• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
11.08.2020 21:09

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване на Калихти

Започната от P_A_N_T_E_R_A, 25.01.2007 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

P_A_N_T_E_R_A

25.01.2007 15:03 Last Edit: 12.12.2013 16:04 by Desmoria
От 1-2 години в най-малкия ми аквариум гледам 1 скалария и 3 калихта(които педполагам че са 2 мъжки и 1 женска или обратното,незнам) и сега се чудя мога ли да ги размножа след като са живяли много време без да си обръщат кой знае кво внимание? Какво трябва да направя за да ги размножа? Четох, че ти трябва некво голямо листо,което може да се замени с пенопласт и стиропор става според мен...ама тва ли е най важното?? Каква температура? Какви условия, скривалища, кашета кво трябва да има...моля ако някой е рзвъждал калихти да пише.
няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

sandan

Калихтите се познават по гръдните перки на мъжкият са доста по удебелени и си личи ясно.Аз ги размножавах в 60 литров съд.Слагах една пласмасова чиния на повърхността на водата обърната обратно като  се стараех да остава отдолу малко въздух което стимулира мъжкият да направи гнездо.Мъжкият се качва под чинията и започва да трупа мехурчета,когато е готов подканва женската да кхвърля хаивера.След като хвърли хайвера махах женската и оставям само мъжкия.хаивера се излюпва след 36 часа а рибките се разплуват след още толкова.Захранват се направо с артемия.

rookie_gyn

Поне 5-6 денонощия се чака да се излюпи хайвера. Няма гаранция, също че мъжкия няма да го изяде през това време.

sandan

Цитат на: rookie_gyn в 26.01.2007 13:01
Поне 5-6 денонощия се чака да се излюпи хайвера. Няма гаранция, също че мъжкия няма да го изяде през това време.
Да грешката е моя,доста отдавна се занимавах преди около 10 г. :-[

Величка

09.06.2007 21:09 #4 Last Edit: 09.06.2007 22:10 by Величка
Прочетох в сайта но нещо не можах да разбера,някой има ли опит с тези рибки.Мисля ,че моите са мъжки и женска но не съм много сигурна ,тази която мисля че е женска е доста по надута от другата.Как да разбера дали са чифт,и какъв е този лист пенопласт,"Ж10"-това за размер на женската ли е?

Цитат: "Размножаване както в общ, така и в развъден аквариум (може и без грунд, с тъмна подложка), с укрития, дължина от 80 см за двойка. На повърхността на водата трябва да има едър лист, който може да се замени с диск от пенопласт Ж10 см. Стичане на водата на тънки струи на повърхността стимулира хвърлянето. Самеца строи под листа гнездо от пяна, в което самката полага хайвера (до 200 зърна.), след което се прогонва от самеца, грижещ се за хайвера."

Това са моите калихти (размер около 10-11см-и двата са почти еднакво дълги,на 1-1,5г  възрастни)-как мислите-двойка ли са и ще имам ли бебета?

Минало !

Настояще!!!

botan

До колкото виждам от снимките са си мъжко и женско  :-)
I don't care, I love it!

Vlado

Първо, въпреки, че у нас ги наричат калихти, това са торакатуми (Hoplosternum toracatum). Малко трудно се различават на снимката, но мисля, че са чифт. Половият диморфизъм се изразява в удебелен и червеникав първи лъч на гръдните перки при мъжкия, който е и завит като кука. (Едната риба със сигурност е мъжка). Но не мисля, че са готови за размножаване. За подготвяне за размножаване препоръчвам обилно хранене (например с тубифекс), естествено не в общия аквариум. При готовност женската се издува дибре, а мъжкият строи гнездо от пяна под плаващо листо. (Може просто плаващ стиропор или обърната пластмасова чиния). Дълбочината на съда трябва да е такава, че рибите спокойно да се движат вертикално - поне два пъти дължината им. След мръстенето (а и преди това) мъжкият охранява гнездото до излюпване на малките.
Внимание: При отделяне в друг аквариум на възрастните е възмовно да изкочат или да се ударят в покривното стъкло с голяма сила. Това е защото навикват с дълбочината на която живеят и имат засилка за поглъщането на въздух.

Величка

В такъв случай наистина са чифт,дали ще има резултат ако сложа нещо под което да си направят гнездо в този аквариум, според мен женската е доста надута и няма ли да им пречат другите рибки ,всичките са доста големи?   

Минало !

Настояще!!!

