• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2021 17:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Спешна нужда от помощ!!!!!!!!

Започната от Явор Станков, 21.05.2005 16:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Явор Станков

Абе някой може ли дами каже как най бързо и ефикастно да се справя с най модерният проблем наречен:
-АЛГИ,БРАДА или незнам точно как се наричат,защото какво ли вече несам ползвал.
Ако има такав човек ще сам му много благодарен!!!!!!

niky

И какви са тия безброй начини дето си опитал?
И за какъв аквариум, риби, филтрация, осветление говорим?

niki_s

отдавна имах едно искуствено пънче обаче с черна брада.извадих го и го почистих с четка за зъби(естествено стара)и го изпекох във фурната за езвистно време и го поставих в аквариума и чак досега още няма такова нешто.опитай и ти

Явор Станков

Имам 330 литров аквариум,10 Дискуса,и малко растения и то брадясали..........
Осветлението е92бр Силвания Гролукс по 120см.  и 2бр обикновенни крушки по 40вата едната.
Филтрацията се извършва с външна помпа,а тя е заредена със следното:
1 Фибри
2 Керамика
3 Активен въглен
4 Торф
5 Вата
Помпата се състои от  3 части,а съставките са разположени както сам ги изброил............не е зле за начинаещ,а????
Използвах на 2 пъти ALGOVEC НА SERA изчиства се и после пак се появяват,също така сам ги търкал около 1000 пъти.Не ми се ще много да използваам химия заради Дискусите,нали се сещаш.......
Тази информация дали щети бъде достатъна зада ми решиш проблема?????????

Raven

ами в твоя случаи най добре ще е или да наблъскаш много растения,да ги подхранваш както си му е реда с наи различни и широкообсъждани тук способи,да им пуснеш СО2,да следиш параметрите на желязото и нитратите- тоест да навлезеш в едно съвсем ново приключение,или да ги махнеш въобще и да си гледаш дискусите в стерилен аквариум както по принцип се прави с дискуси.

от този препарат на Сера които си ползвал ,както и от всеки друг такъв файдата е само временна - тоест никава- не си мъчи рибите с препарати.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

За 330 литра 2 лампи ми се струват малко.
А защо са ти 2 обикновени лампи? За нагревател?

Причините за водораслите се коментирани много пъти тук.
С химия определено няма да стане.
Или фитрацията не  ти е наред, или храниш много, или не сменяш водата често, или имаш само бавнорастящи растения.

stanko

извади дискусите от аквариума в отделен и за тях не ползваи активен въглен(мое мнение не го натрапвам на никои но убира голяма част от витамините в водата и те почват да се разболявят)

AQUASAUR

Повечето акваристи(предимно начинаещи),очакват след като са положили старание и научили поне "азбуката"...и инвестирали не малко в хобито си...,при възникване на упорит(или неразрешим) проблем - да узнаят възможно най-удачната и точна "рецепта" за преодоляването му... :!:  :?:
Яворе, колегите акваристи до един се опитват да ти подскажат,че този толкова често срещан "алгии-проблем" се базира на много по-сериозни и задълбочени познания,че е въпрос на всеки един детайл и взаимодействие от конкретни техническо оборудване,хранене,количество и размер риби,тестове,профилактика и прочее...
Както и може би от дилемата - дали да наблегнеш повече и качествено на холандския жанр...или на комфорта и перфектната кондиция на рибите(дискусите)...Не че синхрона между двете алтернативи е невъзможен, но наистина трябва да попрочетеш доста...или поне това което е писано нееднократно по темата...
Имаше една умна сентенция:"Колкото повече научавам и знам...,толкова повече се убеждавам,че нищо не знам!"
Когато прочетеш примерно коментариите на Ники Кралчев за "тайните на холандската действителност" и практика...,включително и на вещите наши колеги в този жанр...,+ всички коментарии по отношение на "Дискусово отглеждане"... - може би ще разбереш какво имам впредвид :idea:  :!:  :?:
А за твоя случай, ще е добре да сториш поне следното:
Ако можеш, отдели дискусите в друг аквариум...Направи си едно основно почистване на споменатия, кото механично отстраниш всячески алгиите от елементите на интериора...включително и по фугите на аквариума...Щом растенията са ти очевадно "брадясали" - по-добре ги "прежали"...и сложи нови!
Изобщо - рестартирай всичко и стабилизирай нещата преди да върнеш рибите отново...!
От там нататък от теб(и понаученото) зависи точно по кой път ще поемеш ...:roll:
Успех!

