• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 02:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

По-лесна поддръжка?

Започната от kraltchev, 03.11.2005 07:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Гледах и се чудех доста време как така Оливер Нот може да изпрасква всичките тия аквариуми, красиви и грозни без значение, но всичките чисти като планински ручеи.

Това което ама хич не разбирам и много ме бърка е как е възможно Нот да не вижда аквариумите си за дълго време, а те пак да си стоят чисти.  Ако се вгледаме внимателно ще забележим че силикона по ръбовете на аквариумите му няма никакви следи от водорасли дори след 1 година от стартирането на аквариума.  Не се вижда и разкъсан силикон - явен знак за методично стържене на стъклото.

Големия аквариум дето му дадоха 10 място в света няма и следа от водорасло по фалшивото дърво което е декорация на заден план.  Имам малко опит с тоя материал - това е доста порьозна пяна която само гледа да задържи каквото може по себе си - особено тиня или водорасли.  А в аквариума на Нот цари абсолютна чистота.  Вярно е че растенията които е подбрал се хранят от корените (криптокорини, ехинодоруси), вярно е че пише че има 2 филтъра предназначени за басейни.  В информацията на снимковите файлове се вижда че е снимал с доста отворена диафрагма - 2.8 и с ниска скорост.  Но светлината не е абсолютно ниска - би довела до развитие поне на малко водорасли.  А такива не се виждат, дори и следи от малко водорасли няма.

Нот не дава много информация как точно дозира аквариумите си.  Доколкото разбирам обаче макроелементите са сведени до минимум, а микроелементи май дозира всеки ден.  Изключение са аквариумите с повече светлина - той казва че там дозира макроелементи по-често.  

Като цяло обаче можем да кажем че начина по който Нот поддържа аквариумите си му дава много място за грешка.  Никакви задължителни смени на водата всеки 3 или 7 дни.  Представете си лудницата ако всичките тия аквариуми трябва да се поддържат точно като швейцарски часовник.  Дори и работниците в разните магазини дето Нот си ги прави аквариумите да вършат цялата работа, пак ще е лудница.

Амано от своя страна никога, ама никога не е публикувал параметри на аквариумите си по различни от тези:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/misc/cod.jpg

Нула Азот и Фосфор.  Ако не са нула то са близо до нула.  Никакви там 5 мг/литър.  Никакви смени на водата 50% всеки 3 дни.  Обикновено е 1/3 веднъж седмично, а понякога и на 2 седмици.  Подозирам че и той като Нот си оставя много място за грешка.

Както съм казвал и преди Сенските ако виждат зараждащ се проблем с някой от техните аквариуми първата им реакция е да сменят малко от водата.  Никога не са слагали течни торове освен малко микроелементи и желязо и то не особено прецизно.  Никога не тестват, не гонят цифри.  Явно и те имат доста голям мегдан за грешка.

От целия тоя роман дето го изписах изглежда че едно става ясно - ако аквариума трябва да се поддържа прекалено точно и прецизно нещо не е съвсем наред.  Или по-точно казано - има и по-лесен начин.  Не мога да претендирам че го знам, но определено не е това което аз правя - торене с голямата лопата и безбожни смени на водата (малко повече от 1000 литра на седмица в общо 8 аквариума).

В последните 10 дни презапуснах 3 аквариума с новата (добре забравена разбира се) идея да пазя водата много чиста, с минимално дозиране на течни торове.  Както ме предупреди Павлос видях че някой растения нямат проблем но други се скапват за нула време.  Почвам да подозирам че ако има "номер" то той е да се поддържа торене с концентраций на за макроелементите под 1 мг/литър, може би и под 0.5 мг/литър, а дори и под долната граница на регистрация тестовете ни.  Това може да се осигури дори само с прецизно зарибяване и хранене, без течни торове.

От каквото съм видял преди помня че водорасли изобщо не растат, но ако си покажат рогата, брадите или другите там неприлични израстъци само сменявам част от водата, хранителните вещества падат до нула моментално и чао им на водораслите.

В 2 от 3-те аквариума който презапуснах се появиха малко водорасли но това е естествено.  В един от аквариумите се развиха рога в първите дни благодарение на 5-те мг азот и 0.5 фосфор на литър в чешмяната вода, но те просто спряха да растат щом намалих Азота до около 0.5-1 мг/литър и 0 фосфор. Днес разтърках рогата с пръсти и се оказа че са мъртви, накъдрили се и се разпадат като ги пипам.  В другия аквариум има само лек зелен мъх по стъклата който се маха много лесно, но в него светлината е най-много.  Третия аквариум има много малко светлина и честно казано не очаквам никакви водорасли.

Някой има ли наблюдения как се развива аквариума с много чиста вода, като Амановата?  Появяват ли се водорасли? Колко бързо? Изглежда ли да има смисъл такъв подход?  Дали не преторяваме вместо да сме търпеливи?

