• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 21:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси

Започната от niki__s, 25.02.2005 14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dian_970

Преди някъде една седмица една от златните ми рибки,видях да седи на дъното и да диша тежко . Преди няколко дена забелязах, че очите и са се надули и корема и е червен! От какво може да е болна? И мога ли с нещо да я излекувам?
Аквариум-33литра, 7 златни рибки и помпа и т.н.
Трябва ли ви снимка?
Мерси предварително.

salamandar

Тук пускаш темата за проблемът със златните рибки : http://aquariumbg.com/forum/zlatni-ribki/
После попълваш това :http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/blanka-za-informaciya-pri-problemi-s-obitatelite-na-akvariuma/
И след това чака колегите да ти помогнат.

didoman

Клише: аквариума ти е малък за 2 златни, какво остава за 7. Спри храненето за 2 - 3 дена. Помпа с въздух или филтър. Качи и снимка.
Един от бедните студенти :)

Desidy

И махни поне 5 рибки! Сериозно не можеш да оставиш повече от две и то ако са малки :-)
12л Бета
30л Раци джуджета и ред чери

Slaff

А ако искаш преди да направиш гореописаното смени половината вода!!
"Може " да се почувстват доста по- добре!!!

golfer9699

Родителите са Калио или поне така мисля аз.И сивите риби са бракувани.Имам друг въпрос към Райко:Защо в люпилото има риби с единични и двойни задни плавници при положение,че родителите са с двойни плавници.Снимки ще потърся и ще кача по-късно

uio

Здравейте, Христос Возскресе! Пожелавам на всички здраве, щастие и късмет.

Изчетох доста от статиите във форума, но понеже нещата вече отиват към обесърчаване, все пак се престраших да пиша. Дъщеря ми се сдоби с аквариум с рибки преди около месец. Вече силно съжалявам, че подцених въпроса и не проучих обстойно нещата предварително, а се доверих на инструкциите на търговеца, но злината вече е сторена. Въпроса сега е да поправя стореното, доколкото е възможно, без да навредя допълнително. Накратко: въпреки че многократно питах дали ще им е достатъчен се сдобих с 13 литров аквариум с 3 златни рибки, помпичка за въздух, нагревател и торбичка с камъчета за дъното. Всичкото това беше изсипано в аквариума като водата беше престояла едно денонощие, пак според инструкциите на търговеца. Два или три дена след това помпичката беше сменена с потопяем филтър 250л/ч. като единственото съображение беше шума.  *SORRY*

През изминалия месец 30-35% от водата е сменяна всяка седмица. Рибите са хранени веднъж дневно вечер със sera vipan (люспи). Всичко изглеждаше наред до преди 4 дена, когато намерихме едната риба умряла. Махнах я веднага. На сутринта видях, че и другите два са омърлушени и седят на дъното апатични.

Тогава намерих форума и след прочетеното тук съм направил следното: спрях им храната, сменям около 25-30% от водата 2 пъти дневно сутрин и вечер. Ако не го правя пак униват и кютат на дъното. Веднага след смяната видимо се оживяват. Извадих камъчетата от дъното (първоначално попаднах на такъв съвет, после видях че на се препоръчва). При ваденето им се вдигна страшна мътилка. Колкото можах от мръсотиите ги почистих, но немалка част рибите я изядоха. След това се скъсаха да дрискат, макар че не съм им давал храна. От последната смяна на водата и почистване на аквариума от екскрементите тази сутрин във водата няма видими мръсотии, но е мътна. Рибите са сравнително жизнени.

Ето и снимка на рибоците.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffarm8.staticflickr.com%2F7180%2F7080243847_89c5057869_c.jpg&hash=06d284629874a1b96e38cfbdc586a2ef21ac2af6

Въпросите ми са в две посоки. Какво още мога да направя в краткосрочен план, за да увелича шансовете им за оцеляване?

