• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 16:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

каква лампа за цихлидарник ?

Започната от DarKness, 23.02.2007 18:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DarKness

аквата е 160л. беше с осветление 2х30W (1 x grolux  1 x aquastar)
преди малко аквастара си отиде...та с каква пура да я заменя
държа да уточня, че възнамерявам да сложа 18W щото ми се вижда прекалено светло пък и няма да дам повече от 5-10 лева за пура...та каква лампа да търся чийто спектър е най-подходящ за комбиниране с гролукса и при положение че аквариума е за цихлиди

м/у другото гролукса е лампата на заден план ако това има значение
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

islander

Аз за 30W aquastar дадох 11 или 12 лв. (не помня коя колко беше, защото бях поръчал и gro-lux), при положение, че ми ги доставиха в Разград по предварителна заявка. Вероятно в София може да се намери и по-тънко...

DarKness

1-12 бих казал че си е супер далавера за 30В аквастар, но нещо не ми харесва комбинацията конкретно за цихлидарника..
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

Therion

Взимаш направо един Аквастар и още един Гролукс от по 36в. и си готов!!!Двете пури няма да са ти повече от 25-26лв. и повярвай ми няма да ти е прекалено светъл аквариума,дори напротив ще можешда гледаш и по-капризни растения!!!Ти решаваш! 8-)

HanibalKing

Цитат на: Therion - 23.02.2007 21:52
дори напротив ще можешда гледаш и по-капризни растения!!!Ти решаваш! 8-)
Кви капризни растения, кви 5 лева в цихлидарник?? icon_axe

islander

Цитат на: DarKness - 23.02.2007 21:47
1-12 бих казал че си е супер далавера за 30В аквастар, но нещо не ми харесва комбинацията конкретно за цихлидарника..

Гро-лукс-а я дават за растения основно...
Ами съжалявам, но съвет не мога да ти дам, защото изборът на вида и температурата на осветление си е строго личен избор - на някои им харесва по тъмно на други по-светло (в рамките на изискванията за осветеност разбира се), на някои им допада по-бяло-синкава светлина, на други по-жълтеникава и т.н., а и лично аз нямам никакъв опит с цихлидарници *NO*

DarKness

ами аз си мислех за някаква лампа която да е във синия спектър или по-белия за да тушира малко червеното от гролукса...

гледам има някви пури daylight, такава подходяща ли е ??
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

Violeta

Това е обикновена лампа, евтина и по принцип става. Но не е синкава, по-скоро бяла. Не ми е ясно обаче как искаш да слагаш 18W на мястото на 30. Ще трябва да променяш запалването и тогава няма да се справиш с 5-10 лева.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

DarKness

не, аз имам баласт за 18w няма проблем в това....просто 2х30 ми идва малко светло
а проблема в гролукса не е толкова че е слаба само с нея да стои аквата ами е прекалено червеникава и ме дразни само с нея
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

Violeta

Тогава нямаш проблем.
Купуваш си Дейлайт - тя е 2 лв - и пробваш дали ти харесва. В края на краищата нали теб трябва да те радва.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Therion

Цитат на: HanibalKing - 23.02.2007 21:57
Кви капризни растения, кви 5 лева в цихлидарник?? icon_axe
Значи ти кво по-точно рзбираш под цихлидарник?!Ако  гледам скаларии,апистограми или дискуси не е ли цихлидарник?Дори и да е с африкански цихлиди какво пречи да направи аквариум с достатъчно растителност,(като на NikolaV примерно) различна от валиснерията!!!Просто не съм фен на аквариум в стил 'Лунен пейзаж" с два камъка един върху друг в ъгъла,а в другия един голям камък с дупка посредата и валиснерия отзад!Исках да му кажа че с още 20лв.(за Аквастар) ще има подсилени цветове на рибите,ще премахне червения отенък и ако реши ще има повече светлина за растенията(в което невиждам минус)!!!Повечето хора незнаят че примерно дискуси могат да се гледат с растения,както и че не е задължително да имащ само валиснерия в аквариум с Африканци(можеще и да незнае човека) *offtopic  А тия 5лв. можеш да ги дадеш на някой акварист да ти обясни за  трихогастерите,че като гледам май незнаеш защо имаме две уши и само една уста!!!Ето ти и на теб една грозна емот-икона *terror*!!!Чао и късмет,ще ти е нужен!!!

zmeq

Да не те види Боби кви си ги писал.
Ясно е, че африканските цихлиди модат да се гледат и заедно с растения. Но хората просто искат да си направят биотопче максимално близко до африканско езеро и за тва не го пълнят с трева  8-)

HanibalKing

Цитат
Значи ти кво по-точно рзбираш под цихлидарник?!Ако  гледам скаларии,апистограми или дискуси не е ли цихлидарник?Дори и да е с африкански цихлиди какво пречи да направи аквариум с достатъчно растителност,(като на NikolaV примерно) различна от валиснерията!!!Просто не съм фен на аквариум в стил 'Лунен пейзаж" с два камъка един върху друг в ъгъла,а в другия един голям камък с дупка посредата и валиснерия отзад!Исках да му кажа че с още 20лв.(за Аквастар) ще има подсилени цветове на рибите,ще премахне червения отенък и ако реши ще има повече светлина за растенията(в което невиждам минус)!!!Повечето хора незнаят че примерно дискуси могат да се гледат с растения,както и че не е задължително да имащ само валиснерия в аквариум с Африканци(можеще и да незнае човека)   А тия 5лв. можеш да ги дадеш на някой акварист да ти обясни за  трихогастерите,че като гледам май незнаеш защо имаме две уши и само една уста!!!Ето ти и на теб една грозна емот-икона !!!Чао и късмет,ще ти е нужен!!!
:-( Даже няма да те одостоя с отговор в моя защита *offtopic

theater

Цитат на: zmeq - 24.02.2007 21:21Но хората просто искат да си направят биотопче максимално близко до африканско езеро и за тва не го пълнят с трева  8-)
*offtopic Действително ли има такъв биотоп в Африка, в който няма никакви растения?  =-O
140л - харацини
http://starividri.org

Violeta

Спокойно, хора, не се замеряйте с грозни емотикони ;-)
Разбира се, че може да сложи ако иска растителност. Тези, които отглеждат по-едри рибки - дискуси и скаларии - слагат малко растения, за да има къде да плуват рибите. Много залесените аквариуми са подходящи за пасажи неони например.
Извинявайте, че се намесвам, аз от цихлиди не разбирам и може и да не съм права, но не разбирам защо да няма и малко заленина вътре.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Similar topics (5)

10833

Публикации: 15
Прегледи: 7483

7885

Публикации: 7
Прегледи: 4595

51112

Публикации: 10
Прегледи: 5417

5945

Публикации: 11
Прегледи: 5565

4344

Публикации: 36
Прегледи: 12207