• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.01.2021 14:02

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Генетика и чисти линии гупи

Започната от fridolina, 19.11.2005 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

fridolina

Моля всички занимаващи се или прочели нещо по въпроса да споделят.

Живко

старите акваристи казват така:-от първото поколение на избрания чифт подбираш само женските и то само тези,които носят белезите които искаш да запазиш.по същия начин от третото поколение на същия чифт взимаш само мъжките,събираш ги и .....
после пак от тяхното първо поколение и т.н.
размножаваш ги няколко години и ако имаш късмет имаш чиста линия. :D
това съм чул,но не съм го пробвал. :)
Никой не се е родил научен.

patter

Основните неща които ти трябват са много аквариуми и много време :-)

 Размерите на аквариумите не би трябвало да са от голямо значение, но все пак по-големите аквариуми са стабилизират по-лесно.

 Нямам точна информация как се комбинират двойките, но в общи линии трябва да отделяш женските от мъжките в момента, в който започнат да се различават и после да ги комбинираш според белезите, които искаш да запазиш. Точно затова ти трябват много аквариуми.

 От време на време е добре да се влива "свежа кръв", чувал съм че е най-добре е да се кръстосват с дивата разновидност на гупата, която почити няма оцветяване и т.н. Тук не съм много сигурен дали стваше дума за гупи или плати, но се говори че свежа кръв може да се влее и чрез кръстоска с гамбузии.

Чувал съм че промените се получават през поколение. Ще ти го обясня с  хора, че ми е по-лесно. При хората кафевите очи са доминантни. Ако единия родител има кафеви очи а другия сини, тяхното поколение ще бъде с кафеви очи, но ще има и гена за сини очи. В поколението на децата им може да се появят сини очи.


 Поста ми е базиран на разговори по темата на маса и не претиндирам че съм прав :-)

Legion

Да се влива "свежа кръв", означава индивид носещ желаните от нас белези да речем от 5-тото поколение получено от кръстосването  на индивиди с близко родствени връзки(братя,сестри,родители и т.н.) да бъде кръстосан с индивид с който няма родствени връзки.Индивида с който ще вливаме "свежа кръв" се подбира като се гледа по възможност той да е хомозиготен по белега който ни интересува.Това упражнение се прави с една цел да се предотврати израждане на поколенията(поява на генетични мутации най-често летални) вследствие на близките родствени връзки между индивидите.
 За аквариумите е освен споменатото вече е задължително когато започнат да се отделят по пол на всяка рибка да се предостави по 2-3л вода  за да може да се развият както трябва.
 Като начало не е лошо да се прочетът законите на Мендел,опитите на Морган и  компания,скаченост  на  гените,спецялно за гупите е важно да се знае какво е половосвързана наследственост и гени скачени с пола,генотип,фенотип и т.н.Всичко това трябва да го има обяснено доста простичко в учебниците по биология за 9,10 или 11 клас не помня точно.
Литературата на тема генетика на български език е доста оскъдна :cry:  :cry:  :cry: В университетите учебниците по генетика тепърва започват да се пишат досега такива нямаше :cry:  :cry:

templar

Законите на унаследяването могат да се прочетата в доста общ, но достъпен вид във всеки учебник по биология за 10-ти клас.

Ще може да се говори за чиста линия, когато при кръстоска започнем да получаваме 100% поколение, носещо желания белег. По принцип за "свежа кръв" трябва да се използва безцветна женска (защото понякога женските могат да раждат няколко пъти от едно оплождане и "разреждането" може да се разнесе в 2-3 поколения.
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

sk4

Цитат на: "Живко"старите акваристи казват така:-от първото поколение на избрания чифт подбираш само женските и то само тези,които носят белезите които искаш да запазиш.по същия начин от третото поколение на същия чифт взимаш само мъжките,събираш ги и .....
после пак от тяхното първо поколение и т.н.
размножаваш ги няколко години и ако имаш късмет имаш чиста линия. :D
това съм чул,но не съм го пробвал. :)


Малко ми е гаднничко щот мойте гупи искарваха само 2 поколения и се гътваха...
Така и не схванах цаката на гупите...

Longanlon

като имаш пред вид, че гупите са най-лесните от най-лесните за гледане риби (не всеки може да прави чисти линии, ама всеки може да отглежда рибетата - че те даже и живеят в блата в Южна България заселени по нямкаква програма за борба с комарите) те съветвам да се позамислиш за акваристичните си знания и умения и как да ги повишиш.

patter

Е тук не съм съгласен.

Аз от 2 години се мъча да гледам гупи - резултатът е плачевен. Тези, които си купя от магазина са о.к. , но тяхното поколение не е читаво. Самите рибки от магазина също не издържат дълго време - няколко месеца. При това в същия аквариум другите рибки са си добре, нещо повече скаридките, които са претенциозни относно параметри на водата също са добре, само гупите.

Лично мое мнение е, че гупите, които в момента се предлагат на пазара (в повечето случаи) са резултат на доста дълга селекция, която е довела до натрупване на 'проблеми' и гупите вече не са най-непретенциозните рибки. Специално във Варна в магазините не се предлагат много гупи (или поне аз не съм засичал). Последните гупи, които си взех бяха внос - много красиви гупи, но ...
 

Преди време също имах гупи - с тях никакъв проблем 'гледаха' се самички -  без периодични смени на водата, с дунапренено филтърче, хранени със сушена дафния, без добро отопление.

NO CARRIER

Както бях писал, същата история е и при мен с гупите. :-(

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Тони

Подобно  е положението и при мен :roll:
Преди години, гледах гупи, плати, вариатуси и молинезии в един 80л  аквариум. С всичките рибки не съм имал проблеми в продължение на години. Купувах от време на време някоя женска , за да "освежа кръвта" и това е ...
Пролетта купих от пазара 20бр. плати , 20бр. гупи и няколко други по-екзотични рибки. За два -три месеца, умряха всички живородки, а всички други рибки са живи и здрави upset
Когато изчезваха една по една, нямаше признаци на болест, и нямаше рибки които да ги тормозят -много  :roll:
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Borislove

Като ходих в зоомагазина на "Мария Луйза" не видях гупи. Не знам дали по тази причина или просто са много евтини, но нямаше.

NO CARRIER

А бе, днес си говорих с един приятел, стана дума пак за живородките, че мрат. Пичът изрази съмнения, че май не е от големината на аквариума, а от температурата цялата работа. Каза, че над 24° трудно се гледат и май е прав.  :roll:

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

според мен трябва да се гледат в съдове не по- дълбоки от 30-35 см.
Никой не се е родил научен.

Legion

Цитат на: "Живко"според мен трябва да се гледат в съдове не по- дълбоки от 30-35 см.

Ще обясниш  ли по подробно? :roll:

Raven

и аз имам някакви наблюдения че живородките напоследък са станали малко проблемни.
взех си много хубави плати миналата година и мислех че ще се напълня за нула време ,но нещо не се въдят много добре .въпреки че не ги отделям а ги развъждам на самотек в общия аквариум,тои е много голям и плътно залесен и не би трябвало да има проблем ,но пак се размножават бавно и трудно.плати на пазара почти няма- много рядка риба е,сега търся хубави чисти гупи и плати но не съм виждал много отдавна.
сигурно за това са се изродили така популациите- от няколко години живородките губят популярност и заради това намаляват вариантите за кръстоски.в София останаха малко производители които се занимават със живородки а внос май няма.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Nemo

Аз имам едно чифтче мики маус - така ги наричат (мисля че са чиста линия ) . Еми незнам кво ама женската не го харесва тоя мъжки и го пребива от бой , за ся никво потомство, а ги имам от 4-5 месеца  :cry:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Legion

Пичове сега ме подсетихте.Предполагам всички сте чували че ако организма умишлено се подложи на "калоричен глад" продължителността на живота се увеличава т.е. ядеш по-малко живееш повече.Та с въпросните диети е било експериментирано и с животни и по-спецялно гупи :lol: При изследването са били използвани  мъжки и женски,единственото изискване беше женските да не раждат през целия си живот(раждането значително съкращавало продължителността на живота с повече от половин година).При рибките които се хранели нормално средната продължителност на живота била 33 месеца а максималната 54 месеца.При рибоците които били подложени на диетата средната продължителност на живота била 45 месеца а максималната 59 месеца.

Nemo

:lol: Снощи гледах точно по National Geographic за тази диета , само че опитите били върху мишки и ако ядът наполовина от това което изяждат живеят двойно повече. И сега някъв психопат се е подложил на тая диета . :lol:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Legion

Oпити са правени и върху мишики,паяци и др. организми.Предимството на гупите беше че опитите са провеждани с участието на по-голям брой животни оттам и  по-достоверни резултати,а недостатъка е че живеят по-дълго от мишките :shock:

miTko

Цитат на: "Nemo":lol: Снощи гледах точно по National Geographic за тази диета , само че опитите били върху мишки и ако ядът наполовина от това което изяждат живеят двойно повече. И сега някъв психопат се е подложил на тая диета . :lol:

Ми то това живот ли е? Да ти хване задника паяджина... :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Живко

Цитат на: "Legion"
Цитат на: "Живко"според мен трябва да се гледат в съдове не по- дълбоки от 30-35 см.