Vlado

Пробвай, но ме съмнява. Дори да хвърлят хайвер няма да оцелеят бебетата. Не се притеснявай за женската - ако не мръсти ще резорбира хайвера.

Величка

Благодаря Vlado,може би ще ги пробвам след като заредя големия аквариум (което време наближава,чакам само грунда) и освободя този.

Минало !

Настояще!!!

hanko

имам три калихта от около 2 години хранени само сас суха храна възможно ли е да немогат да хвърлят хайвер

spetsa

Възможно е да неможеш да ги накараш да хвърлят хайвер.Не ги разбирам много но прочети това :) и дано някой по опитен помогне:
http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=200&vid=1

eventer

Цитат на: hanko в 08.10.2007 00:12
имам три калихта от около 2 години хранени само сас суха храна възможно ли е да немогат да хвърлят хайвер


1. Трябва да са мъжки и женски  ;-) Повече от 1 зрели мъжки не се погаждат много много
2. Смяна на част от водата с чиста
3. Хубаво е да има  течаща вода (помпата да изхвърля вода на повърността)
4. Слагаш голямо листо (препоръчаха ми от фикус) на повърхността, така че да задържа въздух
5. Евентуално след всичко това, почват игри - мъжкият прави мехурчета под листото, женската лепи там хайвера, ...
6. Мъжкият пази хайвера и гледа зло, а другите риби седат мирно в ъгъла и не смеят да шукнат. *JOKINGLY*

Аз съм стигнал до т. 4 и мехурчетата.  :-)
Казаха ми, че може да имаш двойка и да не хвърлят хайвер, да не се допадат просто.  :-(

Успех.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

blagoy

И аз правих опит преди година и нещо, но стигнах само до т.4. Мъжкия не започна да прави гнездо от мехурчета. Или не са се харесали, или мъжкия е бил некадърен.
Пожелавам ти успех!

П.П. Ако има развитие да пишеш.

70l, 2x18W

nidkolio

Да започна с това че не съм кой знае какъв спец...
Калихти съм вадил 3-4 пъти до сега, + 2-3 пъти неуспешни опити.
Мойте наблюдения са:
Цитат1. Трябва да са мъжки и женски  Намигам Повече от 1 зрели мъжки не се погаждат много много

За най добър ефект трябва да имаш по няколко броя от всеки пол. По този начин се формира най добрата двойка. Разбира се това е най добрия случай. Може да опиташ с по един от всеки пол. Когато са няколко мъжки и женски сома, един от мъжките доминира над всички останали и ги завира в миша дупка... След което си приготвя гнездото и си избира женската. Това го казвам защото, когато двойката е формирана по този начин досега не ми се е случвало да не изкарам малки.
Последния ми опит е 100% пример за това. Имах 4 сома (2М и 2Ж) когато им сложих листо, единия мъжки го завзе и не даваше на другия да да припари. След като си избра женска, не след дълго малките бяха на лице.. Аз дадох тази двойка и ми остана другата (тези които наблюдаваха). Когато се опитах да и от тях да изкарам малки, нищо не се получи, женската не можеше да залепи хайвера оп листото, мъжкия само се размотаваше насам натам...тотален провал.

Цитат2. Смяна на част от водата с чиста

Качествата на водата според мен са много важни, важно е водата да е мека. Другото го пише на страницата която е дал spetsa. Ако е твърда водата няма да изкараш никога малки. Когато започнах да се опитвам да вадя поколение, вече 2 години имах калихти и до сега небяха правили нищо да ми подскажат че са готови. Имах и варовикови камани в аквариума, които за касмет махнах .. и се почна..

Цитат3. Хубаво е да има  течаща вода (помпата да изхвърля вода на повърността)

Да хубаво е, но не е задължително. Идеята на течащата вода е че дъждовния сезон стимулира калихтите за действие (някаде го бях чел това).

Цитат4. Слагаш голямо листо (препоръчаха ми от фикус) на повърхността, така че да задържа въздух

Аз съм успял да изкарам само с фикусово листо. Листото трябва да е стабилно хванато за да не плува насам натам по повърхноста на водата. Много е удобно защото когато е поставено на повърхноста, контурите му са леко под водата, и когато мъжкия си "строй" гнездото тези ръбове до голяма степен не позволяват на мехурчетата да излизат от листото. Първоначално под листото може и да няма въздух (за това ще се погрижи мъжкия).

Цитат5. Евентуално след всичко това, почват игри - мъжкият прави мехурчета под листото, женската лепи там хайвера, ...

