• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 02:09

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Как да разпозная златните ?

Започната от BgMafia, 09.05.2007 14:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BgMafia

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquariumbg.com%2Fimages%2Ffish%2FCarassius_lionhead_s.jpg&hash=19c8c5b1d40e1a3441e508d950224edecbea79fb е такава ми е и немога да позная дали е женска или мъжка а искам да си взема още е като отида в магазина да позная  >:o Някой да може да ми каже как да ги разпознавам

mimka

И аз търся отговор на същия въпрос от дълго време,ама ме е срам да питам,че да не ми се смеят тук. :-)

torsade

Ами като не четеш, ще ти се смеят, естествено.
Виж тук: http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=2259.0
А снимки има в тая статия, нещо не мога да я намеря в този форум и я давам от другаде  :-) http://www.aquamakerbg.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=826
Охлювът не ни е враг!

Живко

Спокойно, ножа е дървен.

Цитат на: ВЕЛИНСКИ - 04.03.2005 22:35
Щом са ти казали така, най-вероятно е да грешат - искали са да ти вземат парите ;) Още повече ако са ти малки рибките още. Мъжките се познават единствено по едни специфични бели мехурчета (приличат много на ихтио, но не са), които им излизат на хрилните капачета, когато рибата стане на година и половина - две. Дотогава е много трудно да се различи женска от мъжка, защото при златните женската не е задължително по-малка или по-различно оформена. При възрастните риби женската определено вече има по-закръглено тяло от мъжката като ги гледаш фронтално. Но дотогава е трудно да се каже коя каква е.

40 литра за 2 риби принципно е добре - на долния препоръчителен минимум е. Иначе големите мозъци препоръчват като минимум 30 литра на възрастна риба за да им дадеш някакъв шанс за размножаване :) 100 литра е още по-добре - ще можеш да събереш 3 парчета да си правят компания.

Мимката е оправдана. Нова е и не предполага, че сме обсъждали дори неща, за които още не е чувала, но българският мафоит...
Срамота *CRAZY*
Никой не се е родил научен.

mimka

Извинявам се,но това за златните рибки изобщо не съм го видяла(сигурно защото е от много отдавна),иначе винаги чета преди да питам.

Aquarius

09.05.2007 17:34 #5 Last Edit: 09.05.2007 17:39 by Aquarius
Цитат на: torsade - 09.05.2007 16:35
А снимки има в тая статия, нещо не мога да я намеря в този форум и я давам от другаде  :-) http://www.aquamakerbg.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=826

*offtopic Не можеш да я намериш, защото тази статия умишлено не е поставена тук.  *STOP*
Плюс това авторът на темата е виждал въпросната статия.

Сега по темата, основният въпрос е на колко месеца е рибката, защото ако няма 14-18 месеца е невъзможно да се определи. След навършване на тази възраст има един малко нехуманен начин, но в развъдниците така правят. Вземаш златната в ръка, обръщаш я с корема нагоре и я галиш леко с пръст в посока от главата към опашката. Ако пусне хайвер е женска, ако пусне семенна течност е мъжка.

Но възрастта е много важна!

ПП: В магазините обикновенно са на около 3-4 месеца максимум.

BgMafia

Aquarius да това е добър съвет и на мен ми го каза един приятел това но аз питам пак защото като отида в магазина да си купя да ги разпозная но на слука ще карам  :-|

Aquarius

Цитат на: BgMafia - 09.05.2007 19:54
Aquarius да това е добър съвет и на мен ми го каза един приятел това но аз питам пак защото като отида в магазина да си купя да ги разпозная но на слука ще карам  :-|

*offtopic Пич аз ти го казах в skype, статията в другият сайт също е моя само никовете са различни, както и да е.

Сега ако искаш да си купиш златна от магазина, на която видимо да можеш да и определиш пола то трябва да се подготвиш да купиш голяма златна, което предполага минимум 15лв за бройка. След това има два начина:

1. Ако рибките са от следните породи (воална или комета) можеш да познаеш мъжката от женската като се вгледаш по-внимателно в хрилете на рибките, ако има бели точки е мъжка, ако не женска.

