• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 04:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси

Започната от niki__s, 25.02.2005 14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

logner

terier4o

Ако кажеш и колко литра е аквариума ....
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

Mirobg

Размера на аквариума е величината според която може да се прецени вида на "сомчето".
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

logner

ivotri

Сложи си два анцитруса и готово.

Ljubs

Здравейте,

Казвам се Любена и съм нова във форума. Минавам направо към въпроса. Преди месец си взех две златни рибки. Всичко с тях беше наред, чувстваха се много добре в аквариума.  Реших обаче да прибавя и две сомчета, за да почистват след тях. Като малка също съм гледала риби и тогава имах едно бронирано сомче албинос. По спомени беше много миролюбиво. Поради тази причина пак се спрях на този вид. Днес си взех две малки бронирани сомчета - едно сиво и едно албиносче. С албиноса нямам никакви проблеми, но сивото започна да ми гони едната златна из целия аквариум. Супер злобно е, а е три пъти по-малко от рибката ми! Златната много се стресира и вече не плува толкова нахакано, както преди инвазията на сома. Четох из нета за този вид сомчета и информацията, на която попаднах, гласеше същото като моите детски впечатления - миролюбиви същества. Аз ли греша или сивото сомче е сбъркано? Знам че златни се гледат само със златни, но видях и тук теми, в които изключение правят сомчетата. Страх ме е нещо да не се случи със златната ми рибка заради този стрес, който й докарах на главата. Знаете ли защо така се получава и какво да правя? Да отделя ли само агресивния сом или направо да махна и двата?  Има ли вероятност след няколко дни тези атаки да изчезнат и всичко да се дължи на новата обстановка за сомчетата? Може ли сом да нахапе златна рибка? Благодаря ви за вниманието и извинявайте, ако има вече създадена подобна тема.

dgwrite

Махни сомчетата. Малко ме изумява ако става въпрос за коридораси да са агресивни но както и да е. Не е добра идея да има коридораси при златните, понеже след като пораснат достатъчно златните, може да се опитат да го налапат, а коридорасите имат шип на гръбната перка който се забива в устата на златната и води до задушаване. Можеш да ги смениш с анциструси и да ги гледаш с такива докато станат 6/7 см. После заменяш вече порасналите отново с малки анциструси. С големи не е желателно да ги гледаш, защото стават агресивни към златните. И нещо друго, колко е голям аквариума?

Ljubs

Да, точно коридораси са. Аз просто ги знам като бронирани сомчета. За момента са в 60л. аквариум.  Днес положението е малко по-добре. Сомчето спря толкова настървено да я преследва и тя се доближава сама до него. Обаче мисля че златните не се чувстват толкова комфортно, колкото преди да взема сомчетата. Благодаря за бързия отговор  :-)

Lulana

Скоро си хванах едно бебе мряна. От начало то постоянно се криеше. След няколко дена си взех и една млада златна рибка калико. От начало и аз се притесних, защото мряната постоянно гонеше златната рибка, но на сл ден видях, че вече се разбират чудесно и дори мряната вече не се криеше. Нямаше абсолютно никакво напрежение между тях. Даже вчера си взех една неонка и една доста едра бета халф муун, а те по принцип са доста агресивни и всички се разбират чудесно. Само дето бетата постоянно се перче пред най_огледалната страна на аквариума.javascript:void(0)
Не се притеснявайте. Сигурна съм, че рибките ви ще се сдобрят.javascript:void(0)

Асен Евгениев

Цитат на: Lulana - 25.09.2012 22:58
мряна....златна рибка ....неонка и една доста едра бета халф муун
Това всичкото в един аквариум ли е?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Caxapa

Цитат на: akapulko - 25.09.2012 23:13
Това всичкото в един аквариум ли е?
В другата тема,  пита защо е нацепена опашката на бетата. *dontknow* :duvar:

Ljubs

Lulana мерси  :-) Наистина нещата се оправиха. Реших да изчакам още няколко дни, за да видя дали ще има някаква промяна или не. Рибките се разбраха. Сомчето спря да бъде толкова нахално, а златните пак заеха главни позиции в аквариума. Засега май ще задържа коридорасите, а като пораснат златните ще послушам съвета на dgwrite и ще махна сомчетата, за да не стане фал с шипа, който имат. Явно всичко се е дължало на първоначалните емоции покрай новото съжителство.

aquarium.fan

Моля компетентните колеги да помогнат-това комети ли са или шубункин?
Шубункина само шарени ли са?

: 14.10.2012г 17:05ч

: 14.10.2012г 17:05ч

Heartwork

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

S_mo