--Николай

tishovsx

Аз пък имам чуството, че не се казва цялата истина, имам едно аквариумче около 30 литра, в което не торя и осветлението е около 0.5 вата на литър. В него има криптокорина, мъх и малко микросорум, е седи си на едно положение и нищо не расте, няма водорасли, това е вече трети месец, даже криптокорината има и дупки вече, в него има десетина молинезий и торенето е от тях.
 Сигурен съм, че след месец този аквариум ще е пълен аут и всичко ще загине като растения.
  Но имам чуството, че биостимулаторите на Амано за растенията, ползва ги и Нот, вършат цялата работата!
  Кралчев, при вас би трябвало да се намират, тези стимулатори и не са толкова скъпи, пробвай ги и може би ще се намери ключа от бараката!!!  :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

miTko

Ясно е, че има нещо гнило в тая работа...То човек като тори веднага след смяна на водата(както аз), после растенията папат каквото им трябва а останалото при честя смяна примерно след 3 дена поне отчасти се изхвърля! И защо тогава да се ръга с лопатата, както казваш?! Мисля да си преразгледам поведението и аз напоследък, пък и да намаля светлината, щото водораслите напират и не личи да е от органика - почти нямам риби, а и теста с калиев перманганат го показва... :oops: Поне брадица нямам, но нишковидни :shock:  (Тишо!)!
Разни мои АКВАРИУМИ 

penchod

Не знам, но всичко е много относително, факт е, че в презапуснатият ми аквариум, рогата тръгнаха отново, интересното е, че с част от същите "заразени" растения направих аквариума в кантората, с който не се занимавам от тогава и го осветявам с една настолна лампа с крушка, вътре тори яко златната рибка на колежката, резултата е, че въпреки слабото осветление растенията вървят добре и няма никакви рогати изчадия. Сега съм решил да пробвам с филтърния пълнеж "Грийн екс" на Хаген в къщи, пише, че нулира макро елементите във водата и има доста голяма трайност, само се притеснявам дали няма да ми умори Явайския и Чернодробния мъх. Между другото и тук видях да се продават на едно място, калий с ензими за растения.

77

я кажи за тоя калии с ензими :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Longanlon

Това смятам сме го обсъждали и друг път, макар и под различна форма.

Мога да кажа личния си опит - след първоначалните много високи нива на нитрати в аквариума си аз поддържам (както и преди презапускането) нитрати и фосфати толкова, че тестът да не ги лови изобщо - концентрации близки до 0. Торя с NPK когато се сетя по малко, но общо взето не по-рядко от 2 пъти седмично, когато сменям 1/5 от водата и подрязвам растенията. Калиев и магнезиев сулфат слагам с лъжицата. Водорасли - само и единствено гадния ксенококус по анубиаса, от който не мога да се отърва каквото и да правя.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Raven

при мен ксенококуса изчезна от самосебеси напълно необяснимо- иначе ме мъчеше много време.
след това намалих торенето и сега нямам и точица дори,може би е от това.
и нишковидните си умряха сами от раз - за 3-4 дена се споминаха.станаха на едни мърляви сивкави нишки и край.
явно всичко идва от стабилизирането на аквариума с течение на времето.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

penchod

Калий с ензими и други работи с ензими гледах в една доста добре заредена селскостопанска аптека в Сандански, естествено бяха за селскостопански култури, но за всичките неща пишеше, че са хелатирани, но предполагам, че по-напредналите с химията могат да си ги дозират и в аквариума.На същото място има и "Тензо"Fe, но аз лично вече се стресирам като прочета "Разтворете 10г в 15л. вода и с получения разтвор пръскайте в съотношение 1л. на 2 дка." имаше и свещички, за слагане в корените на саксийните растения и бяха с добро съотношение на NPK с всякакви микроелементи и на цена 4.5лв. опаковка с сигурно 30-40 бройки вътре.

jelo

Цитат на: "penchod"Калий с ензими и други работи с ензими гледах в една доста добре заредена селскостопанска аптека в Сандански, естествено бяха за селскостопански култури, но за всичките неща пишеше, че са хелатирани, но предполагам, че по-напредналите с химията могат да си ги дозират и в аквариума.На същото място има и "Тензо"Fe, но аз лично вече се стресирам като прочета "Разтворете 10г в 15л. вода и с получения разтвор пръскайте в съотношение 1л. на 2 дка." имаше и свещички, за слагане в корените на саксийните растения и бяха с добро съотношение на NPK с всякакви микроелементи и на цена 4.5лв. опаковка с сигурно 30-40 бройки вътре.
Можеш ли да ми кажеш на коя фирма са тези свещички?

penchod

Не се сещам, помня, че бяха зелени...

Similar topics (1)

12399

Публикации: 7
Прегледи: 5012