• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 07:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Информация за риби от стария вариант на сайта

Започната от FHM, 25.01.2013 13:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FHM

Днеска случайно попаднах на стария сайт и се чудя. Защо в новия сайт информацията за рибите е толкова оскъдна ? Информацията е ограничена в изисквания за качества на водата  и описание на външния вид (които може да се види и от снимките ) , а е пропуснато да се пренесе информация като начин на отглеждане и развъждане .

NO CARRIER

1:1 Е информацията от стария и новия сайт за риби и растения. В новия липсват единствено описанията на родовете или семействата, не помня.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

FHM

Примерно ето тази информация не я виждам при лабеото а в стария форум я има и тя е доста полезна

Epalzeorhynchos
Лабео
Семейство Cyprinidae.
Разпространени са в Африка и южната и юго-източна части на Азия. Обитават малките, засадени с растения водоеми с прозрачна вода.
Тялото е дълго, профила на гърба и по-силно огънат от този на корема. Устата е долна, с рогови пластинки. Обикновено 2 двойки мустаци. Плавниците са едри. Рибите са подвижни, териториални, с възрастта стават агресивни, нападат рибите от другите видове с червен цвят, оказали се на тяхна територия, придържат се към средните и долни слоеве на водата. Младият екземпляр, достигнал дължина от 5 см, започва битки за територия.
Може да се отглеждат в общ аквариум засаден с растения, с укрития от корени, пещери и процепи между камъните.
При отглеждане на няколко екземпляра, в групата съществува йерархия и най-силния самец може да плува на територията на другите риби. В аквариума растенията се разполагат така, че да има отделни участъци с укрития и рибите да не се виждат една друга.
Вода: 24-26°С, dН 5-20°С, рН 6-7,5. Храна: жива, растителна, заместители. Естественото размножаване без хормонална стимулация е много рядко. Препоръчва се аквариум от 500 л с укрития и мека вода, КН по-малко от 1°, температура 24-27°С. За размножаване обикновено се слага двойка или 1 самка с 2 самеца на възраст около 1,5 години. При готовата за размножаване самка корема е изпъкнал. Преди това самката се държи отделно, и в нейния аквариум температурата се повишава с 2-3°С / до 28°С/. Размножителен аквариум с дължина от 100 см с ниво на водата 30-40 см, с растения и укрития. Обезателно трябва да има течение на водата, което стимулира размножаването. Препоръчва се 1500 л/ч/.
Вода: 26-28°С, dН до 5°С, рН 6- 7.
Преди слагането за размножаване се прави хормонална инжекция в гърба:
- 2 инжекции по 2 мг на 100 г маса риба.
- инжекция 5 ЕД. на 1 г маса риба, след 24 ч може и инжекция с хипофиза, за самката 2 мг на 100 г маса, за самеца 2 мг на 200 г маса.
Някои акваристи след инжекцията държат 3-4 ч самката и самеца отделно. Хвърлянето на хайвера става примерно след 5-6 ч. През това време движението на водата се забавя. Самката хвърля до 1000 зърна. Хайвера, плуващ във водата, рибите не закачат, изяждат само падналия на дъното. След хвърлянето, което продължава 1-1,5 ч, рибите се отделят, побелелите неоплодени зърна, които се виждат след 1-2 ч се отделят, останалия хайвер се пренася в инкубатор /около 20 л/ със същата вода и слаба аерация.
Инкубационен период 12-15 ч, малките плуват след 2-4 денонощия. Стартова храна: "жива прах", допълнително водорасли. Полова зрялост след 1-1,5 години.

NO CARRIER

Да, точно това е информацията за семействата, която липсва.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Георги

FHM, какъв беше адресът на стария сайт?


Георги

Семействата са изредени, но не се показват. Същото е с описанието на биотопите.
Съжалявам, но топката е във вратата на админите.
>:o

diskusi233

Аз имам един малко по различен въпрос от този на колегата.
Искам да попитам,защо не се промени малко конструкцията на саита...??

Смисъл началото си е доста добро и интересно дори( http://aquariumbg.com/index.php ),но като искаш да разгледаш видовете риби се показва един много дълъг списък със латински наименования.Незнам дали съм прав,но повечето акваристи(според мен) различават различните видове риби според Бългърските наименования.Например:Ancistrus dolichopterus или обикновен анциструс.

Ето какво предлагам аз за едно по-добро оформяне на саита(предполагам):
1.Предлагам на заден фон да не е бял цвят,а някакъв по-тъмен.
2.Предлатам да се избере наи добрата снимка за разпознаване на даден вид,и при влизане да се разгледат видовете риби да се показва нещо много приличащо на този форум(не е реклама): http://www.aquaportal.bg/Fish/index.php
Много по-удобно е,и по бързо за намиране.
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

FHM

В предния вариант на този сайт имаше подобно нещо можеше да се избира да се гледат рибите и само по снимка .