• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лабео - общи въпроси

Започната от insectabg, 07.08.2006 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

insectabg

Хората които имат опит с тях, нека споделят дали и до колко създават проблеми при отглеждането с други рибки.Смисъл има пространсво в аквариума,укрития и т.н., но остават ли си агресивни към другите рибки.Аквариума ми е около 100 литра, ще му стигне ли пространството, той ще е единствения обитател на дъното, освен едно малко засега анциструсче,ще го закача ли?

DarKness

моето лабео е в 60 литра аквариум
не бих казал че обитава само дъното-напротив-много подвижна риба е и си се разхожда и из най-горния слой на водата

имам анциструси откакто съм взел лабеото и нямат проблеми заедно
но барбуси и неони гони доста, та даже и ги трепе
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

NikolaV

Лабото обича да тормози главно себеподобните си. Не се препоръчва пове от 1 в аквариум. Всичко обаче е относително и зависи, както от устройството и обема на акварима, така и от самата риба. В 100 л. аквариум двуцветното ми лабео беше завряло зеленото в миша дупка. Не закачаше нищо друго. Май само молинезийте. Може би щото са черни и ги бърка със себе си :)
После преместих тия риби в 250 л. аквариум. Никакъв проблем. Имам и 5-6 сиамеца, дето уж и с тях не става.
С анциструс няма да имаш никакъв проблем.

insectabg

Не, питам само за останалите рибки от другите видове, иначе сам твърдо навит да си взема само един екземпляр,от това което чета няма да имам проблеми с него,тъй като прочетох някъде че гонили рибките с червен цвят,а това не може да се избегне,смисъл и двуцветното и зеленото лабео имат нещо червено в себе си, и моге да виждат съперник насреща си.Но това което чета ме обнадеждава.

NikolaV

По-скоро с черен цвят... Имаше неони, разбори и за червенко - барбуси титея. Няма проблем.

doncamillo

И аз съм гледал по 2 от вид:албино и двуцветно и мога да кажа че при мен агресията беше насочена само към собствения си вид.В края на краищата само доминиращите пораснаха,а другите останаха дребни,след което умряха.Наистина е по-добре 1 екземпляр
420л Малави М'буна F1
400л Малави Утака
190л Танганайка

filio

При мен гони само жълтия трихогастер, и то само когато той погне някоя от другите риби. Явява се миротворец един вид. Не знам за другите но за мен лабеото е "кекава" риба. Аквариума го имам от 3 месеца, до сега съм уморил 3 броя. Друга умряла риба нямам. Пърото двуцветно скочи и го намерих на чироз на пода. После взех още едно такоа и реших да пробвам едно албиносче. Черното малко гонеше бялото, но понеже бяха малки не се стигаше до ексцесии. Изкараха един месец, отидох на море, връщам се, няма ги. Съквартиранта ми каза че за два дни са заминали и двете. Ето снимка от резултата.
http://snimka.bg/album.php?album_id=48925&photo=2
Сега съм с едно зелено, взех го по-голямо, ще видим колко ще изкара. Заради него пред ден вода сменям.

Тони

За "лошите" лабео има още няколко теми - тук, тук, тук, а може да има и още :wink:
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

ke4o

аз имам също лабео в 60 литра и пази стращно много територията която обитава

Raziel

Имам 2 броя  Лабео албинос. И мога да кажа че са ужасно мирни и добри, не закачат никой в аквариума, доста са подвижни и  красиви.
Иначе аквариума ми е 90л в момента.
А като държание един към друг  няма никаква агресия, даже понякога имам чуство че се обичат :)
Но по принцип албиносите са по мирни от  биколора и зеления.
Четох в aquahobby.com че  АЛбиноса се различава като поведение доста повече от другите си събратя.
В началото като си пусках аквариума си бях взел биколорно лабео но  2те ми молинезии го  утрепаха за 1 вечер. :(
In Pursuit of Perfection

mitak_t

Аз имам зелено лабео. Не закача нито молинезиите, нито неоните (зелени), нито хелерите. Само от време на време тормози една мъжка бета, но много рядко и много бързо я зарязва. Това всичкото в 200л аквариум с не много укрития.

suntsu69

05.01.2010 21:09 #11 Last Edit: 16.12.2013 17:05 by Desmoria
Четох, че лабеото е агресивно към себеподобните си и трябва да се гледа по единично. В 420л само едно ли мога да отглеждам?