тука е момента в който храненето трябва да спре. калихтите са много лакуми и всяко хранене ще ги отвлича от истинската им задача.
Играта почва едва когато мъжкия построи гнездото. Първо той обикаля под листото (може и няколко дни, преди да стане то гнездо) и когато реши че това ще бъде, започва да вкарва въздух под него, като застава с корема нагоре и с устата поема въздух а с хрилете изпуска под листото. Мехурчетата се получават от това че мъжкия примесва въздуха със слунка. След като отдолу вече има въздух, Той постойанно пренарежда мехурчетата и се старае те да остават мънички.
Докато той подрежда мехурчета, женската редовно наминава за да види до каде го е докарал. Когато рещи че той се е справил добре, женската започва да тренира поставянето на хайвер. Тя отива с корем към листото и се прилепла плътно до него. Тези тренировки обикновенно са кратки, но съм забелязъл че хайверът се хвърля сутрин. След това започва така наречената игра... Двата калихта започват да се побутват около корема. Мъжкия да стимулира женската да снася а тя него за да го накара да си пусне семенната течност.
Процеса на снасяне е следния:
Да започна с това че филтрите е добре да бъдат спряни в този момент.
Женската бута мъжкия в областа на корема с моцуна, и той изписка семена течност. Тя я засмуква с уста (примоция :-D) и слиза на дъното на аквариума. Там събира задните си перки и снася в тях няколко зрънца хайвер (5-10бр.) Държейки ги като в шепи, тя се качва и ги полага на листа. След което ги опложда като смесва мехурчетата на гнездото с течноста в устата си (пренарежда балончетата).
Това се повтаря доста пъти. Като краен резултат на листа трябва да има между 100-500 зрънца хайвер (незнам кой е успял да види 1600!).
Мъжкия започва да се грижи за гнездото, като редовно пренарежда мехурите и чисти неоплодения хайвер. Той става много агресивен, ако се приближиш до аквариума моге и да се стресне и да се опита да те изгони удряйки по повурхноста на водата с опашка и пръскайки вода навсякаде. Това най-често води до развалено гнездо.. и прецакан хайвер. До сега не съм успял да извадя малки когато мъжкият се е грижил за гнездото.
За това може да се отгледа хайвера и в "инкубатор". Аз правя това по следния начин..
Когато хвърлянето на хайвера приключи, изчаквам 2-3 часа за да съм сигурен че хайвера е добре оплоден. След това изваждам листото и го премествам в друг съд с аератор, като закрепвам листа под налкон над камачето за въздух. Регулирам въздуха да не е с много силен поток, така че да не отлепва хайвера от листото. Достатъчно е съвсем слаб поток колкото да има движение на вода и въздух около зрънцата.
Трябва да се внимава да няма неоплоден хайвер, защото той почва да плесенясва и много бързо заразява и задушава здравия хайвер. За това с пинсетка или каквото там ви е удобно, се отсраняват тези загнили зърна и плесена с тях. това трябва да се прави по 2-3 пъти на ден.  Четох че имало и някакви препарати за това но незнам какви точно са .. ако някой знае да казва.
Когато малките се излюпят, те имат мехурче от които се хранят първите няколко дни.. когато това мехурче намалее, те започват да плуват и да търсят храна. Това е момента в който трябва да се захранят.
Захранването съм го правил с жълтък и сера микрон. По добри резултати имах със сера. незнам дали чехълчетата ще свършат работа.. просто не съм пробвал, но най вероятно ще стане и с тях.

Надявам се че написаното ще ви помогне *CRAZY*
Моля да извините всичките ми правописни грешки :-[
Ако някой може да допълни нещо по въпроса.. моля да казва :-)


*offtopic
eventer как са малките, справят ли се?

https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

eventer

Цитат на: nidkolio в 09.10.2007 14:02
*offtopic
eventer как са малките, справят ли се?


Thanks , че се обади и разясни нещата, щото аз хем не съм успял още, хем обяснявам.  ;-)

*offtopic
Малките са супер :-), растат "на поливни площи" по дъното на 120 литровия и са много игриви. Заедно са с един дядо 13 см-ов, ама той не им обръща внимание.

Друга двойка, женската с хайвер, са в по-малък, с листо. Мъжкият се упражнява под листото и женската наистина ходи да проверява нещата :-) Значи чакам вече същността на играта и ще спирам филтъра. Но трябва и да спра да ги храня ли?