2. Ако обаче рибките са от някоя по-екзотична порода като лъвска глава, оранда или по-общо казано ако има масни натрупвания на главата тези точки не се забелязват и единственият начин да разбереш коя е женска и коя е мъжка е да поостанеш 5-10 минути в магазина и да наблюдаваш внимателно рибките. Тези които преследват обикновенно са мъжки, а тези, които биват преследвани женски. Този начин не е 100% ефективен, защото аз лично дори в момента имам две мъжки комети които явно са се изродили и се преследват една друга, точно както когато се ухажват, но уви.

Това е, аз поне не знам за друг начин да се познае полът на златните!

Gad_Man

Аз имам една златна риба която е на две години и нещо и искам да задам няколко въпроса относно този метод с галянето по корема на рибката с пръст.
Ето ги и въпросите ми..
Рибката не трябва ли да е разгонена или както там се нарича?
Под или над водата трябва да го правя?
Има ли някаква опасност за рибката, примерно да остане ялова?
Не се ли стресира твърде много по този начин?

Aquarius

09.05.2007 21:48 #9 Last Edit: 09.05.2007 21:50 by Aquarius
Цитат на: Gad_Man - 09.05.2007 20:57
Аз имам една златна риба която е на две години и нещо и искам да задам няколко въпроса относно този метод с галянето по корема на рибката с пръст.
Ето ги и въпросите ми..
Рибката не трябва ли да е разгонена или както там се нарича?
Под или над водата трябва да го правя?
Има ли някаква опасност за рибката, примерно да остане ялова?
Не се ли стресира твърде много по този начин?

1. Специално златните са готови за размножаване от март до към октомври, така че в този период може.

2. Извън аквариума на сухо.

3. Ами не мога да отговоря на този въпрос, но рибките които си купувате в магазина, ако не са лично произовдство на собственика, т.е. ако са внос най-често от Азия, то там ги размножават по този начин. Вземат няколко женски и им "изтискват" хайвера в един леген с малко вода. После вземат няколко мъжки и правят същата операция. На края разбъркват въпросната смес, за да се оплоди хайвера и го слагат в съдове с подходящи показатели на водата. Така, че според мен отговорът е не, не им пречи на репродуктивните способности.

4. Е вероятно, на рибката, не и е от любимите занимания да я натискат по корема, но то се прави веднъж, за да разбереш какъв е пола!

Живко

Aquarius я кажи ти пробвал ли си да определиш пола по този начин?
За размножаването с изцеждане също ми е интересно дали си пробвал.

За останалите да кажа.
При изцеждане от неспециалист доста от рибите могат да умират, защото галенето по корема, не е точно галене по корема. Най-малкото е наложително да се запознаете с физиологията на рибите. Най-добре е да ви покажат самата процедура.
Никой не се е родил научен.

Aquarius

Цитат на: Живко - 09.05.2007 22:02
Aquarius я кажи ти пробвал ли си да определиш пола по този начин?
За размножаването с изцеждане също ми е интересно дали си пробвал.

За останалите да кажа.
При изцеждане от неспециалист доста от рибите могат да умират, защото галенето по корема, не е точно галене по корема. Най-малкото е наложително да се запознаете с физиологията на рибите. Най-добре е да ви покажат самата процедура.

От както един рибар ми разказа за този метод преди 4 години редовно го ползвам за определяне на пола, защото гледам предимно златни и да чукна на дърво до сега нямам проблеми. Всичко започна преди 4 години когато една оранда умря, беше сама в един съд и без видима причина умря. И като я вадих да я хвърлям, без да искам, натиснах корема й и ми оля ръката с хайвер. След което от дума на дума стана на въпрос с един дългогодишен акварист и той ми обясни, след което ми показа как с други две мои златни и от тогава го ползвам успешно, затова си позволих да го споделя. А за размножаването не, защото нямам възможностите в промишлени количества да отглеждам златни и затова съм размножавал само по традиционният начин с мрежа в рамка сложена на няколко сантиметра над дъното.