Raven

Много агресивна риба е, постоянно гони останалите от видат си.
Имах глупостта преди години да сложа 6 големи възрастни в около 40 л. акварим уж само за една вечер.
В един момент в цялата стая летяха риби!

В 200л. с много корени и обилно залесен съм гледал около 3 възрастни, криво ляво става номера, но постоянно се гонят и е малко изнервящо.Видът лабео няма значение- имал съм и от двата.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

vasso

Своенравни са си. Аз гледах с ботии и нямаше проблеми, но други колеги казват, че не може. Странна риба си е. Съветвам те да вземеш една- страхотно допълнение към аквариума е. :-)

Raven

Много са красиви,  а и вършат работа като водораслояди, но когато поотраснат стават проблемни.
Силно териториални са, за да можеш да ги гледаш трябва да им създадеш доста укрития - много растения и корени ако можеш.
Аквариумът трябва да е доста плътно залесен,тогава си създават територии и не се гонят много.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

sliven

Чак да е агресивна!?Бих я нарекал пакостник. Имам "зелено"Лабео,живее с Черита(размножаващи се)и риби.Забелязвал съм, атакува , понякога удря. Има и смъртни случаи,но ако беше агресивна риба (моята е с благ характер,15см.)нямаше да има над 100 скариди !?  *YAHOO*
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

Raven

Имам предвид вътрешновидова агресивност.
Ако сложиш няколко възрастни лабео от един вид се гонят доста.

Иначе към другите риби не съм забелязал да са особено агресивни.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Borko7

05.01.2010 22:10 #17 Last Edit: 06.01.2010 07:07 by Borko7
A дали ще тормози САЕ-та и кулита? Заемат една територия. Този въпрос ме гложди от месец и още не съм се наканил да пробвам.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

sliven

Зависи от:Литража на аквариума,укрития,растения,характера на Лабеото???Предполагам, ако си вземеш малко Лабео,което ще порасте със съседите си,няма да ги тероризира!Ще има разпределяне на територия . Пробвай, щом толкова искаш!
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

Etilena

Гледам лабео с барбуси. Агресията не е само вътревидова, а към всеки, който му навлезе в територията. Особено агресивни са към риби, които плуват рязко и бързо. В предишния аквариум атакуваше постоянно САЕ-то и го тормозеше, а сега - добре че барбусите са много и не му се връзват.

Jared

Аз имам 2 лабеота,при мен са агресивни към САЕ-то като го засекат някъде и го подгонват после остават сами в средата на аквата,много бързо това САЕ :-D
Иначе двете по между си много рядко се гонят,явно са си разпределили територията и не се закачат много.Излгежда при всички е различно.Един път лабеото се опита да подгони пангаса,но се обърка нещо танка направо мина през него  :-D Иначе са страхотни рибки много ми харесват постоянно ровят нещо по грунда :)

minova4

Цитат на: suntsu69 в 05.01.2010 21:09
Четох, че лабеото е агресивно към себеподобните си и трябва да се гледа по единично. В 420л само едно ли мога да отглеждам?


В 420 л. спокойно можеш да отглеждаш две - три, стига да им осигуриш укрития, добро залесяване така, че да не се виждат, защото те са силно териториални и всяка си заема любима зона. Не на последно място, добре е да си вземеш по-млади риби, така ще свикнат по-лесно със себеподобните си и с останалите ти риби.
Не ти препоръчвам САЕ-та и боции (особено macracanthus) при положение, че си вземеш повече от едно лабео.
Отглеждал съм и биколор, и френатус, и мога да кажа, че зеленото е брутален скандалджия, единствено сомовете не се притесняват от него, биколор като че ли са значително по-толерантни.