Живко

Цитат на: "AQUASAUR"
Имаше една умна сентенция:"Колкото повече научавам и знам...,толкова повече се убеждавам,че нищо не знам!"
Успех!

то и за това хората са казали"границата м/у мъдроста и глупоста е много малка".само трябва яко да си набием в главите горната сентенция и вече сме 90% мъдри.
Никой не се е родил научен.

Атанас Казаков

Яворе, не знам дали разбра колегите какво ти препоръчват да направиш, затова ще пробвам и аз.
Появата на алги се дължи на лоши параметри на водата най-вече!
Като начало започни да сменяш 10% вода всеки ден, и намали храната на дискусите!След това си вземи един Нитратен тест и един Фосфатен тест.Направи си замерването на водата и ако нитрата е над 30-40мг./л. - ето ти първата причина.Ако фосфата е над 0.25-0.5мг./л. ето ти и втората.Мое лично мнение е , че фосфата е основен причинител на алгите в аквариумите.За да нормализираш фосфата сложи във филтъра си "Phosphat rewoover".Аз лично ползвам този на "Sera" и съм много доволен от резултата.
За да се справиш с нитрата трябва да сложиш повечко бързорастящи растения в аквариума.Лошото при теб е , че в комбинация с дискуси/вероятна температура 29-30 градуса/, повечето са обречени на бавна смърт, а умиращите им части отново ще повишат нивото на фосфата, а от там пак алги!!!
Ако можеш/ако ти се рискува/, намали температурата на 28 градуса, но го направи бавно, за няколко дни.След време ще можеш да я върнеш на 29 или 29.5, но първо трябва да оправиш нитрата и фосфата.
След намаляне на температурата засади колкото можеш повече бързорастящи растения!
През цялото това време не забравяш да сменяш 10% вода всеки ден.Ако показателите ти са много високи може и 15% , дори 20%!
Храни рибите пестеливо , без да остава неизядена храна по дъното!
Когато успееш да свалиш нитрата под 20мг./л. и фосфата под 0.25мг./л. , ако имаш все още алги , ползвай пак "Алговек" , за да ги убиеш еднократно.
Дължината на светлинния ден трябва да ти е между 9 и 11 часа.
Недей да ползваш торове, докато имаш алги!Ако ги предозираш може да стане още по-лошо.Ще трябва да ги ползваш, но когато си оправиш параметрите на водата!
Надявам се да си разбрал какво трябва да направиш!
Успех!

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

tishovsx

Борбата е жестока с брадата, само не се предавай... :wink:
Моята вече намалява, свалих фосфатите на 0, нитратите също, сменям 10% от водата през два дена, сиамците си вършат работата, изчистих всичкия "хардуер" :P , прочети препоръките на Кралчев, от два дена ползвам и метода на Амано с осветлението...определено има ефект, търпение му е майката, успех!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