Поздрави и още веднъж thanks за малките *DRINK*
Подводно животновъдство и подводно земеделие

nidkolio

Цитат на: eventer в 09.10.2007 17:05
Thanks , че се обади и разясни нещата, щото аз хем не съм успял още, хем обяснявам.  ;-)

*offtopic
Малките са супер :-), растат "на поливни площи" по дъното на 120 литровия и са много игриви. Заедно са с един дядо 13 см-ов, ама той не им обръща внимание.

Друга двойка, женската с хайвер, са в по-малък, с листо. Мъжкият се упражнява под листото и женската наистина ходи да проверява нещата :-) Значи чакам вече същността на играта и ще спирам филтъра. Но трябва и да спра да ги храня ли?

Поздрави и още веднъж thanks за малките *DRINK*


Според мен храненето трябва да се спре.. само да не ги умориш от глад.
А спирането на филтъра е препоръчително, но все пак внимавай да не ги умориш добичетата, идеята е да се оплоди по добре хайвера, но зависи и колко ти е силен потока. Ако няма голямо движение на водата, може и да не го спираш.

Успех! *DRINK*
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

eventer

След още седмица двойката ми калихти:  :-(

Намалил съм храната (а за барбусите, дето съжителстват с тях, пише, че трябва да се увеличи преди хвърляне на хайвер  :-|).
Филтърът работи, но няма движение на водата по повърността.

Мъжкият е още на т. 5 - бълбука си мехурчета под листото!!! Женската го наобикаля и се размотава. В общи линии -  пубертетска работа  *KISSING*, играят си...  Не смея да пипна в аквариума, да поподрежа това - онова, чакам ги още...
Подводно животновъдство и подводно земеделие

eventer

Hi,
Успях да стигна до хайвер, който мъжкия пазеше много ревностно. За беда, нямахме ел. ток повече от 16 часа, температурата падна до 16 градуса и хайвера май се повреди. Но това е успех, щото ще го повторят животинките, надявам се.
След колко време се излюпват малките от хайвера?
След излюпването, мъжкия пази ли ги от другите риби да не ди закусят?

*offtopic Емоция са ритуалите и охраната на гнездото! Не бях виждал такова нещо! Мъжкия те гледа зло и не дава да се доближиш и винаги е обърнат към теб като си близо.

Поздрави.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

nidkolio

Цитат на: eventer в 23.10.2007 15:03
Hi,
Успях да стигна до хайвер, който мъжкия пазеше много ревностно. За беда, нямахме ел. ток повече от 16 часа, температурата падна до 16 градуса и хайвера май се повреди. Но това е успех, щото ще го повторят животинките, надявам се.
След колко време се излюпват малките от хайвера?
След излюпването, мъжкия пази ли ги от другите риби да не ди закусят?

*offtopic Емоция са ритуалите и охраната на гнездото! Не бях виждал такова нещо! Мъжкия те гледа зло и не дава да се доближиш и винаги е обърнат към теб като си близо.

Поздрави.


Аиде честито *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*
Зависи от температурата след колко дена ще изленат малките. При мен обикновенно беше между 4-6 дена.
Като се излюпят малките те падад на дъното и се скриват кадето сварят. Не знам дали ги пази, защото досега не съм успял да го оставя да пази хайвера докато се излюпят, но предполагам че не само не ги пази, но ако ги набара схе ги глътне без да се замисли.
Успех с ваденето ;-) 
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

vankofighter

може ли и аз да попитам нещо за калихтите.сомчето на снимката ми се струва болно.какво е това странно бяло петно?преди го нямаше.как да го лекувам и дали има опасност да зарази и другите риби?


nidkolio

Цитат на: vankofighter в 25.10.2007 13:01
може ли и аз да попитам нещо за калихтите.сомчето на снимката ми се струва болно.какво е това странно бяло петно?преди го нямаше.как да го лекувам и дали има опасност да зарази и другите риби?
упс.. съжалявам но и идея си нямам от болести.
Снимката като че ли малко не е на фокус, та не мога да съм сигурен. По принцип съм забелязъл че калихтите имат такива петна по главата и се появяват когато са стресирани и си променят леко цвета(избледняват), но не съм сигурен, защото забелязвам че има нещо подобно и около гръбната перка.
Дано някой който разбира от болести да ти помогне.
Успех
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