bluefire

Аз се принудих да го махна  щото като отиде на хранилката и нищо друго не може да припари  в средата на аквариума  *MODERATOR*  ама моя си беше изруд от малък  рамбо и роки заедно  от време на време и херкулес му са обаждаше  *ROFL*

heler4eto

Някои може ли да ми каже дали мога да гледам малки лабео около 7 см дълги 2 бр в аквариум 30 литра 1 година само.Други риби в аквариума няма да има.  *privet* ако не пишете тука поне пишете на скайп e elbazir_lov

zambo

Цитат на: heler4eto в 12.02.2010 17:05
Някои може ли да ми каже дали мога да гледам малки лабео около 7 см дълги 2 бр в аквариум 30 литра 1 година само.Други риби в аквариума няма да има.  *privet* ако не пишете тука поне пишете на скайп e elbazir_lov
НЕ . Аквариума трябва да е поне 120-150л.
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

FHM

Аз вчера си взех 2 зелени за проба в 300 литра са с доста съквартиранти да видим ко ще стане .

ancitrusa

Може ли някой да ми каже с какви рибки ,може да се гледа зеленото лабео?И дали е толкова лоша и агресивна рибка, колкото пишат?

paolo6481

Особенно агресивни са към себеподобните.Имах 2 и докато едната не умря не спряха да се гонят.Тази която остана е заедно с гупи и плати и много не ги гони,само при хранене ги погва яко ама и те много не и се връзват.Имам съмнения че лабеото ми убиха доста скаридки обаче.Тези които оцеляха съм ги отделил в друг аквариум.

victor565

Хора много ми хареса лабеото. Имам аквариум  100л с гупи хелери и анциструси. Ще може ли да живее в него(аквариума) без да ми създава проблеми.

Хелера-91

Много тормози гупите и хелерите, направо ги убиваше при мен!
50литра, филтър 700л/ч
осветление 2х15в
растения:
валиснерия,бакопа,сагитария,ехинудорус,криптокорина.

victor565

Той аквариума ми има доста укрития . Аз преди бях гледал с гупи и хелери нищо им нямаше.

Хелера-91

Добре де като си гледал преди защо питаш, аз ти казвам, че при мен лабеото убиваше гупите и хелерите ама ти явно си си наумил, че ще гледаш лабео с тях и това е!!!
50литра, филтър 700л/ч
осветление 2х15в
растения:
валиснерия,бакопа,сагитария,ехинудорус,криптокорина.

zambo

Виктор , комбинацията не е  добра , но щом си решил си вземи лабео .

п.с. пиши след време за това как съжителстват .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

victor565

Всъщност не съм решил окончателно. Просто искам 1-2 по атрактивни риби освен живородките. Мислех си за Рамирези или Бети.  Не съм сигурен за съжителството. Дайте някоя идея. :-D

Асен Евгениев

Цитат на: victor565 в 24.01.2011 21:09
Просто искам по атрактивни риби освен живородките.

Това е добър повод за нов аквариум. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

victor565

Еми аз имам един 20 л празен. Има 1 корен от скоро. Утре ще пусна единия хелер щото много се бие пък и да завърти азотния цикъл. Ето снимка:

Асен Евгениев

Цитат на: victor565 в 24.01.2011 22:10
Еми аз имам един 20 л празен. Има 1 корен от скоро.

Знаех си аз. Акваристите са като алкохолиците, които без чашка могат, ама само с една - не. :-D
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

victor565


Bolta

Този аквариум, не го ли беше приготвил за килита? Не съм гледал такива, но от снимки и клипчета ми се виждат атрактивни.
http://aquariumbg.com/forum/kili-ribki/parviyat-mi-akvarium-s-kilita/msg301496/#msg301496

met

Малко бие на затворническа килия  :-) А и като гледам ще сложиш хелера на заточение.  :-D  *MODERATOR*

По-добре сложи малко зеленина и вода от другия аквариум, че да заработи цикъла.

*DRINK*

victor565

25.01.2011 05:05 #40 Last Edit: 25.01.2011 14:02 by victor565
Да наистина беше за килита ама никой не ми отговори и затова се отказах. Иначе още не е готов. Ще сложа някое друго растенийце скоро. Относно другия аквариум той е с корали. Беше за африкански цихлиди обаче нещо не можах да им хвана цаката. :-D Кажете Някой магазин във Варна където има растения на по прилични цени.

logner

Здравейте на доста места се рових из нета така и не можах да намеря нещо по въпроса ми за това реших се пак да попитам едно лабео френатус приблизително  за колко време достига 10 см знам че ще кажете зависи от много неща аквариума големината условията храна и др неща за това както казах и питам приблизително да речем 3-4 месеца 1 година ?


