• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 08:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отровни водорасли?!!

Започната от rakim, 31.10.2006 21:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rakim

Може да звучи глупаво,но вече не зная какво да мисля.Проблема е следния:каквито и водораслояди да сложа в аквариума след седмица две умират по един и същ начин.Хлътва им корема,стават ялави и айде.Сякаш нямат храна или пък някакъв паразит да има,но ако е паразит гледам неонки,разбори на  тях защо не им влияе?Замислям се дали водораслите не са отровни вече :shock:Все пак последните умрели са два анцитруса,тва са си серьозни кучета мамка му ,да ти умре анцитрус значи има нещо В началото нямах такива проблеми,но по нататък изби брада и отначало отоцинклусите умряха по гореспоменатия начин,после на два пъти САЕ-та,сега пак взех и едното здава багажа след втора седмиса в аквариума.Нитрати няма,фосвати няма,растенията кипят яко и растат,а брадата си се размножава още  :?Онзи ден преварих корените за декорация и засегнатия от брадата грунд.Стана светло зелена но си седи   :roll: Аквариума е 240л,фулл с растения,филтър външен флувал 304.Не зная какво става  :roll:
540л Южна Америка

NO CARRIER

Пеха колко ти е? Пробвай като ги сложиш да им даваш шумка от зеле или маруля освен другата храна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

има отровни плесени,но не знам за отровни водорасли.

сигурно причината е друга,може да взимаш болни рибки ако ги взимаш от едно и също място.
във всеки случай водораслите са досадни но не и отровни.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NikolaV

Малко горчив пресен опит и от мен. До сега май анциструс не ми беше умирал, но в новия аквариум си сложих 6 наведнъж, барабар с два птерогаплихта и 5 от старите ми SAE-та. Първо САЕ-тата и няколко охлюва изкараха около седмица вътре. Събота сложих анциструсите и птерогаплихтите. В неделя-понеделник останах само с два анциструса. По-скоро бях готов да го отдам на тях - че те са нефелни нещо, че не са гледани на твърда вода до сега (а сега е твърда, не съм мерил, но има доста варовик). Днес обаче видях и едно умряло САЕ.
А Мариян спомена за пласен... По някой от камъните веднага след сет-ъпа на аквариума се появи бала плесен или нещо от сорта. Не съм чувал да е отровна. За няколко дни бе изядена, не знам от кой.
Мариане, за какви плесени става въпрос?

Ilianidis

Плесените са доста разнообразни,не знам кои се развиват в аквариумната среда.но от едни се добиват антибиотици,други отделят силни отрови,а трети безобидни.В такъв случай когато не е ясна причината е хубаво да се презапусне аквариума с промивка на всичко,не изваряване.По-скоро има нещо в грунда,корените и т.н. което изпуска отрови некви.Аз за мене съм установил пък друго,имам страшно много растителност в 560л аквариум и когато го окастря поголовно имам чувството че остриганите стърнища изпускат клетъчен сок във водата и след ден два става страшно-болни риби,опалесцираща вода.Демек як дебаланс.Затова и скубането правя внимателно поетапно вече.

miTko

Цитат на: "NikolaV"Малко горчив пресен опит и от мен. До сега май анциструс не ми беше умирал, но в новия аквариум си сложих 6 наведнъж, барабар с два птерогаплихта и 5 от старите ми SAE-та. Първо САЕ-тата и няколко охлюва изкараха около седмица вътре. Събота сложих анциструсите и птерогаплихтите. В неделя-понеделник останах само с два анциструса. По-скоро бях готов да го отдам на тях - че те са нефелни нещо, че не са гледани на твърда вода до сега (а сега е твърда, не съм мерил, но има доста варовик). Днес обаче видях и едно умряло САЕ.
А Мариян спомена за пласен... По някой от камъните веднага след сет-ъпа на аквариума се появи бала плесен или нещо от сорта. Не съм чувал да е отровна. За няколко дни бе изядена, не знам от кой.
Мариане, за какви плесени става въпрос?

Чувал съм за умиращи от метан, който избълбуква от дъното докато си ровичкат, но не съм го виждал на живо.Съседът го твърдеше за един хипостомус преди години.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NikolaV

Е, само метан не би трабвало да имам. На 2 седмици е гьола...

Predator

Едно предположение и от мен - анциструсите и отосинклусите въпреки общоприетото мнение са доста лабилни риби - цитирам: "Обитават реки и ручеи с бързо течение, езера в девствени гори" и "Обичат чиста, богата на кислород вода", затова голямото количество СО2 и многото нитрати могат да ги убият доста лесно и без видима причина.

Друга особеност, с решаващо значение е храната - ако в аквариума няма достатъчно количиство водорасли (но не голяма брада и зелени точки!) от малките и по-"меки" видове, рибите непрекъснато ще гладуват (коремчетата им трябва непрекъснато да са леко подути) и понеже обмяната на веществата при тях е доста бърза, настъпва пълно изтощение и отслабване на имунитета. Тъй като тези риби плуват изключително по дъното и камъните, те влизат обикновено първи в досег с болестотворните бактерии и паразитите намиращи се там и при отслабен имунитет... резултата е ясен  :cry: !

След като ти умират и други растителноядни не е зле да провериш и дали не си сипвал малко повече от някой торове за растения! При излишък на микро елементи, водораслите може и да са натрупали в повече от някой от тях и така да са станали токсични (просто предположение разбира се  :roll: ).

Similar topics (5)

16735

Публикации: 8
Прегледи: 6155

1276

Започната от Halford


Публикации: 12
Прегледи: 5834

53121

Публикации: 5
Прегледи: 3344

38853

Публикации: 5
Прегледи: 3414

22016

Публикации: 6
Прегледи: 3932