• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 11:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Gro Lux или Sera Plant Colour

Започната от WOLF, 23.06.2005 10:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

WOLF

Нека поговорим за различните марки лампи и който има информация да разясни каква е разликата между тях.

Интересувам се кои лампи са с най-добар спектар за растенията. Gro Lux по-подходящ ли за аквариум с повече разсттелност от Sera Plan Colour. А ако има други фирмени лампи който биха били подходящи кой са те. (говорим за пури на 90ем. по 30w)

И нещо по-конкретно, каква би била най-добрата комбинация от модели и колко са необходимите ватове, за 160лт. аквариум с обилна растителност. Мисля да сложа 2х30w Sera Plant Colour, но май това няма да е достатъчно, а и тук повечето май използвате Gro Lux.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

miTko

Използваме Gro Lux, защото са по-евтини, иначе има много изписано по темата във форума,  само потърси!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

ВЕЛИНСКИ

Да, Gro-Lux-a а почти 3 пъти по-евтин, а покрива 98% от спектъра на пурата на SERА, затова го ползваме масово ;) Пък и никой не твърди, че ламбата на SERA е с нещо по-добра.

За твоя литраж 3 или 4 х 30W пури ще са ок - примерно 2 Aquastar + 2 Gro-Lux или 1 Aquastar + 3 Gro-Lux

Аз в момента съм с 3 х 30W (2 Gro-Lux + 1 Aquastar) за аквариум от 170 литра реални (~0.5W/l), но гледам по-скоро риби отколкото растения :) Лично на мен преобладаващия Gro-lux в осветлението ми харесва много - червеното по рибите и растенията изпъква супер.

WOLF

A каква е разликата между Gro Lux и Aquastar?  За мен е по-важно не как ще изглежда светлината, а колко ще е ефективна за растенията.

И още нещо, Gro Lux е май Sylvania, но има ли различни модели или си е само един (в смисал как точно се води само Gro Lux или?)? Освен в магазините за акваристика другаде продава ли се и каква му е преблизителната цена. А Sera Plan Colour си я взвх за 21лв. (доста пари са си, ако трябва да сложа 4 такива)
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

penchod

Мойта пура я взех от Mr. Bricolage, ама не помня каква е марката, спомням си само че пишеше че е 1800 келвина, за тропически аквариум, 18W. Дали ще е достатъчна за 100л. ми аквариум, при положение, че водния слой е с дебелина около 32см.? Размерите на аквариума ми са 90-35-35.

ВЕЛИНСКИ

Разликата между Sylvania Gro-Lux и Aquastar е в цветната температура. Има стара тема в Осветление където са разисквани много добре, има и линкове със спектралните им графики. Gro-Lux e разработена за растения с подсилен червен спектър, а на Aquastar-a е подсилен синьо-червения спектър за да изпъкват цветовете на рибите. Aquastar също е подходящ за растения и е много добра комбинация с Gro-Lux-a.

Продават се между 11 и 13 лева в първия магазин за осветление на ъгъла на бул. Т. Александров и Хр. Ботев.

penchod

A, сетих се Sylvania Aquastar - 10000 K, е мойта та дали е достатъчна за този аквариум?

Raven

дори и само аквастара е достатъчен - стига лумените да са над 30 за литър.
гролукс се слага когато не достига светлина или като екстра за по капризни растения.
но ако докараш 30-50 лумена на литър - или около ват на литър ,тогава спектъра е от по малко значение.
гролукс е много подходяща за червени растения- стават още по червени :lol:

все пак 10 000К - което отговаря на слънчева светлина в ясен ден - си е напълно приемлив спектър.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

WOLF

Някой може ли да ми каже Gro Lux-а в какви дължени се продава. От пловдив сам в Бриколаж или Практикер дали ще го има.
Аз днес намерих в един магазин но само 18в. - 60 см. и 36в. 120см. и ми казаха че 30в. на 90см. тръби Gro Lux не се правели, верно ли е това? А в Бриколаж никаде не видя Silvanya Gro Lux, имаше само Silvanya - четвена, бяла, синя (абе само на цветове).