оп забравих да попитам още нещо :) когато храня рибите докато пусна храната и бива изядена моментално от др риби и за него не остава много доколкото разбрах ако изобщо съм е дънно хранеща се риба все рови по дъното какво да му купя за него?

Nazgh0ul

Лабеото ти само си намира храна,но за да не го мислиш толкова просто накисни храната преди да я дадеш и така тя ще стигне до средните слоеве даже,зависи колко са лакоми рибите,до долния слой на аквариума.Аз имах до скоро такова лабео и е страхотен чистач,така че не го мисли.Относно това колко бързо ще расте не мога да ти помогна  :-D.С какво го гледаш все пак и какви са размерите на аквариума?

кри_скооо1

Здравейте, днес си купих едно Лабео. Подозирам обаче, че ми напада бетата, понеже и видях перките раздрани, а досега не бяха така. Не съм виждал двете риби да се бият, но все пак подозирам Лабеото. Могат ли да съжителстват заедно? Благодаря предварително.

wwladoo

Не не могат да съжителстват--махай го от там.А и не зная още какви видове риби имаш,но лабеото е силно териториална риба и ще имаш проблеми.Като малки са кротички долу горе но после,като порастне .....голям проблем.. :-)чак Арована(ако имаш представа за какво иде реч, за нея като риба-хищник) малък размер-17-18см. е гонило... ;-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Caxapa

Прав е колегата Владо. Лабеото е силно териториална риба.  Тоест по лични наблюдения е заела целият аквариум. Като храня се сбива по няколко пъти с две Биции които при мен уж са кротки. В аквариума бяха два броя Лабео но едното постояно ядеше "пердах" и го преместих в друг аквариум. Тогава титоляра си избра за жертва една Молинезия лира.  Е, умори Молинезията за няма и две седмици. Бетата ти е обречена както казва колегата, че и аз го твърдя.

Borko7

Малко на изуст говорите. Лабеото е териториално, гледа се само по 1 , но може да съжителства с много други риби. Аз имам бета и лабео в един аквариум повече от половин година и не я е закачало. Лабеото е голямо вече на 2-3 години. Аквариумът е голям и гъсто залесен.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Nikiengi

Колкото и гъсто да е залесен един аквариум никоя бавноподвижна риба няма шанс срещу лабеото, рано или късно ще я убие! Твойта бета е живяла само ако в аквариума е имало други, по-голеби рибки за убиване, но и на нея ще и дойде времето. Както казаха колегите по-горе именно защото е териториална риба Лабеото избива другите, като умрат вече не ги закача. Наистина може да живее с други рибки, но тези видове са много малко и то защото могат да бягат бързо, като ги подгони, а определено бетата не е от тях!

Borko7

Това наистина са празни приказки. В аквариума има много риби - 1 лабео, САЕ-та, аймониери, боции, барбуси, расбори и 1 бета. Преди години пробвах да сложа второ лабео - за 1-2 седмици се приключи с него. Останалите риби не са закачани изобщо. Не говоря за нов аквариум. Лабеото е там с години. Лабеото е териториално, но закача себеподобни.
Да уточня, че говоря за Labeo / Epalzeorhynchos frenatus.
: 01.07.2013г 09:09ч
seriusly fish:
ЦитатThough normally sold as such this species is largely unsuitable for the general community aquarium. This does not mean to say it must be kept alone, rather that tankmates must be chosen with care. While small specimens tend to hide away much of the time they become increasingly territorial as they grow and can display particularly high levels of aggression towards similar-looking species.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

FHM

Цитат на: Borko7 в 01.07.2013 09:09
Това наистина са празни приказки. В аквариума има много риби - 1 лабео, САЕ-та, аймониери, боции, барбуси, расбори и 1 бета. Преди години пробвах да сложа второ лабео - за 1-2 седмици се приключи с него. Останалите риби не са закачани изобщо. Не говоря за нов аквариум. Лабеото е там с години. Лабеото е териториално, но закача себеподобни.
Да уточня, че говоря за Labeo / Epalzeorhynchos frenatus.
: 01.07.2013г 09:09ч
seriusly fish:

Labeo / Epalzeorhynchos frenatus или зеленото лабео е най кроткия представител на вида. Докато черното и двуцветото са много по агресивни.

