• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 14:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

SOS! Подариха ни рибки!

Започната от brazilka, 01.07.2014 10:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

brazilka

Здравейте,

Първо се извинявам, ако има 100 такива теми, но съм нова и простете :-[

Вчера подариха за рождения ден на детето рибки. Не съм гледала такива от много години и нямам никакви спомени кое как беше. Освен две рибки имаше аквариум, помпичка, цветни камъни, декорация. Има и един препрат може би в тубичка, от който разбрах само, че се слага по 5 мл на 20 литра. Долкото разбрах май е за неутрализиране на хлор и т.н. Изсипах камъните (без да ги мия) в аквариума, декорацията, сложих помпата, налях вода и всичко беше ок снощи, но тази сутрин аквариума беше мътен и все още е. Снощи слоих няколко капки от този препарат, защото не знам колко са 5 мл и ме беше страх да не предозирам нещо. Има ли таква опасност? Сутринта капнах още 3. По колко храна трябва да давам на рибките? Имам една на люспи и вчера пуснах през определено време по няколко щипки, имам чувството, че помпата я засмуква. Сутринта пак им пуснах една щипка.

Искам да попитам и стъклото отгоре плътно ли се затваря или трябва едната половина да седи открехната? С каква температура трябва да е водата, която наливам в аквариума?


bunzip2

В ляво имаш меню, ако се разровиш из него, ще намериш всичко необходимо.

Като цяло не споменаваш най-важните неща.
Като колко литра е аквариума, какви са рибките. Тази декорация, която споменаваш - живи растения включва ли? Ако не - силно препоръчително е да има такива.
Ако сте пуснали рибите вече, то сте поизбързали. След напълването на аквариума, се чака да се "завърти" тъй наречения азотен цикъл, чак после е подходящо да се пускат обитателите.

Водата е нормално да е мътна при новостартиран аквариум. Ще се избистри след няколко дни.
Рибите храни толкова, че да успяват да си изядат всичката храна за около минута-две.
Гледай храна да не пада по дъното.

Водата е силно препоръчително да се сменя по 30% на седмица. А ако прехранвате рибите в началото (докато свикнете по колко да храните), може и по-често да се сменяте. Като новата вода е добре да е престояла няколко часа след като е налята от чешмата.

Подходяща температура за повечето видове рибки е в диапазона 24-26 градуса.

И т.н и т.н... има наистина много изписано точно по такива въпроси. Използвай търсачката и менюто в ляво, и ще намериш всичко.

Успех!

brazilka

Благодаря!

Предположих, че има всичко необходимо във форума, но пуснах въпросите си, защото не искам да умрат преди да успея да изчета това, което ми трябва. Те първа ще започна да се интересувам повече, но сега дори не знам от къде да започна.

Рибките са златни. Аквариума нямам идея колко литра, ще трябва да го измеря и да сметна, но е около 30 на 15 см, височината да е 20 - на см. Отгоре съм оставила поне 4 пръста без вода. Не знаех, че трябва да се изчака преди да сложа рибите, но реших да действам бързо, защото рибите бяха в 900 мл буркан и едната почти беше обърнала коремчето, защото изкара доста часове в него. Няма естествени водорасли, само изкуствени декорации. Да попитам пак дали трябва да е затворен или отворен аквариума отгоре?

Надявам се да свикна по колко да ги храня. Ако отварят устички до стъклото значи ли, че са гладни?

Този препарат, който имам (SERA goldy aquatan) за какво точно е, колкот често да слагам и има ли опастност за рибките ако предозирам?




bunzip2

Никакви препарати не ти трябва да слагаш.
Ако можеш, дръж го отгоре отворен, така ще се охлажда и водата по-лесно лятото.
Като отварят уста, нищо не значи. Правят го по цял ден.

Аквариума който имате е крайно неподходящ за тези риби  *NO*. Поне по 30-40 литра вода на риба ви трябват. Ако размерите са такива, то и за 1 златна рибка не става. Ако са още малки, за временно отглеждане става, докато си купите друг, но трябва да го смените задължително, или да смените рибките, а тези да подарите на някой, или върнете в зоомагазин.

