• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво мислите за съвместимостта в следния оквариум

Започната от VMankov, 22.08.2015 02:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VMankov

Здравейте колеги.
Октомври месец ще стартирам така дългоочакрания от мен аквариум с размери 100/35/50 175литра.Преди дни ходих в магазина за оферта за аквариума с необходимото оборудране(вътрешен филтър,въздушна помпа,нагревател,капак с осветление) с необходимите параметри.Аквариума ще го застеля добре с грунд и засадя с растения.Това което не бях решил в магазина какви риби да сложа.Вече мисля,че реших какви риби да слежа и искам да чуя вашите мнения за моя избор.Та това коет съм решил да сложа са 12гупи 5женски и 7мъжки,5черни молинезии,10неона,6коридораса,5ансцитруса,4стъиклени сома и 3калихти.Интересува ме най вече дали калихтите няма да ми прибират по някои неон и да тормозят гупите и молинезиите.Калихти и преди съм имал но бяха малки и не са ми правили проблем незнам като пораснат как ще се държат може вечер преди да легна да им пускам чернокробна.Другия въпрос ми е относно това дали няма да стане пренаселен лично аз мисля че няма да е но искам да чуя всякакви мнения и препоръки на по-опитни.Благодаря предварително

Penta

Надявам се вътрешния филтър не се задвижва от въздушната помпа, а че тя е само допълнение :)
Какво да ти кажа, много са си рибите. И така както е пренаселен ако слагаш допълнително и чернодробна храна да гние цяла нощ, бройката ще се редуцира много бързо по естествен път.
Интересно ми е и как смяташ да го залесиш добре със 18 ровещи дъното риби  - ще е голямо предизвикателство.

ivogod

Подкрепям с две ръце-особено за коридоросите-няма такива прасета като тях. Така и не ми оставиха нищо от НС за полянка. Засаждам, то тръгва и пичовете го вадят. Анциструсите май са по-добре-смучат по корените и камъните основно. Калихт съм нямал. Успех

stefan_doc

Калихтите са доста по-зле от коридорасите... :-)

VMankov

Естествено,че филтъра няма да се задвижва от вздушната помпичка.Явно,че ще трябва да намаля броя на рибките по този начин по-добре ли ви струва 10гупи 6мъжки и 4женски,4черни молинезий,8неона,5коридораса,4ансцитруса,3стъкленисомчета и 2 калихта.Вече почвам да се замислям дали да не си взема външен филтър незнам колко точно ще ми е разликата в сумата но ще го уточня.Ако взема външен филтър(понеже досега не съм имал никога такъв) би ли допринесъл да гледам малко повече рибки.Въпроса за калихтите дали няма нощем да ми правят проблем остава.А за чернодробната ако сипвам по малко няма ли да я ядат,че така реагирахте преди калихтите ми много и се радваха.А за засаждането на растения си мисля,че ако сложа по стабилни растения в саксийки и ги зарина с грунда няма да имам проблем поне преди така съм правил макар и в много по малък аквариум с по малко ровещи риби.

niki_o

Колега,с изключение на дънните ти риби другото е наред.На това дъно няма място за всички които искаш...ама никак.3 Анцитроса са предостатъчно.

tre

Здр,моя съвет е да си направиш,един вътрешен съмп.
Много по добър е от външния филтър.По ефикасен,по евтин, позволява много по голямо натоварене на аквата.

VMankov

Благодаря за всички съвети това за вътрешния съмп ще го обмисля първо ща попрочета малко повече за него понеже не съм много наясно.А за съвместимостта на САЕ  останалите  риби какво ще кажете понеже САЕ никога не съм имал говоримда сложа САЕ ако намаля другите дънни риби.