• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 05:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

СТРАННО ПОВЕДЕНИЕ НА ЗЛАТНА РИБКА

Започната от vembi, 13.04.2009 22:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vembi

Здравейте. Имам златна рибка, която от сутринта забелязхме, че се е подула и стои с обърнат корем на повърхността на водата. Прави опити да плува, но се мъчи и в момента, в който спре отново изплува на повърхността. Не е много голяма и се чудим, дали не в някакъв период на изхвърляне на хайвер или е възможно да е заболяла - някой би ли могъл да ми каже какво е? Ще съм ви много благодарна.

vembi

Обем на аквариума: 90 л

Височина: 41 см.
Грунд
Дебелина на дъното: 1 см.
Размер на камъчетата:...........

Осветление: няма

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...........
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч:...........
Външен филтър л/ч:...........
Система за СО2: ...........

Филтрите работят(непрекъснато) или (изключвам ги за .... часа).

Дата на стартиране на аквариума: 3 седмици

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
...........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:

Вода
Сменям по ....литра (процента) на всеки....дни.
При смяната: Водата е (престояла)/(от чешмата направо). Водата е с температура ....градуса.
Температурата на водата в аквариума е ....градуса.

Храна
Видове храна:...........
Колко често храните рибките си: 1 пък на ден
За колко време рибките изяждат порциите си:...........

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:...........
Колко % от дъното са бързо растящи:.........
Колко плуващи:..........

Риби:
Полово зрели(видове, брой): златни рибки - 4 бр., сом - 1 бр. хелери - 3
Млади риби(видове, брой):златни рибки - 3 бр., сом - 1 бр., акула  1 бр.
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):...........

Проблеми

Имам златна рибка, която от сутринта забелязах, че се е подула и стои с обърнат корем на повърхността на водата. Прави опити да плува, но се мъчи и в момента, в който спре отново изплува на повърхността. Не е много голяма и се чудим, дали не в някакъв период на изхвърляне на хайвер или е възможно да е заболяла - някой би ли могъл да ми каже какво е? Ще съм ви много благодарна.

barabata

Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

vembi

аз имам същия проблем с една от рибките ми

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,17115.0.html

въпросът ми е - трябва ли да я преместя в отделен аквариум докато се оправи
или с всички рибки да действам така - да накисвам люспестата храна 15 минути преди да им я дам - а нали се казва, че храната трябва да се изяжда до няколко минути иначе е негодна - като я накисна няма ли да стане негодна?Извинявам се, ако задавам глупави въпроси, но сам нова в гледането на рибки, а бих искала да им осигуря максимален комфорт
благодаря предварително на отговорилите  :-)

kvostaaa

по първия въпрос не я мести,по втория храната трябва да се изяжда 2-3 минути след като е сложена в аквариума защото после остава и гние  ;-),а не че е негодна след 2 мин
Ако някой те обиди, СПРИ, преброй до10 и след това пречукай гадното копеле!
,

vembi

Цитат на: kvostaaa - 14.04.2009 01:35
по първия въпрос не я мести,по втория храната трябва да се изяжда 2-3 минути след като е сложена в аквариума защото после остава и гние  ;-),а не че е негодна след 2 мин

е тогава как да я накисвам във вода щом гние
дали да не сменя храната просто???
би ли ми препоръчала друг вид храна - благодаря ти много

ico

Накисвай храната за няколко минути, за да не се надува в корема на рибите. Ако не е фирмена храна в прилична опаковка, смени я. В добре заредените магазини има много храни. Избирай само качествени, а не насипни или в някакви найлонови пакети. 2-3 минути е по-скоро мярка, ако на втората минута не са изяли храната, значи е повече от колкото трябва и следващия път по-малко слагаш...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

barabata

Приема се че рибката се наяжда добре за около 2 минути максимум и това ядене и стига за цял ден ако е възрастен екземпляр. Затова се казва че рибките ядат каквото ядат 2 минути и ако е останала много храна тя си остава в аквариума и след време започва да гние (както това се случва с един садвич който оставиш на масата - докато е пресен всеки има желанието да го хапне, като престои 5 часа и вече и да ти го предлагаш не го искаш и той започва да се разваля ).
Накиснатата храна не почва да гние веднага , но като падне между камъните/пясъка и си започва бавно гниене.

Разбира се ако храната е суха и лакомата риба се наяде до пръсване за 2 минути и след това започне напояването на тази храна с вода в корема на рибката може дори да и се разпори корема. Този проблем съм го имал с хелери преди 10 години когато най-разпространените прани бяха чернодробната и сушената дафния. Най-вече с чернодробната съм брал ядове. Като са много рибите на едно място и се пуска повече храна за да има за всички , най-лакомите го отнасят.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.