• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.05.2024 11:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Някой изстисквал ли е златни рибки

Започната от gogikz, 16.02.2012 22:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gogikz

Здравейте,
колеги в момента имам 3 полово зрели златни рибки 2 мъжки и една женска.Проблема ми е,че в момента нямам достатъчно голям аквариум в който да ги отделя да си хвърлят на спокойствие хайвер по нормалния начин тъй като са в общ 200л аквариум с други по-малки златни рибки.Имам два малки аквариума които ползвам за развъдни,но те са малки за да сложа златните да хвърлят в тях.Идеята ми е да ги изстискам като пусна хайвера в двата по-малки аквариума.Гледах клипове в нета как става изстискването,но все пак искам да ме посъветва някой който го правил.Преди 6 дена златните се гонеха активно и резултата не закъсня женската хвърли хайвер но тъй като нямаше как да изловя хайвера защото закъснявах за работа той стана тяхна закуска.Успешно съм вадил хайвер от тях но като съм ги отделял в друг аквариум с мрежа на дъното,но за нещастие го счупих и сега нямам възможност да си купя друг.За това искам да пробвам номера с изтискването,но ме е шубе честно да си призная.
: 15.02.2012г 22:10ч
Понеже днес пак мъжкия здраво гонеше женската реших да се пробвам да я изцедя.Нищо не пусна  женската,но поне от мъжкия малко миряся понеже нег го изцедих.Май усетих как става номера но женската явни не е събрала хайвер.Ако някой има мнение да пише.

Giorgio_Armano

не представлява трудност,просто трябва да си малко по търпелив в началото щом не си извършвал такава операция.вземаш женската в ръка а с другата правиш лек масаж от тялото към аналното отверстие но по нежно като за наàло за да не изкормиш рибата.
след 3-4 притискане ако не изпусне хайвер съвсем леко увеличаваш натиска .
Само не се увличàй за да не прецакаш рибето.
По принцип ако е набрала добре още с първото притискане ще пусне.
Същата е процедурата е с мъжкия индивид.
умесваш всичко в едно бурканче или чаша с малко вода.разбъркваш и изсипваш в аквариума който си предвидил за това.
Поздрави и успех в начинанието и се надявам да Ти се получи.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

gogikz

Благодаря ти за отговора това ми трябваше за да се пробвам.

sailender

това звучи гадно... но в развъдниците правят същата процедура.

beta61

Здравей колега,нямаш ли възможност да ги развъдиш по естествен начин?Както ида ги изцедиш резултата ще е много по лош отколкото ако ги развъдиш по естествен начин.

Асен Евгениев

Цитат на: beta61 - 17.02.2012 10:37
Както ида ги изцедиш резултата ще е много по лош отколкото ако ги развъдиш по естествен начин.
Това от личен опит ли?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!


beta61

Да от личен опит възможно е и да повредиш рибката така че,вече нищо да не става от нея.

gogikz

По естествен начин съм ги развъждал два пъти съм вадил хайвер от тях.Просто в момента аквариума в който хвърляха по естесвен начин е счупен,а в общия аквариум рибките се гонят постоянно и пускат по няколко зрънца.За това за да не го губя на вятъра искам да ги изстискам.Дори тази сутрин успешно ги изтисках като приложих съвсем минимален натиск отстрани и по корема съвсем леко.Хайвера съм го отделил в едно 6 литрово аквариумче ако се излюпи нещо ще пиша,ако не здраве да е ще купувам аквариум за разплод.

DJER


beta61, явно нямаш опит в това и ще ти кажа ,че процентът при цедене е почти100, а иначе доста по малък, вземи едни тумбести риби и може и нищо да не излезе по естествен начин, въпроса е да се прави както трябва.

gogikz

Ще видим какво ще се излюпи,понеже имам три мъжки и една женска а пък съм ги изстискал всички,така че резултата ще е интересен според мен.

gogikz

Ами като гледам справил съм се днес взеха да се люпят мъниците,всъщост от вчера вечерта но днес първите вече правят опити да плуват.Колко са и колко ще оцелят един господ знае.Доволен съм,че от изстискването е имало ефект.

valnata

Браво! Като проплуват пусни едно клипче. :-)

stanislav89

Добре се си справил, ако все още се интересуваш може да прочетеш за изкуственото размножаване при шаран. Метода е един и същ но без да хипофизираш и да обезклеяваш хайвера. Вместо инкубация във Вайсов апарат ти си ги слагаш в аквариума. Ако имаш желание може и да хипофизираш но дозите ще са много по малки а ти трябва и хипофиза или хормонален препарат. Абе по добре недеи.% на оплодените хаиверни зърна ще е по-голям ако използваш хетеросперма.

gogikz

Ако не ти представлява трудност пусни ми един линк да видя за тези шаранчета,тъй като аз рових и единственото което намерих беше за размножаването на златни рибки в китай и естествено беше на китайски.Така,че ако не те бърка.

raiko

Цитат на: beta61 - 17.02.2012 10:37
Здравей колега,нямаш ли възможност да ги развъдиш по естествен начин?Както ида ги изцедиш резултата ще е много по лош отколкото ако ги развъдиш по естествен начин.

Ако някой има желание може да преброи оплодените и неоплодените хайверни зърна и да изчисли какъв е процента на оплождане при този метод. :-)


Цитат на: raiko - 14.03.2010 16:57
Няколко снимки от днес.
Това е хайвер от златни рибки,който започна да се люпи няколко минути след заснемането му. Виждат се ясно гръбнака и очите на бъдещите личинки:






gogikz

Моя резултат е далеч по-слаб,но пък моя хайвер се беше събрал на едно място и долугоре половината не се излюпи.За другия път обаче ще подготвя по голям съд  а ще сложа по-малко вода.Освен това сега нямаше нагревател при хайвера и това е оказало влияние сигурно,но както казах хванаха ме доста не подготвен този път.Другия път няма да е така.Ще гледам да кача снимки но не обещавам щото нямам фотоапарат в момента.

stanislav89

За линк незнам имам го на книга , но ще потърся и ако открия ще ти пусна.
: 22.02.2012г 16:04ч
И аз не открих линк. При шарана след хипофизирането 24-48 часа половите продукти са готови. При лек масаж на корема от гръдните перки към аналната половите продукти трябва да излизат лесно и порционно. Преди масажирането рибата се подсушава внимателно и се подготвя сух стерилен съд. Първо се "издоява" женската в съдът а след това се издояват 2-3 мъжки. Половите продукти се смесват и се добавя вода след което се разбътква в птиче перо. След това хайверът се инкубира.

multisam


gogikz

Някой може ли да ми каже какво трябва да правя,за да НЕ ми се разгонват рибите.Днеска пак сутринта ставам и гледам луда гонитба вече нямаше свободен аквариум където да изтисквам рибите и за това се принудих да ги изтискам в дна паничка.Гледам че хайвера е добре тъй ама не мога да му пусна въздух твърде е плитка.За да не хабя плодородието на риббките ще ми кажете ли как да избегна разгонването им.Температурата на водата е около 22-23 градуса спрял съм им даже нагревателя,аквариума е 200 л вътре общо имам 17 рибки 4 полово зрели от които 3 мъжки и 1 женска.Горката не може им да им ибзяга къде ли не се опитва да се свре.Сега съм я оставил в един 45 л аквариум сама който бях счупил бях залепил преди 2 дни и днес набързо го напълних и я сложих там и за това и хайвера го сложих във въпросната паничка.Искам по някакъв начин да им убия мерака да се размножават.Тея риби са чудо през 1 седмица почват да хвърлят то хубаво но все пак няма да имам възможност да отглеждам хайвера пък и не е доре за женската този тормоз от тия "нерези".Как да им охладя мераците?

xoxi

Някой хора се мъчат да ги развъдят а при тебе се получава без усилие. *BRAVO* Защо ти е да търсиш нещо за нагона ,просто ги остави вътре да хвърлят те ще си го изядат и проблема се решава :whistle:

gogikz

И аз така бях решил,но докарват женската до пълно изтощение чак по-едно време не знае къде се намира.Много я изтощават то тва непрестанна борба и гонитба.Страх ме е че ще я уморят.

gogikz

Ето ги и мъниците на 10 дни вече са в по-голям аквариум.Извинявам се за качеството на снимките


xoxi


gogikz

Благодаря много за клипа.Процедирам по същия начин само,че аз първо започвам с женската после мъжките.Дали не е грешка че почвам с женската? И като го гледам този бая върти водата пък аз внимавам яката.

stanislav89

Не е грешка, нали хайверът трябва да се оплоди от сперматозоидите които имат кратък живот(няколко секунди). Първо женските след това изтискваш мъжките.

gogikz

Сега съм отделил женската като пораснат мъниците пак ще ги изстискам ем до тогава ще е събрала яката хайвер и резултата ще ми е по-добър.Иначе видеот е много полезно и аз го правя по същия начин изстискването със съвсем лек натиск.

Георги

Цитат на: gogikz - 25.02.2012 00:31
Някой може ли да ми каже какво трябва да правя,за да НЕ ми се разгонват рибите.... Как да им охладя мераците?

Да свалиш температурата на 19-20 градуса?

gogikz

Когато беше по-студено беше 20 градуса,но и това не ги спря точно тогава се наложи да отделя женската в отделен аквариум с цел безопасност за нея.Иначе нагревателя съм го спрял отдавна,но понеже на жената все и е студено и в нас е досто топло водата в момента е с температура около 24-25 градуса.За сега ще си стои отделена женската щото като гледам ми се очертават още 2-ма мъжкаря с това общия им брой става 5.Ако някой иска мъжки след някой друг месец можем ад разменим евентуално.

gogikz

Направо съм в шах.Женската е отделена от около месец вече днес се подготвих да я изтискам,но уви нямаше хайвер.Като беше при мъжките хвърляше всеки ден направо сега я отделих уж да събере хайвер пък то няма.Идеи от какво може да е.Храня я както и другите както и всеки път със суха храна температурата е стайна около 24 градуса.
: 27.03.2012г 21:09ч
Забравих да кажа,че вариант да я върна при мъжките няма понеже ще я съсипят днес я пуснах за 5 мин и на 6-тата вече беше безпомощтна и без сили притисната от всички мъжки.А те вече са 5

xoxi

Оставия да я гонят малко ,докатао се измори и тогава пробвай ако не стане на другия ден заранта
аз така съм процедирал *DRINK*

gogikz

И аз така бях решил да я оставя днес и утре да пробвам ама на 5-тата минута и взеха тока и се оплаших,че до сутринта може да я уморят.Иначе ако пробвам утре да я изтискам дали ще има нещо или е безумее за една вечер да събере хайвер.

xoxi

Той хайвера е там просто тя не е била готова да го хвърли,мъжките  ще я подготвят а ти ще свършиш останалото и  :whistle:

gogikz

Затворих сега една мъжка и женската в 15 л аквариум да постоят тая нощ и утре ще пробвам да видя кво ще стане
: 28.03.2012г 21:09ч
М не идеята ми се видя лоша и ги събрах в 200 литровия ще я извадя след ден два да видя тогава.

gogikz

Не мога да ги разбера тея риби.До преди месец се чудих как да избегна хвърлянето на хайвер,а сега от две седмици съм събрал женската с мъжките и нищо не се случва даже не се и гонят.Следа от хайвер няма за момента нищо не се случва даже два пъти сменям 50% от водата с нова и пак нищо температурата вече е 25 градуса стайна и постоянна.Не мога да разбера кво става.

xoxi

Много ти етопла водата трябва да свалиш постепено градосите до към14 -18 и за окло две седмици и после да ги качиш към 20 .На тая температура 25 няма да хвърлят *THUMBS UP*

gogikz

Да но как да я сваля,единствено се сещам да хвърлям лед в аквариума или някакво шише с лед,но няма ли да им е кофти на рибите?

xoxi

Премести аквариума в по хладна стая без отопление,защото ако слагаш лед няма да можеш да подържаш постояна температура

gogikz

Значи ще чакам зимата понеже аквариума е 200л.и е на общ стелаж с другите аквариуми а за него място в друга стая нямам.

ico

Цитат на: xoxi - 16.04.2012 13:06
Много ти етопла водата трябва да свалиш постепено градосите до към14 -18 и за окло две седмици и после да ги качиш към 20 .На тая температура 25 няма да хвърлят *THUMBS UP*
При мен пък се случва постоянно откакто температурата е над 25 градуса. Даже вчера имаше хайвер на 28 градуса. Тия риби май нищо не ги спира.   
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Similar topics (5)

52860

Публикации: 0
Прегледи: 1628

50231

Публикации: 4
Прегледи: 4014

51861

Публикации: 5
Прегледи: 3967

29548

Публикации: 41
Прегледи: 20745

58420

Публикации: 0
Прегледи: 1425