Ще обясниш  ли по подробно? :roll:


проблема с живородките се коментира от доста време при нас(в Плевен).
старите майсторивече ги няма.когато бяха живи никой не им обръщаше внимание.те си говориха колко грижи и любов са нужни за добро поколение гупи,ама кой ли ги слушаше.
та още от тогава в главата ми е набивано,че живородки,особено гупи,се гледат в не много дълбоки съдове.
преди 20 години гледах само живородки,а аквариумите ми бяха не по-дълбоки от 35 см.тогава нямах никакви грижи с тях.
преди около 10 години си направих първия по-голям аквариум,60 см. дълбок.от тогава нещо ми куцат живородките.
преди 6-7 месеца имах няколко бели велифери,в аквариум 60 см. дълбок.
ами рибите не растяха добре.една-две ми умряха.подарих ги.
при приятел с аквариум 40 см. дълбок все още живеят и се размножават.

не казвам,че високия воден стълб е единствената причина.
може дори да не е никаква причина.
а Легоин,ти как мислиш?

П.П.ама ме изтормози с това подробно обяснение.
Никой не се е родил научен.

Живко

правилно са те посъветвали. :wink:  :D
Никой не се е родил научен.

fridolina

Да не отварям нова тема, ще ви питам тук.
Имам чифт шлаерни хелери. Много ми харесват и бих искала да имам шлаерно поколение, но по обясними причини (свръх дълъг гоноподий) мъжкият е негоден да оплоди женската. Един познат ми каза, че да имам бебета шлаери ще трябва да кръстосам мама шлаер с високоплавен мъжки. От тяхното поколение щяло да има и високоплавни и шлаерни.
Някой да е правил такава кръстоска или да знае конкретно някакъв начин да получа шлаерни хелери.
...а иначе осигурих високопавен татко, ама да ви питам предварително
lalala

miTko

Цитат на: "fridolina"Да не отварям нова тема, ще ви питам тук.
Имам чифт шлаерни хелери. Много ми харесват и бих искала да имам шлаерно поколение, но по обясними причини (свръх дълъг гоноподий) мъжкият е негоден да оплоди женската. Един познат ми каза, че да имам бебета шлаери ще трябва да кръстосам мама шлаер с високоплавен мъжки. От тяхното поколение щяло да има и високоплавни и шлаерни.
Някой да е правил такава кръстоска или да знае конкретно някакъв начин да получа шлаерни хелери.
...а иначе осигурих високопавен татко, ама да ви питам предварително
lalala

Това е вярно, но не съм го правил целенасочено, просто се случи на самотек.Както и да е , отдавна ги разкарах.
Разни мои АКВАРИУМИ 

danail_karadaliev

fridolina така както ти мислиш да го правиш става, аз съм го правил също. Шлаерна майка и високоплавен баща. Е, някой път процента на шлаерните бебета не е много голям, но излизат.

А иначе по темата... и аз съм забелязал тая тенденция напоследък. Навремето съм гледал живородки (гупи, хелери, молинезии и плати) без никакви проблеми, изкарвал съм цели поколения от бебета докато умрат от старост. Сега, много години по-късно когато започнах да гледам пак реших докато вляза в час да си взема първо малко живородки. Взех си около 20-на хелери и молинезии и наравно с тях 5 неона, защото по принцип бях решил да гледам харацини след време. Еми за около 3 месеца при идеални условия за живот всички живородки до една ми умряха, при това не от болест, а просто ей-така. От друга страна неонките си порастнаха и си бяха живи и здрави до инцидента със солта (за който бях направил тема тук). Говорих с други мои приятели, които гледат рибки и те споделиха същите впечатления. Може би е както каза някой по-горе от израждането на поколенията и е истина, че предлагането на такива живородки е доста ниско, повече се набляга на харацини и тетри по-точно тук в нашите магазини в Шумен.

diav0la

Относно гупите-смятам сега да се посветя изцяло на тях.Има доза истина в това че се израждат поколенията.....

fridolina

diav0la, а имаш ли генетичен матреиал?
Щото, за другите градове не знам, ама аз из варненските магазини не съм виждала породисти гупи.

Sorrow

Разбира се, че и във Варна можеш да си намериш породисти гупи от чисти линии, но за да се поддържат са необходими много аквариуми и целенасочена работа. Наи- добре просто си харесай няколко броя и толкова :roll:

fridolina

Цитат на: "Sorrow"Наи- добре просто си харесай няколко броя и толкова :roll:

Преди около два месеца и половина си харесах няколко мелезчета и днес мама пак е народила суматии бебешоци, та си рекох, че няма да е зле да си намеря няколко породисти, ама няма...

Dimitar

Комбинацията от породиста гупа и "мелезче" ще даде чиста линия?

fridolina

Цитат на: "Dimitar"Комбинацията от породиста гупа и "мелезче" ще даде чиста линия?

Не, разбира се.

Legion

Честно това за дълбочината за първи път го чувам :roll: Като дълбочина на аквариума само воден стълб съм достигал максимум 55см(изключвам височината на грунда между 6 и 7см) и проблеми с живородките не съм имал,е поне не такива каквито се описват тук.В природата гупите и повечето други живородки се придържат към по-плитките части на по-голямите водни басейни като най-често авторите дават като основни причини за това са че там рибките намират храна и места където да се скрият от по-голямите хищни риби във водоема.Моите наблюдения се изчерпват с гамбузиите от това лято и е вярно че се придържат към плитките участъци на блатата.От други форуми колеги рибари споделиха че са ловили  златни рибки на дълбочина до 50см.И ми стана  интересно :roll:

emilradev

Моля модератор да почисти "осраната" тема - от  "Генетика и чисти линии при гупи" - се е превърнала в "Проблеми при/с живородките" ...  *spam

Desmoria

Случайно попаднах на тази нова линия гупи, благодарение на един колега от форума и реших, че може да е интересно и на други.
Нямам представа как е селектиран рибока, но е доста ефектен. За съжаление държи нечовешка цена от 80$ за двойка, без транспортните такси. Произведението е собственост на тайландците и съответно и вноса е от там. Ето малко снимки на въпросните рибоци. (дано само не ме съдят за авторски права) *JOKINGLY*


Човека създал тази линия е Philip Shaddock, а ето и част от негово изказване за тези рибоци:

"Получавам тези прозрачни гупи, като кръстосвам Albino Blau с гупи, с прозрачни кореми (Glass belly guppy). Хомозиготните Albino Blau не произвеждат черен, червен и жълт цвят. От своя страна пък, Glass belly guppy не произвежда иридофори в по-голямата част на тялото с изключение на перките. Резултата от тази кръстоска е рибка, на която могат да се видят вътрешните органи и дори кръвта.

Новата линия гупи е доста деликатна в сравнение с нормалните гупи. Имах женска, която беше много отпаднала и аз регулярно трябваше да сменям водата. Младите женски имат абсолютно прозрачно коремче и може да видите дали имат хайвер или вече оформени рибки. До момента съм виждал само хайвер, което предполага че мъжките гупи от тази линия са безплодни."

"Може да видите органите и кръвта, особенно около хрилете където се осъществява обмена на кислород. Можете ясно да видите кръвоносните съдове, по гръбначния стълб към задната част на тялото, сърцето и мозъка. Можете да видите хранaтa, преминаващa през техните черва и когато има бактериална инфекция, като при отпадналата ми женска, ясно ще забележите възпалението. Но най-полезен аспект е, че можете да видите освен хайвера и развиващите се малки. Ето защо мисля, че двете женски, които имам не са оплодени от мъжките. Яйцата не се развиват. Обикновено при гупите Панда с прозрачни кореми виждам завити зародиши и черни очи и така е лесно да преценя кога женските ще родят."

"Селекцията се оказа по-издръжливa и плодородна, отколкото очаквах. Явно бях предубеден за това, че ще са по-деликатни. Показаната женска всъщност доста скоро ще роди, но понеже мъниците нямат черни очи и много трудно може да се разбере до каква степен са развити. Първото ми поколение е на един месец и ядат като прасенца. Ще бъдат полезни за моите генетични изследвания, тъй като основните класове клетки за цвят са засегнати. Интересното е, че се появяват някои клетки със жълт цвят, обикновенно в основата на плавник и главата. Не трябва да бъдат там. "

Повече информация тук:

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://ruapehucatrescue.googlepages.com/See_thru_035.jpg&imgrefurl=http://www.fnzas.org.nz/fishroom/viewtopic.php%3Ff%3D12%26t%3D37981%26start%3D0&usg=__9VjvIdZrxljen4PP1uA5d6vTrh0=&h=480&w=640&sz=45&hl=bg&start=2&um=1&itbs=1&tbnid=StOfUWId9m5A8M:&tbnh=103&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3Dsee-through%2Bguppy%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1


В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

anasarka

Незнам тази тема като констатация ли се явява или търпи коментари да прецени модератора.
На мен (лично мнение) не ми харесва тази "селекция". Браво на човека създал е риба на която и се вижда мозъка органите кръвта червата как и минава храната и големия бонус кога да сложиш кепчето отзад като виждаш как продуцира неизбежния ефект от храносмилането. Извинявам се на автора на темата предварително ако съм я оспамил.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Caxapa

Край! Няма вече сън за мен. Така и не спя като хората а сега още повече.

tomatomov197

 На мен ми харесват, даже ако знам че само аз ще имам такива в България бих си взел :-)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

bluefire

 :-D :-D тва е на стъкления сом и стъкления костур братвчед им  8-)

vasso

Честно казано е отвратителна. Само за фукнята си струва да се притежава според мен. Съвсем скоро ще падне цената и ще се разпространи повече. Интересна беше статията.

