• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 04:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси

Започната от niki__s, 25.02.2005 14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Асен Евгениев

В пазара си написал, че са комети. Кое те накара да се съмняваш, че може да са шубункин?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

aquarium.fan

Да, така е, аз мисля, че са комети, но... колкото повече чета ми се струва, че има и едноцветен шубункин...

raiko

Шубункин е златна рибка с продълговато тяло , единична опашка и  калико оцветяване.
Комета е златна рибка с единична издължена опашка. Това, че една риба е  шубункин, не означава,  че едновременно с това не може да бъде и комета.  Конкретно в този случай рибката не е шубункин, а е обикновена златна рибка с опашка тип комета.

aquarium.fan

Райко,
благодаря за изчерпателния и аргументиран отговор!

mmilenaa1

Преди месец и полувина си взех аквариум ,но не започнах както трябва и за един месец уморих доста риби и реших да почна всичко от начало да както трябва прочетох доста неща и реших да следвам стъпките както е описано тук http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?id=119 да обаче все повече се замислям дали вярната имформация не е тази  http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/re-startirane-na-sladkovoden-akvarium/ може ли някои с повече опит да ми каже кой е верния начин колкото повече чета толкова повече се обърквам. :duvar:

Eliz

Приложи съветите на Raven,т.е използвай статията в нашия сайт.Втори аквариум стартирам по този метод и действа безотказно-изпитан е!Успех!

prozd

Здравейте!

Това е първата ми тема във форума, така че моля за извинение ако съм нарушил някои правила.

Проблема е следния.
От около 3 месеца имам аквариум ~ 60л. с две златни рибки с размер 5-6см с опашката. Има си филтър нагревател настроен на 22 градуса и камъчета с размер около 1см и дебелина на слоя 3-4см. В периода 24.12-02.01 ги бях оставил без надзор и с една гранула за хранене тип weekend. Като се прибрах установих, че едната тормози другата като я хапе. Тормозената е със свити перки, неактивна и се крие около филтъра. Няма рани по нея, а и по-голямата не я хапе настървено само я пубутва. От това, което прочетох правят така когато ще се размножават, но аз си мисля, че моите са още малки...
Иначе когато ги храня малката си яде и плува из целия аквариум.
Утре ще сменя половината вода в аквариума.

Моля дайте ми съвет от какво може да е проблема.

Поздрави!

mimi_tr

Здравейте имам 5 златни рибки гледам ги в 14 литров аквариум в аквариума имам камъни на дъното, помпа и нагревател водата на 2 дни и ми е много мръсна защо става така какво да правя ?????????

Caxapa

Аквариумчето ти става единствено за отглеждане на новородени малки гупи и хелери. Много неща не са наред в аквариума и е трудно да се опише в едно мнение. Златните цапат много  и е необходима добра филтрираща система, голям аквариум  и ред други неща.

Desmoria

Здравей и добре дошъл. Относно рибките, опитай да ги разделиш с мрежичка за известно време. Като цяло 6см не е никак малък размер, но и много зависи как са гледани рибките. Преди време моите бяха същия размер, но хвърлиха хайвер. Пак казвам това много зависи как са гледани. Наблюдавай много внимателно рибката която се крие, дали няма някакви симптоми на заболяване. Ако са в размножителен период, можеш да познаеш по мъжкия ако му се появят бели точици по хрилните капачета и в дъгите на предните плавници(но само там). Виж снимката по-долу за да се ориентираш:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffarm1.staticflickr.com%2F55%2F147836775_036be40ecf_z.jpg&hash=aca196f9d5466054057bd0d62ddb1c0f77118173
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

prozd

Благодаря за отговора.
Относно мрежата, тези за новородените ли имате предвид?
Иначе, мисля че ги гледам според предписанията, които успях да намеря. Храня ги един път на ден с толкова храна колкото изяждат за 3-4 мин. на 5-7 дни сменям половината от водата в аквариума. Оглеждам рибоците постоянно и не виждам някоя да има белези на мъжка :)
Проблемната се пооправи малко, но пак е доста вяла сравнение с другата и с държанието си преди. Не е много активна, но поне вече поразпъна перките. По-голямата пак я кълве от време на време, но по-рядко. Малката стои близо до повърхността близо до ъглите и леко помръдва. Наблюдавам, че от време на време плува малко настрани (тялото е на 45 градуса спрямо нормалното) Ето и няколко снимки, извинявам се че не са идеални, но като се поява около тях започват да мърдат :)

Малката:

Голямата:

Desmoria

Много ще е трудно да се даде съвет само по това, че рибката видимо изглежда отпаднала. Най-доброто, което можеш да направиш е да си ги храниш с качествена храна и да ги наглеждаш. По принцип 50% е много за смяна на вода, но това все пак са златни рибки и предполагам не е чак толкова много. Всъщност с каква храна храниш? Можеш ли да направиш една снимка на целия аквариум?
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Caxapa

Бих добавил само, че златните се нуждаят от повече пространство. Аквариума не отговаря  много за тези риби. От там се появява проблема с малтретирането на по-слабите.

prozd

Цитат на: Desmoria - 08.01.2013 16:13
Много ще е трудно да се даде съвет само по това, че рибката видимо изглежда отпаднала. Най-доброто, което можеш да направиш е да си ги храниш с качествена храна и да ги наглеждаш. По принцип 50% е много за смяна на вода, но това все пак са златни рибки и предполагам не е чак толкова много. Всъщност с каква храна храниш? Можеш ли да направиш една снимка на целия аквариум?

Храната е на sera, от тази люспестата. Имам и едни гранули, но за тях им е още рано, понеже ми се струва, че са големи и се затрудняват с тях.

Цитат на: Caxapa - 08.01.2013 16:27
Бих добавил само, че златните се нуждаят от повече пространство. Аквариума не отговаря  много за тези риби. От там се появява проблема с малтретирането на по-слабите.
Навсякъде където прочетох изискванията са за 20-30л обем на рибка. Аквариума е 56л.
2 месеца си хивееха екстра и двете, проблема се появи след като ги оставих за около седмица.

Снимка на целия аквариум мога да направя довечера.
Може ли да ми препоръчате от къде да взема мрежа с която да ги разделя, защото до колкото виждам тази за новородените няма да ми свърши работа. Много малка ми се струва.

ivotri

Според мен няма нужда да ги разделяш. Струва ми се че водата ти е с лоши параметри.
Това че малката риба е вяла може да се дължи на това. Каза че седи на повърхноста дали няма проблем с плавателния мехур?
Смисъл да си забелязал да изплува като балон и да изпитва трудност да плува в средата на аквариума?