Другото размножаване съм го гледал неколкократно в клипове в различни сайтове в интернет, предимно ферми за размножаване на златни. Дори там ги гледат не в аквариуми, а в бетонни басейни. Дори като чета тук, а и в други форуми как всеки осърдно обяснява колко е важно "златната рибка да се чувства добре" сякаш някой е говорил с рибките и те са му казали как и кога се чувстват добре, си мисля ако видите начина, по който са размножавани тези рибки, как са отглеждани (тук имаше спор за по 50 литра на рибка, а там скачат една върху друга, защото нямат място), тези, които не ги устройват ги унищожават, защото не представляват интерес и тн. не знам тогава как биха реагирали, тези, за които това е нова информация!

За това, че ако се натиснат по-силно рибките може да им изкочат червата и след това да умрат, съм съгласен, аз затова и не казах, че леко се натиска, а използвах глагола галене, защото не се знае, кой колко "леко" натиска.

Абе не знам защо не си оставите златните намира да си живеят спокойно, пък дали са женски или мъжки какво значение има!?! За мен са мания и затова се опитвам да ги размножавам и т.н., но е голяма играчка и изисква много място от чисто физическа гледна точка, защото добре развита женска хвърля към 1000-1500 зърна хайвер (не че съм ги броил, но един 100 литров съд му се покрива дъното все едно има плътен сняг, а по книгите дори казват 2000-3000, но според мен преувеличават) от тях се излюпват към 1/4 около 200-300 и за какво на края едва остават към 50-100.

Абе бавна работа и голяма играчка, но вие си знаете...

Gad_Man

Ами аз ще потърся още малко инфо в нета и ще опитам да и изцедя малко хайвер/сперма.Няма да натискам много мисля и да я подложа на малка диета, че да не земе да пусне и нещо друго *JOKINGLY*
Ако имате да казвате нещо казвайте докато не е станало късно, че да няма... :'(

rookie_gyn

Цитат на: Aquarius - 09.05.2007 22:40
От както един рибар ми разказа за този метод преди 4 години редовно го ползвам за определяне на пола, защото гледам предимно златни и да чукна на дърво до сега нямам проблеми. Всичко започна преди 4 години когато една оранда умря, беше сама в един съд и без видима причина умря. И като я вадих да я хвърлям, без да искам, натиснах корема й и ми оля ръката с хайвер. След което от дума на дума стана на въпрос с един дългогодишен акварист и той ми обясни, след което ми показа как с други две мои златни и от тогава го ползвам успешно, затова си позволих да го споделя. А за размножаването не, защото нямам възможностите в промишлени количества да отглеждам златни и затова съм размножавал само по традиционният начин с мрежа в рамка сложена на няколко сантиметра над дъното.

Другото размножаване съм го гледал неколкократно в клипове в различни сайтове в интернет, предимно ферми за размножаване на златни. Дори там ги гледат не в аквариуми, а в бетонни басейни. Дори като чета тук, а и в други форуми как всеки осърдно обяснява колко е важно "златната рибка да се чувства добре" сякаш някой е говорил с рибките и те са му казали как и кога се чувстват добре, си мисля ако видите начина, по който са размножавани тези рибки, как са отглеждани (тук имаше спор за по 50 литра на рибка, а там скачат една върху друга, защото нямат място), тези, които не ги устройват ги унищожават, защото не представляват интерес и тн. не знам тогава как биха реагирали, тези, за които това е нова информация!

За това, че ако се натиснат по-силно рибките може да им изкочат червата и след това да умрат, съм съгласен, аз затова и не казах, че леко се натиска, а използвах глагола галене, защото не се знае, кой колко "леко" натиска.