FLEXX

По едно време се хвалих, че имам чист аквариум с малко светлина, чист от водорасли всякакви.... Сега незнам какво да правя... Валистнерията ми е обрасла с черни кичурчета, зелен полип....
В момента съм на червено и нищо не мога да направя... От многото четене на този форум съм стигнал до убеждението, че ако си увелича светлината брадите и зеленясването ще изчезне. Нитриди/Нитрати - 0. Фосвати-нямам тест. РН - 6-6.5 КН-минимална, не мога да си намеря варовик :(... 3 възрастни фосилиса в отлично състояние, 1 калихтис 10-12 см. мъжки, два анциструса мъжки 10-11см женски 9-10см. Имам валистнерия, криптокорини, ричия (почти цялата повърхност на аквариума, но се стремя да не засенчва валистнериите и криптокорините, другите растения не ми се захванаха имам едно където плува, ама нямам надежди за него) Водата сменям всяка седмица по 20-25%. 18 вата гро-лукс и скоро сложих една 15 вата ресън, в ефекта на която се съмнявам...
1/3 от листата на валистнерията са ми чисти. Кичури ми се появиха и по стената до лампата...(гърба на аквариума) А, аквариума е около 80 литра. Имам флорена на сера,(купих я за да видя дали има ефект, и се съмнявам) сипвал съм няколко пъти, въпреки че съм против изкуствените торове... За сега спирам торенето. Като за начало смятам да сложа още една гро-лукс. Пък ако не стане ще се обърна към животновъдството както казват 'градинарите' акваристи :)... колкото и да не ми се иска... :( Може би ще пусна някоя молинезия, доколкото съм чел ако не я храниш ще опасе водораслите, а доколкото е вярно незнам... На края на месеца ще се 'опрарича' до някаква степен:).

Raven

първо не си взимаи гролукс а аквастар- светопроизводимоста и е по висока.второ не си взимаи молинезия и въобще никакви риби не си взимаи повече освен сиамци,мит е че живородките помагат в борбата с водораслите- ядът ги да - и нищо от това.
трето как да ти растът растенията като няма какво да ядът,слагаи течни торове и мери нитратите докато ти станат5- 10 мг. на литър и ги дръж в тези граници постоянно.когато можеш си сложи още растения- ако беше казал вчера щях да ти донеса на пазара едно пликче растения,ако другата събота съм тук и можеш да доидеш ще ти дам тогава.
ако не ти се свиди - ричията я махни и я изхвърли цялата до корен ,това е безсмислено растение,върши работа само временно когато ти се вдигнат много нитратите ,но след това се маха цялата.
иначе светлината ти и без това е малко а ричията съвсем я намалява.
брадата расте от излишък на органика- като сменяваш водата просивонваи хубаво дъното и гледаи водата винаги да ти е бистра- ако из нея летят разни частици - те са иделната храна за брадата.

сера флорена не е лош тор ,но трябва да го слагаш редовно,ежедневно по малко така че да поддържаш постоянно количество на хранителни вещества за растенията и те ще се оправят с водораслите.само не сипваи този тор на куп - седмична доза- доколкото знам тогава може да има обратен ефект първоначално.
варовик и да сложиш - няма да ти втвърди водата особено - не за по малко от 5 години,наи добре е да нотрошиш черупки от морски миди-калцият в тях се отделя доста бързо и ще има повече ефект.

само да не праснеш черупките отпред - скрии ги някъде ,наи добре във иили около вътрешната помпа,да не се виждат :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

chandler

Цитат на: "tishovsx"Борбата е жестока с брадата, само не се предавай... :wink:
Моята вече намалява, свалих фосфатите на 0, нитратите също, сменям 10% от водата през два дена, сиамците си вършат работата, изчистих всичкия "хардуер" :P , прочети препоръките на Кралчев, от два дена ползвам и метода на Амано с осветлението...определено има ефект, търпение му е майката, успех!

Какъв е този метъод на Амано. Нещо съм пропуснал май. Я кажи в коя тема/постинг е.

Благодаря
chandler

Similar topics (5)

35982

Публикации: 4
Прегледи: 2965

15572

Публикации: 17
Прегледи: 10656

42631

Публикации: 24
Прегледи: 8170

20286

Публикации: 5
Прегледи: 3266

3904

Започната от Xektor


Публикации: 1
Прегледи: 2127