• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 02:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвет за водорасли..

Започната от canopus, 10.06.2010 18:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

canopus

Аквариума е 85 литра, осветлението е 2 х 18, има растения, рибите са пуснати преди 1 седмица и са хранени умерено. Рибите са живородки, 2 анциструса малки (3 см) и 2 коридораса. Лампите светят по 12 часа на ден, но вчера като че ли изведнъж са тръгнали рога (доколкото ги определих и прочетох) и то на доста места, а днес забелязах и зелени нишковидни малко.
Видях в някоя от темите че при такива случаи се препоръчва смяна на водата 1/3 или 1/2 през ден, но за новостартиран аквариум при който азотния цикъл не се е стабилизирал едва ли такива смени ще се отразят добре.. И сега не знам как да процедирам ?

piterd

Привет колега canopus,
Правилно си прочел. Прави по чести смени на водата. Примерно два пъти седмично, но на по малки обеми 1/5. Еленовите рога правят бум при наличие на амоняк. Вкарай повече кислород в аквариума си. ( това подобрява работата на бактерийте отговорни за азотния цикъл). Прави гладен ден на рибите си. Премахвай старите листа навреме.
Не казваш колко и кави  растения имаш, но колкото повече по добре. Намали светенето на 10 ч и виж какво ще се получи. Ако ториш спри. Възможно е да им липсва нещо на растенията, и за това да изпускат хранителни вещества. Прочети признаците за липса на различните микроелементи и ако можеш им добави само това което им липсва.
И в крайна сметка определено малко количество водорасли в хоби аквариума е нормално.
Поздрави

П.П Виж тук какво сме коментирали
http://aquariumbg.com/forum/problemi-s-akvariuma/vapros-otnosno-nano-akvarium/msg267277/#msg267277

canopus

Благодаря за отговора. Така ще направя. Иначе не торя нито подавам СО2. А по принцип колко часа дневно се свети при положение че всичко е наред. Защото има различни мнения някъде пише да не е повече от 11  другаде 9 часа а ме съветваха да светя по 14 часа което ми се вижда много. Осветлението се пада около 0.42 в/л
Видях че се продават препарати с нитрифициращи бактерии има ли смисъл в случая от тях или е по добре да си се развият самостоятелно.
И още нещо така като сменям по често водата не преча ли на целия цикъл..

Цитат на: piterd - 10.06.2010 19:09
Вкарай повече кислород в аквариума си. ( това подобрява работата на бактерийте отговорни за азотния цикъл).


А по принцип ако пусна помпичка за въздух ( не филтър ) това ще пречи ли по някакъв начин на растенията или като цяло някакво вредно въздействие има ли, защото ми казаха че когато има филтър няма смисъл от помпа, защото растенията може да гният от нея?  Има ли нещо такова

piterd

Привет колега canopus,
Колко да ти е продължителноста на светене за норма можеш да приемеш продължителноста на деня в биотопа от който е най светлолюбивото ти растение. Но все пак, в аквариума се налагат и корекций в предвид това, че искаме да има нисък ръст на водорасли. Така че опитно те съветвам, да намериш продължителноста на своя светлоден. Растенията фотосинтезират активно в малка част от деня. Освен това се нагаждат и към условията които им предлагаме. Ако нямаш растения с специфични изисквания 8 - 10 часа е добре. ( 14 часа, 1 в/л и нагоре са за 'бързи' аквариуми).
Осветлението ти от 0.42 в/л е базов ориентир. При по плитък аквариум, светлината която стига до дъното, може и да е достатъчна, за по светлолюбиви растения.
С препарати не се заигравай. Аз лично ги отричам за домашни аквариуми.
Малки смени на вода през няколко дена няма да пречат особенно на азотния цикъл. Идеята на тези смени е да прекъснат тенденциата на бурното  развитие на водораслите. При мен за около месец се смениха почти всички листа на криптокорините които имаха еленови рога. А новите нямат. След този период може  да намалиш обемите на водата която сменяш, или да минеш пак на седмична смяна.
Цитат на: canopus - 10.06.2010 20:41
А по принцип ако пусна помпичка за въздух ( не филтър ) това ще пречи ли по някакъв начин на растенията или като цяло някакво вредно въздействие има ли, защото ми казаха че когато има филтър няма смисъл от помпа, защото растенията може да гният от нея?  Има ли нещо такова
Не, няма да пречи, ако не правиш течения, с които да ги подмяташ като в пералня.
Това, че когато имаш филтър няма нужда да подаваш въздух, е често срещана полуистина.
Обикновенно аквариумите ни страдат от недостатъчна площ за обмен на газове. При конкретни модели (окачваеми с водопад) или специфичен монтаж (вътрешен с флейта ) и др. тези проблеми се решават само с филтъра.
Поздрави и успех с акваристиката.

П.П Виж това http://aquariumbg.com/forum/oformlenie-i-dekoraciya/dopalnitelen-vazduh-v-akvarium/

canopus

Ако пусна Со2, но без тор това ще помогне ли по някакъв начин за премахването на водораслите или ще ги подсили още повече.. Или ще даде скорост на растенията а те пък ще подтиснат водораслите ?

Similar topics (5)

1276

Започната от Halford


Публикации: 12
Прегледи: 5854

51158

Публикации: 14
Прегледи: 7261

38277

Публикации: 18
Прегледи: 8485

22016

Публикации: 6
Прегледи: 3934

49995

Публикации: 3
Прегледи: 2678