Gareth

Да не се е ровил из брашно някъде, наблюдавай го през нощта да не ходи и да рови из къщата  :-P
Сега серизно. Както казах и в темата за Болното Рамирези, това ми прилича на заразяване с паразити. Не съм много сигурен, че е това, защото не съм много запознат със симптомите на калихтите при подобни заболявания, но въпреки незнанието ми за тези риби, смятам, че са паразити. Но все пак трябва някой по запознат с калихтите да пише, за да бъдеш сигурен и да знаеш как да процедираш по нататък.

hanskiq

Нищо му няма!Моите имаха такова нещо преди 6 месеца някаде.Май наистина избледнява като се стресират нещо.Живи са още и са в перфектно здраве!

zambo

И аз мисля , че му няма нищо на сомчето .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

ivo007

Аиде и аз неска пуснах едно листо за сега само седят под него мъжкия се качи един път ама само обиколи и слезе пак долуд,да видим дали ще успея. *DRINK*

eventer

Цитат на: ivo007 в 28.10.2007 21:09
Аиде и аз неска пуснах едно листо за сега само седят под него мъжкия се качи един път ама само обиколи и слезе пак долуд,да видим дали ще успея. *DRINK*


Имай търпение. Аз сложих второ листо след като изпуснах хайвера при първото. Обаче - тц, ослушват се и се разтакават.
Ми то да не са луди - цял живот отглеждай поколение и те трябва да лайфат явно  ;-)
: 29.10.2007г 12:12ч
P. S. В събота на пазара двама явни разбирачи от сергиите ми казаха, че това което наричаме калихти всъщност са таракатум. Калихти нямало било в БГ. Аз гледах, гледах по снимките и не виждам разлика между двете, но тц - имало разлика било разлика!!! По руските сайтове го пишат таракатум.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

nidkolio

Цитат на: eventer в 29.10.2007 12:12P. S. В събота на пазара двама явни разбирачи от сергиите ми казаха, че това което наричаме калихти всъщност са таракатум. Калихти нямало било в БГ. Аз гледах, гледах по снимките и не виждам разлика между двете, но тц - имало разлика било разлика!!! По руските сайтове го пишат таракатум.


Прави са. Незнам защо в БГ се водят калихти, но факт е че всички ги знаят с това име...
иначе ето това им е истинското име http://www.aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=200&vid=1
Някаде из форума имаше тема по този въпрос
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

kratun

Цитат на: nidkolio в 29.10.2007 13:01
Прави са. Незнам защо в БГ се водят калихти, но факт е че всички ги знаят с това име...
иначе ето това им е истинското име http://www.aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=200&vid=1
Някаде из форума имаше тема по този въпрос

Най-вероятно заради общото им "Семейство Callichthyidae"
,,Всичко, което съм искал е било -- съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

eventer

Чак сега, от втория опит, май ще стигна до потомство на торакатуми! :-)

При отделена двойка мъжки / женски калихт - листо на повърността, игрите с "инсталирането" на хайвера както си му е реда и като започна мъжкия да го пази, извадих го (листото) в отделен развъден, наклонено и с малко въздух по него.
От вчера (3-4 дни от началото) зърната на хайвера почнаха да падат на дъното (нямам грунд), имат опашки и помръдват.

* Малките ще излязат ли от зърната или ще седят така докато ги хапнат?
* Да чакам ли да проплуват и тогава да ги захранвам със сера микро?
* 26 градуса добре ли им е?

Помагайте с опит, да не изпусна поколението, че листото е извадено отделно и отговорността за поколението е само моя  *JOKINGLY*
Подводно животновъдство и подводно земеделие

nidkolio

Здрасти,
До тук добре:-)
По принцип хайвера не би трябвало да пада по земята, като падне се полепва с боклуци и притока на кислород е по малък. Така че според мен падналите зърна нямат много голям шанс за оцеляване. За да не падат по дъното, трябжа да намалиш аерацията под листото. Все пак тези по дъното може и да имат шанс, така че просто ги наблюдавай и ако побелеят или хванат плесен.. тогава трябва да ги махнеш, ако сичко е наред, може и да се излюпят.
По принцип малките се излюпват между 5-ми и 7-ми ден, но това много зависи от температурата на водата. По-висока температура, по-бързо  се излюпват. Аз никога не съм им засичал точно температурата, но 26 градуса би трябжало да е добре.
Дали да чакаш да проплуват... имай предвид че са дънни риби и проплуването е много относително, забелязъл съм че като станат на две-три седмици, почват да се изкачват като възрастни до повърхноста за да си поемат въздух. За да познаеш дали са готови за захранване, наблюдажай мехурчето от жълтък. Трябва да спадне.. почти да изчезне за да почнат да се хранят.
Със сера микрон резултатите не бяха върха. проблема е че май не им привлича вниманието много много. пробвай да захраниш и с чехалчета, а сега вече можеш и микрочервеи да им намериш (мога да ти дам списък с хора от форума на които съм дал).
Аиде успех
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

mp450

До колкото знам първо трябва да абсурбирът мехурчетата си и след това да започнеш да ги храниш.