кри_скооо1

Е, изглежда ще се наложи да махна лабеото. Благодаря на всички

wwladoo

Цитат на: Borko7 в 01.07.2013 09:09
Това наистина са празни приказки. В аквариума има много риби - 1 лабео, САЕ-та, аймониери, боции, барбуси, расбори и 1 бета. Преди години пробвах да сложа второ лабео - за 1-2 седмици се приключи с него. Останалите риби не са закачани изобщо. Не говоря за нов аквариум. Лабеото е там с години. Лабеото е териториално, но закача себеподобни.
Да уточня, че говоря за Labeo / Epalzeorhynchos frenatus.
: 01.07.2013г 09:09ч
seriusly fish:
Колега изобщо не са празни приказки--ти ако си отгледал и гледаш едно лабео аз съм отгледал стотици,хайде да не казвам повече и съм пробвал какви ли не варианти....И както колегата ти писа по горе,че твоето което е зелено лабео първо--да най-кроткото от всички и си нямал проблеми не ти дава право----на констатации от рода на ....малко наизуст говорите.......това са празни приказки и т.н.  Или искаш да ти изреждам много примери които лично съм пробвал за Лабео биколор и Черно лабео.... а аз си наблюдавам рибите и поведението им и то доста.Имал съм черно лабео което беше стигнало около 1.700кг--и само Гигантското ми Гурами(Трихогастер)---3.00кг. ---успя да му устои.За Лабео Биколор доста по малко на размер но и по агресивно,много хищници агресивни дори и доста по големи на размер, не са му устоявали--хайде да не ги изреждам... 8-) така,че агресията не е само вътрешновидова.......А да не говоря,че на доста по-големи риби на размери от него,които не са му обръщали внимание на опитите му за агресия поради размерите си, Лабео-биколор се е опитвало да им яде слузта по тялото... ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Borko7

Здравей Владо,
Темата е за лабео и бета. Аз има зелено лабео и коментирам него като съм упоменал изрично. Споделям личен опит от съжителството на тези 2 риби. Това са факти. Изобщо не се съмнявам, че имаш много по-голям опит от моя и са минали стотици лабеота през аквариумите ти.  Но кажи конкретно ако си имал заедно лабео и бета какво се е случило.
Не споря, че лабеото е агресивно. Не твърдся и че напада само други лабеота, а риби, които са подобни на него (това пише в цитата на английски). Аз предполагам, че то напада риби, които са подобни на него и заемат неговият ареал. Бетата е риба от повърхността, а лабеото - дънна и според мен затова не се е стигало до конфликт. Може и да греша. Но нека да пишат хора, които са гледали лабео и бета. Иначе по вашата логика то не трябва да се гледа с никаква риба, а това не е така.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

wwladoo

Здравей Борко
Прав си ,че всяко правило има изключения и твоето лабео може да не е толкова агресивно, особенно нали френатус.Но при 90 процента от случаите Лабео гледано с бета---бетата е била със накъсани перки и опашка.Бетата е бавно подвижна риба но не обитава само поръхността----при лабео оцеляват риби които са бързи и то във силно растителен аквариум с много укрития и пак има тормоз.Риби шарени,воални  а и по бавни от него---лошо.Рибите които са подобни на него,търпят най-силната агресия и направо си ги умаря а това не значи,че не тормози и другите.Виж това е една дълга тема със безкрайни спорове, а мен не ми се спори писна ми,просто споделих опит.Просто начина ти по който подходи не беше правилен--нали със крайни констатации иначе има и нещо друго което съм забелязал с годините--което е изключение от правилото--Всяка риба си има характер,в смисъл риби по принцип агресивни,както и бетите мъжките са агресивни спрямо други видове,като мъжки гупи например,да обаче много пъти съм гледал в не толкова голям аквариум--примерно 100л. мъжка бета със гупи без проблем.И в случая,колегата е споделил ,че при вкарването на лабео в аквариума--бетата е била после изпокъсана.И ти пишеш с крайни констатации,че не е вярно може да се гледа и утре младите колеги се вслушват в теб и почват без притеснение да гледат бета с лабео и какво става--ужас---защото при теб ,че се е получило НЕ Е ПРАВИЛО--а Изключение.Жив и здрав бъди,това е от мен,споделих опит :-)  Като искаш да пробваш правилото,рискувай да изгубиш някой лев--вземи едно Лабео Биколор-8-10см., а може и 6см.(не 3-4см.--тогава са кротки и плашливи) пусни ги заедно с една мъжка бета в един аквариум и ще видиш как действа правилото--жалко за животинчето(бетата) обаче.....
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Borko7