Асен Евгениев

Според мен няма да се наложат като ширпотреба. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

petarvalchev

Цитат на: tomatomov197 в 25.06.2010 17:05
На мен ми харесват, даже ако знам че само аз ще имам такива в България бих си взел :-)

Еми да ... ако си вземеш ти ще си първия в България. Айде да видя дали ти стискат 80$ за две рибки ...

За рибките ... не бих си взел, дори и по 2лв да ги направят. Гадно е.

wwladoo

Цитат на: vasso в 25.06.2010 17:05
Честно казано е отвратителна. Само за фукнята си струва да се притежава според мен. Съвсем скоро ще падне цената и ще се разпространи повече. Интересна беше статията.
Колега недей да бъдеш,сигурен че ще се разпространи бързо и ще падне цената,селекцията на гупи не е проста работа(както някои хора си мислят)особенно на албиносите(и в частност на пълен албинос като тази)!!!!Албиносите са два пъти по капризни,и се получават и наблюдават много аномалии-както и човека създал тази линия споделя за вероятно безплодие при мъжките!!!Иска много труд и познания за генетиката на гупите,има доста прекрасни статии,както и някои от велики гуписти-руснаци които бяха преведени от колеги и са в раздел Живородки!!Това са хора посветили се на тая рибка и повече от 40г.са създали и съждават доста прекрасни селекции-които не са само Селективни--а и КОЛЕКЦИОННИ и не са за масова продажба-селекции и затова не се намират лесно да не кажа изобщо!!И от там и идва и цената!!Затова не се учудвайте,че можете да видите някоя снимка в нета на някоя селекция,а да не можете да я намерите дори и навън в големите ферми за гупи!!!Успех с тази прекрасна рибка!!P.S.А ние сме на светлинни години разстояние в това отношение-не сме се научили още да подържаме дадена селекция чиста,пък камо ли да създаваме нови. Е за това има много причини,липса на свежа кръв,80-90 проц. внос на мъжки само и т. н. и т. н.  :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Desmoria

Темата приема коментари, не се притеснявайте. Ако трябва да съм честна, на мен рибока страшно много ми хареса и дори се свързах с продавача. Определено парите не са малко, но пък когато човек реши, че нещо си заслужава, парите губят особенна стойност. За съжаление транспортните разходи са 50 $ и може да има евентуални проблеми по митниците, и да си остана без рибоците. За това сега просто и се радвам и поддържам контакт с продавача.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

tomatomov197

  Ако смяташ че ще оживеят поръчвай и на мен една двойка, ще си поделим разходите
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Desmoria

Мисля, че проблема не е в това да оживеят, а да минат границата. Иначе човека си е написал, че ако някоя рибка загине при транспортирането, ще бъде заменена.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Асен Евгениев

А според мен проблема е в това, дали ще може да се извади поколение, защото
въобще не е сигурно. Ако се провали развъждането, цялата операция по закупуването и
транспортирането си губи смисъла. Гупите не се славят с дълъг живот.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

wwladoo

Цитат на: akapulko в 25.06.2010 21:09
А според мен проблема е в това, дали ще може да се извади поколение, защото
въобще не е сигурно. Ако се провали развъждането, цялата операция по закупуването и
транспортирането си губи смисъла. Гупите не се славят с дълъг живот.
Колегата е прав и за развъждането,и освен дългият живот и в много от случаите и адаптацията е проблемна,към нашите условия!!Във всичко има и известна доза късмет и доста риск-не толкова до парите колкото до разочерованието после!!!Имало е случаи да пътуват гупи по една седмица и да оцелеят!!!Успех.
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

chepik

Мойте пътуваха 9 дни, а тествах с една, искара 11 но беше болна така, че си мисля, че може и повече да изкара.

А относно подържането на линиите не мисля, че проблема е липсата на свежа кръв а липсата на каквато и да е, липсата на линии и селекционери в българия.

Повечето линии се получават от кросове така, че не е необходимо толкова свежа кръв, колкото разнообразие на линии гупи и селекционери
който познават линиите си, тоест какви гени носат как ги предават и т.н. ако има разнообразни линии при правилния крос подръжката на дадена линия не е трудно  последните липсват в България.

Разбира се всичко това е Свежа кръв но предполгам Владо като кажеш свежа кръв повечето колеги си мислят за рибки от една и съща линия.
Според мен трябва да се казва не липса на Свежа кръв, а липса на селекционери в България.

Аз поне до сега не намерих никой които да селекционира гупи в България.Тайно се надявах, че ти ще го направиш но като гледам се захвана с
бизнес и за селекция не остава време :)
АЗ ще се опитам дано не ми писне и да се откажа щото не е лесно, но немога да кажа, че съм селекционер понеже съм още в началото, а истинските резултати от дадена селкеция са налице едва след 1-2 години, че дори и повече.

П.С. КЪМ админите във форума оправте карето за писането или поне го направете по-голямо не си виждам последния ред като пиша.

dok70

Цвети, много се радвам на ентусиазма ти, ама точно с тези ...  *STOP*
Опитай с нещо по -евтинко преди да почнеш да трошиш по-големи суми.
Повярвай, минал съм по този път!
@}->--
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

wwladoo

28.06.2010 01:01 #49 Last Edit: 28.06.2010 05:05 by wwladoo
Цитат на: dok70 в 27.06.2010 21:09
Цвети, много се радвам на ентусиазма ти, ама точно с тези ...  *STOP*
Опитай с нещо по -евтинко преди да почнеш да трошиш по-големи суми.
Повярвай, минал съм по този път!
@}->--
Аз също-не искам да споменавам суми- *CRAZY*-някой ще си помисли нещо друго за мен,доста повече от Док и той го знае-опитвал се е за ме спре на моменти!!!! ;-)
: 28.06.2010г 01:01ч
Цитат на: chepik в 26.06.2010 11:11
Мойте пътуваха 9 дни, а тествах с една, искара 11 но беше болна така, че си мисля, че може и повече да изкара.

А относно подържането на линиите не мисля, че проблема е липсата на свежа кръв а липсата на каквато и да е, липсата на линии и селекционери в българия.

Повечето линии се получават от кросове така, че не е необходимо толкова свежа кръв, колкото разнообразие на линии гупи и селекционери
който познават линиите си, тоест какви гени носат как ги предават и т.н. ако има разнообразни линии при правилния крос подръжката на дадена линия не е трудно  последните липсват в България.

Разбира се всичко това е Свежа кръв но предполгам Владо като кажеш свежа кръв повечето колеги си мислят за рибки от една и съща линия.
Според мен трябва да се казва не липса на Свежа кръв, а липса на селекционери в България.

Аз поне до сега не намерих никой които да селекционира гупи в България.Тайно се надявах, че ти ще го направиш но като гледам се захвана с
бизнес и за селекция не остава време :)
АЗ ще се опитам дано не ми писне и да се откажа щото не е лесно, но немога да кажа, че съм селекционер понеже съм още в началото, а истинските резултати от дадена селкеция са налице едва след 1-2 години, че дори и повече.