Надявам се да ме опътите малко, че много се замотах с това осветление  :?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

NikolaV

Относно тия в магазина с тия цени и тъпанарските им изказвания, ходи им тегли една много звучна псувня. Няколко пъти...
В Практикер, доколкото си спомням нямаше. В Бриколаж има от по-скъпите - с лъскавите опаковки. Чувал съм и за по-евтино, но което аз съм виждал е около 12-13 лв. за 90 см.
А, да. Има 90 см. пури и аквастар и гро-лукс.
В София ли ще идваш да ги купуваш?

WOLF

На мен ми трябва Gro Lux 90см. и ако ги има в Бриколаж ще ги взема независимо от цената, при условие че по-евтини няма при нас (незнам кой са по-специялните за който ми казваш) но аз като гледах лампите на Silvanya бяха само - червена, синя бяла и др. и на никоя от тях не пишеше Gro Lux, затова ме интересува как точно исглежда един Gro Lux - какво трябва да пише на опаковката.  А ако в Бриколаж няма ще дойда в София, но нямам никаква представа каде да ги тарся там, ще се радвам някой да ми каже магазин в който ги имат в наличност (но ами описанието ще трябва да е по-подробно за да се оправя, или имаше някакви карти в нета?)
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

NikolaV

Цитат на: "WOLF"На мен ми трябва Gro Lux 90см. и ако ги има в Бриколаж ще ги взема независимо от цената, при условие че по-евтини няма при нас (незнам кой са по-специялните за който ми казваш) но аз като гледах лампите на Silvanya бяха само - червена, синя бяла и др. и на никоя от тях не пишеше Gro Lux, затова ме интересува как точно исглежда един Gro Lux - какво трябва да пише на опаковката.  А ако в Бриколаж няма ще дойда в София, но нямам никаква представа каде да ги тарся там, ще се радвам някой да ми каже магазин в който ги имат в наличност (но ами описанието ще трябва да е по-подробно за да се оправя, или имаше някакви карти в нета?)
Ами пише Grolux и Aquastar съответно. Има ги в два вида опаковки - едните са някакви шарени, лъскави и са с около 3-4 лв. по-скъпи от другите, които са в обикновени картонени опаковки - грозни. На всички обаче пише Grolux или Aquastar.
В Бриколаж има от "лъскавите".
Тук http://www.aquariumlights.ru/fr_lamps.html може да прочетеш за тях и да видиш снимки на лъскавите.
А така:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.hydroponicsolutions.com.au%2FUploads%2FImages%2Fthm_Grolux.jpeg&hash=096172f1d81b5552716d1694f0207de76d5d9774
изглеждат "нелъскавите"

WOLF

ОК. Мерси за инфото, след малко пак изхвърчам за Бриколаж да вида каква е хавата. А то доста се изписа за ел. запалването във форума, но аз така и неможах да си изградя мнение и сега се чудя дали да си взема такова на Vito 2х36в. за десетина лв. или за 33лв. марково. Разликата е доста голяма, а в Бриколаж май имаше и нещо средно за 15лв.  можеби турския ваиант.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

ВЕЛИНСКИ

Взимай марково - парите които щеше да ги хвърлиш за лампи на SERA ги вложи в един Philips или Tridonic или друг марков електронен дросел ;)

За килер или гараж може и китайско, но за аквариум не върви.

Similar topics (5)

9824

Публикации: 0
Прегледи: 2613

958

Започната от ВЕЛИНСКИ


Публикации: 1
Прегледи: 2752

4336

Публикации: 15
Прегледи: 8708

29254

Публикации: 2
Прегледи: 4294

4042

Започната от don_misho


Публикации: 10
Прегледи: 4533