eventer

Успех!  *bg*
Вече имаме 10-на стабилизирани торакатуми по около 4 мм. Толкова са от листото с хайвера (50-ина зърна), което беше отделено в развъдния. Синът  се грижи за изхранването им - артемия. Вода не сменям засега. Понеже няма грунд, малките използват всяко укритие по дъното. Растения има, но са в саксийки. Ще им пуснем планорбис, да поизчисти по дъното.

Значи мъжкият трябва да е доволен - има поколение. ;-) Много зле гледаше като му вадех листото с хайвера.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

nidkolio

Цитат на: eventer в 15.12.2007 23:11
Успех!  *bg*
Вече имаме 10-на стабилизирани торакатуми по около 4 мм. Толкова са от листото с хайвера (50-ина зърна), което беше отделено в развъдния. Синът  се грижи за изхранването им - артемия. Вода не сменям засега. Понеже няма грунд, малките използват всяко укритие по дъното. Растения има, но са в саксийки. Ще им пуснем планорбис, да поизчисти по дъното.

Значи мъжкият трябва да е доволен - има поколение. ;-) Много зле гледаше като му вадех листото с хайвера.


Браво *THUMBS UP*
Имай предвид че може да са доста повече, крият се на всевъзможни места... както вече си забелязъл.
Както виждаш не е трудно. Само трябва да му хванеш цаката, с един два фал старта, после можеш и много повече да изкараш.
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

bay_milee

някой имали интерес към 200 литров аквариум ?

_777_

Цитат на: bay_milee в 17.12.2007 18:06
някой имали интерес към 200 литров аквариум ?
А защо не си пуснеш една обява ето тук:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/board,24.0.html
Ако приложиш снимка на аквариума и пишеш какви размери е ще е най-добре. ;-)

islander

Цитат на: bay_milee в 17.12.2007 18:06
някой имали интерес към 200 литров аквариум ?


За целта си има секция "Предлагам". Там ще ти отговорят.

p4elara

18.12.2007 02:02 #37 Last Edit: 20.12.2007 17:05 by p4elara
Проблема е голям имам една двоика калихти оделил съм ги в собствен аквариум на повърхноста съм сложил тарелка (стереопор) мъжкия прави гнездо и като започнат да хвърлят хаивера не го лепят на тарелката а на дъното на аквариума. 
                   
         Защо се получава това и как мога да го избегна?

eventer

Може да не им харесва повърността на тарелката, или да не е вдлъбната и да не задържа въздух.
Аз имах успех с листо от фикус.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

p4elara

Цитат на: eventer в 18.12.2007 09:09
Може да не им харесва повърността на тарелката, или да не е вдлъбната и да не задържа въздух.
Аз имах успех с листо от фикус.
E на листото как прават гнездо и не се разрошава като няма первазки да задържат мехурчетета?

eventer

Цитат на: p4elara в 18.12.2007 15:03
  E на листото как прават гнездо и не се разрошава като няма первазки да задържат мехурчетета?

Листото от фикус е извито, вдлъбнато нагоре
Подводно животновъдство и подводно земеделие

Vlado

Листото трябва да е вдлъбнато и да не се мандахерца много. Добър опит имам с обърната пластмасова чинийка или с част от пластмасова кофа, прикрепени с вакуумче. Но има и риби, които не го лепят, като често се люпи все пак.