П.С. КЪМ админите във форума оправте карето за писането или поне го направете по-голямо не си виждам последния ред като пиша.
Какво имаш в предвид моето ситуациата ме принуди-бизнес  ти си имаш такъв т. е. работа,  а аз останах без такава  и съчетах двете в едно което е прекрасно , при мен вървят ръка за ръка  винаги двете бизнес и хоби което на сегашният етап ме удовлетворява -дай боже да остане време,след известно време да работя за кеф и удоволствие като теб и само да се радвам на постигнатото-все пак аз работя и да се издържам!!! ;-) :-)И си мисля ,че рано или късно ще стане,руснаците са казали поживем увидем!!! :-)Да не казвам голяма дума ще си говорим след 1- 2 год.  ;-) :-)   Колкото, под израза,, липса на свежа кръв,, съм имал впредвид точно гупи от една и съща линия но без родови връзки,ти се мъчиш да ме убедиш , че можеш да прескочиш едно стъпало в обучението си за селектираш и направо да скочиш да създаваш нови линии  чрез кросчета ,без да си се научил да подържаш такива чисти ( защото аз не съм видял нещо такова при теб,да подържаш такава  ) --грешиш и то много,по твоята теория аз трябва да съм създал до сега  поне 5 линии -нови,да аз ги имам в чист вид и ги подържам  , а това не е така!!Ти си правиш едни експериментчета,според мен--проба,проба едно две три-като четеш инфо от нета,през тия експерименти съм минал отдавна-не можеш мен да ме убедиш!Моето мнение е не прескачай стъпалата в селекцияга ще видиш след време,че съм бил прав,но дали ще си го признаеш !!!!!  ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Desmoria

Цитат на: dok70 в 27.06.2010 21:09
Цвети, много се радвам на ентусиазма ти, ама точно с тези ...  *STOP*
Опитай с нещо по -евтинко преди да почнеш да трошиш по-големи суми.
Повярвай, минал съм по този път!
@}->--


Знам, че това са много пари и може би ще идат на вятъра. За сега просто поддържам контакт с продавача. Единственото, което ме спира са евентуалните проблеми с вноса и вероятно неуспешната климатизация. Иначе, следя нещата и виждам, че постепенно им падат цените, та се чудя дали просто за експеримент да не си поръчам някои други евтини гупи и да видя дали ще се получи вноса. Също така, упорито не се отказвам от завъждането на чисто жълти гупи. :) Не претендирам да ставам селекционер и да вадя нови линии, но съм се заинатила за това и няма пускане.  :-[  Толкова съм се заинатила, че в момента имам една отделена гупа в 20л аквариум единствено за нея, само и само да не се омеша с другите 2.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

chepik

 *offtopic

Владо както винаги си ме рабрал на криво ма то май всиячки така ги рабираш.
Нищо лошо към бизнеса ти, евала и нека да ти върви все по-  добре,даже се радвам, че има такива като теб.Просто исках да кажа, че от работа не оства време за хоби, а пък и са в тая криза има време само за работа. А като те гледам как си се развихрил скоро и на теб няма ти остава време за хоби.

А относно Селекцията моляте недей да наричаш Селекция размножаването, бях го казал и в някой друг пост, тва да имаш 4 различни родителя от една линия и да ги оставиш да се множат, не е селекция тва си е чисто и просто размножаване или подържане на линия в което няма нищо итригуващо за мен, като дете се радвах когато гупата ми раждаше. Та си мисля, че изобщо не съм прескочил тва стапало за което говориш.Всъщност изобщо не изкачвам стъпала, а просто си уплатнявам малкото свободно време.Не съм селекционер и можеби нокога няма да стана понеже моят пък бизнес няма нищо общо с хобито ми и почти не оства време за хоби.

Да извинява колежката, че и оспамих темата но си помислих, че трябва да ти отговоря. И за да не продалжаваме със спама вече на лични.

wwladoo

 *spam *offtopic-колежката написа,че темата позволява коментар--ти също много криво си ме разбрал,прочети хубаво поста ми,точно това ти писах,че не ми остава време за проби!!!Аз и сега си лягам в 3-4ч. и сутрин не мога да отлепя!!Добре няма да споря---само ще ти кажа едно отиди и кажи,на някой гупист,че подържането на дадена линия е ей така ,,размножаване,, и си ги пуснал да се множат просто ей така както ти си написал -и подценяваш труда--и опита и ще ти се изсмее в очите!!!Нищо лично- :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Desmoria

Скъпи колеги, от тук нататък ви моля да се придържате към темата. Ето малко ъпдейт от продавача на въпросните гупи.

"Dear Tsveti,

Please do not worry about the customs.
The box is notified as souvenir. Please confident cause I send fish to Europe regularly.
The shipping takes 3 business day. I send fish on Monday and you will receive fish within Wednesday."

Очаквам вашите коментари по въпроса.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

suntsu69

Ако имаш мерак и пари - меткай се. Кеф цена няма.

Desmoria

Определено нещата са задвижени. :)
: 30.06.2010г 15:03ч
А тук http://www.bioflux.com.ro/docs/2009.2.137-145.pdf човека си е описал труда.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

ogogogo

Много харесвам Гупите,но без да ми се сърди никой,тази линия е меко казано
отвратителна.
Това да си купуваш риби само защото са редки все още,е много тъпо. :-!
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Desmoria

ogogogo искам да ти кажа, че от момента в който видях тези рибки просто останах без думи. Такова силно впечатление ми е правила само една риба до сега, сладководното гоби. Не ме интересува дали тази гупа е масово явление или единични бройки, просто толкова много ми хареса, че определено искам да си имам такива рибоци. Естествено има един милион рискове за вноса на този рибок, но ако не опитам няма как да знам, дали въобще е щяло да се получи да ги завъдя. Както се казва риск печели, риск губи. Мога само да се надявам да съм от първите и тези рибоци да пристигнат живи и здрави при мен.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

ogogogo

Желая ти успех.
Това че не ги харесвам е без значение! :-)
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

freza

 здравейте !!!
тези гупи са тройно рецесивни ФИЛИП ШАДЪК ги е извадил след много опити и лабораторни изследвания ние в БЪЛГАРИЯ още си нямаме понятия от този труд-това е сложна работа-микроскопи;учене ;изследвания;опити-те се правят в продължение на дълъг период от време
така че ако си ги купите тези риби риска си е ваш-просто ще се полюбувате известен период от време и това е- за това иска много учене някой хора са учили -следвали точно това и на тях може би им е лесно но на останалите се съмнявам-за това трябва учение и после вече да се поеме риска да се закупят рибки но задължително 2 трио- да се разделят по линий-да има голями грижи и резултатите ще дойдат сами-  за сега чао
ЗАНИМАВАМ СЕ С ЖИВОРОДНИ РИБИ 20 години
имам награди от 2 изложби ,мисля ,че ще бъда полезен на форума-за контакти пишете на
e-mail-freza@abv.bg- 0887581153

Desmoria

Ами времето ще покаже, дали ще ги бъде или не. Аз ги очаквам края на следващата седмица, освен ако няма някакво забавяне.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

tomatomov197

  Ей, трябваше да се обадиш за да поръчаме заедно.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Desmoria

Ами имаше уговорки по скайп и понеже в крайна сметка не се разбрахме, а аз бях се свързала с продавача вече ги поръчах сама. А и самия факт, че си от варна усложнява много нещата.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Lucio

 Ха, Цвети нали беше пропаднала работата?

Desmoria

Мдам пропадна и в последствие ми направи оферта с голяма отстъпка, но само за 1 чифт и аз писах в скайпа, но никой не отрази и действах на своя глава. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Lucio

 Дано всичко да е наред и чакаме да се похвалиш  :-D .

Асен Евгениев

И колко в крайна сметка ще ти излязат тези гупи?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Luton

Интересна тема и определено си заслужава разправията за да се сдобиеш с тези рибки!
Ако може дай някакъв контакт с продавача и майстора на тея гупи.

Поздрави


Desmoria

Цитат на: akapulko в 14.07.2010 20:08
И колко в крайна сметка ще ти излязат тези гупи?


Цената няма да я коментирам, но доста голяма отстъпка ми направи при положение, че се водеха преговори едва ли не 3 седмици.

А иначе продавача и създателя на линията не са един и същи човек. Аз имам фейсбука на селекционера даже и много често пуска нови статии, и снимки с нови линии.
Ако някой проявява интерес ще пусна линк към фейсбук страницата тук, а за контакт с продавача ще дам на лична.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

petarvalchev

А имат ли ги проблемите с оплождане/раждане? Или като пристигнат ще се види :)

chepik

Цитат на: TOXIC в 30.06.2010 17:05
Определено нещата са задвижени. :)
: 30.06.2010г 15:03ч
А тук http://www.bioflux.com.ro/docs/2009.2.137-145.pdf човека си е описал труда.


Тука пише за тях.

Desmoria

Стига да ги получа живи и здрави ще опиша всичко, което се случва с тях и ще има много снимков материал.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Desmoria

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Миряна


Desmoria

В процес на освестяване са още, защото много зор с тая доставка, така че още има риск от загуба. Сега само загатвам с тези две снимки. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

petarvalchev


Sorrow

 Дано всичко е наред с тях! Честито!

Caxapa

Браво и поздравления за героите. Нареждам се на опашката за малки бебета. Цена на ЛС можеш още от сега да ми офертираш.

Асен Евгениев

Колко хиляди километра пропътуваха? Доста добре изглеждат. Че и бебета ще имаш, нали? *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Asmodeus


rotvailer1

готина е но и малко ме отвращава

Desmoria

Не писах известно време, защото нещата бяха малко на везна. Но да опиша малката одисея в която изпаднах. :) Значи рибите бяха изпратени на 19ти Юли вечерта и пристигнаха на митница на 22ри. Както ми беше споменал продавача, пратката беше описана като сувенир и съответно нямаше проблем по митниците. Разбира се ходих лично да си я взема макар, че щяха да ми я доставят до адрес. В последствие се оказа живото спасяващо, че съм действала толкова бързо.

