• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 01:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

проблем с водорасли

Започната от Rendaka, 31.07.2009 18:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Rendaka

Здравейте! От преди 2 -3 месеца отново се зарибих по акваристиката, след като 14 години не се бях занимавал с рибки. Сега имам проблем с единия от аквариумите ми , който е с размери 83/40/30, осветен е с четери пури по 18w на филипс, помпата му е тетра ех 1200 и има система за торене с въглерод на сера. От една моя глупост подозирам, че е тръгнал проблем, като поставих в аквариума няколко пясъчни скали, който както прочетох в една статия, отделят силициева киселина, или нещо подобно от което се поражда благоприятна среда за кафявия водорасляк, с който мисля, че съм си заселил акварума, но все пак тук можете да видите една снимка, за да сте сигурни и вие, понеже аз не съм на 100% http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2290/150976892710204488821249049443RsYtiQ3MYr7CIKEHeniv.JPG
Аквариума ми е средно залесен, като преобладаващи са бъързорастящите растения. Торя със калиев нитрат , калиев сулфат, магнезиев сулфат и феригрин (това е подобно на тензо желязо, но се казва друго яче, със 6% съдържание на желязо). Всички тези съставки са в съотношение, каквото е описано в една екселска таблица, която я е направил колега от форума, има я в раздел химия - пинната му е темата. Светлината свети по 10 часа, като надеждата ми беше с това увеличетие на световото времетраене да се изчистя от гадната напаст, инъче преди сетеше по 8 часа на ден.

Надявам се да съм описал всичко, което ви е нужно, за да можете да ми дадете препоръка.

ПП торя по 4 мл. на ден, като консестенцията от химикали е разредена в 300 мл. вода/6 гр. калиев хлорид, 6 гр. калиев нитрат, 6 грама феригрин , 12 гр. магнезиев сулфат/ съставките са малко повече от необходимото количесво, но това не е проблем в случая - нещо друго е....
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

onyxman

ЦитатПП торя по 4 мл. на ден, като консестенцията от химикали е разредена в 300 мл. вода/6 гр. калиев хлорид, 6 гр. калиев нитрат, 6 грама феригрин , 12 гр. магнезиев сулфат/ съставките са малко повече от необходимото количесво, но това не е проблем в случая - нещо друго е....
Аз пък мисля че точно това ти е проблема, много ториш и то бързорастящи.....

petkob

Здравей! Добре дошъл отново в хобито.

Моето мнение е, че прекалено много светиш и прекалено много ториш. Освен това не виждам да подаваш въглероден диоксид и растенията няма как да усвоят останалите неща.

Странно е, че имаш кафяви водорасли, понеже те обикновено избуяват при слабо осветление, но не мисля, че проблемът е в скалите.

Не се разбира също дали има рибки в тоя аквариум. Ако има, тоест ги храниш, всякакви нитрати, фосфати и дори сулфати са излишни.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Rendaka

до onyxman
Така торя от 3 дена, като първия ден сложих само 2 мл. от течността.
до petkob
Подавам й въглерод - писал съм го. Мерих и нивата на ниратите, но те бяха нулеви, или в много малки количества, понеже има пълеж от смола, която сваля нивото на нигратите и фосфатите почти до нула.Рибки има около 12 неона, 6 мини гупи, 5 медни рибки и вчра пуснах едно САЕ (бог да ми е на помощ като трябва да го махам) и един барбус...а щех да си забравя и 2-те бетички, който са от 4 дена в аквариумчето. Доста изчетох по този въпрос и стигнах до идеята , че за да се преборя с гадовете трябва да осигуря "максимално удоволствие" на растенията , на тях светлината не им пречи и като имат всички необходими вещества се развиват бързо, както й дългия ден в аквариума, който би трябвало да трепе водорасляка, а става точно обратното - то си се развива и живот си живее!!! Може да опитам по-нататък да затъмня аквариума за няколко дена, имам предвид да не светя вътре с лампите , ами да кара само на оскъдната дневна светлина в стаята ми и малкото отразена от другите аквариуми, който дявол го взел проблеми нямат!!!

Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

petkob

Извинявай, пропуснал съм, че подаваш CO2.

