• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 07:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Водорасли ?

Започната от septic, 23.07.2009 18:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

septic

Привет, днес сменях водата и сега забелязах зелени точки по стъклата ако са водорасли се развиха буквално за часове =-O =-O , а и нивата на нитритите паднаха . Възможно ли е да се развият за толкова малко време. Лошото е че нямам тестове за фосфати и желязо :buff: .Може ли съвет за барзо реагиране.

igenov

Ако са само по стъклата не е опасно, дори е нормално при по-силно осветление или по-дълъг светови период. Едва ли са се развили за часове. Просто не си ги забелязал навреме. Ако имаш и по растенията, това вече говори за ниски и непостоянни нива на СО2, нарушено съотношение NO3/Po4 и др.

septic

да му се невиди кошмарите ми се сбъдват... :duvar:

Деян

Няма повод за паника. Спешно засади бързорастящи. Аз ползвам с голям успех хигрофила полисперма и много ричия.Осветлението дръж на седем часа. Дори в началото да тръгнат гадните зелений, ще видиш как до семица ще се изчисти.  :-)

petkob

Хич нищо страшно няма в точките, и на мен ми гостуват.

Свалям ги с коравото на гъбичка за чинии, но такава, с която не съм мил посуда, та да не вкарам веро в аквата.

Много важно е да не ги остържеш с нещо, та да минат във водата. Така ги избиваш и доброто, което са направили, като са извлекли ненужната химия, отива по дяволите. Отделят токсини и застрашават здравето на рибките.

Въпросът не е да няма водорасли, а да са под контрол - да не са във водата и да не се размножават прекалено бързо.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

stenli

От скромните ми наблюдения, най-голямата грешка при подобни ситуации е паниката. Появи се нещо и видиш ли, се взимат спешни мерки. Алго препарати, торове за да се стимулират растенията и да подтиснат алгите и подобни. И не се случва нищо друго освен да си навредим повече. Мисля си, че колкото и стабилен да е един аквариум преминава през различни фази, като се появяват и неприятни водорасли. Но както спомена колега без тях не може, важното е да се контролират. Продължи си със смените, намали светодена, някое бързорастящо и търпение.
Успех!

septic

Днес си купих  кабомба засадих си растениицето,бързо растящо да контролирам точковидните водорасли като спазих съветите ви  *DRINK* всичко точно ,седнах да се порадвам малко и кво да видя нишковидни водорасли по кабомбата страшен бонус направо няма що... искам да питам...и сега какво  :duvar: :duvar: :duvar:

zambo

Търпение . Остави аквариума на мира . Добре си засадил кабомбата , намери още бързо растящи и засади и тях . Каквито и да са видове /ако не ти харесват ще ги изхвърлиш после /. Целта е растенията да започнат да контролират аквариума и да се въстанови баланса . Недей да използваш химия против водорасли . Съветвам те да се стремиш да създадеш благоприятна среда на растенията и след като те тръгнат , водораслите ще изчезнат сами .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

onyxman

Нормално е това. И аз имах еленови рога, нишковидни, последно ксенококус завъдих, купувах и препарати обаче ефекта беше нулев.После имах други ядове на главата, аквариума направо го забравих както се казва, само водата сменях и храних и сега всичко изчезна от само себе си. Направи и ти така.Зная от опит, че трудно да се въздържаш от ровене из аквариума, но това е единствения начин да се спасиш от водораслите.
Успех!  *bg*

septic

28.07.2009 21:45 #9 Last Edit: 31.07.2009 17:26 by septic
Наистина е трудно да не бъркаш... :-[ ....но ще се постарая сега само мисля да намера от някаде Егерия ако някой знае от къде... :-). Благодаря ви  *DRINK* :-)

Similar topics (5)

11054

Публикации: 9
Прегледи: 5271

25

Публикации: 11
Прегледи: 5934

51083

Публикации: 3
Прегледи: 2919

36652

Публикации: 42
Прегледи: 13899

33659

Публикации: 8
Прегледи: 5240