• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 09:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Коментари към правилата на форума.

Започната от Emsi, 03.02.2007 15:55

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Живко

Добреее!
Интересно е обаче положението, когато Пчеларя дава супер адекватно мнение, относно важен въпрос в акваристиката, въпреки разваления си от чатове и форуми правопис. В същото време Йордан Милчевич дава убийствен съвет на някой съфорумец. Убийствен за рибите разбира се.
Обаче да разбирам, че ако има правила за правопис Пчеларя няма да може да пише, защото ще бъде банат вероятно.
Ееее!
Това форум за акваристика ли ще е или нещо друго.

Между другото, тази тема влиза с летящ старт сред глупостите заради които някои много добри акваристи не влизат тук.

Извинявам се на Йордан и Пчеларя, че неволно станаха светила в тази тема. Редно е да се кажа, че всичко написано няма нищо общо с действителни лица и събития :-D
Никой не се е родил научен.

tsvety

Ще си позволя да изкажа мнението си.

Вярно е, това е чат за акваристика. Но питам аз, ако едно нещо е написано по такъв начин , че неможе да се разбере, как този съвет може да е ценен? - като той неможе да се разбере. Мен ми се е случвало да чета нещо по няколко пъти за да му разбера смисъла, а определено не съм бавноразвиваща се.

Според мен, това да се пише на правилен български е нещо логично, нали сме БЪЛГАРИ все пак.Нямам претенции за себе си да знам всички правописни правила в българския, но съм сигурна че това което знам го прилагам.

Подкрепям Стас в идеята му, че трябва да се пише на разбираем и правилен български, а когато има дребни грешки/които всички допускаме/, това става ясно и не дразни

Дано не съм обидила никой
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg87.imageshack.us%2Fimg87%2F7189%2Faquariumtsvetylowreskg3.th.jpg&hash=13b6d8d120d9e58144dd62defb877522f4b65b63
"Любовта е болка"-казал заека...
Нека ме боли.........

kratun

Ако всички глупости изписани в този форум на тема "важно е съдържанието, а не правописа" бяха и съвсем малко вярни, представяте ли си? Само малко поне!
Все едно някой да ми плесне заключението, че " ... няма значение как звучи мелодията, важното е как я чуваш, какво усещаш, как те кара да се чувстваш ..."
Хора!
В музиката, в математиката, в кибернетиката, във фантастиката, във взаимоотношенията - навсякъде си има правила. Най-важни от тях са "писаните правила". Няма начин, ама какъвто и да е начин, някой да ме убеди, че щом смисъла на написаното му изказване е невероятно ценен и в същото време неграмотен, си заслужава да бъде прочетен.

Един пример:
Разговор между двама радисти на плавателни средства, единият от които е много "грамотен", а другия не толкова?!?!?
- Алоколега, мммм таковъ ми са струвачи срищу вассадуближава  айсиктир.
- Какъв "айсиктир" бе колега?
- Пардон азер.
- Ама за какъв "азер" става въпрос?
- АЙЗБЕРГИ ВИ НАПАДДАААААТ!!!
Тряс ...

Важно съдържание, предадено неграмотно и против правилата е равно на ТЪПО ПОСЛАНИЕ.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

blagoy

@NikolaV
Не, не мога да открия грешките си.
Никой не критикувам, нито пък съм писал че съм най-грамотния.
Примера с Пчелара който дадох просто беше последното нещо което
прочетох. Сигурно е искал да напише нещо важно, но уви, аз все още
не мога да разбера какво.
Сигурно защото съм тъп. :-[
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

NikolaV

Ми, Благо, като не може да го прочетеш, минаваш а следващото. Аз така правя ;)
А всъщност мнения, които не ме интересуват ги прескачам независимо от стила на изписването им. Форумът вече е достатъчно голям и чета само теми, в които мога да видя нещо интересно за мене. Като в тая например - сеир...
Ако аз обаче имам някакво питане свързано с акваристика ще оценя всяко мнение по темата независимо от правописа, азбуката и стилът на писане много повече от няколко поста относно правописа, азбуката и стилът на писане, разнообразени с няколко относно мястото на темата, използването на търсачката и FAQ-а. И повечето от не-модератори. Неща заради които все по-рядко влизам във форума. Сеири и скандали мога да гледам по други места.
Мое мнение.

Живко

@kratun
Чакай, чакай!
Не става въпрос изобщо да не се обръща внимание на правописа.
Въпросът е да има ли точка в правилата, засягаща правописа и ако има как да бъде формулирана.
Мисля, че тактичните забележки предимно на ЛС съобщения са достатъчни. Груби и досадни забележки. Забележки, които накърняват човешкото достойнство, обикновено ще отблъснат човек с коефициент на интелигентност над слабия.

Някои замисля ли се, че един изнервен модератор може да положи с бан почти всеки който си поиска, като се позове именно на такава точка. Ще заприличаме на диктатура май.
Мисля, че темата почва да става нелепа. Ники ще реши в крайна сметка. Може и да остави форума да реши. Пуска се анкета. Гледат се резултатите. Взима се решение и готово. На който не му изнася на палатка, независимо как ще се вземе решението ;-)

ata_nas

Пожелавам на колегите от форума, които считат правописа за нещо незначително да напишат по едно CV  в този дух и да го изпратят, кандидатствайки за някое работно място. Искам да видят какъв ще е резултата от демонстрираната неграмотност!
Когато се пише и се извършват грешки (огледални, закачен клавиш или нещо от сорта) е съвсем различно от ситуацията при която пунктуацията липсва.

kratun

Цитат на: Живко - 04.01.2008 11:41
@kratun
Чакай, чакай!

Аз чакам. От лятото на миналата година. Тогава за последен път съм правил конкретна забележка и после спрях. Спрях, защото се убедих, че не мога да променя нищо, когато става въпрос за лично обръщение към някой форумец. В момента говоря принципно. Не пишеш правилно - добре, няма проблем. Не искаш да се научиш да пишеш правилно - пак добре. Ама да ми заявиш, че няма значение как си го написал, защото е по-важно какво си написал - е, тука има проблем! Поне за мен. Аз също допускам правописни грешки, но ще ми бъде от полза, ако някой ме поправи. Защо трябва да се сърдя?
Не настоявам в този форум да има критерий за правопис, който би спрял някой опитен акварист да вземе отношение по определена тема или да е основание за  *ban. Ще се радвам, ако след тактична забележка на ЛС настъпи някаква промяна. С този пост спирам да коментирам правописа и има ли той почва в този форум - въобще! Дано не съм обидил никого. *DRINK*
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Stas

Отново се чувствам длъжен да отбележа, че темата за правописа на родния ни език НЕ МОЖЕ да бъде нелепа.

Никога не е ставало дума за БАН, както не сме БАН-вали никого за СПАМ.
Въпросът е породен от това, че няма реално основание за триене на глупости.
Ясно е, че модераторите могат да си позволяват да трият и да не дават обяснение, но ми се щеше да има и основание за това. Както и да е, невероятните глупости могат да си седят и да дразнят, а могат и да изчезват - от нас си зависи.

Кратун,  *THUMBS UP*

ceco

*THUMBS UP* за Стас и Кратун.
Вярно е , че това не е форум за езиковеди.Може и да не съм прав, но от това, което съм чел в този форум винаги е имало зависимост между начина на писане и съдържанието.Не съм опитен акварист, но се занимавам с това от около 1970г.Познавам много хора с нашето хоби.Да ви кажа честно неграмотни акваристи съм срещал само на пазара, ама те съветват да се слага и сол във водата......

miTko

Има само един официален език в България със своите правила. Редно е всеки да се придържа към него, ако иска да бъде разбран! Ние не сме си измислили собствен език за този форум, че да тормозим идващите тук да пишат на него! Пишем на официалния.
Кой ще оспори нежеланието ми да чета мнения които не са на достъпен за мен "език" и да не отговарям на такива? От днес ще съблюдавам това правило - като не ме кефи как е написано го подминавам! *bg*
Разни мои АКВАРИУМИ 

Живко

Цитат на: miTko - 04.01.2008 14:58
От днес ще съблюдавам това правило - като не ме кефи как е написано го подминавам! *bg*

Правилният подход

Lan

Из рубриката "Невероятно, но факт":
Накога съществувало нещо, наречено "Българска граматика"...

Из рубриката "Любопитни факти":
В Интернет има две категории пишещи на български език: пишещи неграмотно и пишещи според правилата на английската граматика (най-често в американския й вариант), но няма нито един, който да пише на какъвто и да е език според правилата на българската граматика...

Из рубриката "Знаете ли, че...":
... в теорията за коефициента на интелигентност (на която се базират популярните IQ-тестове) изглежда все пак има нещо вярно, тъй като иначе е невъзможно да се обясни защо някои хора не могат да запомнят дори и най-простото граматическо правило, нито правописа на дума, по-дълга от три знака...
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

botan

По повод на точка 12 от правилника на вътрешния ред.

Дори и човек да има над 50 смислени мнения, честно казано на мен ми се вижда хипер тъпо някой да рекламира един акваристичен сайт/форум(макар и да е не само за акваристика) в друг. Това за мен е натрапване! *NO*
Има си специално място в профила където може да покажеш, че и ти имаш сайт/форум.

NO CARRIER

А бе, живи и здрави. Който иска и спазва правилата, нека се рекламира.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.