Така... Веднага щом видях, че пратката е маркирана като получена на митница реших, че няма време да чакам директната доставка и се понесох към митническата сграда. От там бях прехвърлена на 4 поредни гишета, докъто ми кажат кое точно е моето.  :-D (Българска му работа) Девойката която ме посрешна беше много любезна към мен и особенно невнимателна към скромното кашонче, което подмяташе като пазарска чанта насам натам. Няма да уточнявам, че като видях тези и действия ми се изправи косата, но запазих самообладание. Подписах се и си взех безценната пратка. Само, че излязох от сградата започнах трескаво да разоопаковам, молейки се рибоците да са живи. И....дааа бяха живи. Моментално си организирах транспорт до вкъщи, за да ги извадя от малките пликченца, в които бяха сложени.

Ето въпросното пакетче:

След като успях да стигна до вкъщи за скромния час и половина с кола, започнах приготовленията. Две седмици предварително бях приготвила 20л аквариум с гъба и засадени в чашки дъбчета, както и вода от основния ми аквариум. Всички рискове бяха сведени до минимум що се отнася до условията. Започнах щателно разопаковане. Извадих първо пликчето с мъжкия, кристална вода, жизнена рибка. До тук добре. Но.... като погледнах пликчето на женската.... страшна мътилка, а като го отворих...безумна смрад. Веднага се шашнах въпреки, че видях че рибока е жив. Започнах да се чудя какво става, докъто не излях водата от пликчето и не видях 3-4 малки разложени бебета.  *SORRY*

Трябваше да действам бързо при това положение и започнах процедурата по климатизация към аквариумната вода. След половин час рибоците вече бяха в аквариума.

Мъжкия беше в чудесно състояние, но... женската беше сериозно натровена. Трябва да уточня, че не съм слагала никакви препарати освен малко сол.  Вода смених на по-следващия ден и пак добавих малко сол. Първоначално рибока само седеше на едно място и се клатеше като пингвин. Не проявяваше интерес към храната макар, че хапна малко излюпена артемия. Пет дена по-късно (т.е. днес) рибока вече е в чудесно състояние и много пъргав. Хапва си сериозно жив тубифекс, но проявява най-голям интерес към храната на люспи, което мен лично ме учуди доста.

Положителната страна от драмата с мъртвите малки е, че поне сега знам кога да очаквам поколение. :) А и честно казано коремчето и расте буквално всеки ден. Актуални снимки, скоро.

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

dok70

Пусни ТОТО!
*THUMBS UP*
Поздравления!
Пожелавам ти да имаш живи и здрави малки на следващия тур!
Прави по-чести смени на вода, за да се адаптират успешно.
Адаптацията при малките вече е песен.
*privet*
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Bolta

 *BRAVO* ...Корава рибка , ще да е - щом е оцеляла в натровената вода .
Дано да имаш успех с тях ... искрено ти го пожелавам !  *privet*

wwladoo

Даже е получила леко загниване на опашката,женската- така,се вижда на снимката!!Предполагам се е оправила вече!!!Успех желая!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Асен Евгениев

Изкарали са три денонощия и са пропътували няколко хиляди километра, а аз съм се
притеснявал за няколко часа, прекарани в такива найлонови пликчета. Честно казано,
имах леки съмнения, че ще оцелеят след такава одисея. Оказаха се много издръжливи,
успех!
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Lucio

Абе не гледай в какви пликчета са.Има доста неща като подготовка и опаковане за да изкарат по 2-3 дена.Сигурен съм че може някой да не се спави и за 2 часа път.  :-D

Desmoria

Слава Богу гниене на плавници не е имало, на снимката просто така изглежда. Сега предстои друго изпитание, заминавам за 4 дни на море и хрененето ще го оставя на баба ми. Ако и след това оцелеят ги признавам за особенно издръжливи рибоци. :) Друго което е, че аз предварително се поинтересувах как са гледани рибоците и тайландеца ми каза, че правел по 2 смени на водата седмично по 20% и ги е хранел със.......жива артемия и храна на люспи, но няма да издавам фирмата тъй като е доста известна, но не рекламира на сайта.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

wwladoo

28.07.2010 17:05 #88 Last Edit: 28.07.2010 22:10 by wwladoo
Цитат на: Lucio в 28.07.2010 15:03
Абе не гледай в какви пликчета са.Има доста неща като подготовка и опаковане за да изкарат по 2-3 дена.Сигурен съм че може някой да не се спави и за 2 часа път.  :-D
*offtopic  Искарвали са риби и по една седмица-транспорт от другият край на света,всичко зависи от подготовката и професионализма,колегата е прав,а без всякаква подготовка--до 30 часа транспортиране(мой опит,може и повече,зависи от рибите, не съм пробвал)!!!А джобовете(найл. торбички) винаги са били едни и същи и стириопорените кашончета също!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

chepik

Искам  да вметна само, преди време си направих един експеримент поради това, че много хора пишеха че няма да искарт 2-3 часа.
Взех една изгърбена гупа  която същот така беше и бонлна с хлътнал корем.(така и така си беше готова). Та поствих рибката в едно обикновенно половин литрово пликче с 200 гр вода вътре от аквариума (мойте рибки бяха в 100гр), донапълних го с въздух от едно компресорче вързах го и го метнах в една кутя да е на тъмно все едно пътува :) кофтито стана, че температурите паднаха точно тогава към 15-16 градуса което пък допълнително може да удължи престоя, та така тази болна рибка изкара  цели 12 дни като я намерх мъртва на 13 тия.

vasso

Цитат на: TOXIC в 28.07.2010 15:03
Слава Богу гниене на плавници не е имало, на снимката просто така изглежда. Сега предстои друго изпитание, заминавам за 4 дни на море и хрененето ще го оставя на баба ми. Ако и след това оцелеят ги признавам за особенно издръжливи рибоци. :) Друго което е, че аз предварително се поинтересувах как са гледани рибоците и тайландеца ми каза, че правел по 2 смени на водата седмично по 20% и ги е хранел със.......жива артемия и храна на люспи, но няма да издавам фирмата тъй като е доста известна, но не рекламира на сайта.

Поздравления първо за поетия риск, дано имаш успех и занапред. *privet* Иначе като оставям храненето на роднини, разпределям порциите предварително, че някои попрекаляват със старанието. :-D

Luton

Поръчвам си вече няколко пъти, селектирани гупи от шотландска ферма
и последния път пътуваха три дена, като имаше и десет черита.
Хората ми казаха че няма проблем да изпращат във всяка една точка на света стига да има желаещи.
Евентуалните щети си ги поемат, стига да им изпратиш снимка с мъртви и неотворени пакетчета риби.
Изпращат винаги няколко броя в повече за да покрие евентуална щета!

Desmoria

Рибоците геройски оцеляха след храненето на баба ми и ми прави впечатление, че колкото по-рядко сменям вода, толкова по-добре се чувстват. Бременността на женската вече е доста напреднала и дори се виждат малки червени очички в корема и. Очаквам бебоците началото-средата на следващата седмица. Ето малко снимки от вчера:

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Лора

Супер, дано успешно захраниш малките и дано оцелеят.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

devil111

какаво стана роди ли прозрачната  :-P ?
Всеки луд с номера си.....

Desmoria

Все още не. С днешния ден стават 21 дни от последното и раждане. В близките 2-3 дни очаквам щастливото събитие. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

devil111

а предното раждане шри теб ли се случи ?
: 10.08.2010г 12:12ч
ако мога да те помоля след раждането или когато ти е удобно да качиш снимки че ми е много интересно развитието по темата .
ПОЗДРАВИ !!!
Всеки луд с номера си.....

Harry1976

Без да претендирам, че съм познавач, ще се включа в гадаенето за термина на поколението!  :popcorn:

Различните видове гупи, даже различните женски си раждат по свой часовник. Най-къса бременност съм имал 24 дена, а най-дълга - 31. Тази селекция е непозната у нас. Като имаме предвид, че и понякога селектираните рибки носят малко повече, бих се спрял на среден вариант - бременност от около 26-28 дена. Разбира се, не бива да забравяме и температурата на водата. Цвети, при 24-26 ги гледаш вероятно. По това време на годината аз изключвам нагревателите, а водата е точно 25-26 градуса при мен. Стискам палци скоро да се похвалиш! Очаквам подробен доклад относно продължителността на раждането, броя на малките, състоянието им, както и на майката, разбира се!  *YAHOO*  *THUMBS UP*  *DRINK*
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Desmoria

Така, значи температурата е именно 25-6 градуса. А предишното раждане е било на 20ти Юли, сами си правете изводите. До снощи не беше родила, като се прибера днес от работа ще видя какво е положението. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Harry1976

Добрееее!  *DRINK* Тогаз пускам залог за раждане между 14-ти и 17-ти август! При мен гупичките раждаха сутрин рано, да видим тази рецесивна селекция какви ще ги свърши в нашите условия. :) Надявам се същото така да те зарадва с поне 30 здрави и жизнени малчугана! Ако позная, ще черпиш! :)
А, и малко спам....  *spam Какво правят жълтурите? Ако искаш, пиши ни личен за това.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Desmoria

До днес няма промяна освен, че рибока ми се вижда по-слаб, но дребосъци никъде няма, а няма как дори да е родила да не се е скрило поне едно рибоче. В тоя аквариум е голяма джунгла от явански. Жълтите са добре, поне женските. Мъжкия обаче го видях сутринта да лежи на едно растение, което малко ме притесни. Знам, че е доста дъртичък ама не е сега момента да гушва букета. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Harry1976

Хм, странно ми се струва... А като е такава джунгла може да са се скрили и повече, дори и от тебе! :) Дано всичко е наред с мъниците. Може утре да има малки плуващи изненадки в аквариума!  :-D
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

MeTogu

А може да са толкова прозрачни малките че дори да не ги виждаш.Като знам малките на обикновенните гупи какви са прозрачни,мога да си представя какви са тези.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Desmoria

Рибока от сутринта е видимо по-слаб, но отново от мъници ни вест ни кост. Или е родила няколко рибочета и е закусила с тях, или нещо много странно се случва тук. Обходих целия аквариум, няма малки. Явно ще се чака следващо раждане, но ще трябва да предприема по-сериозни защитни мерки. Иначе умишлено избягвах родилки и тем подобни, за да не стресирам женската.