Ok, наистина бях краен със заключението си за "празните приказки" провокиран от другите крайни изказвания, че бетата ми задължително ще си замине. Ако това се случи, ще гледам да не забравя и да пиша в темата.
Аз нямам никакво намерение да експериментирам. Споделих моя опит - в определени условия може да се получи съжителство между тези риби. Условията са голям аквариум, корени, гъста растителност, зелено лабео. Няма как да снимам аквариумът си 24ч., но моето лабео е много кротко. Само леко подгонва другите риби. Може и причината да е, че  е от малко с тези риби или както казваш характер - незнам. Имал съм и други зелени лабеота - и с тях и не съм имал проблеми, освен, че не допускат второ.

А я кажете как точно лабеото убива рибите - има ли следи от бой, изяжда ли ги и т.н. Как разбирате, че виновникът е точно то?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

wwladoo

Отговарям според моят опит на последният ти въпрос,да има следи от бой в повечето случаи, ако е по едра рибката,обикновенно по тялото на риби с подобна форма на тялото-торпедовидна, ако е воална и перки и опашка наядени,накъсани,казах по горе и се опитва да посяга на слузта на по едри риби.А може и рибата да умре от стрес без рани от самият тормоз---относително е ,имало е случаи направо тормозените риби да са искали да скачат от аквариума и са се блъкали във стъкленият капак....Как разбирате,че виновникът е точно то--еми със много наблюдение на поведението му  ;-) :-)той тормозът си е постоянен при него,няма спирачки стига да си набележи нещо...с две думи на 90 проц. от случаите--много мръсна риба е.само цихлидите определени американци му са майстори...защото са същите мръсници определени видове...и тогава то бяга и се крие...
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

ogogogo

Ей,голяма дискусия заформихте в тази тема.
При мен Лабеото мореше рибата по два начина:
1.хапе и къса перки докато жертвата я налазят гъби и си замине.
2.Не позволява на нарочената риба да се храни и като се събере стреса с глада резултата е летален.
Отговора е че,Лабеото може да живее с Бета но,Бетата не може да живее с Лабео. :-D
*DRINK*
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Caxapa

Разбира се, че има изключения и отделни  изолирани случаи  но това не ни дава право да пренаписваме Биологията. Бетата или така наречената Kamffisch/риба боец/ неможе да устои на атаките на Лабеото. По-горе писах, че Лабеото ми е уморило една Молинезия.  Та Лировата риба умори  няколко гупи и хелера за което бе преместена в големия аквариум. Попаднала веднъж в полезрението на Лабеото не успя да устои повече от 3 месеца и залиня докато един ден просто не се появи на закуска... ?Била е изядена  вечерта от сомовете а и Лабеото попада в този списък/

saturn

Преди известно време ми подариха две лабео биколор, в момента са около 5см, но като изчетох по форумите излиза, че са доста агресивни рибки и имат лоша репутация.Аквариума е 220 литра, вътре освен тях има 4 едри скаларии, двойка хелери, двойка молинезии, 10 броя розово данио, 2 калихта и един анциструс. Всички риби са големи вече освен лабеото и живеят в пълен мир и разбирателство, въпроса е когато пораснат лабеото какво ще се случи и какво да предприема, за момента не проявяват никаква агресия едно към друго нито към останалите риби.

Tony_JB

Здравейте,
Не че моя пост е свързан много с темата,но скоро една едра женска хелерка се спомина от лабео би Колор.Преследва я и я тормози през деня и леко я чукваше по цялото тяло.Докато намеря решение на сутринта беше в повърхността на аквата.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон