• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 23:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси

Започната от niki__s, 25.02.2005 14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miki8

И само една рибка :( много беден аквариум  :'( няма ли някаква риба с която да може да съжителства  :'(   heleri i zlatni ribki    <--- с 2 хелери няма ли да й е добре   *SORRY*

nikolaytoshev

Прочети из форума за златните рибки. Те обичат по-ниска температура в сравнение с другите риби. Също така стават доста големи.
Това, което виждаш на клипчето е пълно мъчение за рибките. Все пак се опитваме да създадем оптималните условия за отглеждане на дадени рибки, но също така трябва да се придържаме към техния естествен хабитат.

miki8

Аха добре значи ще си остана с едната златна рибка  :'( Благодаря за отговорите  :-)

devil111

винаги когато смеся живородки със златни рибки златните си патят и молинесиите и хелерите и дори гупите ги хапат но разбира се ако златната порасне достатъчно съм сигурен че ще си отмъсти  :popcorn: :popcorn: :popcorn: :popcorn:  :-) :-)
Всеки луд с номера си.....

kostadinov.n

Здравейте, реших да гледамМАЛКИ златни рибки. Аквариума ми е 20 литра, идеята ми е да гледам 4-5 златни рибки с размер до 3 см. Възможно ли е и дали на рибките ще им е конфортно.Колко бързо растат рибките?Има ли възможност да забавя растежа им?
Има ли някой от Пловдив с които мога да обменя опит????

nikolay0876

Не бива в толкова малък аквариум да гледаш въобще златни рибки, даже и за една е малък обема. Златните нарастват сравнително бързо и със сигурност няма да им е комфортно.

kostadinov.n

Цитат на: nikolay0876 - 31.08.2010 11:00
Не бива в толкова малък аквариум да гледаш въобще златни рибки, даже и за една е малък обема. Златните нарастват сравнително бързо и със сигурност няма да им е комфортно.

От това което съм прочел от форума на 1 см от рибка и трябва 1л вода....та 4 рибки по 3 см =12см=12 л. а моя е 20 литров
При златните рибки формулата друга ли е?
Смятам да не чакам да растат много, видя ли че са пораснали мисля да взимам други.....

krasi_varna

здравей.И аз гледам златни рибки. незнам дали има златни които да не стават големи. някой от тях наистин апо бързо растат. аз принципно гледам от две години и половина и доста са наедрели. а като станат големи какво ще ги правиш ако никой не ги иска, ще ги изхвърляш ли. златни рибки в по-голям аквариум или просото се насочваш към друг тип рибки

Bolta

Не си е работа със златните рибки (поне за мен) . Хубави са , но си искат своето т.е. по-голям аквариум и то само за тях . За 4 рибки е добре - поне 100 литров аквариум .
И аз така като теб реших да гледам 8 златни (бяха малки) в обем от 56 литра , но в последствие установих , че няма да могат да се развиват правилно в толкова малък съд (гледах ги няколко месеца и ги махнах) . Пък не ми се правеше по-голям аквариум само заради тях . Може би , щях да направя , ако нямах и други аквариуми , но в случая много ми идваха грижите .

moonshine

Здравейте,
имам няколко въпроса, свързани със златните рибки. Чета в сайта, че комета и калико са от семейство alestidae, а останалите сa cyprinidae. Това възможно ли е? Предполагам, че е грешка или не? Още повече в уики ( с цялата условност на писаното там) се казва, че от alestidae най-известен представител са африкански тетри, така че съвсем се обърках. А за другото семейство няма информация за изискванията.
Знам, че златните са много издръжливи и пр. Основно ме вълнуват параметрите на общата и карбонатна твърдост, които са най-подходящи за тях. Понеже при мен водата от чешмата е KH=0'd и GH<3'd . А освен това имам и мангров корен, доста масивен, който допълнително я прави по-мека. Всъщност възможно ли е тестът да не мери коректно, на JBL e, в срок на годност.

ico

Темата е където трябва, пък не ти е ясно уж...  *dontknow* Всички уродливи породи са си каракуди.
Цитати от Уикипедия
ЦитатЗлатната рибка е домашна версия на Сребриста каракуда (Carassius gibelio)
ЦитатКаракудите (Carassius) са род сладководни риби от семейство шаранови.

ЦитатКласификация
царство:   Animalia   Животни
тип:   Chordata   Хордови
надклас:   Osteichthyes   Костни риби
клас:   Actinopterygii   Лъчеперки
разред:   Cypriniformes   Шараноподобни
семейство:   Cyprinidae   Шаранови
род:   Carassius   Каракуди

А на сайта има статия за тия риби с препоръчителните параметри http://aquariumbg.com/fish.php?fish=349

ЦитатМинимален обем: 30л
Температура: 16° - 22°
pH: 6,0 - 8,0
Вода: Сладка
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

moonshine

Благодаря, Ico. С форума се оправям, изчетох доста, затова ми е на място темата  ;-).
Точно тази статия не отворих, може би трябваше първо нея да видя, а инфото в останалите видове не е попълнено. Да разбирам, че тестовете каквото и да покажат е ок :)
Знам, че са шаранови и каракуди (признавам, не знаех, че на латински е Cyprinidae). Но недоумението ми е породено от това: http://aquariumbg.com/fish.php?fish=347

ico

Спазвай изискванията за обем вода на риба, температура, смени на водата, стартиране на аквариум и филтрация. Едър грунд - камъчетата да не влизат в устата на рибата. Сифонирай редовно и не прехранвай. Не се занимавай с тестове, когато нямаш проблеми.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

BatV

Здравей.

1рибка - 30л. е минимумът. Иначе няма да им е гот и няма да се развиват добре.
Аз гледам 5 в 150 от 1 година.
За сега са си ок, но нататък може да трябва и ъпгреид.

Ето да го видиш: http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/noviyat-setup/15/

Здравков

Могат ли златни да съжителстват с данио?