Другото е в по-дългосрочно отношение, ако успеят да оцелеят със сигурност искам да ги прехвърля в по-голям аквариум и да им осигурим прилично място за живот, защото за тоя един месец цялото семейство се привърза към тях. Изчетох много от статиите във форума, но информацията ми идва в повече  и все още не мога да си съставя ясен план за действие. Лошото е че не разполагам с място за аквариум по-голям от 60-70 литра. Ако това не е достатъчно по-скоро ще се откажа, вместо да ги мъчим. Всеки съвет ще ми е добре дошъл. Благодаря предварително.

rollon

60-70 литра са достатъчни за две златни рибки.Аз съм гледал една в 30 л и рибката си растеше и всички беше ок.Иначе освен вътрешен филтър съм чувал,че за аквариум със златни не е лошо да има и гъбичка с аератор,защото наистина много цапат  :-)

fizika01

Добре дошъл за начало.
Поздравления че си почнал да се ориентираш правилно. Четене му е майката. На първо време се ориентирай да разкараш рибоците ,при някой приятел с голям аквариум за 10 дена, през това време чети, вземи един 70 литров стартирай го, чети, създай подходящи условия на рибоците, чети, обясни на дъщеря си че са при чичо доктор, чети.
И това е временно решение , най много за половин година. Златните растът с завидни темпове , На голям индивид трябват минимум 50=60 литра.
С времето ако не премине страста за теб да се занимаваш с акваристика, се ориентирай за 70 л с дребни пасажни риби или 2-3 средни в този литраж.
Инъче чети тези статий http://aquariumbg.com/statii.php?statia=111
http://aquariumbg.com/statii.php?statia=39
Инъче тези две статий не ти мърдат.
http://aquariumbg.com/index2.php?inspage=show_item.txt&id=164&vid=3
http://aquariumbg.com/index2.php?inspage=show_item.txt&id=164&vid=3

Dan4o70

Нагревател не им е нужен! Смени храната с гранулирана за златни рибки. Естествено един съд от порядъка на 50 литра ще е чудесен за двете риби,13 литров е прекалено малък за 1 камо ли за три,затова е и умряла от тясното пространство и липса на кислород.З нагревателя не им е нужен,те са студолюбиви и по добре издъжат на 15-22 градуса от колкото от 25 на горе.Гранулираната храна по малко цапа отколкото тази на люспи.По честа смяна на водата е успехът със здравето им.
Отваряй от време на време филтъра и измивай компонентите му на хладка вода без препарати,гъбичката е по важна ,но не се старай много с изпирането и ,все пак тя съдържа важни микроорганизми важни за аквариумната среда и рибите.

astreo

Използвай препоръките на колегите по-горе . Аз добавям : пуснал си ги без да има завъртян азотен цикъл. Да не говорим ,че ако сменяш вода сутрин и вечер съвсем няма да завъртиш цикъл.По време на стартиране на аквариум рибите се хранят съвсем малко. Аз храних през ден .Можеш да добавиш Тетра Бактозим .
*banan*

ico

Цитат на: astreo - 16.04.2012 02:01
Да не говорим ,че ако сменяш вода сутрин и вечер съвсем няма да завъртиш цикъл.
Защо да не стане? Казваш, че със смяна на 30% вода се пречиства 100% от водата в аквариума и за бактериите във филтъра не остава храна и те умират гладни без да се размножават?  =-O

