• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 03:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с вграден съмп, по-точно с гъбата

Започната от c_chanev, 27.01.2015 21:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

c_chanev

Здравейте. Аквариума е 200 литра с вграден съмп. Първото отделение, в което се намира гъбата е с размери 10х10х45 см. Гъбата е с размер 10х10х25, едропореста от черните, дето ги продават на листи. Помпата е с дебит 1600 литра, но реално сигурно е по-малко заради колена и тръбички, през които минава водата. 2 месеца нямах проблеми. Миех гъбата веднъж седмично. Много рядко се налагаше по 2 пъти. След това нещата рязко се промениха - не изпера ли гъбата много добре всеки ден нивото в помпеното отделение пада почти до засмукване на въздух. Наложи се и по 2 пъти на ден да я пера. Как ли не пробвах - със студена, с гореща вода....все тая. Мътилка почти не излиза от гъбата, тоест няма механично затлачване, поне видимо. Отрязах половината от гъбата - все тая. Накрая се принудих да намаля дебита на помпата чрез поставяне на шайба с калиброван отвор в тръбичката, която излиза от нея, но сега пък циркулацията значително намаля и движението на водата е много по-слабо. Нормално ли е това влошаване на проточността на гъбата, може би трябва да се сменя с нова на 2-3 месеца....? От юнашко пране не се тревожа, защото имам 2 литра керамика в съмпа.

rollon

Аз имах същия проблем,но за 22 литров аквариум.Доливам вода и този спад в помпеното отделение изчезва,може и при теб да спада общото количество вода и това да е причината  :-)

c_chanev

Не е това, поддържам си нивото почти до преливане на съмпа. Когато гъбата беше наред падаше най-много с 2-3 см нивото поради ненавременно доливане на вода, все пак изпарява по около литър и нещо на ден. Чудя се дали да не нарежа гъбата на малки кубчета и да ги пусна в 'гъбеното' отделение така....

PVV

Нали казваш,че търсиш механично чистене от гъбата. нарежеш ли я, няма да го имаш никога.Водата ще си минава свободно между парчетата. При мен спадането на водата се оказа не гъбата , а задръстената торбичка с зеолит ,която бях поставил в едното отделение на съмпа.

c_chanev

Казват, че на лудите им е най-лесно, само тези около тях се мъчели. Когато си тъп било същото  :-[  .....мисля, че открих проблема. В първото отделение е гъбата, във второто две торбички  сипоракс. Торбичките са една над друга и долната ляга на дъното. Освен, че запушва прехода от първата секция към втората тя беше станала цялата в бактериална слуз. Измих слузта, сложих едната торбичка в отделението на гъбата под самата нея, а другата си остана във второто. И двете ги подложих с по една пластмасова решетка за да не седят точно на отвора между секциите и сега с пълната мощност на помпата и вода не чак до горната граница нивото  е на сантиметър под това извън съмпа  *YAHOO* *YAHOO*ЩЕ изчакам няколко дена, но мисля, че това беше проблема. Че гъбата се затлачва е ясно, но цялата система постоянно е била на ръба да изпитва недостиг на 'проточност'.

Similar topics (5)

40925

Публикации: 6
Прегледи: 3089

5293

Публикации: 5
Прегледи: 3767

37404

Публикации: 20
Прегледи: 8109

2337

Публикации: 18
Прегледи: 8852

31107

Публикации: 6
Прегледи: 4056