П.П. За съжаление мъжкия жълтур снощи беше гушнал букета и скаридките пируваха с него, тъжна картинка, но такъв е живота.  *UNKNOWN*
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

MeTogu

Ако се бяхме включили повечко хора в поръчката и да вземем повече рибки щеше да има живи родители от двата пола.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Harry1976

Цитат на: TOXIC в 17.08.2010 15:03
Рибока от сутринта е видимо по-слаб, но отново от мъници ни вест ни кост. Или е родила няколко рибочета и е закусила с тях, или нещо много странно се случва тук. Обходих целия аквариум, няма малки. Явно ще се чака следващо раждане, но ще трябва да предприема по-сериозни защитни мерки. Иначе умишлено избягвах родилки и тем подобни, за да не стресирам женската.

П.П. За съжаление мъжкия жълтур снощи беше гушнал букета и скаридките пируваха с него, тъжна картинка, но такъв е живота.  *UNKNOWN*


Мда, явно прозрачната дама ще трябва да се сложи в интензивно-спешно-родилното отделение за следващия път.  :-D
Жалко за жълтуркото... Сега двете женски лимончета ще останат без кавалер...  :'( Дано им намериш подходящ. Не е успял да остави наследство, или? Не станаха ли лимонките достатъчно големи, ще постнеш ли някоя снимчица? :)
: 17 август 2010, 19:10:38
Цитат на: MeTogu в 17.08.2010 16:04
Ако се бяхме включили повечко хора в поръчката и да вземем повече рибки щеше да има живи родители от двата пола.


Споко, Мето, с прозрачните всичко е наред. Жълтият е от друга селекция, не е прозрачния господинчо. Цвети, надявам се той е в отлично здраве и си изпълнява съпружеските задължения?  :-D
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

MeTogu

Ох олекна ми.Мислех че е прозрачния татко и като няма кой да запложда женската и край с поколенията.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Desmoria

Прозрачния мъжкар е в 60л с двете жълтурани, а женската е в 20л родилно. Жълтуранките растат много бавно тъй като си е ясно, че имат някакви деформации. Хари, много странно, че твоята женска като порасна стана малко кривичка, явно тия единични бройки жълтурчета са си вид израждане на дадена линия. Иначе всички са добре и си хапват лакомо. Събота ще си взема и дермогенисите, че с 3 риби в 60л. аквариум си е чисто разхищение на пространство. :)

П.П. Да не обещавам, но тази вечер ще се опитам да снимам всички рибоци, за да си кажете и вие мнението.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Harry1976

Цитат на: TOXIC в 18.08.2010 09:09
Прозрачния мъжкар е в 60л с двете жълтурани, а женската е в 20л родилно. Жълтуранките растат много бавно тъй като си е ясно, че имат някакви деформации. Хари, много странно, че твоята женска като порасна стана малко кривичка, явно тия единични бройки жълтурчета са си вид израждане на дадена линия. Иначе всички са добре и си хапват лакомо. Събота ще си взема и дермогенисите, че с 3 риби в 60л. аквариум си е чисто разхищение на пространство. :)
П.П. Да не обещавам, но тази вечер ще се опитам да снимам всички рибоци, за да си кажете и вие мнението.


Хм, странно, за изкривяването... Колко сантиметра горе-долу порастнаха? С нетърпение очаквам снимките! Апропо, прозрачният мъжки ще е отличен крос с жълтурките, дано не са безплодни!  *THUMBS UP*
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

wwladoo

Изкривявания се получават,при дълго време близкородствено кръстосване и  липса на свежа кръв след 3-4 поколение(от същата линия без родствена връзка) при селективните гупи!!! ;-) :-)А кросче между жълтурите и прозрачния мъжки--може да се пробва--но той е двойно рецесивен и........поколението няма да има връзка изобщо с него!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Harry1976

Цитат на: wwladoo в 18.08.2010 19:07
Изкривявания се получават,при дълго време близкородствено кръстосване и  липса на свежа кръв след 3-4 поколение(от същата линия без родствена връзка) при селективните гупи!!! ;-) :-)А кросче между жълтурите и прозрачния мъжки--може да се пробва--но той е двойно рецесивен и........поколението няма да има връзка изобщо с него!!! ;-) :-)


Интересно ми е тогава какви ще бъдат малките :)
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Деян

Като майките си, ако не се получи разпад.   ;-)

Harry1976

Всъщност това е интересното, защото майката и бащата на жълтата са нечисти тукседо. :)
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

wwladoo

Цитат на: Harry1976 в 19.08.2010 10:10
Всъщност това е интересното, защото майката и бащата на жълтата са нечисти тукседо. :)
Значи в случая--нищо интересно,според мен-при положение,че тяхният ген е по силен,някакъв разпад!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

chepik

Не е двойно а тройно рецесивен мъжкара.
Няма да бъдат като майката поради липсата на Y хромозома при женската.

Harry1976

Тогава очаквам с нетъpпение "pазпада", или каквото се получи от поколението между пpозpачния и жълтураните.  *DRINK* В този ред на мисли. Цветито, твоята жълтурана откъде я имаш, с какво родословие е, или е като моята - случайно получена?  *JOKINGLY*
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

wwladoo

Цитат на: chepik в 20.08.2010 11:11
Не е двойно а тройно рецесивен мъжкара.
Няма да бъдат като майката поради липсата на Y хромозома при женската.
Колегата е прав,за тройно рецесивният мъжки грешката е моя,написъл съм двоен----написал съм и,че поколението ще е някакъв разпад и няма да е като женската,правилно е че няма,Y-свързваща хромозома !!! ;-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Desmoria

Онзи ден опитах да направя няколко снимки и за пръв път не съм доволна от фотографските си способности. Рибките са безумно пъргави и просто е почти невъзможно, да се направят качествени снимки. Хайвера в прозрачната женска изглежда по-голям, но ми е много трудно да видя дали има рибочета. Явно това да е прозрачен рибока не е достатъчно, за да видиш какво се случва. :( Може би щеше да е по-лесно ако имаше и други от БГ с такива рибоци...

Иначе моята жълтурана също е единичен случай, като твоята Хари.  Друго което ми прави впечатление е, че прозрачния мъжкар гони само прозрачната женска. Двете жълтурани въобще не ги отразява.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Harry1976

Тц, тц, тц.... Това се казва... расова дискриминация....  *ROFL*
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

dok70

Цитат на: TOXIC в 23.08.2010 10:10
Двете жълтурани въобще не ги отразява.

Отдели "жена му", тя си е оплодена!
Да видиш как ще ги отрази.
*THUMBS UP*
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Desmoria

Ми тя беше отделена, но той не беше особенно ентусиазиран. А сега като ги събрах пак заедно, няма спирка.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Harry1976

Поздрави на всички, особено на Цвети,

какво става, дано всичко е наред с прозрачните, даже очаквам да имаш малки. Не си писала отдавна, чакам с нетърпение да постнеш нещо, че и снимки на жълтуранките чакам....  :-[
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

dok70

Цвети, изчака ни се чакалото бе...
Надявам се да не се е сбъднала мрачната ми прогноза!
*THUMBS UP*
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Desmoria

Здравейте, двойката си е жива и здрава, но поколение не дава. :( Винаги когато женската изглежда бременна я отделям в родилно да ражда, но така и нищо не се случва след 2-3 дни коремчето(което така или иначе не се подува особенно) и спада, и всичко отначало. Незнам на какво се дължи това. Ако някой има идеи да сподели, а иначе вече имам второ поколение от дермогенисите. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Harry1976

Хм, странно... Едва ли "помята"  =-O Апропо, какво правят жълтите? :) Писах ти във скайпа, че май имам още 2 броя отскоро. Не съм много сигурен дали не са молинезийки, та ще изчакам! :)
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Desmoria

Отдавна не съм писала в темата, защото няма и с какво да се похваля. Двойката си-тру са си още живи и здрави, но поколение не дават. Стигам до мрачната прогноза, че преди да пристигне при мен женската е била оплодена от друг мъжки, а този който имам аз не върши работа. Женската не е забременявала нито раждала от 2 месеца. Ето защо реших да си направя експеримент с друга женска и друг мъжкар, и да видя при кого е проблема. Все пак мисля, че мъжкаря се излага, защото женската беше родила по време на транспорта. Очаквам предложения какви партньори да им избера (като оцветяване), че да успея поне по 1-2 прозрачни рибочета да изкарам.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

dok70

Цитат на: TOXIC в 25.06.2010 11:11
Човека създал тази линия е Philip Shaddock, а ето и част от негово изказване за тези рибоци:
"... До момента съм виждал само хайвер, което предполага че мъжките гупи от тази линия са безплодни."