Здрасти! Съда е малък и е за смяна определено. За нагревателя не се разбра, какъв е? Каква е температурата на водата? Ако нагревателя не е с термореле, то направо го вади. Предполагам не е с термореле и сега с покачването на температурите стопля много водата и от там се скапват рибите.
Хубаво е и филтъра да се пригоди така, че да не става силно течение в аквариума.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

tomatomov197

Колега станаха много противоречиви отговорите и дано да прецениш правилно какво да правиш :)  За по-голям аквариум няма да говоря - той е за по-нататък явно .  За момента това което правиш е добре , 2 пъти на ден смяна на вода при положение , че имаш риби в аквариум без азотен цикъл е наложително в твоя случай . Иначе ще получат натравяне от амоняка .  Нагревател за златни рибки не ти трябва , вече е топло .  Даже скоро ще трябва да мислиш за охлаждане :)  Храни ги засега през ден с малки количества . Успех !
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

uio

Здравейте, благодаря на всички за отговорите. Ако не друго поне се обнадеждих малко. Нагрвателя е с термо реле поне за такъв ми го продадоха. Температурата в аквариума през изминалия месец не се е качвала над 24-25 градуса. Като в последните дни я подържам 20-22 градуса. Признавам че това с азотния цикъл ми е доста неясно засега, освен че е необходим за да има някакъв естествен баланс в аквариума и че е нужно време, за да се случи. През изминалия почти месец водата е сменяна веднъж седмично, само последните 3 дни по 2 пъти на ден, защото рибетата определено отиваха към бастисване, но никога цялата, може би в най-лошия случай 50%, но само веднъж. Тази вечер изглеждат доста жизнени и не съм им сменял водата, макар че е мътна. Не съм ги хранил от 4 дни откакто умря първото рибе. Преди това очевидно са получавали много храна. Четох че пика на амоняка е около 28-29 ден и приблизително оттогава са и проблемите ми. По-голям аквариум, както и необходимите тестове, ще купя още във вторник, когато отворят магазините. Вчера обикалях, но не намерих отворен магазин.

Доколкото разбирам обаче хич няма да е добре да ги преместя веднага? Сега чета за стартиране на нов аквариум и се надявам тоя път да се справя по-добре. За съжаление няма на кой да ги дам, така че стига да живеят ще трябва да изтърпят теснотията още малко.

aquarium.fan

Здравей,
ще ти споделя някои препоръки за бързо стабилизиране, съобразно моя опит знания:
1. Както са писали колегите-нямаш нужда от нагревател вероятно до октомври-ноември-обикновено златни понасят по-добре по-ниските температури-около 20 градуса, в по-хладната вода при равни други условия се разтваря повече кислород от въздуха, отколкото в по-топла вода.
2. За да подобриш снабдяването с кислород от въздуха трябва да се раздвижва повърхността на водата-приближи максимално струята от филтъра до повърхността, за да я раздвижва, дори ако не те дразни шума можеш да закрепиш филтъра така, че струята да е малко над повърхността и да пада леко.
3.Сложи дънен субстрат/грунд/, но около 1,5 см., понеже ти е малък обема. Засади валиснерия-бързорастяща и лесна за отглеждане е и златните не я закачат-поне при мен.
4.Пусни роголисник-25-30см. ти е достатъчен-плаващ и бързорастящ е и златните не го закачат-поне при мен.Роголисника ще усвоява отпадъци от водата, валиснерията като тръгне ще усвоява отпадъците от рибите и остатъците от храната от грунда.
5. Най-важно-както са писали колегите-намали храненето драстично-развалената храна, която остава влошава драстично и бързо качеството на водата.И-гладната риба е здрава риба.Дори при почти никакво хранене златните ще оцелеят доста време, гладни ще цапат и влошават водата значително по-малко. Смяна на 20-30 % вода с темперирана и престояла 1 денонощие поне през ден, за да запазиш качеството на водата.
Не си харчи парите за тестове засега, по-добре си купи максимално големия аквариум, който мястото и средствата ти позволяват.
Ако спазваш горното ще имаш достатъчно време за купуване и стартиране на 50 л. аквариум и преместването на рибоците.
В раздела пазар се предлагат акви на сносни цени, горе има банери на спонсори, предлагащи акви на атрактивни цени.
Успех и пиши ако имаш въпроси. Не се отчайвай! Много хора са минали през твоите проблеми, преодолели са ги и после се радват на хубави аквариуми.