• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

30.07.2025 10:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси

Започната от niki__s, 25.02.2005 14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ico

Тестове не са ти нужни, по-добре парите за тях ги дай за по-голям съд или нещо друго което ще ти е полезно. Прави всичко по правилата и ще минеш без тестове. Тестовете са нужни, като не се знае от къде е проблема, пък в твоя случай грешките са ясни.
Като напълниш новия съд, нека престои и се темерира водата в него поне едно денонощие и после прехвърляй рибките и филтъра в него. Така или иначе в тоя малкия аквариум няма нещо толкова полезно. После наблюдавай рибките, вече имаш идея в какво състояние са и ако видиш проблем, то пак ще сменяш 30-50% от водата, само гледай новата вода да е темперирана. Ако имаш излишни парички, вземи си и някакъв препарат за хлора във водата, не че и без него няма да минеш де. Ако слагаш камъчета по дъното, нека размера им да е над 1,5 см. за да не ги лапат златните.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

aquarium.fan

Грунда е по-добре да е обикновен речен пясък-за аквариум 50 л.-дебелина 3 см.По-дебел слой отзад, по-тънък отпред-така мръсотиите ще се събират отпред и по-лесно се отстраняват.Предимствата според мен са: по добро усвояване на отпадъчните вещества от рибите, храните и гниещи части от растенията, падналата храна не попада в дупките между камъчетата и златните и сомовете я обират от дъното, по-лесно почистване-само с маркуч на 5 мм. от дъното се изсмуква натрупаната мръсотия от откритите места 1 път седмично. Това показва моя скромен опит.
Рибите както пишат колегите можеш да ги сложиш в големия аквариум 1 ден след напълването му, като заедно с тях прехвърлиш и филтъра-така или иначе в малкия ще им е по-зле.
Поздрави!

uio

Благодаря на всички ви за помоща. Рибите вече са по-добре, а утре ще се ходи на пазар за аквариум. Намери се компромисен вариант да стои на пода (отдолу ще подложа стиропор или фибран) и по този начин мога да увелича обема на около 100 литра. Тук възниква въпроса с филтрацията на водата, настоящата помпа е с дебит 250 л/ч, което явно е недостатъчно. Чудя се дали да взема още един такъв и да ги сложа в двата ъгала или по-добре един с по-голям дебит.

Катя

Аз имам 2 златни рибки, а преди тях имах три златни рибки. И тъй като са ми умирали и на мен мога да ти кажа проблема. Златната ти рибка приближава смъртта от амоняк мисля, че беше. Амоняка е отровно вещество което се отделя от златните рибки.  Трябва да отделиш златната рибка в друг съд да й дадеш храна, след това с лъжица или с друг предмет който не е остър и не се използва я побутвай да плува, но без да я нараняваш. Повярвай ми преживявала съм смърт на златните ми рибки, но не съм знаела как да ги спася.

Милена

Едната ми златна рибка изглежда има проблем. Днес забелязах, че опашката и перките са й "разкъсани". Отдолу съм сложила линк към снимката, за да видите какво точно имам предвид. Друг проблем със същата рибка е, че не знае как да се храни. Вместо  да "всмуква" храната, тя като че ли я плюе. Ако успее да хапне 1-на люспичка е постижение. Храня ги с храна на Сера за златни рибки, през ден. Не е активна, предпочита да седи на едно място. Имам 20л аквариум, с малки изкуствени растения, едър грунд (3-5мм), вътрешна помпа с филтър. Общо там живеят 3 златни рибки и 2 малки сома. Температурата на водата е нормална. Някой ако може да изкаже мнение, ще съм благодарна!

http://img594.imageshack.us/img594/1690/p1060513k.jpg

rollon

Струва ми се,че и гният плавниците.Златни рибки се гледат в минимум 40-50 литра за риба да не говорим,че човек който успешно ги размножава и отглежда ми каза,че под 150 литра за златни рибки е мъчение за животните-прави си сама изводи

dgwrite

Това е гниене на плавниците, в резултат от лошите условия в аквариума. Лекува се със сера бактопур директ, но не се ли подобрят условията пак ще се прояви. За тези 20 литра максимум една златна, даже пак са и малко. И редовни смени на вода по 30/40 % минимум седмично + сифониране на дъното. Може да добавяш и малко морска сол, ако намериш някаква не йодирана още по-добре. 10 гр. на 10 литра, даже е препоръчително за златни рибки. За златните е по-добре да се хранят с гранули, и то такива които потъват, така не нагълтват въздух. Предварително се накисват преди да се дадат. Успех!

Милена

Dimovska

Здравейте. Златната ми рибка вчера глътна камъче. Много се мъчи милата. Само лежи на дъното и е изкривена на една страна. Камъчето е в коремчето и доста навътре. При такова положение може ли да се помогне? Паникьосана съм и не съм спала снощи. Не знам какво да направя. Надявах се сама да го изкара, но засега нищо не прави, само лежи и гледа тъжно

Heartwork

До утре ще обърне корема ! Друг път трябва да слагаш по едър пясък пише си !
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

dgwrite

Какъв е този по-едър пясък? Колкото е по-ситна фракцията толкова по-добре да може да я пресяват, камъчета в никакъв случай не се слагат на златни. Ако наистина е глътнала камъче лошо, ако е в устата и все още, може да използваш пинсета да го извадиш.

Alex1999

deni7

Отговор #4 -: 04.11.2011г 19:07ч
виж от кога е темата
44л.: 2 анциструса, гупи
27л.: 2 анциструса, гупи

Scouse

16.09.2012 13:26 #343 Last Edit: 17.09.2012 00:45 by Scouse
Здравейте на всички! Абсолютен новак съм и ми подариха една златна рибка. След една седмица прекарана в съд наподобяващ колба, реших че не може така и купих един 30л аквариум от тези готовите, сложих по-едри камъчета на дъното, 2 изкуствени растения, една керамична арка, напълних го с престояла вода и в общи линии заприлича на аквариум. За да не скучае първата рибка и взех и другарче. Вчера рибките седяха само в долната част на аквариум и ми се струваше много странно, докато не загасих лампата (15w) вградена в капака и рибоците взеха да си обикалят навсякъде, видимо по-спокойни. Възможно ли е да се стряскат от лампата? Прави ми впечатление, че като е пусната си седят винаги двете и гледат да се бутат между растенията. Какво ме съветвате да направя?

andreydemon

Стряскат се да, но след няколко дни ще свикнат и ще се движат спокойно .Просто им трябва 2-3 дни за да се нагодят.Като за начало им светвай лампата за 4-5 часа макс и постепенно увеличавай времето на светене до желаното от теб.Успех
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена!!!