По-скоро ще ти е нужен самец, поне според мен.
Потърси си мъжки албинос , но от къде нямам идея!
Жълти, женски девственици с полупрозрачни кореми ми се намират, ама транспорта... *dontknow*
Аз пък търся чифт дермогенис.
;-)

Луд умора няма...

300 оки миш-маш

MeTogu

Мен малко ме навежда мисълта,че може да са стерилни вече рибките.Дай беже да не е така.
Идва ми идея за женска неоплождана гупа ендлер.Пусни я на самеца да видим какво ще напрваи.Аз имам такива и бих услужил с удоволствие.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

chepik

Здравей Цвети нека си дам личното мнение и аз понеже рядко вече се засичаме в скайпа :)
90% съм сигурен, че женската се е скапала от раждането по време на пътя мойто едното албино роди два или три дни след като пристигна и това и беше последния път докато с другата женска нямаше никакави проблеми.

Така относно това кви рибки трябва да позлваш ми според мен женска с възможно най малко цветове и безцветен гръбен плавник.
Ситруто е от три гена който потискат оцветяването.Asian Blue - който доклокото си спомням е Y - свързан(по спомен може и да бъркам) и за това ще ти трябва мъжкаря.Другия е Albino - албиното си е албино можеш да го получиш от женската и от мъжкия същото се однася и за GlasBelly и той е рецесив.Кофтито е, че ше трябва да извартиш няколко поколения и няколко кръстоски преди да получиш нещо кат хората, а при теб са си три линии за което ще ти трябват 20 тина аквариума :).Но си заслужава да опиташ поне ще се здобиеш с няколко линии рибки :)
Ето ти и подробно описано от самия Шадок инфо за линията :
http://www.guppywiki.de/index.php?title=See_thru

tetra

TOXIC Групите съм отглеждал като ново започващ акварист.Правел съм някой селекции,но разбира се ,че съм бил далеко от някакви по сериозни резултати.По случайни обективни и субективни причини съм преминал до екперименти с други риби за да осъществя някой мой мечти.Така че съм престанал с отглеждане на Гупи.Накратко речено по тези въпроси съм както повечето акваристи с почти минимални капацитет по въпроса.Въпреки това вашия материал много ми хареса Това което искам да кажа е най вече голямото ми уважение към хора като вас внасящи малко светлина в дълбините на акваристиката у нас,чрез преводи на материали от новостите на съвременната акваристика както и споделяйки експериментите си по темата.Осъзнавайки важността на въпроса чак сега след дълго годишната ми акварисрична дейност погледа ми на Гупите коренно се изменя.Приемам ги като вид високо в йерархията на рибичките отглеждани в аквариумите.
*doskoro*

chepik

Цвети сега като се замислих малко аз рядко се замислям :) Всъшност според мен без значение е каква рибка ще ползваш освен, че трябва да ползваш мъжката (ще проверя днес Y-linked ли беше азиатското синьо) и трите линии потискат основните цветове такаче каквато и да е женската рибка търсения краен резултат е прозрачна без оцветяване рибка.
Така ако вярваме на руснаците тарсим следната рибка :

mgex - transperent + glasBelly ген само че ня и шадок не е направил :)

Неговата е :

mGex - наличе на синьо  

Така че най лесния вариант е да търсиш женска Asian Blue.Така на F3  ще имаш Сиитру.


но става и с всички при който липсва черно тоес жълти червени и т.н. , на Ф2 би трябвало отново да получиш сиитру и ф3 да ти е чисъта  линията  но това е при условие, че  мойте спомени за линкажа на Азиатското синьо са верни.
: 18.12.2010г 12:12ч
Ммм да спомените са ми верни Y- линкед е  ето малко инфо и сники ако решиш да търсиш нов мъжки на женската трябва да е подобен на тези:http://www.guppywiki.be/index.php/Japan_Blue

sss


Desmoria

Значи по мои скромни познания и това което имам нагледно мисля, че ми трябва точно такава женска, като тази жълтата от снимката на Сахара:Жалко, че няма как да се сдобия с подобна :(
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Асен Евгениев

Ако все пак намериш, може да ми кликнеш при поява на поколение, че и аз съм мераклия на тия жълтурки.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

MeTogu

Мисля че един познат има такива жълти.Ще взема 3-5 рибки да видим дали ще си избереш някоя женска.Или трябва да е девственна?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Harry1976

Мисля, че най-добрият вариант е да е девствена, ако е възможно.

Цвети, а какво става с гамбузиите? :)

С женски ендлер не зная дали ще се получи, явно мъжките от този крос ще са нормални ендлери. А женските - един господ знае... :)
: 21 декември 2010, 08:01:37
*offtopic Едно въпросче извън темата... По колко дни средно носят дермогенисите и имаш ли някоя снимка?  *bg* *privet*
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Desmoria

Цитат на: MeTogu в 20.12.2010 19:07
Мисля че един познат има такива жълти.Ще взема 3-5 рибки да видим дали ще си избереш някоя женска.Или трябва да е девственна?


Желателно е, но не е задължително.
: 21.12.2010г 21:09ч
Цитат на: Harry1976 в 21.12.2010 08:08
Мисля, че най-добрият вариант е да е девствена, ако е възможно.

Цвети, а какво става с гамбузиите? :)

С женски ендлер не зная дали ще се получи, явно мъжките от този крос ще са нормални ендлери. А женските - един господ знае... :)
: 21 декември 2010, 08:01:37
*offtopic Едно въпросче извън темата... По колко дни средно носят дермогенисите и имаш ли някоя снимка?  *bg* *privet*


Ами грубо казано на около 40 дни, но много от малките се раждат мъртви, което се дължи на липса на витамини май. Снимки нямам. (Това за дермогенисите)

За гамбузията в момента се уговарям с човека, че за малко се разминахме.  :-|
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

raiko

Ако мислиш, че женска гупа жълто тукседо ще ти свъри работа, мога да се поинтересувам къде в София можеш да я намериш.Мисля, че в "Надежда" и в "Люлин" два магазина имат в момента от тях. Ето как изглеждат:

nikolay0876

 *offtopic Мен по ми е интересно тези сомчета какви са. И евентуално как мога да се сдобия с тях?

kosturska

Аз си купих такива yellow tuxedo от магазина в 5та част на Надежда (близо до Билла). Имам съмнения, че може да са излишните риби от селекция. Ако някой прояви интерес, нека ми прати лс. Ще дам карта или, ако мога, ще бъда "екскурзовод" :-)
Рибите са по 1.50, което ми се струва доста ниска цена за това, което представляват. Лично аз съм много доволна
Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща... Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам!
Мечо Пух

wwladoo

Колеги това не е чисто жълто токседо а бледа имитация,поне на снимките които е дал Райко!!!Съжалявам но е така,не е чиста линията иска още много работа по нея!!!! ;-) :-)Иначе анциструсите са перфектни и заслужават много по голямо внимание!!!!Колежке,точно това са рибите брак при изчистване на линия,каквито и са от снимките на Райко--много си права и затова цената е такава--1.50лв-иска работа 4-5 месеца и може да се получи нещо,а може и да не се получи!!!!Ето ви чиста линия Жълто токседо,женските са идентични----Сами си направете разликата!!! ;-) :-)Внася се брак(иска работа и много ентусиазъм),на никакви цени това е истината за такава държава като нашата!!!Снимката е оригинална от един от най -уважаваните сайтове за класификация на гупи в света!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

nikolay0876

Мойта питанка беше за анциструсите.

raiko

23.12.2010 00:12 #142 Last Edit: 31.12.2010 09:09 by raiko
 *offtopic

Цитат на: nikolay0876 в 21.12.2010 23:11
*offtopic Мен по ми е интересно тези сомчета какви са. И евентуално как мога да се сдобия с тях?
В тази тема съм дал информация за тези анциструси:
http://aquariumbg.com/forum/somovi/hibrid-ot-ancistrusi/

