Botia histrionica  (Blyth, 1860)

Българско наименование:

Боция златна зебра

Снимка на Botia histrionica  (Blyth, 1860)

снимка и информация: nikolaytoshev

Популярни имена: Gold Zebra Loach, Burmese Loach

Семейство: Cobitidae (Loaches) , подсемейство: Botiidae.

Разпространение: Индия, Бирма: басейн Salween, Западен Тайланд

Размер в аквариум: 10-13 см.

pH: 6.5 - 7.2

Хранене: Това е непридирчива риба. Храни се с люспеста храна, растителни таблетки, пресни зеленчуци, скариди, червеи и др.

Декорация: Желателно е да има голям брой укрития (камъни, корени, тунелчета).

Особености: Това е един сравнително спокоен член на рода Боция. Общителен и любопитен воден обитател. Може спокойно да се отглежда в сборен аквариум, но е препоръчително да се гледа в група от 3 до 5 или повече риби. За разлика от редица други видове Боция, Botia histrionica може да се наблюдава и през деня, ако в аквариума има голям брой места за криене. Минималния размер на аквариумът трябва да е 60 литра, но колкото е по-голям, толкова по-активна ще бъде рибата. Обича чиста вода.

Отличителни белези: На външен вид Botia histrionica има малък нос, изпъкнала форма на главата и 5 широки черни ленти, които избледняват с времето. Много характерна, тънка черна линия преминава през окото на рибата, а по-малка линията минава от очите към устата. Тази отличителна черта спомага за разграничаването на този вид Боция от видовете Botia rostrata и Botia almorhae.

Определяне на възрастта: Младите екземпляри имат по едно черно петно на върховете на гръбначните и коремните перки. С възрастта тези точки се удължават в малки ленти. При по-възрастните екземпляри златистия цвят на тялото става по-сивкав и лентите на тялото избледняват.

Размножаване: Няма случай на размножаване в аквариум.

Продължителност на живот: 6 години
 

Характеристики


Семейство: Cobitidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка