• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 08:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Коментари към правилата на форума.

Започната от Emsi, 03.02.2007 18:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

oooo

Цитат на: Stas - 03.01.2008 04:54
Предлагам сериозно да се замислим по въпроса с писането ...

моите уважения Stas, но няма да се съглася с теб никога :)
това, което е било винаги важно за мен е съдържанието, а не формата.
нищо, че това противоречи на присъствието ми тук. щото никак не ми трябват тея 200 литра вода насред дома ми, ако няма да имат оределен вид ;)
според мен идеята на форума, както и на други такива, е обмяна на информация, опит и т.н.
когато идва реч за това и ми трябва информация, бих я чел и на патагонски, ако се наложи и не би ме дразнило това, при условие че ми е полезна самата информация.
както и обратното, ако мога и искам да помогна на някой, то ще го направя, независимо дали е написан грамотно въпроса му. а пък, негова си е отговорността, като си пише въпроса, дали го прави така, че той да стигне до възможно най много хора.
така че, какво от това, ако отговора ми е написан грамотно, но съдържанието е ... под всяква критика. което, между впрочем, и тук, в този форум никак не е изключение.
//

NO CARRIER

Писането на правилен и разбираем български език е показване на уважение към останалите.  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

MeTogu

И не само към тях.Може да не уважаваш всеки,но самия език трябва да уважаваме!  *bg*  *thanks
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

oooo

така де - това е формалност :) уважението
ама част от формалноста, най-често я пропускам, от чисто практична гледна точка.
подозирам, че с доста от вас също е така.
например, не помня от кога вече не съм говорил на "Вие" - поне 20-ина години, което за мен е една много излишна формалност.
и обикновено не чакам да ме "представят" за да се запозная с някой(-я). особено, ако имам жив интерес (към нея).
а има купища други начини да покажеш точно уважение, нали
//

миа

платитсажвородкимирнирибкисасажзителстватсвснехищенриб

Тук има ценна информация.Виждала съм подобни постове,да не казвам по-зле написани!Може би това с главните букви в началото на изречението да е малко престараване,но поне да няма изказвания от този тип.

oooo

:-D няма начин каква да е информация за плати да е ценна за мен
изрично непрекъснато казвам "за мен"
подчетавам го пак :)
и разбира се, всеки има право на свое мнение
и част от уважението ми към него е, да не му налагам ценностите си ;)
независимо дали ми харесват неговите или не
виж, ако нарушават личните ми ... кво-да-е, е друг въпрос, нали
имах предвид неща като свобода, но не ценности, мироглед, вкус и такива неща например
//

Violeta

Ти май ще станеш един от примерите, с които се гордеем. Започна да пишеш разбрано, което показва, че далеч не си бил неграмотен :)
И двете страни имат основания, с които аз съм съгласна. Но все пак съм на мнението на Стас - от гледна точка на човек, на когото често му се налага да отговаря на въпроси. Съгласете се, че не е лесно да отговаряш, ако ти е трудно да разбереш въпроса. Все пак тук всичко е на доброволни начала, нали, едно неразбрано питане бих могла да го подмина с чиста съвест. Тогава кой ще е ощетен?
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

theater

Далеч съм от мисълта, че пиша безпогрешно на български, но подкрепям Стас в случая, като бягам от твърде крайни мнения.
Не е лошо да има нещо от типа, че грубо неспазване на правописа ще се наказва с триене без обяснения. Всеки прави грешки, но когато са нарочни и потребителят отказва да направи и минимални усилия да пише на нормален български, нека да бъде санкциониран като го принудим да си напише наново мнението.  *DRINK*
140л - харацини
http://starividri.org

oooo

изказах мнението си, но си давам сметка че тук съм гост
има си хора които стопанисват този сайт и форум и определят правилата
ако ми харесва - супер, ако не - никой не ме кара насила, нали ;)
//

blagoy

Аз съм за с две ръце.
Пример:
Цитат на: p4elara - 03.01.2008 20:55
Риба е елементарна авие дече  сте извадили скалария мрежата се закрепва с помоштна на стъклена рамка колкото дъното и я залепвате опъната и не се престараваите с инфозория ЗАРАЗА ште берете ядове.когато са побелели зърната или въздуха е малко или не е оплоден.Не сменяите често водата на даниото ште им побелеят плавниците много са нежни и тогава само ште се ядосвате по добре да е мътна отколкото да немате рибки. Оспех на сички.
Трябва ли да търсиме преводач за да разбереме нечие мнение?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

Живко

Ако ще гласуваме, аз ще съм против добавяне на задължителен правопис към правилата.
Споделям мнението на theater, само за да има мир, въпреки че съм още по-либерален.

Все пак това е форум и тук би трябвало да важи форумния език и форумните изразни средства.
Не е лошо да се замислим, че повечето хора нямат дар слово и изразяването в книжовен език няма да е така "цветно".
Пак ви казвам.
Според мен постоянното директно натякване за правопис вече прогони много добри акваристи, които не са измежду учениците на Кирил и Методи.
Разбира се, не трябва да се толерира нещо различно от истинският правопис, но чак пък крайности...
Никой не се е родил научен.

NikolaV

Като Живко! На 100%

И сори, но не мога да се сдържа:
Цитат на: blagoy - 03.01.2008 21:08
Аз съм за с две ръце.
Пример:Трябва ли да търсиме преводач за да разбереме нечие мнение?
Благо, преди да критикуваш хората, може ли сам да си откриеш правописните грешки в поста?

MeTogu

Единия от братята е тук.Уви безссилен съм пред някой хора.Аз в основното училище имах съученик който скоро видях наскоро и още си е същия неграмотник.Но си докарва повече пари от мен и живата му е доста цветен и приятел.Ценител е на красотата.Нека да не прогонваме нашите неграмотни колеги от форума!
Бъдете хора.Аз ви казах и от спаменето не можете да се избавите.

Stas

Благодаря за мненията.

Искам да направя някои уточнения, за тези, които не са чели внимателно или пък изпадат в крайности.
Както вече отбелязах, не става дума за правописни грешки, а за тотално незачитане на писмения ни език!
На всеки се случва да греши, особено ако пише на тъмно, ако бърза, ако му е нова клавиатурата или пък ... се е скапала. Да, това са грешки, които ни мързи да се върнем и да поправим, въпреки че аз го правя, когато се усетя.

Тук става дума точно за постове от типа на този, цитиран по-горе, на Пчеларя, Кандино и др.
(В този смисъл: Йордан Милчев, поздравявам те за старанието! Това за мен е признак, че си си взел бележка и уважаваш останалите във форума.)

Има и изказване, че е важно съдържанието, а не начина по който е поднесено.
Това е пълен абсурд, т.к. неразбираемото ценно съдържание не струва и 5 пари!
Едно време си спомням как оценяваха решаването на задачи по математика на олимпиади и състезания - решението е правилно САМО, ако е описано правилно. Руснаците и досега намаляват оценките по математика на контролни, ако има правописни грешки. Защо ли са толкова "тъпи" тия!?

Това, че някой от 20 години не е говорил на "Ви" говори много за средата... Да не говорим за възпитанието! Защото ми е трудно да повярвам, че 20 години не е говорил с по-възрастни или непознати хора.

По повод форумния език... Ами форумния език е БЪЛГАРСКИ! Всичко различно от това според мен е против правилата.

Мисля, че никой няма да загуби, ако се старае малко повече пишейки във форума. Напротив! Това може само да направи човека по-грамотен и уважаван! Аз лично никога през живота си не съм учил българска граматика. Това не ми е попречило, обаче, да положа известни усилия и да се науча. Да не говорим, че начинът на писане и изразяване позволява и осъществяване на бизнес контакти на по-високо ниво. Спирам, че май стана дълго...
Надявам се да разбирате това, което съм написал.

Надявам се да добавим в правилата изречение, задължаващо ни да ползваме родния език със всичките му правила. Това, разбира се, зависи изцяло от собственика.

PS: Не сме загубили кой знае колко съфорумници, заради правописа. (Не се сещам за нито един.) А ако това е причина за напускане на форума - еми добре, аз съм склонен да приема загубата на количество за сметка на качеството. Да не говорим за многото чудесни акваристи, които въобще не влизат във форума. Тях не сме загубили с правописа, а по-скоро с глупостите, които понякога преобладават.

MeTogu

Хахахаха.След тази заключителна реч,мисля съм много съгласен.  *THUMBS UP*