Цитат на: wwladoo в 22.12.2010 00:12
Колеги това не е чисто жълто токседо а бледа имитация,поне на снимките които е дал Райко!!!Съжалявам но е така,не е чиста линията иска още много работа по нея!!!! ;-) :-)Иначе анциструсите са перфектни и заслужават много по голямо внимание!!!!.....
Владо, странно е,че човек като теб,който има претенциите да разбира от гупи прави такова изказване! Ако някога си отглеждал жълто тукседо, би трябвало да знаеш, че това е нормалното оцветяване на младите гупи от тази селекция(говоря за рибките от моята снимка). С времето черният и жълтият цвят стават по-интензивни и рибките придобиват характерния си вид.Тези гупи не са внос а са мое производство. Ето едно клипче с няколко от тези гупи в по-напреднал етап от развитието им:Собствениците на този магазин в Надежда най-вероятно са мои клиенти и ако рибките  в магазина им не са били с много добро качество, това се дължи на факта, че явно в аквариума им са останали последните рибки а хубавите са били изкупени преди това. Те неведнъж са купували от мен рибки и е нормално с времето да са се натрупали гупи с по-ниско качество и да са ги пуснали в продажба на по-ниска цена. ;-)ПП. TOXIC, препоръчах ти тези магазини , защото скоро няма да идвам в София, иначе лично ще ти донеса една женска гупа стига да проявиш интерес.  *THUMBS UP*:-)

wwladoo

Райко знам,че можеш да се обидиш но изказването ми не е странно, а това дали имам претенции че разбирам от гупи не съм го афиширал,че разбирам от гупи--просто имам голям опит с гупи--и няма да споря само ще констатирам,че в първоначалният си вид без допълнителна намеса,имам вредвид ибридинг и изчистване(това си е търговска тайна и нямам право да искам, а и не искам инфо) на първоначалните гупи от снимката с анцитрусите твърдя,че това не са едни и същи гупи от първата и втората снимка(мъжките,защото на втората снимка не виждам женски гупи и не мога да кажа за тях)!!!Колкото до постепенното оцветяване и насищане на черният и жълтият цвят при чиста линия жълто токседо при израстване на млади екземпляри--твърдиш го ама не си сигурен сам---да има насищане постепенно има ама САМО на единият цвят-ха познай на кой от двата цвята!!Аз също няма да разкрия по какво съм познал че не са едни и същи гупите--който има опит и разбира ще види сам  т.е.--това не са мъжкарите от първата снимка на втората,не изключвам възможността техни роднини и т. н.-но в никакъв случай едни и същи!!!Спирам до тук спора и да пиша в тази тема.Иначе щом твърдиш,че са отгледани от теб-- *privet*--говоря за вторите,браво отлични гупи!!!А и прочети внимателно поста ми никъде не съм написал,че твоите гупи от първата снимка са от внос!!!Констатирам,просто че в много от случаите се внасят некачествени гупи-които на пръв поглед имитират чистите-това е,но после идват проблемите при работа с тях,просто са отсети да наподобяват малко преди да се внесат, е какво да се направи такава е цената-няма качество без съответната цена  !! ;-) :-)Е това е от мен,поздрави на всички ентусиасти като мен и любители на тази прекрасна рибка.
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

sss

На снимката с амциструсите изглежда,че фоновия цвят не е сив. Ако е така - всеки ще си направи извода, че на снимката и на клипа са различни рибки.  На клипа има наистина отлично жълто тукседо, за което поздравявам Райко! *BRAVO*

raiko

Цитат на: sss в 23.12.2010 09:09
На снимката с амциструсите изглежда,че фоновия цвят не е сив. Ако е така - всеки ще си направи извода, че на снимката и на клипа са различни рибки....
Там е работата, че снимката не е ясна и не може от нея да се прецени какъв е фоновия цвят на рибите. Точно затова не разбрах как Владо стигна до заключението, че тези гупи са брак и са бледа имитация на жълто тукседо!  ...Както и да е, нямам намерение споря.

wwladoo

Аз казах в по горният си пост,че няма да споря и спирам--защото нямам претенции,че разбирам от гупи,моето мнение си остава за мен,което го знам от опит също!!!Нито съм знаел че тези гупи са били отгледани от теб-нито нищо,просто си изразих мнението което не е меродавно за всички нали!Живи и здрави---само ще кажа,че преди известен период от време,беше залято с подобни гупи от внос(като от първата снимка)- и в СФ и в страната,и момичето което писа по горе в темата, че си е взело такива,Райко може да не са от твоите--както изразяваш съмнение ,а от същият този внос!!!И не фоновият цвят е причината за категоричното ми мнение!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

raiko

Цитат на: wwladoo в 23.12.2010 03:03
.....Спирам до тук спора и да пиша в тази тема....


Цитат на: wwladoo в 23.12.2010 22:10
Аз казах в по горният си пост,че няма да споря и спирам--защото нямам претенции,че разбирам от гупи,моето мнение си остава за мен,което го знам от опит също!!!Нито съм знаел че тези гупи са били отгледани от теб-нито нищо,просто си изразих мнението което не е меродавно за всички нали!Живи и здрави---само ще кажа,че преди известен период от време,беше залято с подобни гупи от внос(като от първата снимка)- и в СФ и в страната,и момичето което писа по горе в темата, че си е взело такива,Райко може да не са от твоите--както изразяваш съмнение ,а от същият този внос!!!И не фоновият цвят е причината за категоричното ми мнение!!! :-)
*dontknow*..... :duvar:

chepik

Нека да се изкажа и аз :)
Първо снимката не е много ясна, второ като гледам рибките ми се виждат млади и още е рано да се каже колко е качествена линията и трето
всяка линия има свойте характерни белези не само по окраска и фонов цвят но и по генотип дали е хетерозигтна хомозиготна X,Y свързана и т.н., та по въпроса каква е тази линия само производителя на рибките може да каже, а това дали им е по-светло жълта, по-тъмна,по-голяма, по-малко опашката и т.н. няма никакво значение все си е жълто тукседо друг е въпроса колко е качествена линията.

ancitrusa

Извинете ме че спамя темата, но ме интересувa гупи, жълто тукседо, само в София ли може да се намери? Защото в Варна не съм виждал  :( :(

Caxapa

Цитат на: ancitrusa в 25.12.2010 12:12
Извинете ме че спамя темата, но ме интересувa гупи, жълто тукседо, само в София ли може да се намери? Защото в Варна не съм виждал  :( :(

Такива може да намериш в магазина на Дискус  ул.Уван Аксаков  срещу бингото  от другата страна на булеварда. или опитай при байчото срещу кръглата банка на бул. Владислав.

Lucky Fish

Здравейте
имам 51 малки рибки гупи и искам да станат големи,здрави и плодовити риби
тъй като преди имах малки но бяха малко и останаха 2 не съм успяла да се занимавам кой знае колко.
Та въпросът ми е следният - 13 литров аквариум ще свърши ли работа от самото раждане до 4 месеца, поне докато вече си личи какви са. После ще отделям, мъжки женски.
но не ми стана ясно едно - да избирам само белезите, които ме интересуват? Няма ли почти всички да са еднакви тъй като са братя и сестри? :popcorn:
Ако искам да видя пеперуди,  ще трябва да потърпя две-три гъсеници

Caxapa

Малък ще бъде този аквариум за толкова рибки. Трябва им и пространство освен здрава храна.

Асен Евгениев

Цитат на: Lucky Fish в 12.02.2014 22:10
от самото раждане до 4 месеца. После ще отделям, мъжки женски.

Вече ще е късно.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Lucky Fish

тогава от 2 месеца ли да отделям  *dontknow*
Ако искам да видя пеперуди,  ще трябва да потърпя две-три гъсеници

Caxapa

 :duvar: Нали разбираш? Нали развъждаш? Та отговора е  Веднага щом се различават половите различия се разделят за да не станат нежелани сватби м/у рибите. При някои риби, това проличава доста рано  а при други, които са развъждани и отглеждани в малки аквариуми си проличават белезите доста по-късно.

skorpi_zoo

Цитат на: Lucky Fish в 13.02.2014 21:09
тогава от 2 месеца ли да отделям  *dontknow*

По-опитните ги отделят на втората седмица,ама си е бая гледане. =-O
Само да уточня ,че има разлика как са гледани малките. При мен на 4 месеца са все едно на 1,5 месеца гледани от хора дето ги хранят и гледат с жива храна и в големи аквариуми.
Ако го хвана тоя Мърфи...

petko

За да растът малките по бързо-аквариум около 100л. и жива храна.
Цитат на: skorpi_zoo в 13.02.2014 22:10
По-опитните ги отделят на втората седмица,ама си е бая гледане. =-O
Само да уточня ,че има разлика как са гледани малките. При мен на 4 месеца са все едно на 1,5 месеца гледани от хора дето ги хранят и гледат с жива храна и в големи аквариуми.

*THUMBS UP*

Lucky Fish

аз не съм кой знае колко опитна, преди 7 месеца почнах и до сега съм ги отделяла на 2,5 тия месец, но реших да питам тука да видя дали съм правила правилното =-O
Ако искам да видя пеперуди,  ще трябва да потърпя две-три гъсеници