Животни се гледат, като преди това се запознаем с поне минималните изисквания за това, и се опитаме да осигурим някакви подходящи условия. Другото е мъчение за животното и обикновено с фатален за него край...  :-(


genadi666

Общо взето  доста неподходящ подарък  са избрали на детето ( по добре някое хамстерче  да му бяха подарили , вместо животни  чието гледане си е кажи речи наука)
Иначе с няколко  думи :
Аквариума поне по тези размери ( около 9 литра ) които сте дали е крайно малък  за риби , камо ли за златни рибки.
Мътната вода  най вероятно  е от нитрифициращите бактерии които се зараждат  в нея и ще е така няколко дни .
Не е нужно да оставяте чак 4 пръста без вода (предвид  недостатъчния литраж на аквариума тези 4 пръста са си    не малка  загуба. оставете си 1- 2 см , но е желателно да има капак  аквариума , за да  не намерите някоя рибка на земята някой ден .
Препарата се слага  само при смяна на вода във водата която наливате от чешмата
Желателно е да прочетете темите които колегата ви е посочил  , за да се запознаете  с целия процес по стабилизиране и поддържане на аквариум, както и с изискванията на рибите
Колегите да ме допълнят  ако съм изпуснал нещо.
От мен успех

eminem_999

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2F4sx5mm7j1%2FIMG_28391.jpg&hash=d95a09abb94c6cd128dc51ec8847804c61a60364       https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.org%2Faavn5iowx%2FIMG_2888.jpg&hash=ff30df3675e832d703057601c218c1be37dc21ff

brazilka

Благодаря ви много за съветите и за насоката за конкретната тема. Беше ми много полезно, но и доста се разтревожих за рибките и големината на аквариума... а дори и да взема нов, няма да е много по - голям, защото просто нямам свободна площ където да го поставя :(

bunzip2

Цитат на: brazilka - 01.07.2014 12:39
Благодаря ви много за съветите и за насоката за конкретната тема. Беше ми много полезно, но и доста се разтревожих за рибките и големината на аквариума... а дори и да взема нов, няма да е много по - голям, защото просто нямам свободна площ където да го поставя :(

При това положение, по-добре да махнете рибките докато е рано. В този аквариум няма да изкарат много. Ако държите да гледате рибки, трябва да знаете, че не може без да се осигури минимума.

Ivan_S

Цитат на: bunzip2 - 01.07.2014 12:47
При това положение, по-добре да махнете рибките докато е рано. В този аквариум няма да изкарат много. Ако държите да гледате рибки, трябва да знаете, че не може без да се осигури минимума.

Мда, по-добре овреме да се сменят рибите с по-дребни, в малко по-голям аквариум, отколкото да се разстройва детето, ако види мъртва рибка. При тези условия, смъртните случаи са само въпрос на време. Съжалявам, че го казвам, но .... не съм единствения, който е намекнал за това.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

niky

Мдаа...наистина 9 литра са много малко златни. Обаче ако ми кажете как да се отърве жената от рибките...аз лично няма да мога да хвърля жива риба в тоалетната. По-скоро ще чакам да умре в аквариума, отколкото да я хвърля. :-(
Ако е възможно да говорите с някой зоомагазин, да вземе златните и да ви даде някакви по-дребни.

bunzip2

Цитат на: niky - 01.07.2014 17:08
Мдаа...наистина 9 литра са много малко златни. Обаче ако ми кажете как да се отърве жената от рибките...аз лично няма да мога да хвърля жива риба в тоалетната. По-скоро ще чакам да умре в аквариума, отколкото да я хвърля. :-(
Ако е възможно да говорите с някой зоомагазин, да вземе златните и да ви даде някакви по-дребни.