Хелера-91

50литра, филтър 700л/ч
осветление 2х15в
растения:
валиснерия,бакопа,сагитария,ехинудорус,криптокорина.

eventer

Цитат на: Хелера-91 в 03.01.2008 10:10
Как са мъниците развиват ли се? :-)

Мъниците вече са над сантиметър. Само дето виждам само 4 бройки в развъдния, може да се крият другите, всъщност. Трудно се различават от пейзажа като са неподвижни и се правят на умрели лисици  :-)
Решил съм следващия хайвер да не го вадя от аквариума, та мъжкия да си се грижи за него и ако нещо оцелее (дано да е повече от сега) да си е при мама и тате  :-) Ще наслагам камъчета над сантиметър в диаметър, за да могат да се крият между тях от големите.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

eventer

След като имам вече 2бр. малки, излюпени по метода "изваждане на листото с хайвера" и след почивка на двойката сомове:

  • Пуснах 50 литров аквариум с едър грунд (около 1 см), гъбичка с въздух, 26 градуса температура, без осветление

  • В него - листо от фикус и двойката торакатуми (без други риби или охлюви)

  • Направиха гнездо, хайвер, пазене и грижа за хайвера от страна на мъжкия

  • След около 4-5 дена хайвера беше паднал от листото

  • Извадих двойката

  • Вече 4-ти ден чакам да се покаже някакъв живот. Хайвера е паднал измежду грундаНякой успявал ли е да отгледа потомство без предварително вадене на листото?
Как да позная има ли малки между камъчетата?
Дали да захранвам в вече на пръв поглед празния аквариум?
Подводно животновъдство и подводно земеделие

botan

Ама защо фикус ?!!? Не ти ли направи впечатление, че пуска бял, млечен сок? :-|
Следващия път пробвай с листо от едролистния спатифилум. *THUMBS UP*
I don't care, I love it!

eventer

Цитат на: botan в 28.01.2008 20:08
Ама защо фикус ?!!? Не ти ли направи впечатление, че пуска бял, млечен сок? :-|
Следващия път пробвай с листо от едролистния спатифилум. *THUMBS UP*

Не забелязах да пуска сок, може би защото преди това го киснах отделно. Листото на фикуса е завито по много подходящ начин за задържане на пяната.

Сега, като погледнах, и спатифилум е подходящо, така е. Но просто имах фикус под ръка, а и сомовете го харесаха.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

at.angelov

Здравейте , ще може ли някой да пусне снимки на аквариум в който има листо искам да видя как се закрепва неподвижно , колко е голямо това листо и на повърхността на аквариума ли се оставя или по надолу , моля някой който има такива снимки или може да даде връзка към такива снимки да ги покаже , благодаря предварително

nidkolio

03.04.2009 17:05 #48 Last Edit: 03.04.2009 17:05 by nidkolio
Цитат на: at.angelov в 03.04.2009 16:04
Здравейте , ще може ли някой да пусне снимки на аквариум в който има листо искам да видя как се закрепва неподвижно , колко е голямо това листо и на повърхността на аквариума ли се оставя или по надолу , моля някой който има такива снимки или може да даде връзка към такива снимки да ги покаже , благодаря предварително


http://www.catfish.cz/fotky/thor2/thor.htm
Горе долу така изглеждат нещата
Успех
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

at.angelov

А колко трябва да са пораснали сомчетата за да започнат да се размножават , защото тези на снимката като ги гледам те направо са за въдица  :-D .
Като възраст или като размер кога стават полови зрели ?

nidkolio

Цитат на: at.angelov в 03.04.2009 22:10
А колко трябва да са пораснали сомчетата за да започнат да се размножават , защото тези на снимката като ги гледам те направо са за въдица  :-D .
Като възраст или като размер кога стават полови зрели ?


Според мен е на възраст... но коло точно не мога да ти кажа
Да речем че около година и вече стават, но не го приемай за верно, просто предполагам че ако са на година със сигурност ще стане. По млади... де да знам
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

bazabaza

Поне на 1.5год. трябва да са,за да се размножават.Вместо листо аз ползвах тарелка от кайма.С нея е по-практично ,мехурчетата не излизат а стоят под нея(тарелката).
Търся женски калихт ,ако някой има за продан ще го взема.

Bai Pe6o

Имам едно въпросче. Някой може ли да ми каже какво трябва да е нивото на водата. Интересува ме повече долната граница. Сдобих се с много широк аквариум, перфектен за подрастващи сомчета. На дължина също е добре - 82см. Проблема е, че е много плитък. Мога да осигуря не повече от 20 см воден стълб  *dontknow* . Като цяло хваща доста вода - 90л, ама се притеснявам дали родителите ще могат спокойно да си правят брачните игри при толкова малко вертикално пространство.

zambo

Идеален развъдник за сомове . 10-15 см. воден стълб и увеличаваш по малко , като започнат да растат .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Bai Pe6o

Много ме зарадва и благодаря за бързия отговор.  *thanks  *DRINK*

martin_euro

Здр, на всички ! Искам малко помощ ? Имам 2 големи мъжки калихта  днес купих и 2 огромни женски. След като ги пуснах в общия аквариум, мъжките почват да правят балончета с хрилети си ! При мъжките няма доминиращ сигурно са братя! Отделям един мъжки и една женска в отделен аквариум с тарелка и те не мърдат ! Стоят си на дъното! А в общия аквариум другия мъжки не се спира само прави балончета! Размених мъжките пак същото отделените не мърдат ! А другия мъжки почва пак да прави мехурчета . Какво да правя ?