Докарал си го малко като задача за басейни - едни тръби вливат, други източват. :) Смолите са добра идея, но защо подаваш нитрати, щом в същото време ги извличаш? Дори когато фосфатите и нитратите са неуловими за тестовете, пак има достатъчно за растенията.

"Максималното удоволствие" е нещо относително. Фотосинтезата не е само удоволствие, тя е и работа. И като ги караш да се бъхтят така яко, едва ли растенията са много щастливи.

От трите компонента светлина, торове и CO2 най-добре е ограничаващият растежа фактор да е светлината. 10 часа по принцип не са много, но при интензитета на твоето светене са.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Raven

31.07.2009 20:37 #5 Last Edit: 31.07.2009 20:39 by Raven
Този вид водорасли се появяват в нов аквариум- те са нещо като "кафявата фаза" в морските аквариуми.

Причината за появата им е първоначалното натрупване на арганични вещества в новият аквариум и неработещият цикъл.
Първите няколко седмици от пускането на аквариума не се тори изобщо,има си схема на пускане на аквариум с риби и растения.

Първата седмица се свети по около 3-4 часа в зависимост от силата на осветлението,сменя се вода през ден по една трета,много стриктно и старателно се обират всички възможни водорасли или гниещи остатъци от листа  както и всякаква друга органична материя.
Първоначално системата е много уязвима на органично претоварване заради неработещият цикъл.
От втората седмица нататъка се добавя по малко калий при всяка смяна на вода,за мека вода може да се добави и малко магнезий.

Торене с желязо,нитрати и фосфати е допустимо чак от вторият -третият месец нататъка и то само при необходимост,така като гледам наборът ти от риби малко се съмнявам че изобщо ще имаш такава необходимост.

Тези кафяви водорасли се махат лесно- започни смени на вода през ден по една трета,намали осветлението на около 5 часа и спри веднага всякакво торене,след една две седмици на този режим ще се оправят.

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=mgallery;sa=item;id=711

Ето ги същите водорасли при мен,оправих ги по описаният начин за около седмица.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Rendaka

^Много благодаря за изчепатеелния оъговор!!! Ще пробвам и аз по описания начин и ако при мен стане ще се похваля :)


ПП като гледам снимката - твоя елеохарис е досущ като моя :-D
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

Живко

Цитат на: petkob - 31.07.2009 19:23
Дори когато фосфатите и нитратите са неуловими за тестовете, пак има достатъчно за растенията.

С това не съм съгласен.
Първата изходна точка е твърдостта на водата. Тоест съдържанието на калций.
Според съдържанието на този елемент определяме оптималните количества на всичко останало. Не може във вода с карбонатна твърдост 8 да поддържаме нива на нитрати под 40 и нива на фосфор под 1. получава се дисбаланс и съответно ни нападат водорасли. Да не говорим, че ако при тази твърдост поддържаме ниво на калия 20, най-верочтно той ще се окаже блокиран и недостъпен за растенията. Трябва да е поне 40.
При такова торене вече започват пък дръги проблеми и така....

Правя уговорката, че "когато фосфатите и нитратите са неуловими за тестовете, пак има достатъчно за растенията", важи за мека вода.
Никой не се е родил научен.

Rendaka

По метода на Raven аквариума ми се стабиилизира, в следствие на което кафявата напаст изчезна. Нямаше ме 5 ддни у нас, но имаше кой да се грижи за акваиума вместо мен и когато се върнах не само нямаше водорасли, а аквариума се е превърнал в джунгла. Странно обаче откъде растенията са намерили достатъчно хранителни вещества за да израстнат толкова много.... но както й да е вероятно си има разумно обяснение и за това.
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

barabata

Отговора е в сменената вода - когато е течаща хранителните вещества са практически неичерпаеми.
Ако си седи една и съща водата - трябва да се добавят торове задължително.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

11245

Публикации: 6
Прегледи: 3942

1276

Започната от Halford


Публикации: 12
Прегледи: 5861

44652

Публикации: 15
Прегледи: 7451

26247

Публикации: 4
Прегледи: 3979

24730

Публикации: 6
Прегледи: 3517