Абе не знам защо не си оставите златните намира да си живеят спокойно, пък дали са женски или мъжки какво значение има!?! За мен са мания и затова се опитвам да ги размножавам и т.н., но е голяма играчка и изисква много място от чисто физическа гледна точка, защото добре развита женска хвърля към 1000-1500 зърна хайвер (не че съм ги броил, но един 100 литров съд му се покрива дъното все едно има плътен сняг, а по книгите дори казват 2000-3000, но според мен преувеличават) от тях се излюпват към 1/4 около 200-300 и за какво на края едва остават към 50-100.

Абе бавна работа и голяма играчка, но вие си знаете...
99 % нищо вярно.

Aquarius

10.05.2007 11:33 #14 Last Edit: 10.05.2007 11:35 by Aquarius
Цитат на: rookie_gyn - 10.05.2007 11:06
99 % нищо вярно.

Щом казваш... Отдавна съм спрял да споря с хората в този форум и нямам намерение и с теб да споря.

Само ще те помоля да обясниш верният начин, за да ми се изясни и на мен и на тези, които съм заблудил, защото това не е критика. Критика е, когато е обосновано с твърдения и доказателства!

Очаквам отговора с обясненията!

MAGARETOOO

златните рибки се разпонават чак след година като станат полово зрели мъжките имат точици по хрилиете и имат мисля че по вдлъбнат аналетн отвор а за разваждане трябват 1 женска на 2-3 мъжки поправете ме ако сам написал нещо грешно  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.tropheus.com.pl%2Fimages%2Fbanners%2Fkm40050.jpg&hash=88616f16b78a73cda36d3b581fa7c8432da577e8

torsade

*offtopic Чувствам се длъжен да подкрепя  Aquarius в създалия се спор  8-)
Охлювът не ни е враг!

Aquarius

Цитат на: torsade - 10.05.2007 16:29
  *offtopic Чувствам се длъжен да подкрепя  Aquarius в създалия се спор  8-)

Благодаря, но тук не би трябвало да има никакъв спор. Аз просто казах, това, което съм правил и което съм виждал. Не ме ядосва факта, че някой оспорва това мое становище, всеки е в правото си да отстоява собственото си мнение, но нека то бъде обосновано, защото изразът "99% нищо вярно" сам по себе си нищо не значи!

Съжелявам, че едно мое изказване за пореден път предизвика недоразумения в този форум, не съм целял това!

Gad_Man

Току що видях, че в новозапуснатият ми 60 литров аквариум където са само двете ми златни риби дъното е посипано със хайвер много здраво прелепен по камъните и пясъка, все пак успях да отделя малко в един буркан, но хайверът май няма да се излюпи защото е млечно бял :-( Коремът на голямата ми златна риба е значително намалял а по-малката постояно я преследва и я бута там доло под опашката, това ме кара да си мисля, че са мъжка и женска, но хаиверът не трябва ли да е прозрачен и ако трябва защо не е?Възможно ли е голямата рибка сама да го е хвърлила и за това да не е оплоден и да е побелял :-|