: 03.03.2012г 17:05ч
ъп
никой не помага

АМАЗОН

Сложи парче пластмаса или депрон на повърхноста в размножителния аквариум.

martin_euro

Сложих мъжкият прави гнездо , но какво да правя с другите риби, и ако хвърлят хайвер как изглежда ? На анцитрус съм виждал , но на калихт не .

beta61

Сложи две парчета стеропор женските ще залепят хайвера си върху тях.Хайвера е жълтеникъв.После сложи стеропора с хайвера в друг съд с по-силна аерация там сложи и трипафлавин и след 3-4 дена хайвера ще започне да се люпи.След като малките проплуват започни да ги храниш с излюпена артемия.

martin_euro

 Мерси много!!! Tрипафлавин  да си купя от зоомагазин нали? А стереопора с хайвер, мога  ли да го извадя без вода за 10секунди докато го преместя !!!

beta61

Няма нищо да му стане на хайвера за 10-15 секунди без вода докато го приместиш,
а трипафлавин си купи от някой зоомагазин.

martin_euro


martin_euro

Пак благодаря ! А да попитам за трипафлавина ако мъжкият остсане с хайвер и трипафлавина проблем ли е? И колко капки да сложа на 20литра вода?

zambo

Мъжкият го махаш . 5-7 капки на 20л.
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

martin_euro

Ако не съм сигурен , че  хайвера  е оплоден   немога ли без да  го махам да , сложа 5 капки!!!

beta61

Най-добре махни мъжкия и да го държиш още няма да го оплоди повече и сложи седм капки.Дали е оплоден ще разбереш след 3-4 дни,оплодения хайвер започва да потъмнява.Пожелавам ти успех!

martin_euro


martin_euro


martin_euro


NO CARRIER


Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Emich

Извинявам се че ще ползвам тази тема, но го правя за да не спамя с нова тема. Проблема ми е следния : имам 4 бр калихти, между 9-13см., но от всичкото прочетено за половете, ми се струва, че имам 3 мъжки / четвъртото може да не е дорасло за да си покаже пола  :whistle: / Ако има в Бургас, някой добър колега или колежка който може и иска да ми помогне, нека се свърже с мене на Л.С. Ще го взема и ще го върна от и до където каже, за да погледне рибоците, и да видим дали ще има поколение. Не искам да ги гоня из аквариума, понеже имам чифте кребензиси, с хайвер.  *privet* *privet* *privet*

djibarov

Познават се по предните перки под хрилете - на мъжките са почти като костица (твърда предна част), а на женските са равномерно тънки по цялата си ширина.

Emich

Това е ясно,но на всички калихти перките са такива / ако се вижда добре от снимките/


ПОМАГАЙТЕ МОЛЯЯЯЯЯ :duvar:

тодор76

Този е мъжки:

Този женски:

Emich

 *dontknow* Тези снимки съм ги гледал с часове и не мога да определя пола на моите, но съм 99% сигуран че са 4бр от един пол. Няма ли кой да помогне, че да пробвам да изкарам малки ??? Ще почерпя  *THUMBS UP*

eminem_999

Цитат на: Emich в 31.07.2013 12:12
*dontknow* Тези снимки съм ги гледал с часове и не мога да определя пола на моите, но съм 99% сигуран че са 4бр от един пол. Няма ли кой да помогне, че да пробвам да изкарам малки ??? Ще почерпя  *THUMBS UP*


А не е ли по лесно да качиш снимки на всичките твой за да ти се помогне.
      

тодор76

Цитат на: eminem_999 в 31.07.2013 13:01
А не е ли по лесно да качиш снимки на всичките твой за да ти се помогне.


*THUMBS UP*

Emich

на предната страница, двете снимки на гръдните перки са мои ? ето още една

тодор76

Според мен този в средата е женски.
Почти нищо не се вижда  :-(
На мъжките първата костица от перката е по-дълга от самата перка с около половин сантиметър.