Еее. кофти е да се хвърлят във вечните порцеланови полета :).
То нали уж идеята е, рибата да се чувста комфортно.
Връщане в магазина е варианта, или подаряване на вече подарените рибки на друг :-D

kaloqn_0998

Най-добре ако имате желание си вземете аквариум 30-40 литра не е по скъп от 40лв. След това си изберете няколко живи растения засадете ги в аквариума ако нямате пясък (грунд) може да си закупите кварцовия пясък е най-добър. Изчакайте седмица-две да се завърти така наречения азотен цикъл и след това си изберете няколко рибки по-дребни (за мен по-дребните са по-хубави) и се радвайте на аквариума. :-) Препоръчвам Ви ето това видео на мен ми беше много от полза и затова го качих в Vbox7. http://vbox7.com/play:4d7e4cda12

brazilka

Благодаря ви за съветите, но наистина не знам какво да ги направя тези рибки и на кого да ги дам, за да се чувстват комфортно. Не познавам никой, който да гледа златни рибки (защото от всичко прочетено до тук разбрах, че не могат да се гледат с други) или някой,който би си взел голям аквариум. Да ги убия, само за да не ми умрат в аквариума за мен е неприемливо, по добре да изкарат колкото могат. Прдложението ви да говоря със зоомагазин е интересно, но като цяло мнението ми за зоомагазините не е много добро (основава се обаче само на кучета и котки) и не знам дали там няма да им е по - тясно и по - зле? Препоръчайте ми няколко зоо магазина, където продават риби?

kaloqn_0998, Благодаря за видеото, наистина е много полезно.

Моля препоръчайте ми и някакви рибки, на които няма да им е тясно в малък аквариум? Като дете гледах две гупи и два хелера в един аквариум във форма като чаша от коняк и хич не беше голям, изкараха няколко години под детските ми грижи. Само за тях се сещам, но пак не разбирам дали са подходящи, просто нямам къде да сложа голям аквариум...

Исках да попитам и за миризмата - нормално ли е да има такава, защото като вляза в хола ме лъхва една миризма на тиня, досега където съм била при хора с риби не е имало такава =-O

И за капак съм залепила термометъра вътре в аквариума, а не отвън, сега докато четох разни неща из форума попаднах и на това... горките риби къде попаднаха :buff:




bunzip2

Термометъра е нормално да е залепен отвътре. Ако е стъклен разбира се.
Тези лепящите, черните - те се лепят отвън.

Миризмата не е нормална. Движение на водата има ли? Важно е да се движи повърхността на водата, иначе става блато. Сменяйте по 2-3 литра вода всеки ден, като обирате по дъното ако има останала неизядена храна.
В софия иначе зоо магазини, колкото искаш! Отиваш някъде и питаш дали ще вземат въпросните рибки.
В магазина дори и да не им е супер, пак ще е по-добре от колкото да са натъпкани в аквариум с такъв размер, а и там ще бъдат продадени на някой, който да се надяваме не ги взема за подарък на хора, които не са гледали рибки :).

Иначе за съвет за рибки - може би живородките (гупи, плати, молинезии) са добър вариант за Вас, понеже са по-скромни като изискване, и са по-издръжливи като цяло. Но за този обем... 3-4 дребни рибки, не повече.

brazilka

Има движение на водата, но целия хол вони на тиня, само като отвориш вратата и те лъхва. След малко ще хвана да го измия целия аквариум, ама все пак за няма и два дни да завони така, предполагам, че може да е от повечето храна, които съм им дала, но все си мисля, че пак щеше да се позабави миризмата ...  =-O

Как се обира храната от дъното, аз не я виждам, храня с люспи?

Сетих се за няколко зоо магазина, но в нито един от тях не продават риби!!! Единият е в The Mall, другия на Хемус и т.н. Дайте ми няколко примера за такива, ще съм благодарна, защото не мога да обикалям по цял из магазините, дали в зоологическата градина дали няма да ги вземат, помня, че съм виждала и декоративни рибки там. Най - лощото е, че взехме да се привързваме към тях и сутрин като стана вече два дни поред ставам и първо в хола отивам да видя дали са живи или дали някоя не е изскочила :-[

Similar topics (5)

48298

Започната от slavina_94


Публикации: 5
Прегледи: 2625

20263

Започната от dobriii


Публикации: 24
Прегледи: 9038

52944

Публикации: 4
Прегледи: 2516

30866

Публикации: 2
Прегледи: 3145