rookie_gyn

Извенете ме за острия тон, в предишния ми пост. Добре айде да се обоснова:
1. Съгласен съм за това, че се отглеждат в големи бетонни или други подходящи съдове, но не съм съгласен за следното:
- златните рибки могат да се развият и на осмия месец, това зависи изцяло от размера на съда в който са гледани. Пр.: ако рибки излюпени януари, някъде към края на април бъдат пуснати във външни вани, с обем около 1000 л, в който има не повече от 300 рибки, към края на лятото се отбират най - едрите екземпляри, които се оставят в същите съдове, но вече на този обем от 1000 л оставяш неповече от 100 риби. Отглеждаш ги до края на октомври, като тези рибки които са останали ще достигнат 2 пъти по-голям размер. Естествено в този период температурата на водата ще спада, но тъй като това ще става постепенно няма да се отрази негативно на животинките. Когато водата във басейна падне под 17 градуса е време да се приберат в аквариумите. На същата температура, която постепенно се покачва, което пък от воя страна води до повишване метаболизма, приемане на повече храна и стимулира размножаването, като не по-късно от месец след внасянето на рибките в аквариуми те започват да се подгонват и се появяват ясно изразени полови белези и не закъснява първото хвърляне на хайвер, което в повечето случай е неуспешно, поради това че все още не са се сработили рибките. Значи дотук станаха 11 месеца нали. Но веднъж започнали да работят го правят постоянно, през 10 дни женските започват да ръсят/буквално/  хайвер. За което без значение е дали имат мъжки при тях или не. Ако това стане- то значи, че имате перфектно работещи женски, което напоследък е доста трудно.
Количеството отделен хайвер зависи изцяло от размера на рибката от 500 до 5000. А количеството оплоден зависи от активността на мъжките /т.е. от тяхното либидо/. Значи спокойно от едно трио трябва да излизат около 1 500 рибки - големи отгледани.Това е в хипотезата, че не ги изцеждаш на ръка.
Когато рибките се изцеждат на ръка - количеството на оплодения и излюпен хайвер е  по-голямо. 
А да се използват големи 100 л аквариуми за три рибки си е загуба на съдове.
Друго когато една женска отделя хайвер, а друга я гоно не означава, че тя е мъжка. При отделянето на хайвер, във водата се отделят хормони и това стимулира и останалите риби. Но в повечето случаи втората рибка гони първата /ако втората е женска/ за да си хапва.
Има и още тънкости, но ги оставям да си поблъскате главите върху тях.

didak

нов съм в акваристиката - гледам златни от 2,5 години /и съответно рибите - 3 бр. са на 2,5 години/ в 80 л. аквариум. имам смятам нормални условия в аквариума - едър грунд, растения с големи листа, филтриране и аерация ...
на една от рибките и се изду корема преди около месец. ако приемем че е пълна с хайвер /в което съм почти сигурен/, а не е болна, как следва до постъя по-нантатък - не държа да ги развъждам. по-скоро на този етап са притеснявам да не стане фал с рибката - доста време е с подут корем. не съм забелязал някоя от другите две да я гони. според мнението на специалисти поне едната от другите две със сигурност е мъжка.
съвета който съм получил досега е да "изцедя" рибката сам. това ли е най-полезното от гледна точка на здравето й, и това на останалите рибки? какво би станало ако не се намесвам?

zambo

Щом другите не я гонят се съмнявам , че имаш мъжки .
Еден мъжкар би я стимулирал да хвърли хайвера и да ти реши проблемите, но сам да я "изцедиш" ми се струва рисковано ако не си го правил досега .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

rookie_gyn

Женските златни и сами могат да се изцеждат, просто трябва хайвера им да е добре развит. Веднъж започнала женска сама си хвърля хайвер на определен период. Започни да им даваш тубифекс малко повече и ще си проличи.

didak

тубифекс не мога да намеря. какво друга да направя за да я стимулирам? повече храна ли да им давам, температура...

bastuna

Златните за стимулация на мръстене/хвърл.хайвер/ се захранват със ситно натрошени орехи поради високото съдържание на витамин Е и цинк им деиства като афродизиак научих това от познат руснак акварист а и от личен опит както и темп. от 19-20градуса това лято от 30 златни /комети и шибункин/ имам над 100 малки във външен басейн а хайвер хвърляха и оплождаха през 15-20дни.Аз лично използвам инд.кашу -по малко цапа.
ЛИСТОВКА-ПАМЯТКА СНАЙПЕРУ
Снайпер - это специально отобранный, обученный и подготовленный к самостоятельным инициативным действиям воин, меткий стрелок, умеющий искусно действовать в боевой обстановке. Задача снайпера - уничтожение важных и опасных целей

MeTogu

Така момчета навихте ме.През почивните дни ще запретна ръкави и ще изцедя рибите поотделно женската и после мъжката и ще смеся получилото се да се уплоди.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

didak

какво ще стане ако няма мъжка в аквариума? женската ще хвърли ли хайвера?