен е задължителна ако искаш  растения.
90 см. гролукс е около 10лв.
има я в магазин" светъл дом" на ъгъла на Ботев и Тодор Александров.
понеже каза че учиш руски - ето ти домашно:
http://www.aquaria.ru/smirnov/articles/article-1.shtml :D
много полезна статия от много опитен аквадизаинер.
за рефлекторите -също е много хубаво да ги имаш -казват че добър рефлектор увеличава производителноста 2 пъти, но аз не знам къде се продават.пусни търсачката из форума на "рефлектор"- някои беше писал по въпроса за магазин на Стамболииски.
лично аз съм със силвания гролукс и силвания деилаит и съм доволен от резултата.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

LSForce

Абе Дидо няма ли опасност като е пластмаса да се постопи? А ако е от дърво да позамирише? Няма да ти разправям на какво прилича секцията ми след един такъв експеримент с миньонка имам си един голям черен кръг. И представа си нямам колко топлина отделят. по принцип лум. лампи правят повече светлина отколкото топлина но аз си знам от опит че след няколко часова работа не мъдро да хванеш пурата с гола ръка : ) А тези 25 лева само за лампите ли са или са заа лампите плюс  тялото което ги държи и захранва пали и т.н. Питам не защото не знам как работи лум. лампа а защото никога не ми се е налагало да купувам а само да монтирам...

Сашо

Купи си задължително електронни дросели за лампите - аз купих моите от Бриколажа, при последното ми идване в София. Приятно съм изненадан от ефективността им -изобщо не загряват, за разлика от обикновените и вдигат светлинния поток до 25%!!!
Рефллектори можеш да си направиш сам от срязана по дължина на две канализационна PVC тръба с подходящ размер, облепена отвътре с домакинско фолио или лъскава хартия за опаковане на подаръци. От прегряване не се притеснявай - луминисцентната лампа отделя в пъти по-малко топлина на единица излъчваща площ от обикновената крушка, а и рефлекторът отразява не само видимата светлина, но и инфрачервените лъчи. Ако все пак ти се струва че загрява сложи в единия край по едно 12 волтово вентилаторче от компютър - струват по 2-3 лева, но според мен няма да има нужда.

dido

Аз съм си с пластмасов капак, вътре има два стандартни дросела монтирани на две лампи - няма грижи. Няма да се стопи гаранция :-)

За цената - два обикновени дросела със стартерите и държачите ще ти струват +10 лева върху 20-те за лампите. Електронните дросели са от 10 до 40 лева за двойка лампи, като тези в границите на 10-лева са пази боже, пълна скръб.

Сашо

Дидо, това, което взех аз е на Vito - китайска фирма, но явно не лоша - направени са много културно, не се стърпях и отворих единия - стандартна автогенераторна схема. Пали надеждно, свети стабилно. При работа нищо не грее. Единственото, което бих направил и ще направя е да уплътня (херметизирам корпуса с малко силикон, макар че не виждам по платката уязвими на влага места...може би само дросела.

За резултатите вече писах - до 25% повече светлина мерено със сравнително добър фотографски светломер на самата лампа.

Цената - 4.85 лв за единичен 18 ватов.
Е, по закона на Мърфи, в деня в който се прибрах в Бургас същите машинки се появиха и тук...естествено на по-добра от бриколажовата цена, но 5 лева не са пари :)

Пак там видях едни турски, бяха по-скъпи, пък качеството на изработка - поне външно не ми вдъхна никакво доверие. Може и да са добри при работа. Пишеше, че работната честота е 35 КHz, което не е зле... на Vito-то не съм я мерил - нямам честотомер или осцилоскоп под ръка в момента.

dido

Не знам каква е тази автогенераторна схема. Беше ме питал за чиповете дето ги търсих едно време, не си спомням какви точно бяха от гамата на IR, но ето ти линк за възможни такива:

http://www.irf.com/product-info/lighting/fluorescent.html

Ако ми е правилно предположението тази автогенераторна схема би трябвало да е някакъв генератор на около 20-50 кХц с контрол на тока и напрежението на изхода. Съмнява ме обаче, че там имаш екстри при паленето на лампата - за справка виж IRPLCFL5E на IR. Доколкото видях в този чип честотата на осцилациите, тока и амплитудата се контролират прецизно при всяка фаза от преднагряването през стартирането до режима на нормална работа на лампата. Този контрол е комбиниран с една камара защити на схемата по ток, късо, претоварване, липса на лампа, пад на входното напрежение под критично (примерно при токов удар) и др.

Заради тези екстри решението на IR със специализиран чип е на светлинни години напред пред стандартния генератор (ако ми е правилно предположението как работи де :-)). Това, че Филипс не използват спец. чип говори само лошо за тях. Действително в подобен случай дали е китайско или холандско решението няма особено значение - дискретните елементи са едни и същи и ако трафчето и филтрите са сметнати правилно ще работи по един и същи начин :-)

Когато казах, че търся марков вариант, мислех, че се използва подобен чип. Доста ме разочарова, като ми каза, че Филипс не го слагат :-(
Моите китайски джаджи не ги знам що за марка са - бяха монтирани на едни дълги алуминиеви лайсни със синьо фолио върху метала. След 10-на сваляния на лампата два от ел. кондензатори се бяха отлепили от платката, демек калпава спойка. Като го видях това направо ги метнах в кофата :-)

Сашо

Схемата, по която са направени моите е с два биполярни транзистора - подобна на тази, която е показана в първа част на раздел аквариумна електроника в "Укроп".
Същата схема се ползва и в енергоспестяващите лампи за стандартен цокъл, включително в марковите, например тези на Оsram - разглобявал съм такава :). Разбира се има куп недостатъци в сравнение с решението на база IR-ка, но така или иначе работи. Иначе не съм се отказал да си направя (но вече на по-късен етап) и "истинската" схема с IR21xx, с всичките му екстри. Посъбрал съм доста инфо за нея, ако те интересува ще ти  изпратя.

dido

Звучи хубаво. Проблема е обаче откъде ще се намерят тия чипове на IR. Тука ги няма по обичайните магазини.

EDD

А за 175 литров аквариум (70/50/50) колко крушки ще ми трябват ?

77

не казваш, ще има ли растения в аквариума :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

EDD

По принцип този аквариума си го имам от почти 2 год., така че растенията си ги имам, но в момента съм с една обикновена крушка от 25W и една енергоспестяваща от 36W(която вече е за смяна), а покраи нещата, които прочетох в форума реших че ще е по добре да ги сменя и затова питам колко крушки ще ми трябват.Иначе растенията ми са:
Cryptocoryne aponogetifolia, Cryptocoryne pontederiifolia, Limnophila indica /Linne/ Druce, Anubias Barteri var. nana, Ceratopteris thalictroides и Ludwigia repens.

dido

Като цяло не са ти много светлолюбиви растенията.

Similar topics (5)

9541

Започната от hanko


Публикации: 9
Прегледи: 6554

7994

Започната от stilista


Публикации: 13
Прегледи: 6954

54160

Започната от Марти2000


Публикации: 2
Прегледи: 2506

7863

Публикации: 14
Прегледи: 27625

4642

Публикации: 15
Прегледи: 18850